Σαράνταεπτά (47) αλλοδαπούς περισυνέλλεξαν επιτυχώς πλωτά σκάφη του Λιμεναρχείου Αργοστολίου το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου 28 ν.μ. δυτικά της Κεφαλονιάς, που είχαν εκπέμψει SOS από το πρωϊ, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος με προορισμό την Ιταλία, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μόλις το Λιμεναρχείο έλαβε το σήμα κινδύνου, ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού του ιστιοφόρου με την βοήθεια παραπλέοντων στην ευρύτερη περιοχή πλοίων, ενώ συμμετείχε και ένα αεροσκάφος δύναμης FRONTEX.

Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου τα πλωτά του Λιμεναρχείου εντόπισαν το ιστιοφόρο δυτικά της Κεφαλονιάς, με επιβαίνοντες τους 47 αλλοδαπούς.

Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία περισσυλογής των αλλοδαπών, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο στο Αργοστόλι, το ΕΚΑΒ, το Αστυνομικό Τμήμα, η Αντιπεριφέρεια, το Σώμα Σαμαρειτών και το Α’ Σύστημα Προσκόπων Αργοστολίου.

Οι 47 αλλοδαποί, 21 άνδρες, 11 γυναίκες και 15 παιδιά έφθασαν με ασφάλεια στο Λιμάνι Αργοστολίου, ενώ ο 34χρονος αλλοδαπός Κυβερνήτης του ιστιοφορου συνελλήφθη από το Λιμενικό ως διακινητής και οδηγήθηκε για ιατρικό έλεγχο φρουρούμενος στο Νοσοκομείο, ενώ κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος.

Στο Λιμάνι υποδέχθηκαν τους αλλοδαπούς Κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών του Νοσοκομείου μας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου τους παρείχαν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, ενώ όλα τα παιδιά εξετάσθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα από τους παιδιάτρους της Παιδιατρικής Κλινικής υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας της Κλινική κας Καλυψώς Δανελάτου.

Οι αλλοδαποί φιλοξενήθηκαν με μέριμνα της Αντιπεριφέρειας και την προσωπική επίβλεψη του αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος είχε φροντίσει για την προμήθεια είδη ρουχισμού, τρόφιμα, κ.λπ., στο ακίνητο του Α’ Συστήματος Προσκόπων στο Αργοστόλι.

Προχθές το πρωϊ, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών από το Λιμεναρχείο, αφέθηκαν ελεύθεροι και επιβιβάσθηκαν σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ με προορισμό την Αθήνα.

Το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς διεξάγει την προανάκριση για το περιστατικό και ο φερόμενος διακινητής και κυβερνήτης του ιστιοφόρου, οδηγήθηκε για απολογία χθες στον Ανακριτή και στον Εισαγγελέα.

Δ.Δ.-

  •  Για την επιχείρηση ανεύρευσης και περισσυλογής των 47 αλλοδαπών, το ΥΕΝ ανακοίνωσε τα εξής:

Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρωινές ώρες χθες, για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση ιστιοφόρου σκάφους με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Κεφαλληνίας.

Υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του ανωτέρω σκάφους από πλωτά Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και από παραπλέοντα πλοία στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, ενώ παράλληλα απογειώθηκε αεροσκάφος δύναμης FRONTEX.

Το ανωτέρω σκάφος εντοπίστηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή περίπου 28 ν.μ. δυτικά νοτιοδυτικά της ν. Κεφαλληνίας από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή του οποίου και συνοδεία ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε, απογευματινές ώρες χθες, στο λιμένα Αργοστολίου.

Οι σαράντα επτά (47) αλλοδαποί επιβαίνοντες, εκ των οποίων είκοσι ένας (21) άνδρες, έντεκα (11) γυναίκες και δεκαπέντε (15) παιδιά, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, ενώ συνελήφθη ο 34χρονος αλλοδαπός Κυβερνήτης του ως άνω σκάφους ως ο διακινητής, ο οποίος διεκομίσθη για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, όπου παραμένει φρουρούμενος.

Από το Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω ιστιοφόρο σκάφος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πάν. Δρακουλόγκωνας ενώ μεταφέρει ένα παιδί προσφύγων στην αγκαλιά του
Η αποβίβαση των 47 προσφύγων στο Λιμάνι Αργοστολίου με την βοήθεια των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού μας