Ρουκέτες εκατέρωθεν έπεσαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Κεφαλονιάς του οικονομικού έτους 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ».

Η συνεδρίαση, μετά τον «πόλεμο» έκλεισε με μία δήλωση του δήμαρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση, που ξάφνιασε, ότι θα εκδόσει βιβλίο για τα έργα του.

Στη εισήγησή του, ο δ.σ. της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Διονύσης Αραβαντινός χαρακτήρισε την συζήτηση του απολογισμού «βαρετή», αντί για ουσιώδη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αραβαντινός ανέφερε: «Από την εισήγηση, φαίνεται να βάζετε “δάφνες” στον εαυτό σας, γιατί στο τέλος λέτε ότι “παρά τα προβλήματα με νοικοκυριό τα καταφέραμε”. Μιλάτε για επαγγελματισμό, όταν ακόμα και σήμερα, ενώ σας ζητάμε να μάθουμε τις χορηγίες των σεισμών δεν μας έχετε πει».

Στη συνέχεια,ο κ. Αραβαντινός αναφέρθηκε στο θέμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος και αναρωτήθηκε τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για τη στήριξή του, ενώ καυστικός ήταν και στην κριτική του τομέα του Τουρισμού, λέγοντας: «Εχετε φτιάξει μία άχρηστη ιστοσελίδα που κόστισε 300.000. Εχετε πάει πάνω από 30 ταξίδια. Αυτά είναι σπατάλες ανούσιες». Οσον αφορά την ΚΕΔΗΚΕ, ο κ. Αραβαντινός υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα ατελείωτο πάρτυ του «λεφτά υπάρχουν».

Στον κ. Αραβαντινό, θέλησε να απαντήσει ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, λέγοντας: «Ολα αυτά που είπες ήταν αρλούμπες. Αύριο, θα σου αποδείξω ότι αυτά που έλεγες ήταν σαχλαμάρες. Ούτε 1 Ευρώ δεν μας έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2015. Μου λες ότι δεν είμαι εδώ στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και λείπω, αλλά ο Ανδρέας ο Ζαπάντης ξέρει που είμαι (Σ.Σ.: Εννοώντας τις συνεδριάσεις της ΠΕΔΙΝ και της ΚΕΔΕ, στις οποίες συμμετέχει και πραγματοποιούνται εκτός Κεφαλονιάς). Ο Κωνσταντάκης κατάφερε -με τα ψέματα- με 100.000 Ε να λάμπει η Κεφαλονιά πολιτιστικά, ενώ οι προηγούμενοι στην ΚΕΔΗΚΕ θέλανε πάνω από 700.000 Ε. Οσον αφορά τους σεισμούς, δεν θέλω να ξαναπείς τίποτα, γιατί τότε ήρθε εδώ το κρουαζιερόπλοιο και εμείνε δυόμισι μήνες και φιλοξενούσε τους σεισμοπαθείς. Εφερα εδώ όλη την Κυβέρνηση. Ετσι διαχειρίστηκα εγώ τους σεισμούς. Το να λές κουβέντες και να νομίζεις ότι ο κόσμος τα χάβει δεν είναι ούτε σωστό, ούτε έντιμο».

Στον κ. Αραβαντινό απάντησε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο οποίος συμφώνησε με τον δήμαρχο για τον χαρακτηρισμό «αρλούμπες« για τα λεγόμενα του κ. Αραβαντινού. Ο κ. Κεκάτος υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες από την Δημοτική Αρχή για τον Τουρισμό, με όλους τους δυνατούς τρόπους, τονίζοντας ότι ο κ. Αραβαντινός δεν έχει καμία πρόταση, παρά μόνο εκμηδενίζει τις προσπάθειες.

Ο δ.σ. της Ενωμένης Τετράπολης κ. Ανδρέας Ζαπάντης, ανέφερε ότι έχει χάσει κάθε νόημα η συνεδρίαση του απολογισμού, διότι απουσιάζουν οι πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια, αλλά και η κοινωνία. Ενώ στάθηκε στο θέμα της Σκάλας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες, εφόσον μάλιστα έχει παραιτηθεί το Τοπικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκης λέγοντας με σαρκασμό, απευθυνόμενος στην παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς: «Θα θέλαμε να μας δώσετε με μία υποσχετική τον κ. Αραβαντινό να λύσει όλα μας τα προβλήματα, όπως τότε που ήταν νομαρχιακός σύμβουλος». Χαρακτήρισε τον λόγο του «εφετζίδικο», και συνέχισε λέγοντας: «Ακούγοντας τον Διονύση ήθελα να πάω σε ένα υπόγειο να κρυφτώ, φοβούμενος ότι ότι ήρθε η συντέλεια του Κόσμου». Οσον αφορά, το θέμα της Σκάλας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ περίμενε να ακούσει ένα «μπράβο» από τον κ. Ζαπάντη, που έγινε ο πεζόδρομος, το οποίο αποτελούσε ένα όραμα. Κλείνοντας ο κ. Ανουσάκης είπε: «Δεν ζούμε στο ‘80, ο μηδενισμός δεν πουλάει».

