Προσπαθώντας ο αναπληρωτής του δημάρχου κ. Διονύσιος Λυκούδης στο προχθεσινό Δ.Σ, να δικαιολογήσει την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής στο θέμα του έργου της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στο Ληξούρι χαρακτήρισε «στρατσόχαρτα» την μελέτη που παρέλαβε το 2011 η Δημοτική Αρχή Παρίση και που σαν αποτέλεσμα είχε ήταν να απενταχτεί το έργο από το ΕΣΠΑ.

Η συζήτηση άναψε με τον κ. Λυκούδη να συμπλέκεται γι’άλλη μία φορά απόντος του δημάρχου με συμβούλους από την αντιπολίτευση σε ένα ακόμη …σκυλοκαβγά!

Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις επί της ουσίας της αναφοράς του κ. Λυκούδη δεν έγινε καμία συζήτηση.

Θα θυμίσουμε λοιπόν στον κ. Λυκούδη, αλλά και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, που απ’ότι φαίνεται μόνο να τσακώνονται με τον αναπληρωτή δημάρχου τους ενδιαφέρει τον πραγματικό λόγο της απένταξης του έργου της ύδρευσης του Ληξουρίου το 2014 από το ΕΣΠΑ.

Πρώτα απ’όλα το έργο επί Παρίση έχει απενταχθεί όχι μία φορά αλλά …δύο!

Με την 40377/28-08-2013 αίτηση του ο Δήμος Κεφαλονιάς ζήτησε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της ύδρευσης Ληξουρίου προϋπολογισμού 2.530.000 ευρώ.

Με την 1812 / 20-12-2013 απόφαση του ο τότε περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου απέρριψε την αίτηση του Δήμου (ΑΔΑ: ΒΛΓΓ7ΛΕ-Γ1Τ)

Ο λόγος της απόρριψης μόνο τον χαρακτηρισμό του «στρατσόχαρτου» που απέδωσε στη μελέτη ο κ. Λυκούδης δεν δικαιολογεί, αλλά αντίθετα εκθέτει ανεπανόρθωτα την Δημοτική Αρχή αφού η απορριπτική απόφαση Σπύρου αναφέρει ως βασικό λόγο της απόρριψης ότι …«δεν έχουν προσκομισθεί τίτλοι ιδιοκτησίας που να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γηπέδων επί των οποίων βρίσκονται οι γεωτρήσεις και οι δεξαμενές που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης»!

Και βέβαια ερωτηματικά δημιουργεί για την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής ο έτερος λόγος της απόρριψης ότι «δεν έχει υποβληθεί η απαραίτητη αδειοδότηση για πόσιμο νερό όπως απαιτείται από την πρόσκληση» όταν η Δημοτική Αρχή Παρίση υπέβαλε την πρόταση μετά από 2½ (και) χρόνια αφότου παρέλαβε, στις 28/8/2013 !

Όταν λοιπόν δεν φροντίζεις 2½ χρόνια να βγάλεις μια αδειοδότηση και όταν αμελείς να καταθέσεις τους τίτλους ιδιοκτησίας των γεωτρήσεων και των δεξαμενών, τότε εσύ και μόνο ευθύνεσαι και ουδείς άλλος. Για να μην πούμε ότι ευθύνεται επί πλέον η Δημοτική Αρχή Παρίση ότι με την απόρριψη του έργου του Ληξουριού έδειξε πως δεν είχε καμία συνεργασία με τον τότε περιφερειάρχη Σπύρου, αφού θα μπορούσε να είχε συμπληρωθεί ο φάκελος με τα έγγραφα που λίπανε αν υπήρχε η στοιχειώδης συνεργασία.

Με την 5375/12-02-2014 αίτηση χρηματοδότησης επανήλθε ο Δήμος για δεύτερη φορά με μειωμένο μάλιστα προϋπολογισμό του έργου …στα 2.070.000 ευρώ !

Η αίτηση έγινε δεκτή με την 436 /10-04-2014 απόφαση του τότε Περιφερειάρχη κ. Σπύρου (ΑΔΑ: ΒΙΗΔ7ΛΕ-Ι4Φ) και απ’ότι αποδείχθηκε στη συνέχεια έγινε …καθαρά για προεκλογικούς λόγους και προκειμένου «να πουληθεί» το έργο στους Ληξουριώτες, όπερ και εγένετο τόσο από τον Παρίση όσο και από τον Σπύρου στις εκλογές του Μαΐου του 2014!

Ετσι λοιπόν λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από την Περιφέρεια ο χαμένος των εκλογών κ. Σπύρου απεντάσσει με την 2251 / 25-08-2014 απόφασή του (ΑΔΑ: 7ΕΑΡ7ΛΕ-ΛΘΣ) το έργο της ύδρευσης του Ληξουριού!

Η απόρριψη προφανώς και θα έγινε εις γνώση του δημάρχου Παρίση γιατί αλλοίμονο να πιστέψουμε ότι Παρίσης-Σπύρου δεν είχαν καμία επαφή ούτε καν για ένα τόσο σημαντικό έργο του σεισμόπληκτου Ληξουριού.

Ο λόγος της απόρριψης εκθέτει ανεπανόρθωτα την δημοτική αρχή του Παρίση αλλά και τον πρώην Περιφερειάρχη Σπύρου αποκαλύπτοντας το αισχρό προεκλογικό παιγνίδι που παίχτηκε στις πλάτες των Ληξουριωτών όταν ο κ. Σπύρου …4 μόλις μήνες μετά την (προεκλογική) ένταξη του έργου ανακαλύπτει και ανακαλεί την ένταξη αναφέροντας πως …«Η ανάκληση γίνεται, μετά την διαπίστωση από τα στοιχεία, της έως σήμερα υλοποίησης, ότι το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως 31.12.2015»!

Από κει και πέρα 2½ χρόνια τώρα και με Περιφερειάρχη τον Κεφαλονίτη Θόδωρο Γαλιατσάτο που η βοήθεια του είναι δεδομένη, η Δημοτική Αρχή Παρίση και προσωπικά ο αντιδήμαρχος των έργων ο κ. Λυκούδης …λιβανίζουν το έργο και τώρα προτίθενται να καταθέσουν εκ νέου την τρίτη κατά σειρά αίτηση ένταξης!

Αυτοί λοιπόν είναι οι πραγματικοί (και με στοιχεία) λόγοι που στα 6 χρόνια της δημοτικής αρχής Παρίση δεν έχει προχωρήσει το έργο της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην ύδρευση του Ληξουριού και δύο φορές έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ.

Οι χαρακτηρισμοί του κ. Λυκούδη περί «στρατσόχαρτων» αποδεικνύονται προσβολή της νοημοσύνης των συμπατριωτών του Ληξουριωτών και προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών τους.

Τα έγγραφα των δύο απεντάξεων του έργου της ύδρευσης Ληξουρίου από τον τ. περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, επί δημαρχίας Παρίση