Παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του έργου της γέφυρας του Χάρακα στην Κεφαλονιά, αναφέρει ανακοίνση της Περιφέρειας. Ένα έργο που «η απόδοσή του στην κυκλοφορία αποτελεί σημαντικό γεγονός για την οδική ασφάλεια, την περιφερειακή συνοχή και την τοπική οικονομία» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο και στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς-Ιθάκης Π. Δρακουλόγκωνα, τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση και την βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Στα εγκαίνια την κυβέρνηση εκπροσώπησε και χαιρέτισε την εκδήλωση ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος στη συνέχεια έκοψε και την κορδέλα των εγκαινίων.

Στην εκδήλωση ακόμη παραβρέθηκαν από πλευράς Περιφέρειας οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς και Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος και ο αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Σάκης Τσούκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σ. Πεφάνη, Κ. Βαγγελάτου, Ν. Βαλλιανάτος, Σ. Κουρής και Γ. Τσιλιμιδός. Επίσης παραβρέθηκαν οι πρ. Νομάρχες Κεφαλονιάς-Ιθάκης Δ. Γεωργάτος και Δ. Λευκαδίτης, ο πρ. αντινομάρχης και πρ. βουλευτής Σπ. Μοσχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ευαγ. Κεκάτος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς Γερ. Αλυσανδράτος και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων της γέφυρας λειτούργησε περίπτερο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας Europe in my Region, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Γραφείο Europe Direct της ΠΙΝ και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Ιονίων Νήσων, στους επισκέπτες του οποίου διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά δώρα.

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου

Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη, φωτεινή, γιορτινή ημέρα για την Κεφαλονιά και τους κατοίκους της, για όλο το Ιόνιο.

Η κατασκευαστική ολοκλήρωση της γέφυρας και η απόδοση στην κυκλοφορία του κύριου οδικού άξονα που συνδέει το Αργοστόλι με το Φισκάρδο είναι ένα σημαντικό γεγονός για την οδική ασφάλεια και την τοπική οικονομία.

Το έργο αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε επισήμως, είναι πρωτοποριακό στο είδος του αφού συνδέοντας τις αντίπερα όχθες ενός μεγάλου σεισμικού ρήγματος θα βρίσκεται σε μια διαρκή αναμέτρηση με ένα τρομερό φυσικό φαινόμενο, όπως ο σεισμός, κάτι που άλλωστε κάνει ολόκληρη η Κεφαλονιά και όλο σχεδόν το Ιόνιο.

Το έργο αυτό όμως είναι πρωτίστως ένα έργο συνοχής.

Συνοχής τόσο για τη Βόρεια Κεφαλονιά με το υπόλοιπο νησί, το Αργοστόλι, το Ληξούρι, τη Σάμη και τον Πόρο όσο και για την σύνδεση της Κεφαλονιάς με την Λευκάδα και την συνακόλουθη εμπέδωση της συνέχειας της Ιόνιας Περιφέρειας και την μεγάλη διευκόλυνση της εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Ενα έργο λοιπόν υποδομής με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά είναι η γέφυρα του Χάρακα που σήμερα εγκαινιάζουμε και επιχαίρουμε γι’ αυτό.

Το ίδιο όμως έργο προσφέρεται και για περισσότερες σκέψεις και κυρίως συμπεράσματα, χρήσιμα πιθανόν για το μέλλον αυτού του τόπου.

19 χρόνια χρειάστηκαν από τη στιγμή της οραματικής σύλληψης για τη δημιουργία του έργου και την αναγκαιότητά του, μέχρι την ολοκλήρωσή του σήμερα. Μέσα στα 19 χρόνια είναι όλα: σκληρή προσπάθεια στο γραφείο και στο πεδίο, αγωνίες, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, συσκέψεις επί συσκέψεων, αντιπαραθέσεις κάθε είδους, αστοχίες, αμέλειες, σκοπιμότητες και φυσικά καθυστερήσεις αδικαιολόγητες που πάντα όμως έχουν μια αιτία.

Οφείλουμε πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε όσες και όσους συνέβαλλαν ώστε σήμερα να απολαμβάνουμε το έργο: τους πρώην Νομάρχες Γεράσιμο Μεταξά, Διονύση Γεωργάτο και Διονύση Λευκαδίτη, τον πρ. αντινομάρχη και βουλευτή Σπύρο Μοσχόπουλο, τον πρ. αντινομάρχη Σωτήρη Κουρή, τον πρ. Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (περιόδου 2011- 2014) Μάκη Φόρτε και Τζόγια Γρουζή, τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις εταιρείες που ανέλαβαν το έργο και το Τοπικό Κίνημα που διαχρονικά διεκδίκησε το έργο.

Ευχαριστούμε τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών που διαχρονικά πήρε στην πλάτη της την ευθύνη της υλοποίησης του έργου.

Όμως ας παραδεχθούμε την ίδια στιγμή, την παθογένεια του συστήματος παραγωγής και εκτέλεσης έργων γιατί, ναι 19 χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά τη διάρκεια υλοποίησης ενός έργου όπως αυτό.

Ας το παραδεχθούμε και ας εργαστούμε, ιδίως όσοι και όσες έχουν τρόπο και λόγο για να αλλάξει ριζικά προς όφελος του λαού μας, που αιμοδοτεί με συνέπεια και τα θετικά αλλά πληρώνει χωρίς να φταίει και τα αρνητικά.

Εμείς ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραλάβαμε το έργο της γέφυρας στάσιμο και με πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Πράξαμε ότι και σε μια σειρά άλλων τέτοιων έργων που βρέθηκαν τελματωμένα σε επίπεδο Περιφέρειας. Σηκώσαμε τα μανίκια, εργαστήκαμε συλλογικά, συγκρουστήκαμε με όποιον έμπαινε εμπόδιο συνειδητά ή όχι και μέσα σε ενάμιση χρόνο η γέφυρα του Χάρακα είναι μπροστά μας.

Η συνεχής προσπάθεια και η φροντίδα του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, η συμβολή του Νικόλα Βαλλιανάτου και των Γ. Τσιλιμιδού και Σ. Κουρή και των άλλων μελών της Οικονομικής Επιτροπής, η παρέμβαση της βουλεύτριας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου όταν χρειάστηκε, η άμεση ανταπόκριση του Π.Σ. και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά κυρίως η συνεχής επιστημονική δράση και παρακολούθηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και η συμβολή της Οικονομικής Υπηρεσίας βοήθησαν στην επιτυχή έκβαση.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το αποτέλεσμα σαν Περιφερειακή Αρχή και δεν το κρύβουμε. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε σε όλα τα σημεία της Περιφέρειάς μας από τα Διαπόντια Νησιά μέχρι τις Στροφάδες Νήσους.

Δεν ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας στην Παλλική και το Ληξούρι που υποφέρουν ακόμη. Ας είναι όλες και όλοι σίγουροι ότι και για την πολύπαθη αυτή μεριά της Κεφαλονιάς και του Ιονίου έρχονται καλύτερες μέρες. Σύντομα δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που η Περιφέρεια δημιουργεί θα αλλάξουν την σημερινή εικόνα.

Σήμερα όμως, 29/6/2017 είναι μια ηλιόλουστη, φωτεινή γιορτινή μέρα για την Κεφαλονιά τους κατοίκους της, για όλο το Ιόνιο. Ας εγκαινιάσουμε, όλοι μαζί, επίσημα τη λειτουργία της γέφυρας του Χάρακα κι ας την αποδώσουμε εκεί που ανήκει, στους πολίτες, στο λαό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.