Χειροποίητες κατασκευές των μαθητών της Ε2 και ΣΤ1 τάξεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου εκτέθηκαν προς πώληση το Σάββατο στο Θέατρο “Ο Κέφαλος”, στα πλαίσια της συνεργασίας του Σχολείου με το Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών για το πρόγραμμα Τοπική Ιστορία και Επιχειρηματικότητα.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των κατασκευών, με κεφαλονίτικη θεματολογία, θα διατεθούν στο Σύλλογο Όραμα Ελπίδας- Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Ελπίδα.

Η υλοποίηση της καταπληκτικής αυτής προσπάθειας έγινε υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια των δασκάλων των Τάξεων κ.κ. Παρασκευής Στελλάτου και Χρύσας Τραυλού και της διευθύντριας του Σχολείου κ. Υβόννης Αλυσανδράτου.

Κατά την εκδήλωση μίλησε ο τ. υπουργός κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος είπε τα ακόλουθα:

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση με την οποία ολοκληρώνεται το ετήσιο πρόγραμμα Τοπική ιστορία καί επιχειρηματικότητα. Η χαρά μου είναι διπλή, καθώς αυτό το Πρόγραμμα έφερε σε επαφή και συνεργασία τα σχολεία του τόπου μου, της Κεφαλονιάς, με ένα δυναμικό και δραστήριο σχολείο, το Κολλέγιο, με το οποίο με συνδέουν δεσμοί έξι δεκαετιών.

Το Πρόγραμμα που εσείς, εφέτος, υλοποιήσατε, εντάσσεται σε μία ευρύτερη, μακροχρόνια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010, όταν άρχισε, εδώ, στην Κεφαλονιά, να οικοδομείται το Πρόγραμμα Mεντορείας, ένα πρόγραμμα επικοινωνίας και συνεργασίας των εκπαιδευτικών του Ε.Ε.Ι. με τους εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, το οποίο βασίζεται στον σχεδιασμό και την καθοδήγηση ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος του Ε.Ε.Ι., για τη δημιουργική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη, ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Με αυτό το Πρόγραμμα, το Ε.Ε.Ι. προσφέρει τις υποδομές και την οργανωτική βάση, αναζητώντας δημιουργικούς και ανήσυχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι χαράζουν νέους δρόμους στο ραγδαία μεταβαλλόμενο ακαδημαϊκό τοπίο, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το Πρόγραμμα Μεντορείας, οι βέλτιστες διδακτικές πρακτικές των δασκάλων μας διαχέονται στον ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο, προβάλλοντας τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου, το οποίο αναδεικνυεται ως χώρος καινοτομίας και κοινωνικής ευθύνης, με στόχο την αριστεία.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CMS, ένα νέο και ολοκληρωμένο εργασιακό περιβάλλον, επιτρέπει τη συγκρότηση και λειτουργία μιας «ψηφιακής κοινότητας μάθησης» για τους μαθητές, και μιας «ψηφιακής κοινότητας πρακτικής», για τους εκπαιδευτικούς. Η έννοια της «ψηφιακης κοινότητας», η αιχμή της σύγχρονης παιδαγωγικής, δεν σημαίνει απλα διευκόλυνση της επικοινωνίας. Πολύ περισσότερο σημαίνει συλλογική εργασία των εκπαιδευτικών και συλλογική εργασία των μαθητών. Μέσω της Ψηφιακής Κοινότητας, δένεται η διδακτική δραστηριότητα των καθηγητών με τα μικρά ή μεσαία projects των μαθητών σε μία ενότητα, και τα εφαρμοζόμενα κριτήρια επιτυχίας προωθούν τις λεγόμενες δεξιότητες του 21οα αιώνα, με κορυφαίες εξ αυτών τις δεξιότητες της συνεργασίας (Collaboration) και της κατασκευής της γνώσης (Knowledge construction).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα Τοπική ιστορία και Επιχειρηματικότητα.

Η έμφαση δίνεται στην ολιστική προσέγγιση: γνωρίζοντας την πλούσια ιστορία μας και χρησιμοποιώντας την ευρηματικά, μέσω αυτής, διαμορφώνουμε τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Μέσω του σχολείου, δηλαδή, διαμορφώνουμε μια μαθησιακη ηθική που συνδυάζει το πατριωτικό ήθος με την πρακτική αποτελεσματικότητα. Και στο αημείο αυτό, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για τη δημιουργική ορμή σας, καθώς στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 9 Δημοτικά σχολεία, 12 δάσκαλοι, 188 μαθητές, υπό την καθοδήνηση του κ. Γεράσιμου Γαλανού.

Πιστεύοντας ισχυρά ότι η πρωτοβουλία και η ενεργοποίηση των Δασκάλων αποτελεί θεμέλιο λίθο της εκπαιδευτικής προόδου, συγκροτούμε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων, με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες, τους καινοτόμους δασκάλους και την κοινωνική ευθύνη. Παρεμβαίνουμε και διαμορφώνουμε το νέο, καινοτόμο πρόσωπο της εκπαίδευσης.

Σύνθημά μας, το τρίπτυχο Επικοινωνία, Αριστεία, Κοινωνική ευθύνη.

Και ευχή μας ολόψυχη, η συνεργασία που έχει θεμελιωθεί να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί, κατά τα επόμενα χρόνια, προς όφελος των παιδιών μας και της πατρίδας μας.

Μαθητικές κατασκευές
O τ. υπουργός κ. Πέτρος Αλιβιζάτος