Παράταση 30 ημερών για το έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης «Γέφυρα-Λαχαναγορά», προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποφασίστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «O Κέφαλος».

Το θέμα, που ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης, εισηγήθηκε ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης (ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης απουσίαζε και από τη χθεσινή συνεδρίαση), λέγοντας ότι ο εργολάβος ζήτησε την παράταση του έργου της παραλιακής ζώνης «Γέφυρα-Λαχαναγορά». Ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες πρότειναν 40 ημέρες παράτασης, ο αναπληρωτής δημάρχου πρότεινε την παράταση 30 ημερών (ημερολογιακών), τονίζοντας ότι έτσι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ταυτόχρονα με τα έργα της Πλατείας Βαλλιάνου και της Oδού Π. Βαλλιάνου, στα μέσα Ιουνίου. Υπαιτιότητα για την παράταση των έργων, σύμφωνα με την εισήγηση, ήταν οι καιρικές συνθήκες, που ανάγκασαν τον εργολάβο να διακόψει τις εργασίες ορισμένες μέρες.

O τ. πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Τζωρτζάτος τόνισε ότι θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί οι καιρικές συνθήκες, ωστόσο αναρωτήθηκε μήπως το πρόβλημα είναι οι πλάκες, που ακόμα δεν έχουν έρθει. Ενώ πρόσθεσε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να χρεωθεί γι’ αυτό, διότι πρόκειται για υπαιτιότητα του εργολάβου. Απαντώντας ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι όσα ειπώθηκαν από την αντιπολίτευση δεν ισχύουν.

Το θέμα τελικά ψηφίστηκε, ενώ καταψήφισαν ο κ. Τζωρτζάτος και οι δ.σ. της Λαϊκής Συσπέιρωσης κ.κ. Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης.

Ενταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου κ. Μάκη Αλυσανδράτου και των δ.σ. κ.κ. Γ. Τζωρτζάτου και Ν. Γκισγκίνη, σχετικά με τις τοποθετήσεις τους, για το έκτακτο ψήφισμα της ΚΕΔΕ. O πρόεδρος πρότεινε να γίνει υιοθέτηση ή μη του ψηφίσματος, αλλά οι δ.σ. ήθελαν να τοποθετηθούν κανονικά.

O επικεφαλής των ΦΙ.ΚO κ. Ηλίας Παρίσης τόνισε για το θέμα της ΚΕΔΕ ότι, εφόσον ο δήμαρχος απουσιάζει συχνά απ’ το Δ.Σ., πηγαίνοντας στις συνεδριάσεις της, θα έπρεπε να φέρει ο ίδιος ο δήμαρχος το θέμα προς συζήτηση. Επιπλέον τόνισε ότι πρόκειται για πραξικοματικό εκβιασμό η ψήφιση του θέματος με αυτόν τον τρόπο.

Αλλο ένα θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, ήταν η τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος-Προϋπολογισμού. Oρισμένες από τις τροποποιήσεις αφορούσαν την αποχέτευση βιολογικού Σκάλας, την αποκατάσταση πεζοδρομίου, έργα ανάπλασης, κ. ά.

Oσον αφορά τον βιολογικό Σκάλας ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι θα αρχίσει η λειτουργία του τον Σεπτέμβρη, ενώ εντός ολίγων ημερών θα λειτουργεί ο compact για την κάλυψη των αναγκών του καλοκαιριού. O αναπληρωτής δημάρχου ζήτησε μία ομόφωνη στάση από το Σώμα, επειδή πρόκειται για τροποποιήσεις που αφορούν σημαντικά έργα.

O επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δείχνει ένα άλλο πρόσωπο και θέλει να βοηθήσει η αντιπολίτευση να ψηφιστεί ένα θέμα, διότι ίσως δεν «βγαίνουν οι αριθμοί», ενώ η συμπολίτευση δεν δίνει ούτε μία μικρή βοήθεια για συναίνεση.

O κ. Λυκούδης τόνισε ότι: «Δεν είναι ότι δεν μας “βγαίνουν οι αριθμοί”. Την συναίνεση την έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα για το θέμα των σφαγείων που έγινε συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων στο γραφείο του δημάρχου».