Ο ανεξάρτητης δ.σ. και τ. πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Τζωρτζάτος χαρακτήρισε τον απολογισμό «μία έκθεση ιδεών, για να διασκεδάζει το μάτι», ενώ τόνισε ότι «αποτελεί καθρέφτη της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής». Μίλησε για εξαπάτηση της κοινωνίας για τις προεκλογικές εξαγγελίες, ενώ ζήτησε «συγγνώμη» για τη συμμετοχή του στην παράταξη Παρίση. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Κάθε χρόνο τάζετε λαγούς με πετραχήλια και υλοποιείτε ψίχουλα».

Ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Αλυσανδράτος απάντησε στον κ. Τζωρτζάτο: «Υπενθυμίζω ότι το 2015 ήσουν ένθερμος υποστηρικτής της παράταξης Παρίση, οπότε εκλαμβάνω όλα αυτά και ως αυτοκριτική».

Και οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρω-

σης κ.κ. Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης, καταψήφισαν την Εκθεση των Πεπραγμένων.

Ο κ. Γκισγκίνης ανέφερε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι η Δημοτική Αρχή, η οποία στον μόνο τομέα που έχει να αναδείξει ανάπτυξη είναι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εάν θέλει να πείσει το λαό της Κεφαλονιάς για τα έργα που πραγματοποίησε, ας τολμούσε να έκανε το σημερινό Συμβούλιο στην Παλική, στη Λειβαθώ ή στους Ελειούς Πρόννους, να δουμε τι θα έλεγε ο λαός.

Ο κ. Κουρούκλης, άφησε αιχμές για το ότι χθες η συζήτηση για την έγκριση των πεπραγμενων του 2015 γινόταν «για το τυπικό της διαδικασίας», ενώ έπρεπε να είχε γίνει πέρυσι, που δεν έγινε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ενώ η έγκριση των πεπραγμένων του οικονομικού έτους 2016, η «Δημοτική Αρχή το αφήνει να ωριμάσει σαν το καλό κρασί»! «Τον Απολογισμό του 2015 τον κρίνουμε ως αρνητικό από την άποψη των λαϊκών συμφερόντων, που βεβαίως συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια της Δημοτικής Αρχής», κατέληξε ο κ. Κουρούκλης.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, κατά την τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η σημερινή συζήτηση γίνεται ως μία τυπική διαδικασία για να βγάλει το Δημοτικό Συμβούλιο μία απόφαση, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου. Δεν σας ενδιαφέρει η ενημέρωση του κόσμου, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και τα «παρασάϊτ» (αιχμή προς τον κ. Κεκάτο που έκανε αναφορά στο Inkefalonia χαρακτηρίζοντάς το «παρασάϊτ») και ίσως κάποιοι ακούσουν και δουν τη σημερινή συζήτηση, ενημερωθούν και βγάλουν τα συμπεράματά τους. Η ουσία έχει χαθεί και έχετε απαξιώσει την διαδικασία».

Διον. Λυκούδης: «Η Κοινωνία βλέπει τη νέα Κεφαλονιά που εμείς δημιουργούμε»

Η συζήτηση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2015 έκλεισε με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Διονύση Λυκούδη, ο οποίος απευθυνόμενος στο δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση είπε: «Σήμερα χαίρομαι, γιατί ο δήμαρχος μας Αλέξανδρος Παρίσης, ήτανε ο παλιός Παρίσης, ο ανεξίτηλος, ο σύγχρονος, ο παραγωγικός και τον ευχαριστούμε που ήταν εδώ«.

Στη συνέχεια, απαντώντας συνολικά στις θέσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τα πεπραγμένα του 2015, ο κ. Λυκούδης είπε: «Οι προσπάθειες της Αντιπολίτευσης με όσα ακούστηκαν, παρουσιάζουν ένα αίσθημα φαυλότητας, με αναφορές στο Μύρτο, στη Μελισσάνη, στις προσλήψεις, στις απευθείας αναθέσεις. Χωρίς να έχω τη διάθεση να κάνω αντιπαράθεση με κανέναν, ερωτώ, π.χ., στο τ. Δήμο Λειβαθούς οι εποχικές προσλήψεις με τις δεκάδες καθαρίστριες που κλήθηκε η παρούσα Δημοτική Αρχή να πληρώσει, γινόταν μέσω ΑΣΕΠ; Δεν θέλω να κάνω σκληρή αντιπαράθεση, αλλά η κάθε Δημοτική Αρχή, δεν έχει «οπλοστάσιο». Θα πρέπει, σε αυτά τα θέματα, ειδικά από άτομα που έχουν ασκήσει διοίκηση, να υπάρχει μία χαλαρότητα. Οταν όλος ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι 25 εκ. και τα 6 εκ. πάνε σε μισθοδοσία και από τα 19 εκ. που μένουν πρέπει να δίνουμε κάθε χρόνο τα 2 εκ., δηλαδή το 10% του προϋπολογισμού, σε τοκοχρεολύσια δανεισμών των τ. Δήμων πληρώνοντας πάθη και λάθη του παρελθόντος, δεν έχετε κανένα δικαίωμα και το ανάστημα να ομιλείτε, ενώ έχετε χρεώσει για τις επόμενες πολλές γενιές το Δήμο ως προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και δεν έχετε επίσης το δικαίωμα να ομιλείτε και να μηδενίζετε το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής«.

