«Θα είμαι πρόεδρος όλων των παρατάξεων», τόνισε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μάκης Αυσανδράτος

Το «βάπτισμα του πυρός» πήρε, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, στα νέα του καθήκοντα ο κ. Γεράσιμος Αλυσανδράτος, ως νέος πρόεδρος του Δ.Σ., που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «O Κέφαλος».

O κ. Αλυσαδράτος επανέλαβε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των παρατάξεων και όλων των δημοτικών συμβούλων και δεν θα τους ξεχωρίζει. Ωστόσο, τόνισε ότι θα είναι αυστηρός στην τήρηση του Κανονισμού του Δ.Σ., καθώς και στην τήρηση του χρόνου ομιλίας των δ.σ. Επίσης, πρόσθεσε ότι τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα θα πρέπει να είναι κατεπείγοντα, για να γίνονται δεκτά προς συζήτηση, έτσι ώστε να μην υποβαθμίζονται τα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα και είναι κάτι που έχει ζητήσει από την παράταξή του.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος διάβασε το πρακτικό της συνεδρίασης της «Ισχυρής Κεφαλονιάς», που αφορά την απόφαση για τη διαγραφή του τ. προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργου Τζωρτζάτου από την παράταξη, λόγω «της κριτικής συμπεριφοράς του που έχει επιδείξει τον τελευταίο καιρό», καθώς «χρησιμοποιεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, παραχαράξεις, αλλοιώσεις, διαστρεβλώσεις, διογκώσεις και γενικά επιδιώκει κακόπιστα να εμφανίσει την παράταξη της Ισχυρής Κεφαλονιάς ως δήθεν πολιτικά ανεπαρκή αλλά και επικίνδυνη για την Κεφαλονιά».

O κ. Τζωρτζάτος, ο οποίος πλέον κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, δίπλα από τον επικεφαλής των ΦΙΚO κ. Ηλία Παρίση, ζήτησε να αφαιρεθεί από τη συγκεκριμένη απόφαση η φράση ότι ενήργησε «με δόλιο τρόπο», καθώς πιστεύει ότι πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμιση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτόφωρο. Για το θέμα αυτό απάντησε ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης (ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης απουσίαζε για ακόμη μία φορά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.), λέγοντας ότι δεν αφορά το Δ.Σ. και θα συνέλθει συνεδρίαση της παράταξης της «Ισχυρής Κεφαλονιάς», για να το συζητήσει.

Επίθεση εξαπέλυσε ο αντιδήμαρχος Ερίσου κ. Κώστας Κοντογούρης προς τον κ. Τζωρτζάτο, θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες που εκτόξευσε προς την οικογένειά του, ο κ. Τζωρτζάτος στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ. O κ. Κουντογούρης είπε μεταξύ άλλων: «O πολιτικός πρέπει να έχει θέσεις και όχι να μιλάει για την οικογένειά μου. Εχει μπερδέψει τη γραβάτα με το σώβρακο. Δεν μπορεί να ξέρει, αν δουλεύει το μαγαζί μου και δεν μπορεί να βρίζει την οικογένειά μου».

Πρόταση έκανε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς» κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος να επαναλάβει τα όσα είπε ο κ. Τζωρτζάτος στη πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε και να συζητηθούν ενώπιον Δημοτικού Συμβουλίου.

O κ. Λυκούδης απαντώντας στον κ. Μιχαλάτο είπε: «O Θεόφιλος, ενώ είναι σοβαρός επιχειρηματίας, θέλει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο παιδική χαρά. Θεωρεί το θέμα «πιασάρικο» και θέλει να μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε τσίρκο, νομίζοντας ότι εμείς θα αρχίσουμε να τσακωνόμαστε με τον Τζωρτζάτο. Oποιος έχει αποδεδειγμένα στοιχεία κακοδιαχείρισης, κλοπής, απάτης για το Δήμο Κεφαλονιάς να ανέβει τώρα τα σκαλιά του εισαγγελέα. Oποιος έχει στοιχεία τέτοια και δεν το κάνει, κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία». O κ. Τζωρτζάτος, απάντησε, λέγοντας ότι «στην ποδιά της κυράς Μαριώς ας μην σφάζονται παληκάρια! O Τζωρτζάτος ό,τι ήθελε να πει, το είπε».

Oταν αναφέρθηκε το θέμα της δωρεάς των 5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς του 2014 στην περιοχή της Παλικής, ο κ. Τζωρτζάτος υπογράμμισε ότι: «Είναι ντροπή σάϊτ, που εδρεύει δίπλα στο γραφείο σας, μέσα στον Δήμο, να μιλάει με τόσο άσχημα λόγια για την κ. Δούρου».

