Απόφαση για την τοποθέτηση του ανδριάντα (προτομής) του αείμνηστου συμπατριώτη μας υπουργού Γεράσιμου Αρσένη, σε τσιμεντένια βάση ενός μέτρου, μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, αποφασίστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς που συνεδρίασε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

Οπως τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Ματιάτος, που έκανε την εισήγηση, «ο ανδριάντας θα στηθεί για την μνήμη του Γερ. Αρσένη που προσέφερε τόσα πολλά και θέλουμε να τον τιμήσουμε».

Ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε ότι: «Eίναι ένας πολιτικός που έφυγε και δεν ακούστηκε το παραμικρό. Για το Γεράσιμο Αρσένη πιστεύουμε ότι ακόμα και χώρος στην Πλατεία μπορεί να βρεθεί και να τοποθετηθεί ο ανδριάντας».

Ο δ.σ. της Ενωμένης Τετράπολης κ. Σπύρος Σαμούρης μεταξύ άλλων είπε ότι η παράταξή του συμφωνεί για την τοποθέτηση ανδριάντα στο μέρος που έχει αποφασιστεί.

Ο επικεφαλής των ΦΙΚΟ κ. Ηλίας Παρίσης δήλωσε ότι για το θέμα ψηφίζει «παρών», ο επικεφαλής των Ριζοσπαστών Ξανά κ. Μάκης Δημητράτος «κατά», οι δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης «λευκό».

Ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Η μικροψυχία των πολιτικών αντιπαραθέσεων πρέπει να λάβει τέλος εδώ. Μιλάμε για τον αδριάντα ενός ανθρώπου που το εκτόπισμά του ξεπερνά όχι μόνο Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, είναι παγκοσμίου κύρους. Πρόκειται για μία προσωπικότητα που ξεπερνάει τα εδαφικά και κομματικά συρματοπλέγματα».

  •  Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάκης Αλυσανδράτος χαιρέτισε το όνοιγμα του δρόμου του Χάρακα, το οποίο όπως τόνισε είναι πολύ σημαντικό έργο για το νησί μας.

Στην συνεδρίαση προσήλθε ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, όμως λίγα λεπτά μετά την έναρξή της αποχώρησε και στη θέση του κάθισε ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος τον αντικατέστησε, ως συνήθως.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος έθεσε δύο ζητήματα: Το πρώτο αφορούσε μία απόφαση που πάρθηκε σε προηγούμενη συνεδρίασητου Δ.Σ., όπου αφορούσε τη διαδικασία αφαλάτωσης του νερού και ζήτησε αυτή να επανεξεταστεί, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που θεωρεί ότι θα φέρει στους δημότες. Ο αναπληρωτής δημάρχου απάντησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει μία απόφαση για το θέμα αυτό, οπότε δεν θα συζητήσει εκ νέου το θέμα.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Μιχαλάτος αφορούσε στους εργαζόμενους στην Μελισσάνη και Δρογκαράτη μετά τον διαγωνισμό που έκανε ο Δήμος, λέγοντας ότι από τον πίνακα προσωπικού που έχει ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, προκύπτει ότι προέρχονται οι περισσότεροι από “2-3 οικογένειες”, τονίζοντας ότι η άποψή του ήταν να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Απαντώντας ο κ. Λυκούδης υπογράμμισε ότι δεν έκανε ο Δήμος τις προσλήψεις αλλά ο ΚΟΙΝΣΕΠ, οπότε ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με τις συγκεκριμένες προσλήψεις.

Στη συνέχεια ο δ.σ. της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Διονύσης Μινέτος πρότεινε το Σώμα να εκδόσει ψήφισμα συμπαράστασης για τους κατοίκους της Λέσβου, μετά τον μεγάλο σεισμό, ενώ ο δ.σ. της Ενωμένης Τετράπολης κ. Βασίλης Ρουχωτάς πρότεινε την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Λέσβου από τον Δήμο μας.

