«Να σταματήσει άμεσα η μεταφορά μπάζων στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου. Να βρεθεί χώρος και να αδειοδοτηθεί έξω από την πόλη, να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο σε επίπεδο οργάνων Νομού. Αν συνεχιστεί η εναπόθεση μπάζων θα προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα».

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε πρόσφατο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου (Αριθμός Απόφασης 69/29-12-2016) με θέμα «Διαμαρτυρίες για εναπόθεση ανακυκλώσιμων μπαζών από την υπό κατασκευή πλατεία Αργοστολίου στην περιοχή Άγιος Αντώνιος Ληξουρίου».

Σύμφωνα με τα Πρακτικά της Συνεδρίασης, η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους κ. Ανδρέα Μοσχόπουλο, Ευριπίδη Σπυράτο και Σπυρίδωνα Παπαδάτο, με την επισήμανση του κ. Σπυράτου ότι “θα υποβάλλει την παραίτησή του αν συνεχιστεί στο Ληξούρι η κατάσταση αυτή”, μειοψηφούντος του προέδρου του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Μαρκέτου, ο οποίος πρότεινε “να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν και ο χώρος ως αδειοδοτημένος να δέχεται τα προϊόντα από τις κατεδαφίσεις της Παλικής και εφόσον επεξεργαστούν να σταματήσει η μεταφορά μπαζών”.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του Τ.Σ., οι κ.κ. Δημήτρης Μαρκέτος, Ευριπίδης Σπυράτος, Ανδρέας Μοσχόπουλος και Σπύρος Παπαδάτος, απούσα ήταν η κ. Ευανθία Καλέντζου (απουσίαζε στην Αθήνα), ενώ συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Αλέξανδρος Μοσχονάς, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά-Θ. Μιχαλάτος) κ. Διονύσης Αραβαντινός, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής και αρκετοί δημότες.

Το Συμβούλιο συνεκλήθη κατόπιν προτάσεως του συμβούλου κ. Ανδρέα Μοσχόπουλου, ο οποίος ξεκινώντας η Συνεδρίαση είπε: “Έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας μεγάλο πρόβλημα με την μεταφορά μπαζών στον Άγιο Αντώνιο και την μετατροπή της περιοχής σε χωματερή, όπου εκεί βρίσκονται σε μικρή απόσταση κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις”.

Ακολούθως, τον λόγο πήραν:

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Τα μπάζα δεν μπορούμε να τα πετάμε ανεξέλεγκτα παρά μόνο στον αδειοδοτημένο χώρο. Η απλή λογική λέει ότι σε μια σεισμόπληκτη περιοχή πρέπει κάπου να τα πάμε.

Ανδρέας Μοσχόπουλος: Να τα πάνε στην Μπαλοστή ή σε Νταμάρι όπως π.χ. του Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι, μπορούσαν να εναποτεθούν εκεί όχι σε κατοικημένη περιοχή.

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Όταν έγινε ο δρόμος στην παραλία δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας.

Πολίτης: Να τα πάνε εκεί που πήγανε και του λιμανιού. Δεν θα ανεχθώ καμιά μείωση της ποιότητας ζωής μου. Καταπάτησε ο Δήμος την περιουσία μου για να γίνει γήπεδο.

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Θα επεξεργαστούν και θα φύγουν. Σε λίγο θα έχουμε μπάζα από τις εργατικές πολυκατοικίες, από τα σεισμόπληκτα κτίρια, τι θα γίνουν όλα αυτά, θα υπάρξει πρόβλημα.

Πολίτης: Να βρούμε χώρο που δεν θα ενοχλεί κανέναν και να εναποτεθούν εκεί.

Διονύσιος Αραβαντινός: Εντέχνως μπερδεύετε τα πράγματα. Ο χώρος του Αγίου Αντωνίου αδειοδοτήθηκε έως 8 Δεκεμβρίου και πήρε παράταση για να φέρετε τα μπάζα από την πλατεία του Αργοστολίου, σε χώρο αθλητικού σταδίου και έχετε μισθώσει στον εργολάβο τον χώρο για την εγκατάσταση της κινητής μονάδας σπαστηροτριβείου, από την λειτουργία της οποίας ο θόρυβος και η εκπομπή ρύπων θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής, την αξία της ακίνητης περιουσίας των εκεί ευρισκόμενων κατοικιών και επιχειρήσεων. Θα επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές όπως είναι η Κατωγή. Θα έπρεπε να έχει βρεθεί χώρος στο Αργοστόλι ή στην Μπαλοστή και να το αδειοδοτήσετε γρήγορα, το επικίνδυνο είναι ότι γίνεται μια μονάδα μπαζών με αποτέλεσμα όλα τα μπάζα να έρχονται στον χώρο του Αγίου Αντωνίου. Δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο τα μπάζα όλης της Κεφαλλονιάς.

