Συναγερμός! 2.000 τόνους σκουπίδια σχεδιάζουν να μας στείλουν απ’ την υπερκορεσμένη από τα απορρίμματα Ζάκυνθο, για να τα απορροφήσει ο ήδη κορεσμένος ΧΥΤΑ της Παλλοστής, στη Θηνιά!

Η Διαδημοτική συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα και ώρα 10 π.μ. για να αποφασίσει αν το νησί μας θα δεχθεί αυτό το επικίνδυνο «βάρος» και ας ευχηθούμε η απόφαση να είναι αρνήτική και ομόφωνα αρνητική, γιατί μιά τέτοια έξέλιξη δεν την χωράει όχι ο ΧΥΤΑ, αλλά και ο τόπος ολόκληρος.

Από την άλλη πλευρά, η Διαδημοτική δεν μπορεί να δώσει ένα τέτοιο «οκέι», γιατί, σύμφωνα με το καταστατικό της, αλλά και σύφωνα με τον τίτλο της, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, αφού η Εταιρεία είναι αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων μόνο για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Eπίσης η Διαδημοτική (ΕΔΑ-ΚΙ) αποτελεί τον τοπικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί την συγκέντρωση αστικών αποβλήτων και παρέχει ολοκληρωμένο το έργο της τελικής διάθεσης.

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ιονίων Νήσων στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς πραγματοποιείται η υποδοχή, επεξεργασία και τελική διάθεση των αστικών αποβλήτων της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Μάλιστα στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων για την 3η Διαχειριστική Ενότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι :

«Ο ΧΥΤΑ της Κεφαλονιάς ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 και η χωρητικότητά του επαρκεί έως το 2018».

Αρα, ήδη ο ΧΥΤΑ μας είναι κορεσμένος γιατί του απομένει μόνο ένας χρόνος λειτουργίας. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσει δίδονται συνήθως δύο επιπλέον χρόνια λειτουργίας, οπότε η λειτουργία του ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι το 2020.

Η πρόσκληση που έστειλε η Διαδημοτική προς τα μέλη του Δ.Σ. για την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση φια τα σκουπίδια της Ζακύνθου αναφέρει:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Μ.ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ 5 ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ

28100 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

ΤΗΛ: 26710-28692

FAX:26710-26020

Email:diadkef@otenet.gr

ΑΡΙΘΜ.ΓΕΜΗ: 122565134000

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Αριθμ.Πρωτ.202

Αργοστόλι 12-04-2017

της ΕΔΑ-ΚΙ Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Έδρες τους

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συγκαλείται σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Α.Ε.Ο.Τ.Α. η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Εταιρείας στο Αργοστόλι και στην οδό Μ. Γερουλάνου 5 και Ριζοσπαστών (α’ όροφος) στις 13 Απρίλη 2017 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

1) Λήψη απόφασης σχετικά με παραλαβή και διάθεση 2.000 τόννων μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων από τον Δήμο Ζακύνθου στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς.

2)Έγκριση αιτήματος Διατάκτη.

3)Έγκριση Δαπάνης και Διάθεσης Πίστωσης.

4)Κατάρτιση των όρων της διακήρυξης και παραρτημάτων αυτής για την «ΠρομήθειαΚαυσίμων διακίνησης οχημάτων-μηχανημάτων» της ΕΔΑ-ΚΙ Α.Ε.Ο.Τ.Α.

Για την ΕΔΑ-ΚΙ Α.Ε.Ο.Τ.Α.

Ο πρόεδρος

ΚΟΚΚΟΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ


Γ. Τζωρτζάτος: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε χαρτοπετσέτα»!


Εξαλλος είναι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος, μέλος του Δ.Σ. της Διαδημοτικής, ο οποίος τονίζει ότι ένα ένδεχόμενο «ναι» στους Ζακυνθινούς «θα είναι ενέργεια αντικαταστατική και παράνομη, αφού δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε χαρτοπετσέτα από άλλη περιοχή»!

Σε επιστολή του προς το Δ.Σ. της Διαδημοτικής, ο κ. Τζωρτζάτος αναφέρει τα εξής:

Προς:

το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΑ-ΚΙ ΑΕ.