Ο αναπληρωτής δημάρχου τόνισε ότι ο δήμαρχος, αλλά και ο ίδιος έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Λέσβου, ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βαγγέλης Κεκάτος τόνισε ότι και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου μας βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Δήμο Λέσβου. Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση, ο κ. Λυκούδης υπογράμμισε ότι ο Δήμος μας δεν βρίσκεται σε θέση να ενισχύσει οικονομικά τον Δήμο Λέσβου, διότι δεν έχει χρήματα, αλλά και αν είχε πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν για το σεισμόπληκτο Ληξούρι. Ωστόσο, το ζήτημα για την καταβολή ενός μικρού συμβολικού ποσού θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες από τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή. Το θέμα τελικά δεν κρίθηκε κατεπείγον και για το λόγο αυτό δεν συζητήθηκε, κάτι το οποίο κατέκρινε η αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει συζήτησης.

Επιπλέον, ψηφίστηκε η έγκριση της υπογραφής από τον δήμαρχο της κάρτας ισότητας των δύο φύλων, το οποίο έχουν υπογράψει ήδη πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα.

Η Δημοπράτηση παραλιών

  •  Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, απουσία του δημαρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση, ο οποίος προσήλθε στη συνεδρίαση αλλά μετά από δέκα λεπτά έγινε …άφαντος, διαδραματίσθηκε η πρώτη ένταση μεταξύ του προέδρου του Σώματος κ. Μάκη Αλυσανδράτου και του ανεξάρτητου δ.σ. κ. Γιώργου Τζωρτζάτου.

Το περιστατικό έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του πρώτου θέματος σχετικά με τον καθορισμό των Τμημάτων Αιγιαλών-Παραλιών του Δήμου και την παραχώρησή τους με δημοπρασία.

Η εισήγηση του θέματος από τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Νίκο Παπαδάτο αφορούσε την δημοπρασία για δύο έτη παραχώρησης των Παραλιών, ενώ η σχετική ΚΥΑ αναφέρει τη δυνατότητα δημοπράτησης μέχρι τρία χρόνια, κάτι που πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, εκτός του κ. Νίκου Γκισγκίνη, ο οποίος, όπως τοποθετούμενος κατά την ψηφοφορία, είπε ότι η θέση του είναι η «μη εμπορευματοποίηση των παραλιών, οι οποίες πρέπει να είναι ελεύθερης πρόσβασης στον κόσμο».

Στην εξέλιξη της συζήτησης του θέματος ο πρόεδρος του Δ.Σ. απευθυνόμενος στον κ. Τζωρτζάτο, του είπε: -«Κύριε Τζωρτζάτε πείτε την κουβέντα σας», για να ακολουθήσει η αντιπαράθεση:

Τζωρτζάτος: -«Θα την πω κ. πρόεδρε την κουβέντα μου. Οι δημοπρασίες πρέπει να γίνουν για τρία χρόνια για να μην κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη…».

Αλυσανδράτος: -«Εντάξει, εντάξει ψηφίστε για τρία χρόνια. Τελειώνετε… Τα είπαν και οι προηγούμενοι…».

Η διακοπή στην τοποθέτησή του από τον πρόεδρο εκνεύρισε τον κ. Τζωρτζάτο, ο οποίος του απάντησε ότι «δεν θα μου πείτε εσείς τι θα ψηφίσω και τι θα πω. Εκτός και αν θέλετε να περνώ πριν το Συμβούλιο από το γραφείο σας να μου λέτε τι θα λέω και τι θα ψηφίζω. Στους μαθητές να λέτε τι να ψηφίσουνε. Το τι θα πω αφορά εμένα και όχι εσάς».