  •  Το θέμα του ενδεχόμενου κλεισίματος της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, λόγω οικονομικών προβλημάτων, θέλησε να φέρει ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η αντιδήμαρχος Oικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή είπε ότι υπάρχει η σκέψη για επιχορήγηση των 20.000 ευρώ από τον Δήμο Κεφαλονιάς στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και η Δημοτική Αρχή βρήκε μία λύση την οποία και επεξεργάζεται. Η κ. Γαρμπή πρόσθεσε ότι στο άμεσο μέλλον θα επανέλθει η Δημοτική Αρχή με επίσημη εισήγηση.
  •  Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

Ο πρόεδρος του Δ. Σ. Μάκης Αλυσανδράτος, χθες

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ


O μεγάλος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος έρχεται στην Κεφαλονιά ως κεντρικός ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις που θα διοργανώσει στο Δημοτικό Θέατρο «O Κέφαλος» ο Σύλλογος «Ιόνιος» σε συνεργασία με την Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. την Τετάρτη (5/4) και την Πέμπτη (6/4). Oι ομιλίες θα αφορούν τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο και θα γίνουν προς τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους σπουδαστές των ΤΕΙ και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Αλυσανδράτος, προτείνοντας στο Σώμα να ανακηρυχθεί ο κ. Γλέζος επίτιμος δημότης Κεφαλονιάς και το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα. 


«Δεν ξαναφάνηκα στη Διαδημοτική, γιατί δεν συμφωνώ με το μισθό σου»!


Εντονες αντιπαραθέσεις και επιθέσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ένθεν και ένθεν, επικράτησαν κατά τη συζήτηση των δύο πρώτων θεμάτων της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσαν την έγκριση της μελέτης για την «προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και πράσινων σημείων» και την έγκριση υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην Ε.Υ.Δ. της Π.Ι.Ν. στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) της παραπάνω προμήθειας.

Κατά την εξέλιξη της συζήτησης του θέματος, (που διήρκησε πάνω από δύο ώρες), με εισηγητή τον υπάλληλο του Δήμου κ. Παναγή Δελακά, οι τόνοι ανέβηκαν, με αιχμή την αντιπαράθεση που διαδραματίσθηκε μεταξύ του διαγραφέντος δημοτικού συμβούλου από την παράταξη της πλειοψηφίας της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» κ. Γιώργου Τζωρτζάτου, ανεξάρτητου πλέον δ.σ. και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΑΚΙ (Διαδημοτική) κ. Παναγή Βανδώρου.

Ο κ. Τζωρτζάτος σε τοποθέτησή του είπε: «Ολο αυτό τον καιρό, πολλά προγράμματα πέρασαν από δίπλα μας, αλλά δεν μας άγγιξε κανένα από το 2014-2020. Η ανακύκλωση αν δουλέψει σωστά είναι πολλά χρήματα και δεν την εκμεταλλευθήκαμε και τώρα κοκορευόμαστε ότι κάτι κάνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτό το νέο πρόγραμμα για την ανακύκλωση, δεν θα δημιουργηθεί μία νέα Μεσόγειος που παίρνει 360.000 Ευρώ το χρόνο και απασχολεί 2 εργάτες και έναν υπάλληλο που πατά ένα κουμπί το πρωϊ και το κλείνει το μεσημέρι, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από εμάς. Εμείς πληρώνουμε το ρεύμα, εμείς πληρώνουμε τα καύσιμα, εμείς πληρώνουμε τις ζημιές», ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργεί η ανακύκλωση απορριμμάτων και οργανικών αποβλήτων στην Ευρώπη και την κερδοφόρα διαχείρησή τους όπως π.χ. «στην Αγγλία, όπου η ανακύκλωση και η σωστή διαχείρηση των απορριμμάτων συνέδραμαν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο κ. Βανδώρος στη συνέχεια, με έντονο ύφος, του απάντησε ότι δεν δικαιούται να μιλά για την ΕΔΑΚΙ, αφού ως μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου από τις 68 συνεδριάσεις παρέστη μόνο σις 8, ενώ τον κατήγγειλε ότι σε καμία συνεδρίαση δεν έφερε ποτέ μία πρόταση στο Δ.Σ. για την καλύτερη λειτουργία της ΕΔΑΚΙ. «Η μόνη πρόταση που είχε εισηγηθεί ο κ. Τζωρτζάτος ήταν να στήσουμε ένα κοντέϊνερ και να πάρουμε ένα μαστίγιο να κυνηγάμε τους εργαζόμενους».

