Στο διαβολεμένο πολιτικό μυαλό του Νικόλα Βαλλιανάτου αναφέρεται ο Αλέκος Καλαφάτης στο βιβλίο του «Τα βήματα», σελίδες 170-171. Τονίζει, επ’ ακριβώς, ότι είναι «σίγουρα το πιο εμβληματικό πρόσωπο του χώρου πέραν των επωνύμων».

Ωστόσο ο συγγραφέας αναφέρει ένα περιστατικό με τον Νικόλα, που είχε πάει στον Καναδά αλλά δεν αναφέρει γιατί.

Στον Καναδά ο Νικόλας; Από που κι’ ως που.

«Πράγματι, λέει ο Νικόλας, είχα πάει τότε στον Καναδά ως μετανάστης για μια καλύτερη τύχη. Κι’ έτυχε με στο αεροπλάνο που έφυγα από την Κεφαλονιά αλλά και στο αεροπλάνο που γύριζα να είναι μέσα ο πατέρας του Αλέκου, ο Παναγής»!

«“Στο πήγαινε” με ρώτησε ο πατέρας του που πάω και του είπα “μετανάστης στον Καναδά”, αλλά μετά από τρεις μέρες που γύρισα με ξανάδε και του είπα “γύρισα Παναγάκη απ’ τον Καναδά” κι’ αυτός …κουφάθηκε. Σου λέει πότε πήγε στον Καναδά κι’ ήρτε… Μάλλον δεν πήγε καθόλου»!..

«Στον Καναδά, συνεχίζει ο Νικόλας, ήταν εκεί ο αδελφός μου ο Γεράσιμος. Με το που ξημέρωσε με στείλανε σ’ ένα εστιατόριο να πλένω πιάτα. Δεν το άντεξα και την άλλη μέρα το πρωΐ μάζεψα τα πράγματά μου κι’ έφυγα απ’ την Οτάβα με το ίδιο αεροπλάνο. Τότε η πτήση απ’ την Αθήνα προς Καναδά ήτανε Κυριακή και το ίδιο αεροπλάνο γύριζε Τετάρτη. Ετσι στο γυρισμό ξαναβρέθηκα στο αεροπλάνο με τον Παναγή».

Για την υπόθεση του γραμματέα της Τοπικής ΠΑΣΟΚ Αργοστολίου, ο Νικόλας αναφέρει:

«Ο Τρίτσης δεν ήθελε να βγώ εγώ γραμματέας στην Τοπική του ΠΑΣΟΚ Αργοστολίου, τη μεγαλύτερη της Κεφαλονιάς. Ηθελε να βάλει άλλονε. Έτσι μαζευτήκαμε κι’ άρχισα να μοιράζω …ανάποδα τις θέσεις. Αφού λοιπόν δόθηκαν όλες, έμεινε μόνο μία: Του γραμματέα. Οπότε, τους λέω, παιδιά σας ευχαριστώ, είμαι ο μόνος που δεν πήρα! Κι’ έτσι έγινα γραμματέας, όπως πολύ σωστά γράφει ο Αλέκος».

Και καταλήγει ο Νικόλας:

«Κανονικά ο γραμματέας βγαίνει πρώτος, αλλά στόχος μου ήτανε να αποφύγω την ψηφοφορία και να βγω δια της τεθλασμένης. Εγινε τότε, θυμάμαι χαμός, ακόμα και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ πάθανε την πλάκα τους»!

Ο Αλ. Καλαφάτης με τον πατέρα του, Τρύγος 1976, σε φωτό από το βιβλίο
«Ο Τρίτσης δεν ήθελε να βγώ γραμματέας της Τοπικής Αργοστολίου», λέει ο Νικόλας

ΑΥΡΙΟ: Αλλο επεισόδιο


«Και του στερνού του μένει»!


