30 εκατ. Ε εξαφανίστηκαν από το ΕΣΠΑ!

Μ. Φόρτες

Τι ήταν πάλι αυτή η βόμβα που πέταξε ο Φόρτες και την πυροδότησε ο Θόδωρος ο Γαλιατσάτος; 

30,1 εκατ. ευρώ εξαφανίστηκαν από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων εν κρυπτώ και με πρόσχημα τον κορονοϊό!

Ο Φόρτες εντόπισε το θέμα, έστειλε επιστολή στην Περιφερειάρχισσα και ο Θόδωρος δημοσιοποίησε το γεγονός στην προχθεσινή τηλεσυνέντευξη του!

Με λίγα λόγια.

Ο Φόρτες εκπροσωπεί τους Δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εκ μέρους της ΠΕΔΙΝ στο ανώτερο όργανο για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων. (Ε.Π.).

Η απόφαση ορισμού του από την Περιφερειάρχη (μαζί με τους άλλους τρεις από τα υπόλοιπα νησιά) έγινε στις 18 Ιουνίου, όταν η πρόσκληση για αναθεώρηση του ΠΕΠ έφυγε από την κ. Κράτσα στις 12 Ιουνίου με την επισήμανση ότι οι τυχόν παρατηρήσεις θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε με τη λεγόμενη γραπτή διαδικασία, που σημαίνει ότι δεν γίνεται δια ζώσης η συνεδρίαση αλλά με την αποστολή γραπτώς των τυχόν παρατηρήσεων από τα μέλη, ειδεμή θεωρείται ότι συμφωνούν.

Η περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα

Την επομένη 19 Ιουνίου η κ. Κράτσα βγάζει την απόφαση για την αναθεώρηση του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ με την περικοπή 30,1 εκατ. ευρώ από αυτό.

Σε αυτή λοιπόν την απόφαση με μία ενέργεια που εκθέτει την Περιφερειάρχη πολιτικά (και ίσως και ποινικά) φέρει τον Φόρτε και μαζί τους τρεις εκπροσώπους ων άλλων τριών νησιών και τον Παρίση ως εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, όχι μόνο ως …συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Ε.Π. αλλά και …να υπερψηφίζουν την περικοπή των 30, 1 εκατ. ευρώ! 

Πρωτοφανής η ενέργεια της κ. Κράτσα ομολογουμένως!

Στην ουσία της υπόθεσης τώρα.

Όπως παραστατικά χαρακτήρισε το γεγονός ο Θόδωρος Γαλιατσάτος «30,1 εκατ. ευρώ πολύτιμοι πόροι εξαφανίζονται από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ» ! 

Που πάνε; «Στην πλημμυρίδα των χιλιάδων απ ευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης με την δικαιολογία της αντιμετώπισης του covid-19»!

Συνολικά, απ’όλα τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ… εξαφανίστηκε το ιλιγγιώδες ποσό του 1,2 δις ευρώ με πρόσχημα την αντιμετώπιση του covid-19 και μάλιστα …δίχως καμία δημοσιότητα, καμία διαμαρτυρία από τα συλλογικά όργανα των Δήμων (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειών (ΕΝΠΕ) !

Τα 30,1 εκατ. ευρώ που εξαφανίστηκαν από το ΠΕΠ/ ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, αφορούν δράσεις πολύ – πολύ σημαντικές που όλοι οι Δήμαρχοι έχουν επενδύσει πολλά για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στις περιοχές τους και συγκεκριμένα:

3 εκατ. ευρώ από την δράση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων  

2 εκατ. ευρώ από την δράση για τις Υδρεύσεις 

2 εκατ. ευρώ από την δράση για το Σύγχρονο Πολιτισμό 

3,6 εκατ. ευρώ από την δράση για Λιμενικά έργα 

16,4 εκατ. ευρώ από την δράση για Οδικά έργα και 

3,1 εκατ. ευρώ από την δράση για τις υποδομές Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων διαμορφώνεται πλέον στα 201.696.536,00 € από 231.808.906,00 €.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι παρ’ότι έχουν περάσει δύο 24ωρα από την αποστολή της επιστολής Φόρτε, δεν έχει υπάρξει κάποια στοιχειώδη έστω απάντηση από την κ. Κράτσα για το «μνημείο παρατυπίας» της απόφασης της και την εξαφάνιση των 30,1 εκατ. !

Ακολουθούν η επιστολή του Μάκη Φόρτε και η δήλωση του Θόδωρου Γαλιατσάτου.


Η δήλωση του τ. περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου


Εξαφανίζονται πολύτιμοι πόροι 30,1 εκατομ. ευρώ, πόροι θεσμοθετημένοι για τις ανάγκες των πολιτών των Ιονίων Νήσων. Συγκεκριμένα:

3 εκατομ. για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

2 εκατομ. για υδρεύσεις

2 εκατομ. για σύγχρονο πολιτισμό

20 εκατομ. για λιμάνια και οδικό δίκτυο

Θ. Γαλιατσάτος

3,1 εκατομ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε καμιά εγγύηση επιστροφής και απόδοσης των πόρων αυτών  στους πολίτες των νησιών μας με άλλο τρόπο (πχ με την μορφή επιδοτήσεων στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις)

Χάνονται στην πλημμυρίδα των χιλιάδων απ ευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης με την δικαιολογία της αντιμετώπισης του covid-19.

Η ΠΙΝ/Κράτσα δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους πολύτιμους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, και ταυτόχρονα δείχνει απρόθυμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών.

Η περιφερειάρχης δεν ειχε κάν την ευαισθησία να ενημερώσει ,έστω και εκ των υστέρων το ΠΣ.

Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Παρακολούθησης υπο την προεδρία της κ. Κράτσα είναι μνημείο παρατυπίας. Όπως κατήγγειλε δημόσια ο δ. σύμβουλος Αργοστολίου και εκπρόσωπος της ΠΕΔ-ΙΝ στην Επιτροπή Παρακολούθησης Μ. Φόρτες, άλλοι κλήθηκαν να παραστούν στην διάσκεψη και άλλοι εμφανίζονται ότι την ψήφισαν!


Η επιστολή του Μ. Φόρτε προς την περιφερειάρχη


Προς

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου 

Πρόεδρο Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020

Κοινοποίηση 

Αλέξανδρο Παρίση Πρόεδρο ΠΕΔΙΝ

Μέλη ΔΣ ΠΕΔΙΝ 

Αργοστόλι 7/7/2020

Κυρία Περιφερειάρχη

Με την 7η τροποποίηση συγκρότησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 σύμφωνα με την δικιά σας απόφαση 1214/18.6.2020, εκπροσωπώ τους Δήμους της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Μάκης Φόρτες

Η απόφαση ορισμού μου (μαζί και των εκπροσώπων από τις άλλες Π.Ε.) έγινε με την απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΙΝ 9-140/29.11.2019. 

Στις 12/6/2020 στείλατε πρόσκληση για συνεδρίαση της Ε.Π. με θέμα τροποποίηση του ΠΕΠ με γραπτή διαδικασία και λήξη της σχετικής διαδικασίας την 18η Ιουνίου 2020.

Την ίδια ημέρα 18/6 επισημαίνω, όπως προανέφερα, ότι έγινε η τροποποίηση της Ε.Π. με τη συμμετοχή των νέων εκπροσώπων της Αθμιας αυτοδιοίκησης. 

Την επομένη 19 Ιουνίου εκδώσατε την 21η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 δια της γραπτής διαδικασίας.

Σε αυτήν και οι 4 εκπρόσωποι των αντιστοίχων Π.Ε. φερόμαστε ότι συμμετείχαμε και μάλιστα ότι έχουμε εγκρίνει (αν και αυτό πρακτικά ήταν αδύνατον όπως προκύπτει από τα παραπάνω) την 4η αναθεώρηση (Α΄Φάση) του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 έτους 2020, την οποίας την εισήγηση ουδέποτε τουλάχιστον εγώ δεν είχα λάβει, ούτε και φυσικά την σχετική πρόσκληση της συνεδρίασης. 

Ανάμεσα στα άλλα η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα της μεταφοράς συνολικών πόρων ύψους 30,1 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων στο τομεακό πρόγραμμα ΕΠ- ΑΝΕΚ για δράσεις αντιμετώπισης συνεπειών Covid-19.

Η σχετική μεταφορά των 30,1 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 30.112.370 ευρώ) από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 προέρχεται από τους θεματικούς στόχους 4, 6, 7 και 10 και συγκεκριμένα από τις εξής δράσεις:

3 εκατ. ευρώ από την δράση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων 

2 εκατ. ευρώ από την δράση για τις Υδρεύσεις 

2 εκατ. ευρώ από την δράση για το Σύγχρονο Πολιτισμό 

3,6 εκατ. ευρώ από την δράση για Λιμενικά έργα 

16,4 εκατ. ευρώ από την δράση για Οδικά έργα και 

3,1 εκατ. ευρώ από την δράση για τις υποδομές Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων διαμορφώνεται πλέον στα 201.696.536,00 € από 231.808.906,00 €.

Η δε επιλογή της πρακτικής των υπερδεσμεύσεων ως αντιστάθμισμα στην περικοπή πόρων, μπορεί μεν να μην επηρεάζει των πορεία των έργων, αλλά όπως διδάσκει η εμπειρία από το παρελθόν οι υπερδεσμεύσεις μεταθέτουν το πρόβλημα της έλλειψης πόρων από την επόμενη προγραμματική περίοδο (στην προκειμένη περίπτωση στο ΕΣΠΑ 2021 -2027) αφού γίνεται πρώιμη δέσμευση πόρων και στην προκειμένη περίπτωση τα 30,1 εκατ. ευρώ αν δεν λείψουν από το τρέχον πρόγραμμα αυτό θα συμβεί στο επόμενο. 

Κυρία Περιφερειάρχη

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η 4η αναθεώρηση του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, είναι δυστυχώς ατυχής για το κύρος της αυτοδιοίκησης αφού – και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά – έγινε όχι μόνο ερήμην του εκπροσώπου των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ αλλά και φέρομαι στην απόφαση να υπερψηφίζω την αναθεώρηση και μαζί την περικοπή των πόρων, όταν ενημερώθηκα στις 3 Ιουλίου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 15 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης από εσάς, οπότε και η φερόμενη έγκρισή μου στην 4η αναθεώρηση (Α΄Φάση) του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 έτους 2020 (Α.Π. οικ. 1248/19-06-23020) δεν υφίσταται. 

Επί πλέον αυτού και επί της ουσίας, η μείωση κατά 30 εκατ. του προγράμματος (το 13% του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΕΠ) και μάλιστα από ζωτικής σημασίας δράσεις δίχως κανένα διάλογο και καμία ενημέρωση, αποτελεί αρνητική εξέλιξη στους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και των Δήμων.

Στη διάθεσή σας

Γεράσιμος Φόρτες

Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου και μέλος ΔΣ της ΠΕΔΙΝ

Εκπρόσωπος των Δήμων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020