Ο κ. Αλυσανδράτος απευθυνόμενος προς τον κ. Τζωρτζάτο προσπαθούσε να τον διακόψει, φωνάζοντάς του «κάτσετε κάτω», ενώ ο κ. Τζωρτζάτος του απάντησε …«φωνάχτε και την φρουρά, φρουρά!».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, κατά την τοποθέτησή του εισηγήθηκε την δημοπράτηση των Παραλιών για τρία χρόνια, γιατί, όπως είπε «το βάθος χρόνου καθορίζει το ύψος της επένδυσης και ο επιχειρηματίας θα μπορέσει να προγαμματίσει το προσωπικό του, τα υπολογίσει τα πιθανά του έσοδα και να αποδώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στους πελάτες (τουρίστες). Επιπλέον, εάν ισχύσει η 3ετία, απαλλάσσονται οι υπηρεσίες από τις ενέργειες και διαδικασίες που χρειάζονται κάθε χρόνο προκειμένου να γίνονται οι δημοπρασίες των Παραλιών, που απαιτεί πολύ χρόνο και προσωπικό, ενώ για την είσπραξη των ενοικίων, ο Δήμος μπορεί να θέσει δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να εισπράττονται από τους επιχειρηματίες, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης, απαντώντας στην αντιπολίτευση γιατί ο Δήμος θέτει 2ετή δημοπρασία και όχι 3ετή, είπε ότι η Δημοτική Αρχή ελπίζει στην αλλαγή της ΚΥΑ, μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει δεσμευθεί για την αλλαγή του νόμου και της παραχώρησης των «δικαιωμάτων» των μισθώσεων των Παραλιών στους Δήμους και όχι στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία τώρα έχει πάρει στην ευθύνη της τα «φιλέτα» και άφησε στους Δήμους τα «ψίχουλα», από τα οποία εισπράττει και το μεγαλύτερο μέρος των μισθωμάτων.

Τα ΤΑΧΙ

Θα επανέλθει η πιάτσα των ΤΑΧΙ στο πάνω μέρος της Πλατείας, ενημέρωσε το Δ.Σ. ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης.

Τα ΤΑΧΙ, όπως είπε ο κ. Λυκούδης, μετά από σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων τους, θα βρίσκονται «ουρά» επί της οδού Γεωργίου Μολφέτα (δίπλα από την Παιδική Χαρά) και θα κατεβαίνουν προς το πάνω μέρος της Πλατείας, στην οποία θα μπορούν να σταθμεύουν σε 5-6 θέσεις. Δηλαδή η Πιάτσα ΤΑΧΙ θα λειτουργεί, όπως λειτουργούσε πριν, κατά τους θερινούς μήνες.

  •  Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».

Εκτός Πλατείας τα περίπτερα. Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Την κατάργηση της εκκενωθείσας θέσης του περιπτέρου που βρισκόταν μπροστά από το PREMIER και την μόνιμη εγκατάστασή των άλλων δύο περιπτέρων της Πλατείας στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα, ψήφισε το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία (Δημοτική Αρχή και Παράταξη Μιχαλάτου), ενώ οι άλλες Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ζήτησαν να επανέλθουν τα περίπτερα στις αρχικές τους θέσεις πάνω στην Πλατεία και να διατηρηθεί και η θέση του περιπτέρου που δεν λειτουργεί.

Ο δ.σ. κ. Νίκος Γκισγκίνης κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι επικαλείται «εξωραϊστικούς λόγους» για την κατάργηση των περιπτέρων πάνω στην Πλατεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος της Πλατείας, τον αντιλαμβάνεστε με τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλλες. Καταργείτε τα περίπτερα, όχι για να αποδώσετε το χώρο που καταλάμβαναν στους δημότες, αλλά για να αναπτύξετε τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρηματιών πέριξ της Πλατείας. Αν δει κανείς τα τοπογραφικά που έχετε αναπτύξει, γίνεται μακελειό και στέλνετε τα περίπτερα στο πυρ το εξώτερον. Εκεί που τα στέλνετε θα βλέπουν φαντάσματα. Θέλετε να τα κλείσετε και την αγορά που έχουν να διοχετευθεί στα μεγάλα καταστήματα. Βλέπετε τα περίπτερα σαν τσαντήρια και τα πετάτε σε μια άκρη! Εχετε στα χέρια σας ένα χαρτί με υπογραφές καταστηματαρχών για την αναστολή του Κανονισμού των Κοινοχρήστων Χώρων και το κρύβετε. Δεν το έχετε φέρει ακόμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο επίτηδες».

Τελικά το θέμα ψηφίστηκε μόνο από την Δημοτική Αρχή και πέρασε κατά πλειοψηφία.

Φωτό από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.
Ο αν. δημάρχου κ. Διον. Λυκούδης