Μεγάλες κόντρες για τους προβολείς
και το βάψιμο
των Δημαρχείων


Πάνω από τρείς ώρες απασχόλησε χθες το Δ.Σ., το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα της τροποποίησης του προϋπολογισμού, σχετικά με το φωτισμό (με προβολείς) και τον εξωραϊσμό των προσόψεων των δύο Δημαρχείων στην Πλατεία και στην Π. Βαλλιάνου, η αποκατάσταση του πεζοδρομίου στην περιοχή της Παλιάς Πλάκας (παρακείμενου στην ιδιοκτησία Α. Γαλιατσάτου, στο υπό ίδρυση πολυσυζητημένο Πρατήριο Υγρών Καυσίμων), αλλά και την έναρξη της λειτουργίας του Βιολογικού Κόμπακτ στη Σκάλα.

Το βάρος της συζήτησης έπεσε στις παραμβάσεις γύρωθεν και εντός των έργων της Πλατείας και της Οδού Π. Βαλλιάνου, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέκρουσαν την σχετική πρόταση του αντιδημάρχου Εργων Διονύση Λυκούδη, περί απαγόρευσης χρήσης και τοποθέτησης ανομοιόμορφων ομπρελών, ψυγείων, και άλλων αντικειμένων από τους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και απαγόρευση οποιοδήποτε σκεπάστρων στον χώρο των πεζοδρομίων επί της Οδού Π. Βαλλιάνου.

Επιπλέον, το κόστος της τοποθέτησης προβολέων, προυπολογισμού 24.000 Ευρώ, στα Δημαρχεία και ο εξωραϊσμός (βάψιμο κ.λπ.) των προσόψεών τους, θεωρήθηκε πρόκληση από όλη την αντιπολίτευση, αφού, θεωρήθηκε υπερβολή, όταν στην Κεφαλονιά, και ειδικότερα στα χωριά, τα προβλήματα οδοποϊας, φωτισμού και επισκευής δημόσιων (δημοτικών) χώρων είναι τεράστια και η Δημοτική Αρχή τα αγνοεί παντελώς και δεν έχει κάνει το παραμικρό, όταν μάλιστα κρίνεται αναγκαία η αποκατάστασή τους για την ασφάλεια των κατοίκων.

Ενας λόγος που η αντιπολίτευση αντέδρασε για τα επιπλέον έργα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Εργων, είναι ότι για την υλοποίησή τους, ο Δήμος πήρε χρήματα από Κωδικούς άλλων έργων, κυρίως από ασφαλτοστρώσεις δρόμων των χωριών.

Η ένταση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης ήταν συνεχής, η αγωνία του κ. Λυκούδη ήταν εμφανέστατη, αφού παρακαλούσε στην κυριολεξία τους “απέναντι” να ψηφίσουν την τροποποίηση του προϋπολογισμού, κυρίως για τα έργα της Πλατείας και της Π. Βαλλιάνου, αφού στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παρευρισκόταν μόνο είκοσι σύμβουλοι από την συμπολίτευση και για να “περάσει” το θέμα χρειαζόταν είκοσι ένας ψήφοι. Κατά λέξη ο κ. Λυκούδης, κάνοντας έκλληση προς την αντιπολίτευση, κατ’ επανάλειψη είπε: «Επειδή σήμερα έτυχε να είμαστε μόνο είκοσι και να μας λείπει μία ψήφος, σας παρακαλώ, ας βρεθεί έστω και ένας από την αντιπολίτευση να ψηφίσει, για να διευκολύνετε τα έργα, να διευκολύνετε την πόλη».

Ενώ η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου εισήλθε ο δ.σ. της συμπολίτευσης κ. Γιάννης Λυκούδης, ως “ο από μηχανής Θεός” και έτσι η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε τους “21”. Παρόλα αυτά, η συζήτηση για το θέμα συνεχίσθηκε επί τρίωρο, με αντιπαραθέσεις και βολές ένθεν και ένθεν, με αποτέλεσμα το ρολόι του Προεδρείου να δείχνει σχεδόν 10.30 μ.μ. και το Σώμα δεν είχε “μπεί” στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε από τους “21” της Δημοτικής Αρχής, τον κ. Ηλία Παρίση (ΦΙΚΟ) και τον ανεξάρτητο Γιώργο Τζωρτζάτο, ενώ με «ΠΑΡΟΝ» και «ΟΧΙ» ψήφισε η υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Αμέσως μετά η συνεδρίαση του Δ.Σ. συνεχίσθηκε με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μετά την εκτύπωση του “Η”.

Για μια ακόμη φορά απουσίασε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και τον αναπλήρωσε ο Δ. Λυκούδης
Στιγμιότυπο από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο