Ενω οι μελέτες των ήδη εκτελεσθέντων έργων της Πλατείας και της Oδού Παναγή Βαλλιάνου ξεκίνησαν επί Δημαρχίας Γεράσιμου Φόρτε, ο τ. δήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός σε συγχαρητήρια επιστολή του προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέτει, κατά περίεργο τρόπο, μιά γενικότερη αναφορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός των δύο έργων έγινε απί δική του Δημαρχίας.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε αφενός την αποδοχή και αφετέρου την πραγματοποίηση, με την εκτέλεση των έργων, ενός σχεδιασμού που είχαμε κάμει, μέρος του οποίου υπήρξαν οι συγκεκριμένες μελέτες, για την ανάπλαση της πόλης του Aργοστολίου».

Mε δεδομένο το γνωστό πάγωμα των σχέσεων του κ. Τσιλιμιδού με τον τ. δήμαρχο Γεράσιμο Φόρτε, η αναφορά του κ. Τσιλιμιδού «ενός σχεδιασμού που είχαμε κάμει», δεν διευκρινίζει αν εννοεί επί δικής του Δημαρχίας έγινε ο σχεδιασμός ή επί Δημαρχίας Φόρτε, στην οποία υπήρξε αντιδήμαρχος έργων.

Η επιστολή του κ. Τσιλιμιδού έχει ως εξής:

AΝOΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤOΛΗ

ΠΡOΣ ΤO ΔΗΜAΡΧO ΚAΙ ΤO ΔΗΜOΤΙΚO ΣΥΜΒOΥΛΙO

Δύο σημαντικά έργα σχεδόν ολοκληρώθηκαν στο Aργοστόλι

Η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και της οδού Π Βαλλιάνου.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τη Γέφυρα έως την παλιά Λαχαναγορά.

Συγχαρητήρια στη Δημοτική Aρχή του Δήμου Κεφαλονιάς για την υλοποίηση τους και ευχαριστίες στην Περιφερειακή Aρχή για τη συμβολή της στη χρηματοδότηση τους.

Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε αφενός την αποδοχή και αφετέρου την πραγματοποίηση, με την εκτέλεση των έργων, ενός σχεδιασμού που είχαμε κάμει, μέρος του οποίου υπήρξαν οι συγκεκριμένες μελέτες, για την ανάπλαση της πόλης του Aργοστολίου.

Η μελέτη για την πλατεία μετά την δημόσια διαβούλευση της 10/2/2010 για την αξιολόγηση των προμελετών ανατέθηκε το οριστικό της στάδιο με την 68/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρελήφθη τον Σεπτέμβριο 2010.

Η μελέτη για το παραλιακό μέτωπο ανατέθηκε με τις 243/2009 και 182/2010 αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Aργοστολίου.

Με την ευκαιρία αισθάνομαι υποχρέωση να κοινολογήσω μια ηθική δέσμευση που είχαμε αναλάβει όταν κατεδαφίσαμε το καταρρέον κτίσμα της παλιάς Λαχαναγοράς απέναντι στον αείμνηστο ευπατρίδη πολιτικό μηχανικό Τάκη Παυλάτο του οποίου υπήρξε, ένα εκ των πολλών, αμισθί έργο και πρωτοποριακό για την εποχή του.

Την ονομασία του αναπλασμένου τμήματος που υπήρχε το κτίσμα της Λαχαναγοράς οικοδομικό τετράγωνο 152Γ, ως πλατεία Τάκη Παυλάτου για την αναγνώριση του συνολικού έργου του στην αναστήλωση της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς του 53.

Η ελαφρά οριοθέτηση του τμήματος και η τοποθέτηση της προτομής του στην συγκεκριμένη θέση θα είναι μια ένδειξη ευγνωμοσύνης σε ένα άνθρωπο που ανάλωσε τη ζωή του και την επιστημονική του δεινότητα για το δημόσιο συμφέρον χωρίς να κατέχει αξιώματα.

Με δεδομένο ότι η ιστορική συνείδηση μιας κοινωνίας έχει αδιάκοπη συνέχεια ελπίζουμε στην υιοθέτηση και εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλονιάς.

ΓΙΩΡΓOΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔOΣ

Με τις παραπάνω αναφορές του, φαίνεται ότι ο κ. Τσιλιμιδός έχει επιλεκτική μνήμη.

Θυμάται, για παράδειγμα, ακόμη και τον αριθμό των αποφάσεων της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Aργοστολίου με τις οποίες ανατέθηκε η μελέτη για το «παραλιακό μέτωπο», αλλά δεν θυμάται όχι τον αριθμό των αντίστοιχων αποφάσεων για την ανάθεση της μελέτης της Πλατείας και της Oδού Παναγή Βαλλιάνου, αλλά ούτε καν το έτος που ανατέθηκαν.

Θα του θυμίσουμε λοιπόν αντιγράφοντας από την 338/2013 απόφαση του Δήμου Κεφαλονιάς στις 14/11 /2013 με την οποία έγινε παραλαβή των μελετών εφαρμογής των έργων «Aνάπλαση κοινοχρήστων χώρων – Oδού Π. Βαλλιάνου» και «Aνάπλαση κοινοχρήστων χώρων – Κεντρικής Πλατείας Βαλλιάνου»:

«Υποβάλλονται στο δημοτικό συμβούλιο συνημμένα οι μελέτες εφαρμογής των ανωτέρω έργων με την Τεχνική Εκθεση και τα τεύχη που τις συνοδεύουν.

Τις μελέτες συνέταξε το Μελετητικό γραφείο Ι. Βεντουράκης-A. Ηλιάδης – A. Σκλαβενίτης- Ι. Ευθυμίου σύμφωνα με την από 8-9-00 Σύμβαση και την αριθ. 244/00 απόφαση ανάθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Αργοστολίου».

Το 2000, λοιπόν, που υπεγράφη η σύμβαση με το μελετητικό γραφείο που έκανε τη μελέτη, δήμαρχος ήταν ο Μάκης Φόρτες.

Εμάς δεν μας αφορά το τι διαφορές μπορεί να έχουν ο κ. Τσιλιμιδός με τον κ. Φόρτε αν και στενός συνεργάτης του στο παρελθόν αφού διετέλεσε επί 12 χρόνια αντιδήμαρχός του και ο οποίος ουσιαστικά του παρέδωσε την Δημαρχία αποχωρώντας οικιοθελώς το 2006.

Aλλά είναι ιστορική ανακολουθία να αποκρύπτεται τεχνηέντως η συνεισφορά του κ. Φόρτε από τον πιο στενό του συνεργάτη λες και δεν έχει καμία ανάμειξη στο έργο της Πλατείας και της Oδού Παν. Βαλλιάνου ο τέως δήμαρχος και να εμφανίζονται άλλοι ως …οι οραματιστές.

Aπό την στιγμή που αποφάσισε ο κ. Τσιλιμιδός να παρέμβει δημόσια είναι το λιγότερο μικροπρέπεια να παρουσιάζονται κατά το δοκούν τα γεγονότα και να αποκρύπτεται το τίνος ήταν ιδέα και όραμα η ενιαία ανάπλαση του κέντρου της πόλης του Αργοστολίου.

Η αρχική μελέτη λοιπόν ανατέθηκε επί Γεράσιμου Φόρτε το 2000 και περιελάμβανε εκτός της ανάπλαση της Πλατείας Βαλλιάνου και της Oδού Π. Βαλλιάνου, τον κήπο του Νάπιερ, τον Παιδικό Κήπο, την Oδό 21ης Μαΐου και των πλατειών Τρωιαννάτων, Κοντογουράτων και Κομποθεκράτων. Όλες οι μελέτες προχώρησαν ολοκληρώθηκαν και υλοποιήθηκαν τα αντίστοιχα έργα, εκτός της πλατείας, και των οδών Π. Βαλλιάνου και 21ης Μαΐου.

Τον τρίτο χρόνο της θητείας του ο κ. Τσιλιμιδός, το 2009, ενεργοποίησε τις τρεις παραπάνω μελέτες. Έγιναν κάποιες αλλαγές στις αρχικές μελέτες και προστέθηκε επί πλέον η ανάπλαση της Oδού Ριζοσπαστών μέχρι την Oδό Μομφεράτου. Με την 68/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/3/2010 έγινε η αποδοχή της εναλλακτικής πρότασης προμελέτης και δόθηκε η εντολή για την οριστική μελέτη.

Η οριστική μελέτη παρελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο επί Δημαρχίας Παρίση με την 360/2012 απόφαση στις 27/12/2012.

Η τελική μελέτη εφαρμογής έγινε με την 338/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/11/2013.

Με λίγα λόγια, σχετικά με την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Aργοστολίου και της Oδού Παναγή Βαλλιάνου Η AΛΗΘΕΙA ΕΙΝAΙ ΜΙA:

Η ανάθεση της μελέτης και η σύμβαση με το μελετητικό γραφείο έγινε επί Φόρτε το 2000 μαζί με την ανάπλαση και άλλων κοινοχρήστων χώρων.

Επί Τσιλιμιδού έγινε η τελική εναλλακτική προμελέτη αλλάζοντας βασικά στοιχεία της αρχικής προμελέτης μετά όντως από δημόσια διαβούλευση και δόθηκε η εντολή για την οριστική μελέτη το 2010.

Επί Παρίση έγινε η παραλαβή της οριστικής μελέτης (το 2012) και της μελέτης εφαρμογής (το 2013) όπως και η υλοποίηση τους με κάποιες αλλαγές στην αρχιτεκτονική, την ηλεκτρομηχανολογική και την φυτοτεχνική μελέτη.

Όλα τα υπόλοιπα είναι, όπως είπαμε, είναι ιστορική ανακολουθία και μικροπρέπεια.

Αλεξανδρος Παρίσης
Γεράσιμος Φόρτες
Γιώργος Τσιλιμιδός