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Τότε τι θα γίνει με τα μπάζα του δρόμου των Λεγατάτων.

Πολίτης: Να μην πάει ούτε ένα φορτηγό εκεί να καθαρίσετε το χώρο και να πάτε τα μπάζα στην αυλή σας.

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Το έργο των Λεγατάτων έχει ανάδοχο και εφόσον αντιδράτε δεν θα γίνει τίποτε.

Πολίτης: Από όλη την Κεφαλονιά εκεί βρέθηκε να εναποθέσετε όλα τα μπάζα.

Διονύσιος Αραβαντινός: Ο χώρος αδειοδοτήθηκε μόνο για τα απόβλητα των σεισμοπλήκτων της Παλικής.

Ευρυπίδης Σπυράτος: Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται τα μπάζα του Αργοστολίου και μετατρέπεται η περιοχή μας σε χωματερή. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δηλώνω δημοσίως ότι θα παραιτηθώ από Τοπικός Σύμβουλος.

Ανδρέας Μοσχόπουλος: Πολύ κακώς βρέθηκε ο χώρος αυτός για μεταφορά μπαζών. Δεν σας προβλημάτισε ότι τα μπάζα πήγαν σε αθλητικό χώρο που πάλεψαν όλες οι δημοτικές αρχές για την δημιουργία του.

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Ο χώρος προϋπήρχε, ήταν αδειοδοτημένος.

Ανδρέας Μοσχόπουλος: Κανένας δεν κατανοεί γιατί προτιμήσατε αυτό τον χώρο και τον μετατρέψατε σε νταμάρι.

Πολίτης: Εκπροσωπώ τον αδελφό μου ο οποίος ταξιδεύει, έχει στερηθεί την οικογένεια του για να δημιουργήσει αυτήν την περιουσία και τώρα υποβαθμίζεται αφού ξαφνικά γειτονεύει με μπαζότοπο.

Διονύσιος Αραβαντινός: Τι θα γίνει με τα απόβλητα της πλατείας Αργοστολίου;

Πολίτης: Δεσμευόμαστε για κινητοποιήσεις.

Ανδρέας Μοσχόπουλος: Πρόταση:

  • Ούτε μία πέτρα να μην έρθει στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου.
  • Να βρεθεί χώρος και να αδειοδοτηθεί έξω από την πόλη και να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο σε επίπεδο οργάνων του Νομού αν συνεχίσουν την εναπόθεση μπαζών .
  • Θα πάμε σε ασφαλιστικά μέτρα.

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Πρόταση.

  • Να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα.
  • Να συνεχίσουν οι εργασίες απρόσκοπτα στο συγκεκριμένο αδειοδοτημένο χώρο, να δέχεται τα προϊόντα από τις κατεδαφίσεις και τις εργολαβίες, ώστε να προχωρήσουν τα έργα και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και εφόσον επεξεργαστούν να σταματήσουν να μεταφέρονται μπάζα.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Παλικής μετά από διαλογική συζήτηση και λαβάνοντας υπόψη την πρόταση του Τοπικού Συμβούλου κ. Ανδρέα Μοσχόπουλου αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

  • Άμεσα να σταματήσει η μεταφορά μπαζών στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου.
  • Να βρεθεί χώρος και να αδειοδοτηθεί έξω από την πόλη, να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο σε επίπεδο οργάνων Νομού.
  • Αν συνεχιστεί η εναπόθεση μπαζών θα προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα

Μειοψήφισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Τ.Κ. κ. Δημήτρης Μαρκέτος, ο οποίος πρότεινε “να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν και ο χώρος ως αδειοδοτημένος να δέχεται τα προϊόντα από τις κατεδαφίσεις της Παλικής και εφόσον επεξεργαστούν να σταματήσει η μεταφορά μπαζών”.

Δ.Δ.

Η περιοχή του Αγίου Αντωνίου
Ο αντιδήμαρχος Παλικής Αλέξανδρος Μοσχονάς