Την ανάγκη για την άμεση επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου Κεφαλονιάς, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, κ. Μάνος Κόνσολας, η Βουλευτής Α’ Αθηνών και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, κα. Ολγα Κεφαλογιάννη και η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, κα. Νίκη Κεραμέως.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου παραμένει κλειστό από το 2014, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από το σεισμό στην Κεφαλονιά, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το κτίριο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας.

Τονίζουν ότι ο σπουδαίος πολιτισμός και η ιστορία του νησιού θα πρέπει να προβάλλονται χωρίς εμπόδια και είναι σημαντικό με κάθε τρόπο να προάγουμε τον αξιόλογο πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κυρία Υπουργό Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η άμεση επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά»

Κυρία Υπουργέ,

Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για τη σπουδαία ιστορία της, που έχει αφετηρία στην αρχαία εποχή και κατοικείται από την παλαιολιθική περίοδο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στο νησί, καθώς και τα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, μαρτυρούν τον πολιτισμό και την ιστορία της Κεφαλονιάς ήδη από τους αρχαίους χρόνους.

Οι επισκέψεις στο αρχαιολογικό μουσείο της Κεφαλονιάς, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, όπου εκτίθενται κειμήλια της μυκηναϊκής εποχής, αγγεία, χρυσά κοσμήματα συμβάλλουν διαχρονικά στη διάδοση των εντυπωσιακών πολιτισμικών στοιχείων και της ιστορίας του νησιού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κεφαλονιάς παραμένει δυστυχώς κλειστό από το έτος 2014 έως και σήμερα λόγω των σεισμών στην Κεφαλονιά.

Παρόλο που έχει διαπιστωθεί από τον σύμβουλο του Δήμου Κεφαλονιάς για τεχνικά θέματα και Καθηγητή αρμόδιο αντισεισμικών κατασκευών, κ. Καρύδη Παναγιώτη, ότι το κτίριο δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, το Μουσείο παραμένει κλειστό. Τα μικρά προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με μικρό κόστος, ώστε το Μουσείο να ανοίξει για τους επισκέπτες.

Το γεγονός αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την προβολή του πολιτισμού της Κεφαλονιάς και προκαλεί τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Όλγα Κεφαλογιάννη Βουλευτής Α’ Αθηνών

Μάνος Κόνσολας  Βουλευτής Δωδεκανήσου

Νίκη Κεραμέως Βουλευτής Επικρατείας