Το τοπικό χαρμόσυνο έθιμο της Ανάστασης της στάμνας θα λάβει και φέτος χώραν στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, ενώ θα αναβιώσει και στη Σάμη!

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΔΗΚΕ αναφέρoνται τα εξής:

Το έθιμο «Το σπάσιμο της στάμνας» στην Κεφαλονιά

• ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ στις 11.50 π.μ.

Οι Φιλαρμονικές της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., Αργοστολίου «Διονύσιος Λαυράγκας» και Σάμης «Θέμος Αμούργης» θα παιανίσουν χαρμόσυνα στο Λιθόστρωτο έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, μετά την Α’ Ανάσταση όπου θα σπάσουν οι πρώτες στάμνες και θα μοιραστούν από μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, Αναστάσιμες λαμπάδες προσφορά της ΚΕΔΗΚΕ.

Συνεχίζουμε με Περατζάδα μέσω του Λιθοστρώτου με κατάληξη την πλατεία Καμπάνας, όπου θα συνεχιστεί το σπάσιμο των σταμνών και θα παρακολουθήσουμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου και των Αδελφών Καραβιώτη.

•  ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στο ΛΗΞΟΥΡΙ στις 11.00 π.μ.

Μεγάλο Σάββατο οι καμπάνες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μηνιατών δίπλα στο Δημοτικό Κατάστημα Ληξουρίου, χτυπούν χαρμόσυνα και θα σπάσει η πρώτη στάμνα.

Παρούσα η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου που αμέσως μετά θα ξεκινήσει προς την κεντρική πλατεία.

Εκεί μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου “Χωροπούλα” με τις παραδοσιακές στολές τους θα μοιράσουν λαμπάδες στον κόσμο προσφορά της ΚΕΔΗΚΕ.

Θα ακολουθήσει , με τη συνοδεία πάντα της Φιλαρμονική Σχολής Ληξουρίου, το σπάσιμο των σταμνών από τα μπαλκόνια στον πεζόδρομο της πλατείας.

•  ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στη ΣΑΜΗ στις 10.45 π.μ.

Αναβίωση του εθίμου και στη Σάμη, μετά το πέρας της Λειτουργίας της Α’ Ανάστασης, από τον Ι.Ν. Παναγίας Λουτρού, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σάμης της ΚΕΔΗΚΕ «Θέμος Αμούργης».

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Ε.Σ. Πολιτισμού –Αθλητισμού – Νέας Γενιάς

Aγγελος Δ. Κωνσταντάκης