230 οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στα δύο Νησιά μας (224+6)

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπήκε χθες, καθώς λίγο πριν από τις 10 το πρωϊ ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Συνολικά 104.965 υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις διεκδίκησαν 70.726 θέσεις σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα 43.758 στα ΑΕΙ και 26.968 στα ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει πως στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εισήχθησαν δύο στους τρεις υποψηφίους.

Μοριοδοτήθηκε η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποφοίτων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ που προέρχονται από σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο αναφέρεται ότι όλοι οι υποψήφιοι από τις σεισμόπληκτες περιοχές παίρνουν επιπλέον ποσοστό θέσεων (1,5% των υποψηφίων των ΓΕΛ και 1% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή στις Σχολές προτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, οινουσσών και Ψαρών.

Η απόφαση δίνει και ποσόστωση και προσαύξηση μορίων με βάση την περιοχή στην οποία οι μαθητές ζουν ή ζούσαν τη μέρα του σεισμού που συνέπεσε με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ποιες σχολές παρουσιάζουν άνοδο και ποιες πτώση;

Άνοδος παρατηρείται στην Ιατρική και στις Παιδαγωγικές Σχολές, ενώ πτώση στο Μαθηματικό.

Ενδεικτικά η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έχει βάση 18.713 μόρια.

Συγκεκριμένα, άνοδος έως και 80 μορίων καταγράφεται στις βάσεις όλων των Ιατρικών Σχολών, ενώ σταθερή παραμένει η γενική εικόνα στις Νομικές Σχολές. Την ίδια, όμως, στιγμή η Νομική Θράκης παρουσιάζει μικρή άνοδο.

Στα ύψη οι παιδαγωγικές σχολές

Μεγάλη άνοδος παρατηρείται στα Παιδαγωγικά Τμήματα, με το Παιδαγωγικό Βόλου να ανεβαίνει κατά περίπου 1.000 μόρια και των Αθηνών κατά 800.

Το Μαθηματικό Αθήνας έχει υποχωρήσει κατά 384 μόρια, αν και στο αντίστοιχο τμήμα του Φυσικού η βάση σκαρφάλωσε κατά 972 μόρια.

«Βουτιά» σημείωσε η Αρχιτεκτονική Αθηνών, της οποίας η βάση έπεσε κατά περίπου 600 μόρια από το 2016.

O δήμαρχος Κεφαλλονιάς

Αλέξανδρος Παρίσης

O κ. Aλ. Παρίσης

Επίσης, συγχαρητήριο μήνυμα προς τους επιτυχόντες, απηύθυνε χθες ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης και της Παράταξης «Ανξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος:

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλήνιων Εξετάσεων, θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ όλους τους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

οι κόποι και οι θυσίες σας ανταμείφθηκαν και τώρα πια ξεκινάει η ακαδημαϊκή σας πορεία με νέες συγκινήσεις και προκλήσεις.

Συγχαρητήρια αξίζουν και σε αυτούς που δεν κατάφεραν να επιτύχουν το προσωπικό τους στόχο. Πάντα όμως υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία. ο αγώνας συνεχίζεται.

Καλή Σταδιοδρομία σε όλους

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Εξάλλου, από τη Διεύθυνση της Β’θμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) Αργοστολίου ανακοινώθηκαν χθες τα εξής:

Η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) Αργοστολίου εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του Νομού που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το τρέχον σχολικό έτος.

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στους κόπους και τις προσπάθειες των ίδιων, των οικογενειών και των καθηγητών τους, είναι απαραίτητο οι υποψήφιοι μετά από διερεύνηση (με την βοήθεια και των Συμβούλων ΣΕΠ του ΚΕ.ΣΥ.Π. Αργοστολίου) να θέσουν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό στόχο (σχολή ή ομάδα σχολών) και να εργάζονται μεθοδικά και συστηματικά από την Α’ τάξη του Λυκείου για την επίτευξη του στόχου αυτού. Δεν μπορεί να υπάρχει επιτυχία χωρίς κόπο και στοχευμένο διάβασμα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητό ότι απαιτείται συνεχώς η απόκτηση νέας γνώσης και η ανανέωση της υπάρχουσας μέσω της δια βίου μάθησης και για το λόγο αυτό τους επισημαίνουμε ότι συνεχές μέλημά τους πρέπει να είναι η επικαιροποίηση των γνώσεων και η απόκτηση των δεξιοτήτων εκείνων, που θα τους διευκολύνουν να βρουν την προσδοκόμενη θέση στην αγορά εργασίας και να ανέλθουν επαγγελματικά.

Με τις σκέψεις αυτές τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Τέλος, σε όσους δεν κατάφεραν την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα της Γ/θμιας Εκπαίδευσης, υπενθυμίζουμε αφενός ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται, αλλά να συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου τους έχοντας ως επιπλέον εφόδιο την πολύτιμη εμπειρία από την μέχρι τώρα πορεία τους και αφετέρου να ενημερωθούν από τους Υπεύθυνους του Κέντρου Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Αργοστολίου σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις (δημόσια ΙΕΚ, Σχολές Μαθητείας ο.Α.Ε.Δ., Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) που υπάρχουν για την απόκτηση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ο Διευθυντής Δ.Ε.

Δημήτριος Μαρκάτος

Ο κ. Δ. Μαρκάτος

Μπράβο παιδιά και σε ανώτερα!


230 είναι όλοι οι επιτυχόντες από το Νομό μας στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε όλη τη Χώρα, μόλις 2 λιγότεροι από πέρυσι.

oι 224 επιτυχόντες είναι απ’ όλα τα Λύκεια της Κεφαλονιάς και οι 6 από το Λύκειο της Ιθάκης.

Το 60,43% (έναντι 63,36% το 2016) των επιτυχόντων εισήχθησαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνείο κ.λπ.), δηλαδή οι 139 από τους 230 (έναντι 147 επιτυχόντων το 2016), ενώ οι υπόλοιποι 91 επιτυχόντες, δηλαδή το 39,57%, (έναντι 85 επιτυχόντων, το 36,64% το 2016) εισήχθησαν σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ, ΑΣΤΕ κ.λπ.).

ο «Η» εύχεται σε όλους τους επιτυχόντες και σε ανώτερα!


Συγχαρητήρια από τον δήμαρχο Αλ. Παρίση,

τον Θεόφ. Μιχαλάτο, την ΔΔΕ και το ΚΕΣΥΠ


O δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης απηύθυνε χθες το ακόλουθο μήνυμα προς τους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια προς όλους τους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων του νησιού μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η σημερινή χαρμόσυνη ανακοίνωση αποτελεί την επιβράβευση μιας επίπονης και σκληρής προσπάθειας που ξεκίνησε για όλους σας χρόνια πριν.

Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στις οικογένειές σας αλλά και στους εκπαιδευτικούς που στάθηκαν δίπλα σας όλα αυτά τα χρόνια, αρωγοί και συμπαραστάτες στην μεγάλη σας προσπάθεια

Σε όσους δεν τα κατάφεραν αυτή τη χρονιά θέλω να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογοητευθούν. Χάθηκε απλά μία μάχη όμως η ζωή θα δώσει και άλλες ευκαιρίες για τις οποίες πολύτιμο εφόδιο θα αποτελέσει η πολύτιμη εμπειρία που κερδήθηκε φέτος.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία σας, μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε και την δική μας προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

O κ. Θ. Mιχαλάτος

Ο δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας συγχαίρει τους επιτυχόντες


O δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

Θέλω να απευθύνω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας.

Τους εύχομαι να συνεχίσουν με την ίδια θέληση και επιμονή, ώστε να γίνουν πρωτίστως χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία.

Διονύσης Γερ. Στανίτσας

Δήμαρχος Ιθάκης

Ο κ. Δ. Στανίτσας