Οι βασικές τομές που φέρνουν τα πάνω κάτω στους Δήμους σύμφωνα με το τελικό πόρισμα για Δήμους και Περιφέρειας της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Tοπικής Aυτοδιοίκησης που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα αφορούν κυρίως το εκλογικό σύστημα.

Επίσης η αναφορά του πορίσματος για «οριακές αλλαγές» στο χωροταξικό του Καλλικράτη και οι σχετικές διευκρινίσεις του Υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη.

Για τις θεμελιακές αλλαγές που φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στους Δήμους θα πάρουμε ως βάση τα αποτελέσματα στον Δήμο Κεφαλονιάς στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να πούμε ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα συζητηθεί με τις ενώσεις των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των εργαζομένων, θα τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες και υπολογίζεται μέχρι τον Ιούνιο να έλθει για ψήφιση στη βουλή.

Ο δήμαρχος θα συνεχίζει να εκλέγεται εφόσον παίρνει το 50% συν ένα, είτε την πρώτη Κυριακή είτε την δεύτερη μεταξύ των δύο πρώτων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  •  Καταργούνται οι δημοτικές και τοπικές Κοινότητες. Τη θέση τους παίρνουν συμβούλια στα όρια των σημερινών Δημοτικών Ενοτήτων, των πρώην δηλ. Δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν και συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη, τα οποία θα ενισχυθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
  •  Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%.
  •  Αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το (κεντρικό) Δημοτικό Συμβούλιο από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα για το οικείο Συμβούλιο. Καταρτίζονται ξεχωριστά ψηφοδέλτια και προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν και ξεχωριστές κάλπες.

Με απλά λόγια με τα δεδομένα της Κεφαλονιάς και υποθέτοντας ότι ο Δήμος παραμένει ως έχει με 41 μέλη στο δημοτικό συμβούλιο (ανάλογα θα είναι τα πράγματα αν υπάρξει διάσπαση σε περισσότερους Δήμους).

  •  Στον Δήμο Κεφαλονιάς ο υποψήφιος δήμαρχος θα φτιάχνει συνδυασμό με 41 συν το 10% δηλαδή 4 επί πλέον υποψήφιους συμβούλους σύνολο 45.
  •  Σε κάθε μία από τις οκτώ Δημοτικές Ενότητες (Αργοστολίου, Παλικής, Λειβαθούς, Ελειού- Πρόννων, Σάμης, Πυλάρου, Ερίσου και Ομαλών) θα γίνονται ξεχωριστές εκλογές επίσης με απλή αναλογική προφανώς με ξεχωριστή κάλπη και θα εκλέγεται το αντίστοιχο συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται μεταξύ των συμβούλων που θα έχουν εκλεγεί. Ο αριθμός των συμβούλων της κάθε Δημοτικής Ενότητας θα καθορίζεται ανάλογα: α) με τον πληθυσμό της και β) με τον αριθμό των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που την απαρτίζουν.
  •  Οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι του (κεντρικού) Δημοτικού Συμβουλίου θα εκλέγονται με απλή αναλογική.

Ας πάρουμε τώρα ως παράδειγμα για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές που επέρχονται τα αποτελέσματα των εκλογών το 2014.

Πρώτα απ’ όλα ο δήμαρχος και με το νέο σύστημα θα έβγαινε από την δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων Παρίση και Μιχαλάτου.

Οι έδρες του κάθε συνδυασμού θα ήταν ως εξής:

Δίπλα από κάθε υποψήφιο είναι ο αριθμός των ψήφων που πήρε την πρώτη Κυριακή και σε παρένθεση ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που κατέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρίσης: 6.703 (25), Μιχαλάτος: 5.216 (6), Καλαφάτης: 5.142 (5), Δημητράτος: 2.169 (2), Γκισγκίνης: 2.093 (2), Ηλ. Παρίσης: 687 (1).

Ο συνολικός αριθμός των ψήφων που έλαβαν όλοι μαζί οι συνδυασμοί (22.010) διαιρείται με το 41 που είναι ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και το πηλίκο (536) αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

Στη συνέχεια διαιρείται ο αριθμός των ψήφων κάθε συνδυασμού και το ακέραιο πηλίκο είναι ο αριθμός των εδρών που παίρνει. Με βάση τα υπόλοιπα των συνδυασμών γίνεται η κατανομή των εδρών που μένουν.

Στην περίπτωσή μας λοιπόν με απλή αναλογική οι συνδυασμοί θα έπαιρναν (σε παρένθεση για διευκόλυνση σας παραθέτουμε τις σημερινές έδρες):

Παρίσης: 12 (25) , Μιχαλάτος: 10 (6), Καλαφάτης: 10 (5), Δημητράτος: 4 (2) , Γκισγκίνης: 4 (2) και Ηλίας Παρίσης: 1 (1).

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με δεδομένο ότι κανένας συνδυασμός δεν έχει όπως σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία των συμβούλων, ότι αλλάζουν όλα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με βασικό στοιχείο ότι για να περάσει μία απόφαση (21 ψήφοι) θα πρέπει να ψηφίζεται πλέον από δύο το λιγότερο συνδυασμούς.

Η παντοκρατορία του συνδυασμού του δημάρχου και τα αλαζονικά και πρωτοφανή φαινόμενα που βιώνουμε σε κάθε συνεδρίαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου είναι προφανές ότι θα εκλείψουν με το μαχαίρι.

Ίσως και μόνο γιαυτό το λόγο η συντριπτική πλειοψηφία των Κεφαλλήνων υιοθετεί ανεπιφύλακτα το νέο σύστημα της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Κεφαλονίτες κουράστηκαν και βαρέθηκαν τους σκυλοκαβγάδες σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο που συχνά – πυκνά κάνουν αρνητικό θέμα στο Πανελλήνιο την Κεφαλονιά.

Και βέβαια ο δήμαρχος θά ‘ναι υποχρεωμένος πλέον ό,τι και να συμβαίνει να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και όχι μονίμως να είναι «κοπανατζής» όπως ο Γνήσιος σήμερα προκαλώντας την αποστροφή των πολιτών.

Τώρα όσον αφορά την διάσπαση ή όχι Δήμων μεταξύ των οποίων και του δικού μας Δήμου Κεφαλονιάς σε περισσότερους Δήμους το πόρισμα της επιτροπής δεν θίγει το σημερινό καθεστώς των Δήμων και το μεταθέτει μετά τη νομοθέτηση των συγκεκριμένων αλλαγών.

Όμως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης παρουσιάζοντας σε συνέντευξή του προχθές το πόρισμα της επιτροπής ήταν περισσότερο σαφής απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου:

«Όπως έχει ειπωθεί και σε άλλες στιγμές, δεν είναι στην πρόθεσή μας ν’ ανοίξουμε γενικά αυτό το θέμα. Και πολύ περισσότερο στις δεδομένες συνθήκες για τη χώρα. Θα το ανοίξουμε όμως επιλεκτικά για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως διάφορους νησιωτικούς Δήμους ή ορεινούς Δήμους».

Με βάση λοιπόν τα όσα κυκλοφορούν ως φήμες και πληροφορίες πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς. Το ζητούμενο είναι πότε και πόσοι και μαζί ποιοί Δήμοι. Μέχρι τότε αναμείνατε…

Ο υπ. Εσωτερικού Παν. Σκουρλέτης
O δήμαρχος Αλ. Παρίσης
To Δημαρχειακό Μέγαρο