Τοποθέτηση Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Κεφαλονιάς και μέλος του ΔΣ της ΕΔΑ-ΚΙ, Γιώργου Τζωρτζάτου

Κύριοι,

Διαφωνώ ριζικά με τη υποδοχή και διάθεση στην Κεφαλονιά έστω και ενός σκουπιδιού από άλλη περιοχή ανεξάρτητα από το πόσα ευρώ θα πληρώσουν γιατί πιστεύω ότι η προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας δεν μπαίνει στη διατίμηση. Αν «πουλάει» κάτι το νησί μας είναι η φυσικές του ομορφιές, ο καθαρός του αέρας και οι παραλίες του. Και αυτά δεν είναι προς πώληση. ‘Η μήπως είναι;

Πέρα όμως από τη πολιτική τοποθέτηση του ζητήματος επισημαίνω ότι

1Το Καταστατικό της ΕΔΑΚΙ ορίζει σαφώς και κατηγορηματικώς ότι διαχειρίζεται σκουπίδια ΜΟΝΟ της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Μέχρι λοιπόν να αλλάξετε το καταστατικό της εταιρίας, δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε χαρτοπετσέτα από άλλη περιοχή. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι ΑΝΤΙ –καταστατική, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

2 Επί πλέον του καταστατικού της εταιρίας σύμφωνα με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ιονίων Νήσων η Κεφαλονιά και η Ιθάκη ανήκουν στην 3η Διαχειριστική Ενότητα (Δ.Ε.) για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ρητά και κατηγορηματικά από το νόμο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διαχείριση απορριμμάτων από άλλη ενότητα. Η Ζάκυνθος ανήκει στην 4η Δ.Ε. Μόνο αν γίνει αλλαγή του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ μπορεί ο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς να δεχτεί απορρίμματα από άλλη περιοχή. Μέχρι τότε είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

3 Η χωρητικότητας της λεκάνης που χρησιμοποιεί σήμερα ο ΧΥΤΥ σε τι κατάσταση βρίσκεται; Στη μελέτη κατασκευής της είναι ναι ή όχι αληθές ότι οι προδιαγραφές της είναι «για επάρκεια έως το 2018» δηλαδή ένα ακόμη έτος και ήδη πρακτικά θεωρείται κορεσμένος. Ο δε όγκος των 2000 τόνων είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ισοδυναμεί με τις ποσότητες των σκουπιδιών περίπου δύο ετών της Ιθάκης!! Θα γλυτώσουμε τη Ζάκυνθο και θα πνιγούμε εμείς στα σκουπίδια;

4 Ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του λειτουργούντος Β’ κυττάρου είναι αδιαμφισβήτητο και πρώτη η ΕΔΑΚΙ το έχει ομολογήσει. Γιαυτό και στις 28/2/2017 το δημοτικό συμβούλιο με δύο αποφάσεις του και αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΔΑΚΙ αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της πράξη «Έργα Περιβαλλοντικής αναβάθμισης στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς» Π/Υ 4.926.582 € (απόφαση 45/2017 του ΔΣ) και της πράξης «Προμήθεια εξοπλισμού περιβαλλοντικής αναβάθμισης ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς» Π/Υ 4.067.409,54 € (απόφαση 56/2017 του ΔΣ). Ζητάμε λοιπόν έργα πάνω από 9 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το Β’ κύτταρο και τον ΧΥΤΥ στην Παλοστή με τα δικά μας απορρίμματα και τώρα ζητάτε να δεχτούμε και αυτά της Ζακύνθου;

Τέλος, επεσε στην αντίληψή μου και σας την παρουσιάζω μια απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, μια σκανδαλώδης απόφαση , με την οποία δίνεται στην kefalonian lines, εταιρία συμφερόντων του αντιδημάρχου κ. Λυκούδη, ένα επιπλέον δρομολόγιο στη Ζάκυνθο –Κυλλήνη σε βάρος της ανταγωνιστικής εταιρίας, στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Τα συμπεράσματα δικά σας, και οι συμπτώσεις είναι απλώς συμπτώσεις και ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα.

Γεώργιος Τζωρτζάτος

Ανεξάρτητος δημοτικός

σύμβουλος Κεφαλονιάς

Μέλος ΔΣ ΕΔΑ-ΚΙ ΑΕ

O Γ. Τζωρτζάτος