Και συνέχισε ο κ. Λυκούδης: «Εμείς κύριοι, ως Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει μία σειρά έργων και δεν έχετε κανένα αντίλογο για αυτό: Tην αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, το Γήπεδο, την αλλαγή του Παραλιακού φωτισμού, την Παδική Χαρά στο Αργοτόλι, την Κεντρική Πλατεία, το παραλιακό μέτωπο που επί σειρά ήταν παραγκούπολη, τον πεζόδρομο της Π. Βαλλιάνου, το έργο των 5 εκ. του εργοστασίου επεξεργασίας νερού, εντός Ιουλίου τη δημοπράτηση του παραλιακού μετώπου από το φέρι μέχρι το Μαϊστράτο, την ολοκλήρωση μέχρι το Σεπτέμβρη του Δημοτικού Γηροκομείου, την αλλαγή των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων την ίδρευση του Αργοστολίου 5 εκ. και πολλά άλλα. Ζούμε σε ένα Αργοστόλι, μία νέα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και η κοινωνία της Κεφαλονιάς ξεπέρασε αυτά που λέτε. Βλέπει τη νέα Κεφαλονιά που εμείς δημιουργούμε. Εμείς φανταστήκαμε και φτιάξαμε στο Ληξούρι και στην Παλική το Ενυδρείο, την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου μέσα στο Ληξούρι, τον παραλιακό δρόμο με υποδομές, τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ σε 10 μέρες θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την επισκευή του Δημαρχείου και του Δημοτικού Θεάτρου. Ολοκληρώσαμε την αγροτική οδοποϊα σε Ελειό-Πρόννους και σε Λειβαθώ, έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η αποχέτευση του Πόρου 4,5 εκ. και πολλά άλλα».

Κλείνοντας ο κ. Λυκούδης είπε: «Αυτή η Δημοτική Αρχή είναι η πλέον παραγωγική Δ.Α. που έχει περάσει ποτέ από την Κεφαλονιά μέσα σε καιρούς οικονομικής κρίσης, και όταν τα Νοσοκομεία ψάχνουν δωρητές για να προμηθευτούν γάζες και σύριγγες. Αυτή η Δημοτική Αρχή κτίζει το μέλλον του Νησιού μας. Αυτή η Δημοτική Αρχη αποτελεί την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία της Κεφαλονιάς και η απάντηση θα έρθει μέσα στο ‘19, που για άλλη μία φορά ο Αλέξανδρος Παρίσης θα χαιρετίσει από το μπαλκόνι του Δημαρχείου το λαό της Κεφαλονιάς, αναλαμβάνοντας άλλη μία θητεία, πιο παραγωγική!».

Τελικά η Εκθεση Πεπραγμένων 2015 ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Στη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης πριν αποχωρήσει, ανήγγειλε ότι «ο Παρίσης πρόκειται να εκδόσει βιβλίο με το τι έκανε όσο ήταν δήμαρχος.Οχι με το τι θα κάνει»!

O δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.

 


«Aγκάθι» οι Παραλίες


Το θέμα των δημοπρασιών των Παραλιών που έγιναν την περασμένη Τρίτη και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, έθιξε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Γκισγκίνης.

Ο κ. Γκισγκίνης είπε σχετικά: “Αυτό που έγινε με τις παραλίες κύριε δήμαρχε, πραγματικά είναι πρωτοποριακό, είναι πανελλήνιο πρώτο, και πιστεύω να προτείνετε σε κάποιους φίλους σας να δώσουν τέτοιες προσφορές και για άλλες παραλίες, μηπως μπορέσουμε και μαζέψουμε τίποτε εκατομμύρια από δέκα παραλίες. Είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα και μεις θα το αναδείξουμε και τόπαμε και στην Οικονομική Επιτροπή. Είναι προκληση ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ατόμων και ο σχεδιασμός που έγινε. Τέτοια προκλητικότητα δεν έχει ξαναγίνει στην Κεφαλονιά, δεν έχει ξαναγίνει στο πανελλήνιο αυτό το πράγμα! Αυτό, σας το λέμε, θα το αναδείξουμε! Δεν θα το αφησουμε έτσι!”.