Στα υπερσύγχρονα Σφαγεία, ιδιοκτησίας της Εταιρείας «Κυρ. Σταμούλης και Σία Ο.Ε.», που λειτουργούν στην Φάλαρη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ξεναγήθηκε πρόσφατα ο «Η» από τον κ. Κυριάκο Σταμούλη.

Το οδοιπορικό ξεκίνησε από την Παναγία τη Λάμια στα Διλινάτα και αφού διασχίσαμε τη Διλινέϊκια Φάλαρη, μπήκαμε στην Πυλαρινιά, για να οδηγηθούμε στο χώρο που είναι οι εγκαταστάσεις του Σφαγείου και ο χώρος εκτροφής των βοοειδών των Αφών Σταμούλη.

Το Σφαγείο, έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007-2013) είναι μία επένδυση που έφθασε σχεδόν το 1.000.000 Ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορούσε το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο 50% ήταν από ίδια κεφάλαια των επενδυτών!

Οι εγκαταστάσεις του Σφαγείου καλύπτουν 550 τ.μ. (χώροι υποδοχής και σφαγής των ζώων, ψυγεία, γραφεία, ιατρείο, WC, βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι κ.λπ.) σε ιδιοκτησία περίπου 70 στρεμμάτων, είναι σιδηροκατασκευή με πάνελ, ιδιαίτερα προσεγμένη, αντισεισμική και πολύ ευχάριστους χρωματισμούς. Ο περιβάλλοντας χώρος είναι διαμορφωμένος με παρτέρια, χώρους πρασίνου και καρποφόρα δέντρα.

Επίσης οι εγκαταστάσεις είναι αυτόνομες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αφού τόσο η ΔΕΗ, όσο η ΔΕΥΑΚ δεν έχουν «φθάσει» ακόμα τα δίκτυά τους μέχρι την περιοχή αυτή στη Φάλαρη.

Πρόκειται για Σφαγεία «δύο γραμμών» και καλύπτουν την υγειονομική σφαγή αμνοεριφίων-χοιριδίων και βοοειδών και καλύπτουν όλες τις ανάγκες σφαγής της τοπικής παραγωγής. Η τοπική παραγωγή δε, καλύπτει όλες τις ανάγκες της τοπικής αγοράς στα αμνοερίφια και περίπου το 15% σε βοοειδή.

Σε κάθε «γραμμή» σφαγής, υπάρχει ο χώρος συγκέντρωσης των ζώων, ο χώρος ζύγισης και ακολουθεί η διαδικασία αναισθητοποίησης για τα αμνοερίφια ή θανάτωσης (με πιστόλι κρότου) των βοοειδών.

Στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία σφαγής, με την αφαίρεση του δέρματος και την αφαίμαξη σε ειδικούς χώρους (λεκάνες) ενώ όλα τα ζώα μεταφέρονται με μηχανές (υδραυλικής κίνησης) χωρίς να χρειάζεται να «μπει χέρι» σχεδόν πουθενά.

Ο κ. Σταμούλης μας ενημέρωσε για κάθε στάδιο της σφαγής, για τον τρόπο που γίνεται η αφαίρεση του δέρματος, το στράγγισμα από το αίμα, για τους διαδοχικούς τρόπους ψύξης (δύο στάδια) και φύλαξης των σφαχτών, μέχρι την παράδοση στους κρεοπώλες ή έμπορους εκτός Κεφαλονιάς.

Στην συνέχεια μας έδειξε τους χώρους φύλαξης των υποπροϊόντων (αίματος σε καζάνια, των εντοσθίων και άλλων μερών των ζώων που δεν είναι για κατανάλωση και των δερμάτων σε ψυγεία).

Οπως μας είπε, συνεργάζεται με Εταιρεία από την Πελοπόννησο που έρχεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και παραλαμβάνει τα παραπάνω υποπροϊόντα που καταστρέφονται διά της καύσης (αίμα), ή επεξεργάζονται (εντόσθια κ.λπ.) για την παραγωγή ζωοτροφών κ.λπ., ενώ τα δέρματα πωλούνται σε εταιρεία (βιοτεχνία) που επεξεργάζονται δέρματα και παράγουν διάφορα προϊόντα.

Στο Σφαγείο, τις ημέρες σφαγής παραβρίσκεται Κτηνίατρος, ο οποίος ελέγχει όλα τα ζώα, πριν (ζωντανά) ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, γίνεται το τελικό ζύγισμα του σφαγμένου ζώου και «μπαίνει» η γνωστή σε όλους «σφραγίδα».

Τα αμνοερίφια, μετά την διαδικασία σφαγής χάνουν περίπου το 35% του βάρους από το αρχικό (εν ζωή) ζύγισμα και τα βοοειδή περίπου το 50% του αρχικού τους βάρους.

Μόλις τελειώσει όλη η διαδικασία της σφαγής, ξεκινάει η υγειονομική πλύση και απολύμανση όλων των χώρων του Σφαγείου.