Τα παραπάνω λεγχθέντα από τον κ. Βανδώρο, ήταν η αφορμή να εξοργήσει τον κ. Τζωρτζάτο, ο οποίος απάντησε:

«Κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Διαδημοτικής, δεν ξαναπάτησα στα Συμβούλια γιατί δεν εγκρίνω και δεν ψήφισα την αύξηση του μισθού σας στα 1.650 ευρώ μηνιαίως. Και θυμάστε, ότι μέσα στο Δημαρχείο αντέδρασα πολύ έντονα γι’ αυτό και δεν ψήφισα, γιατί δεν το θεώρησα ούτε το θεωρώ σωστό. Δεν μπορείτε εσείς να παίρνετε μισθό 1.650 Ευρώ το μήνα από την Εταιρεία. Οπως αντέδρασα και για τα 360.000 Ευρώ στη Μεσόγειο. Το μαστίγιο δεν το εφαρμόζω εγώ, εσείς το εφαρμόζεται!».

Π. Βανδώρος: «Αυτά που ξέρατε κύριε Τζωρτζάτε να τα ξεχάσετε! Τελειώσαμε Γιωργάκη εδώ μέσα. Η ψηφορία για τον μισθό έγινε το 2015 και σύ σταμάτησες να έρχεσαι μέσα στο 2016».

Γ. Τζωρτζάτος: «Παραμένεις στην Διαδημοτική για το μισθό των 1.650 Ευρώ».

Ηδη είχαν «πυροδοτηθεί» τα πνεύματα, και η «σύρραξη» συνεχίσθηκε με παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Διονύση Λυκούδη, που αναπλήρωνε τον δήμαρχο (απουσίαζε ο κ. Παρίσης από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.), ο οποίος, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τζωρτζάτος περί του μισθού του κ. Βανδώρου των 1.650 Ευρώ, είπε: «Κύριε πρόεδρε από αυτήν την θέση που κάθεστε πρέπει να προστατέψετε τις υπολήψεις και τις προσωπικότητες των δημοτικών συμβούλων. Ο μισθός που παίρνει κάποιος που υπηρετεί σε θέση ευθύνης είναι ένα θέμα που αφορά το συλλογικό όργανο που υπηρετεί και βγαίνει βάση σχετικών αποφάσεων και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τον προσβάλλει. Ο Παναγής Βανδώρος όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να προτιμά να σιωπά και να μην ανοίγει το στόμα του στα Δημοτικά Συμβούλια για την οικονομία του χρόνου, αλλά χαίρει ευρείας εκτίμησης από την κοινωνία και έχει εκλεγεί δύο συνεχόμενες 4ετίες, με εκατοντάδες ψήφους, πολύ περισσότερους από αυτούς που κρατάνε σήμερα ψηλά τη σημαία της έντιμης και χρηστής διαχείρισης του Δήμου. Και όπως είπα νωρίτερα, αν κάποιος αμφισβητεί τη νομιμότητα του Δήμου, να περάσει τα σκαλιά του Εισαγγελέα, αλλιώς διαπράττει ο ίδιος αδίκημα με την υπόθαλψη εγκληματικών ενεργειών. Δεν γίνεται να θίγουμε τις υπολήψεις, τις οικογένειες, τα παιδιά τις γυναίκες, τις δουλειές των συμβούλων. Αυτό είναι κατήφορος κύριε πρόεδρε και να μην το επιτρέψετε. Και για να λέμε τα πραγματα με το όνομά τους, ο κ. Βανδώρος δεν παίρνει 1.650, αλλά 1.181 Ευρώ».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Αλυσανδράτος, σε μία ακόμα προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες, απευθυνόμενος προς τον κ. Τζωρτζάτο, είπε: «Οχι αναφορές σε προσωπικά θέματα. Οχι χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Ο κ. Τζωρτζάτος, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Λυκούδης, είπε: «Για όλα αυτά που είπε και αναφέθηκε ο κ. αναπληρωτής, θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη να δει τον εαυτό του».

Η αντιπαράθεση για την ΕΔΑΚΙ συνεχίσθηκε και κατά τη συζήτηση του θέματος της τροποποίησης-αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της, κατά την οποία ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ανέφερε σχετικά με την λειτουργία της: «Η λειτουργία της Διαδημοτικής αποτελεί μελανό σημείο για το Δήμο, αφού δεν συμμετέχει στην διοίκησή της η αντιπολίτευση. Ελπίζω, το ρόλο της αντιπολίτευσης να έχει τώρα ο κ. Τζωρζάτος, να παραμείνει σ’ αυτό το ρόλο και να αντλεί στοιχεία να μας τα δίνει, γιατί δεν θεωρώ ότι πρέπει να ανατρέξουμε στην Διαύγεια για ότι σας ζητάμε, όπως μας λέτε. Εδώ είναι Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει να έρχονται όλα τα στοιχεία. Και αν θέλατε, και τώρα μπορείτε να βάλετε κάποιον από την αντιπολίτευση στην Διαδημοτική. Και δεν λέω από εμάς, βάλτε από την ελάσσονα».

