ΜEΝΕΙΣ έκθαμβος όταν μπαίνεις στο Κτήμα Βαλέτα στα Πουλάτα της Σάμης, καθώς οι εικόνες που εναλλάσσονται μπροστά σου σε οδηγούν στο μακρυνό παρελθόν, σε μια ιστορική εποχή.

Μπήκαμε λοιπόν, πρόσφατα στο Κτήμα Βαλέτα, που παλιά βρισκόταν μέσα εκεί το Αρχοντικό των Αννιναίων, η κατοικία του Ιωάννη Αννίνου, του προπάππου του τ. δήμαρχου Σάμης Μανόλη Βαλέτα.

Το Αρχοντικό της Οικεγένειας Αννίνου δημιουργήθηκε στα Πουλάτα γύρω στο 1800. Είχε αυτάρκεια σε νερό, καθώς είχε τέσσερις στέρνες, σε μιά από τις οποίες, που ήταν εντός του Αρχοντικού, εφυλάσσοντο τα όπλα στην Κατοχή, ενάντια στους κατακτητές.

Επίσης στο Κτήμα του Αρχοντικού υπήρχε ένα συγκρότημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων και ελαιολάδου, καθώς μέσα στο Κτήμα υπήρχαν (και υπάρχουν) εκατό και πλεόν υπεραιωνόβιες ελιές.

Γινόταν επίσης παραγωγή κρασιού, ενώ υπήρχαν μεγάλες αποθήκες για στάρι και λάδι.

Στο προαύλιο του Κτήματος Αννίνου οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει το 1941 όλους τους κατοίκους του Χωριού για να τους εκτελέσουν επειδή τα Πουλάτα ήταν άκρως αντιστασιακό Χωριό.

• Πως δεν έγινε η εκτέλεση

Σώθηκαν όμως από θαύμα, καθώς η κόρη του Αννίνου η Αικατερίνη Αννίνου-Βαλέτα, η γιαγιά του Μανόλη Βαλέτα και πρώτη εξάδελφη του γιατρού Μαρίνου Γερουλάνου, γνώριζε πολύ καλά γερμανικά και κατάφερε να συγκινήσει τον Γερμανό αξιωματικό που ήταν επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος, οπότε και δεν έγινε η εκτέλεση.

Η Αικατερίνη Αννίνου είχε βρεθεί παλαιότερα στη Γερμανία και εκεί γνώρισε τον άντρα της, που σπούζε γιατρός.

• Ποιός ήταν ο Ιωάννης Αννινος

Ο Ιωάννης Αννινος, ήταν εξέχων νομικός, πρόεδρος των Δικαστηρίων στην Ελλάδα επί Καποδίστρια, τρείς φορές εκλεγμένος βουλευτής στην Ιονία Βουλή και δύο φορές στην ελληνική Βουλή.

Ηταν αυτός που υπέγραψε τη Συνθήκη της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα την Πρωτομαγιά του 1864.

Επίσης ήταν μεταρρυθμιστής, συνεργαζόμενους με τους Ριζοσπάστες Γεράσιμο Λειβαδά και Ηλία Μομφεράτο.

Δεν πληρώθηκε ποτέ για τις υπηρεσίες που παρείχε στην Πολιτεία και όλες του οι αποδοχές, είτε σαν δακαστής είτε σαν βουλευτής, τις έδινε στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Εκκλησίας. Ηταν προσωπικός φίλος του Καποδίστρια και όταν έκαμαν το άγαλμα του Καποδίστρια στην Κέρκυρα εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολουθούν φωτό από το Κτήμα Βαλέτα