Ολες οι επιφάνειες μηχανημάτων και δαπέδων επικαλύπτονται με ειδικό αφρό και ακολουθεί η πλύση με πιεστικό σύστημα νερού.

Στην κυριολεξία ο χώρος αστράφτει και είναι ευχάριστος στον επισκέπτη χωρίς ίχνος κακοσμίας ή δυσοσμίας που να θυμίζει Σφαγείο.

Ολα τα μηχανήματα είναι ατσάλινα INOX με ηλεκτρονικούς χειρισμούς, με επενδύσεις πλακιδίων, ενώ το κτίριο είναι κατασκευασμένο με υγειονομικά υλικά.

Τα Σφαγεία στη Φάλαρη των Αφών Σταμούλη είναι τα μοναδικά στα Ιόνια Νησιά με αυτές τις προδιαγραφές.

Λειτούργησαν την Μεγάλη Βδομάδα του 2016 για πρώτη φορά, ενώ η κατασκευή τους διήρκησε ένα χρόνο.

Ο κ. Σταμούλης μας ενημέρωσε ότι πριν την κατασκευή των δικών τους Σφαγείων, η Κεφαλονιά, οι ντόπιοι παραγωγοί αλλά και έμποροι κρεάτων, αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα, αφού δεν υπήρχε κανένας χώρος πιστοποιημένος σφαγής, ενώ τα περιβόητα Δημοτικά Σφαγεία, όπως είναι γνωστόν σε όλους, είναι κλειστά πάνω από δέκα χρόνια και δυστυχώς δεν έχει εξευρεθεί λύση από τη Δημοτική Αρχή για την επαναλειτουργία τους. Η ανάγκη για την κατασκευή των Σφαγείων στη Φάλαρη επιβλήθηκε για την κάλυψη της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της Οικογενείας Σταμούλη, όπου τα Σφαγεία είναι ένα «εργαλείο» για τις δικές τους επιχειρήσεις, ως τοπικοί παραγωγοί βοοειδών και έμποροι κρέατος, (ήδη λειτουργούν δύο κρεοπωλεία, σε Αργοστόλι και Αγία Ευφημία επί σειρά ετών), αλλά και την κάλυψη όλης της τοπικής Αγοράς.

Σήμερα, η Κεφαλονιά εκτρέφει σε ετήσια βάση πάνω από 150.000 αμνοερίφια και 2.500 βοοειδή (μάνες). Η παραγωγή των αμνοεριφίων καλύπτει όλη την Αγορά, και στις εορταστικές περιόδους (Χριστούγεννα-Πάσχα) καλύπτει και μεγάλο μέρος Αγορών στην Ελλάδα με πωλήσεις πάνω από 15.000 ζώα! Δυστυχώς στην Κεφαλονιά, όπως μας είπε ο κ. Σταμούλης, δεν υπάρχει παραγωγή σε χοιρίδια.


Στόχος η μεταφορά του Τυροκομείου Σταμούλη από τα Ποταμιανάτα στη Φάλαρη


Πίσω από τα Σφαγεία των Αφών Σταμούλη, λειτουργεί η μονάδα εκτροφής και παραγωγής βοοειδών. Βρίσκεται σε μία μεγάλη έκταση, που καλύπτουν περίπου τα 500 ζώα, μικρά και μεγάλα, σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο, αφού τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής.

Στα Σφαγεία εργάζονται συνολικά σε όλους τους χώρους έξι άτομα και φθάνουν μέχρι δέκα, τις εορταστικούς περιόδους.

Η επένδυση των Αφών Σταμούλη είναι πράγματι μία πρωτοπόρος μονάδα, που συμβάλλει στην τοπική οικονομία και είναι επισκέψιμη (Σχολεία, Σύλλογοι, επισκέπτες κ.λπ.).

Ο κ. Κυριάκος Σταμούλης κατά την ξενάγησή μας, ανέφερε ότι επόμενος επιχειρηματικός στόχος της Οικογένειας είναι να μετεγκαταστήσουν το Τυροκομείο που λειτουργούν στα Ποταμιανάτα Πυλάρου στη Φάλαρη.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος, όπως είπε είναι ο μόνος από την τοπική πολιτική ηγεσία που ενδιαφέρθηκε για την επένδυση και βοήθησε στα διαδικαστικά της γραφειοκρατίας, αλλά επιπλέον, επισκέφθηκε τα Σφαγεία για να δει το έργο!

Τα υπερσύγχρονα Σφαγεία των Αφών Σταμούλη στη Φάλαρη.

Ο Κυριάκος μας εξηγεί τα πάντα γύρω από την λειτουργία της μονάδας, που είναι και η μοναδική με αυτές τις προδιαγραφές στα Ιόνια Νησιά.
Ο Κυριάκος Σταμούλης στο γραφείο του στο συγκρότημα των Σφαγείων
Βοοειδή ελευθέρας βοσκής στη φάρμα «Σταμούλη», στη Φάλαρη.

Ο Γερ. Σταμούλης στο Τυροκομείο «Σταμούλη».