Δ. Λυκούδης: «Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, ο κ. Μιχαλάτος στην πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής και παραιτήθηκε».

Θ. Μιχαλάτος: «Παραιτήθηκα από το Δ.Σ., γιατί όταν ήμουν εκεί διεπίστωσα ότι όπως λειτουργούσε η Διαδημοτική ήταν ένα πλυντήριο ξεπλύματος χρημάτων που έδινε ο Δήμος στην “Καθαριότητα ΕΠΕ” με τις απ’ ευθείας αναθέσεις και η παραμονή μου εκεί έκρινα ότι ήταν επικίνδυνη».

Δ. Λυκούδης (απευθυνόμενος στον κ. Μιχαλάτο με ειρωνικό ύφος): «Δεν μας είπατε κ. Μιχαλάτε τι μάρκα πλυντήριο είναι. ESKIMO; Δύο χρόνια που τον είχε ο Παρίσης πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ο κ. Μιχαλάτος δεν έβλεπε το πλυντήριο. Παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές».

Παρέμβαση στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έκανε και ο κ. Τζωρτζάτος, λέγοντας: «Στο προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΔΑΚΙ ο διευθύνων σύμβουλος έπαιρνε μόνο 500 Ευρώ, γιατί τόσα προβλεπόταν βάση του καταστατικού της Εταιρείας, σύμφωνα με τα έσοδα και τα κέρδη της Εταιρείας. Τώρα θέλει 1.650 Ευρώ. Κύριε δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά που σας λέω και να παραδειγματισθείτε από άλλους Δήμους πως δουλεύουν στο θέμα των απορριμμάτων».

Οι κόντρες μεταξύ των συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσησ συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ.

Δ.Δ.-

Ο Γ. Τζωρτζάτος στο χθεσινό Δ.Σ.

Θεόφιλος: H Διαδημοτική είναι πλυντήριο ξεπλύματος χρημάτων του Δήμου


Η αντιπαράθεση για την ΕΔΑΚΙ (Διαδημοτική) συνεχίσθηκε και κατά τη συζήτηση του θέματος της τροποποίησης-αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της, κατά την οποία ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ανέφερε σχετικά με την λειτουργία της: «Η λειτουργία της Διαδημοτικής αποτελεί μελανό σημείο για το Δήμο, αφού δεν συμμετέχει στην διοίκησή της η αντιπολίτευση. Ελπίζω, το ρόλο της αντιπολίτευσης να έχει τώρα ο κ. Τζωρζάτος, να παραμείνει σ’ αυτό το ρόλο και να αντλεί στοιχεία να μας τα δίνει, γιατί δεν θεωρώ ότι πρέπει να ανατρέξουμε στην Διαύγεια για ότι σας ζητάμε, όπως μας λέτε. Εδώ είναι Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει να έρχονται όλα τα στοιχεία. Και αν θέλατε, και τώρα μπορείτε να βάλετε κάποιον από την αντιπολίτευση στην Διαδημοτική. Και δεν λέω από εμάς, βάλτε από την ελάσσονα».

Δ. Λυκούδης: «Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, ο κ. Μιχαλάτος στην πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής και παραιτήθηκε».

Θ. Μιχαλάτος: «Παραιτήθηκα από το Δ.Σ., γιατί όταν ήμουν εκεί διεπίστωσα ότι όπως λειτουργούσε η Διαδημοτική είναι ένα πλυντήριο ξεπλύματος χρημάτων που έδινε ο Δήμος στην “Καθαριότητα ΕΠΕ” με τις απ’ ευθείας αναθέσεις και η παραμονή μου εκεί έκρινα ότι ήταν επικίνδυνη».

Δ. Λυκούδης (απευθυνόμενος στον κ. Μιχαλάτο με ειρωνικό ύφος): «Δεν μας είπατε κ. Μιχαλάτε τι μάρκα πλυντήριο είναι. ESKIMO; Δύο χρόνια που τον είχε ο Παρίσης πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ο κ. Μιχαλάτος δεν έβλεπε το πλυντήριο. Παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές».

Παρέμβαση στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έκανε και ο κ. Τζωρτζάτος, λέγοντας: «Στο προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΔΑΚΙ ο διευθύνων σύμβουλος έπαιρνε μόνο 500 Ευρώ, γιατί τόσα προβλεπόταν βάση του καταστατικού της Εταιρείας, σύμφωνα με τα έσοδα και τα κέρδη της Εταιρείας. Τώρα θέλει 1.650 Ευρώ. Κύριε δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά που σας λέω και να παραδειγματισθείτε από άλλους Δήμους πως δουλεύουν στο θέμα των απορριμμάτων».

Οι κόντρες μεταξύ των συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., καθώς και μετά την εκτύπωση του «Η».

Δ.Δ.-