Παραθέτουμε το κείμενο του βιβλίου «Τα βήματα», στο οποίο ο συγγραφέας Αλ. Καλαφάτης αναφέρεται στο ταξίδι του Νικόλα στον Καναδά και στο περιστατικό που έγινε γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αργοστολίου:

Ο Νίκος Βαλλιανάτος, δεν είχε βάλει υποψηφιότητα για μέλος της Ν.Ε. Είχε βάλει όμως ο Μάκης Καούκης. Στενοχωρήθηκαν για τη μη εκλογή του Μάκη πολύ και μάλιστα γύρισαν από το «Ίρινα» στο Αργοστόλι με τα πόδια. Μεγάλος ο καημός! Σε λίγες μέρες όμως έγιναν εκλογές για τη Σ.Ε. της Τ.Ο. Αργοστολιού. Υποψήφιος ο Νικόλας βγαίνει. Τον Νίκο τον ήξερα από μικρό. Μετά το 1970 αρχίσαμε την παρέα χωρίς πολλά κολλητιλίκια. Απρόβλεπτος και απείθαρχος. Ξέρανε τον πατέρα μου όταν βρέ­θηκαν μαζί στο αεροπλάνο για Αθήνα.

«Πού πας, Νικόλα;»

«Άσε, Παναγάκη, μεταναστεύω στον Κανα­δά».

Ύστερα από τρεις τέσσερις μέρες γύριζε ο πατέρας μου στην Κεφαλονιά και μπροστά του σκάει μύτη ο Νικόλας. «Ωρέ, δεν μου ’πες πως πας στον Καναδά;»

«Πήγα, Παναγάκη, και γύρισα».

Όντως έτσι είχε γίνει.

Ψηλός, οξύνους, με χιούμορ, εμφανίστηκε στο κίνημα γύρω στο 1975, 1976. Δραστήριος, αεικίνητος, θέλει να ‘ναι μέσα σ’ όλα. Ειδικός στην αγκιτάτσια, δίνει στο πι και φι λύση σε προβλήματα. Υπηρέτησε με αυταπάρνηση και συνέπεια. Γίναμε για χρόνια αχώριστοι. Περάσαμε και τις μπόρες μας. Σίγουρα το πιο εμβληματικό πρόσωπο του χώρου πέραν των πολύ «επωνύμων».

Στόχος του τώρα να βγει γραμματέας. Αλλά αν γινόταν ψηφοφορία δεν ήτανε και 100% σίγουρος. Οπότε παίρνει το παιχνίδι επάνω του και το μοιράζει. Ταμίας ποιος θα πάει; Πήγαινε εσύ. Οργανωτικό ποιος θα πάει; Εσύ, έδειχνε έναν άλλον ο οποίος και αποδεχόταν. Έτσι εξάντλησε όλες τις θέσεις με όλα τα υπάρχοντα πρόσωπα. Έμεινε μόνο η θέση του γραμμα­τέα και ο μόνος που δεν είχε πάρει πόστο ήτανε ο Νικόλας. Και εγένετο γραμματέας. Αυτή η πονηριά έμεινε παροιμιώδης στα τοπικά πασοκικά. Έτσι καθιερώσαμε μεταξύ μας και τη γνωστή φράση «και του στερνού του μένει».

Τα υπόλοιπα μέλη της Συντονιστικής ήτανε: Νίκος Κονιδάρης, Μαρία Λορεντζάτου, Χριστόφορος Παναγιωτάκης, Μαρίνος Παπαναστασάτος, Νίκος Πολλάτος, Γεράσιμος Σταματελάτος, Σπύρος Σταμένης, Θεμιστο­κλής Σπυράτος. Αυτή η Συντονιστική δούλεψε πάρα πολύ και ήτανε χάρ­μα ιδέσθαι – πάνω στο μοτοσακό του Ν. Πολλάτου, ο Κόκκος και ο Νικό­λας να μοιράζουνε εφημερίδες, προσκλήσεις, προκηρύξεις…

Την ίδια περίοδο, την Κυριακή 11 Νοέμβρη 1979 στη Σ.Ε. της Τ.Ο. Ληξουρίου, εκλέχθηκαν οι: Αποστόλης Αλιβιζάτος, Γεράσιμος Βιτωράτος, Δημήτρης Βολτέρας, Γεράσιμος Κουρούκλης, Παύλος Κομηνάτος, Γιάννης Μαζαράκης, Ρίζος Μοσχόπουλος, Διονύσης Μοσχονάς, Θανάσης Σαβράμης.

Εντωμεταξύ στην Ιθάκη στις 21 Οκτώβρη 1979 είχανε εκλέξει τη δική τους Συντονιστική: Π. Λιβάνης, Δ. Μολφέσης, Ν. Τσιντήλας, Κ. Βαλάτος, Β. Βλάχος, Σ. Σουμίλας, Π. Ξανθόπουλος.

Η πρώτη φωτό του Αλ. Καλαφάτη στο βιβλίο