Καλοδεχούμενη η κ. Δούρου στην Κεφαλονιά! Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής με πρόταση του τότε περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού να δώσει «στους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς ως έκφραση αλληλεγγύης 5.000.000 ευρώ» μέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες των σεισμών του 2014, αποτελεί μία εξαιρετική πράξη αλληλεγγύης και μάλιστα ανάμεσα στους δύο θεσμούς της Aυτοδιοίκησης.

Μέχρι όμως την αξιοποίηση των 5 εκατ. μεσολαβεί μιά πρωτοφανής παρανοϊκή ιστορία που κηλιδώνει την όντως εξαιρετική ενέργεια αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής. Μια ιστορία που διαδραματίζεται σε τέσσερεις πράξεις.

Πράξη πρώτη

Προς δόξα της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αδρανών αντανακλαστικών των περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ψηφιστεί μία τροπολογία όλων και όλων …99 λέξεων (άρθρο 57 νόμου 4456/2017) για να μπορέσει να εκταμιευτεί το ποσό!!!

Οι 99 λέξεις της τροπολογίας που μπλοκάρανε την αξιοποίηση των 5 εκατ. για 4 χρόνια παρά κάτι μήνες, αποτελούν την επιτομή της δόξας της αδράνειας των τοπικών αρχών και της γραφειοκρατίας της κεντρικής εξουσίας.

Πράξη δεύτερη

Την ώρα που από άκρου εις άκρον της χώρας οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εκδήλωναν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κεφαλονιάς στους σεισμούς το 2014 με κορυφαίες τις δωρεές των 2 εκ. ευρώ από την ΚΕΔΕ (και για τα οποία ουδέποτε η Δημοτική Αρχή έδωσε απολογισμό παρ’ότι επανειλημμένα της έχει ζητηθεί) και τα 5 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής ο Δήμος Κεφαλονιάς δια της Δημοτική του Αρχής στάθηκε φρικιαστικά αρνητικός ακόμη και στην πρόταση να εκδοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο (στις 15 Ιουνίου) ένα ψήφισμα. Σήμερα βέβαια σπεύδει να υποδεχτεί την περιφερειάρχη Αττικής για την δωρεά των 5 εκατ. στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά!

Πράξη τρίτη

Αύριο λοιπόν σε ειδική τελετή η κ. Δούρου θα παραδώσει την επιταγή των 5 εκατ. ευρώ στον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο.

Το ζήτημα τώρα είναι που και πως θα αξιοποιηθούν τα 5 εκατ.

Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτουμε όχι το παρασκήνιο αλλά …το προσκήνιο για τα 5 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής.

  1. Την επομένη του δεύτερου μεγάλου σεισμού το 2014 στις 4/2 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την 42/2014 απόφασή του «εγκρίνει την πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού για την έκφραση αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς προσφέροντας από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής το ποσό των 5.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, για προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικό υλικό και επισκευές με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».
  2. Με την αριθμό 80-9/2016 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που ελήφθη στις 17/4/2016 εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την Περιφέρεια Αττικής με αντικείμενο την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών για την κατασκευή του έργου «Συντήρηση, αποκατάσταση και επισκευή του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου» συνολικής δαπάνης 1.650.000 ευρώ.
  3. Μεταξύ των 99 λέξεων του άρθρου 57 στο νόμο 4456 (ΦΕΚ Α’ 24/1-3-2017) υπάρχει και η εξής παράγραφος: «Επιτρέπεται η δωρεά χρημάτων εξ ιδίων πόρων από Περιφέρεια της χώρας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπέρ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου».

Εν ολίγοις, το Π.Σ. Αττικής θα έπρεπε να πάρει απόφαση για το που θα πάνε τα 5 εκατ.

  1. Με την 100/2017 στις 30/3/2017 απόφασή του το Π.Σ. Αττικής αποφασίζει:

«Τη δωρεά ποσού 5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς του 2014 στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τέσσερα (4) έργα, ήτοι:

  1. Αποκατάσταση βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ
  2. Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ
  3. Αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, προϋπολογισμού 2.000.000
  4. Επισκευή αποκατάσταση σχολείου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ

Τα έργα θα δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

Και δικαιολογημένα προκύπτει το ερώτημα: Ποιός πρότεινε τα παραπάνω έργα;

Γιατί αυτά τα έργα και όχι κάποια άλλα;

Η απάντηση βρίσκεται στις «λεπτομέρειες» της εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Χρήστου Καραμάνου ο οποίος φέρεται να λέει:

«Προκειμένου να εφαρμοστεί η αρχική απόφαση της δωρεάς (42/2014), ζητήσαμε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σημαντικά έργα υποδομής των περιοχών που επλήγησαν προς αποκατάσταση.

Η Περιφέρεια (εννοεί των Ιονίων Νήσων) μας πρότεινε τη χρηματοδότηση 4 έργων συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ώριμα έργα, που μπορεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προκηρύξει άμεσα»!!!

Με λίγα λόγια: Μετά τη νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο έπρεπε το Π.Σ. Αττικής να αποφασίσει ποια έργα θα έπρεπε να γίνουν. Συνεννοείται λοιπόν με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (προφανώς οι συνεννοήσεις θα έγιναν μεταξύ των περιφερειαρχών, άντε και των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών) και αυτή δίνει τα 4 συγκεκριμένα έργα.

Αν και δεν προκύπτει όμως από την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής αν η πρόταση έγινε ή όχι με έγγραφο, δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Γιατί αυτό που προέχει είναι πως ο περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δρακουλόγκωνας αποφάσισαν και πρότειναν τα συγκεκριμένα 4 έργα;

Υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων;

Ρωτήθηκε ο Δήμος Κεφαλονιάς; Και αν ναι υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Πολύ περισσότερο όταν τα τρία από τα 4 έργα είναι δημοτικά και όλα μέσα από το Ληξούρι λες και τα χωριά της Παλικής έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα.

Κύριε Δήμαρχε σας ρωτάμε ευθέως. Εσείς δώσατε τα συγκεκριμένα 4 έργα;

Και ακόμα κάτι. Στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής αναφέρεται ότι:

«Πρόκειται για ώριμα έργα, που μπορεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προκηρύξει άμεσα».

Και εδώ υπάρχουν ερωτήματα:

Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το Δ.Σ. για το «Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ» και το σχολείο της Αγίας Θέκλης;

Όταν αναφέρεται ως έργο «Αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου» ποιούς συγκεκριμένα κοινόχρηστους χώρους εννοείται και με ποιες μελέτες;

Και επειδή σύμφωνα με την απόφαση του Π.Σ. Αττικής «Τα έργα θα δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» δεν θα απαιτηθεί …νέα γραφειοκρατία με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας;

  1. Με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (1618/23-6-2017) η υποχρέωση αυτής ολοκληρώθηκε με την έγκριση της δαπάνης των 5 εκ. για τα 4 συγκεκριμένα έργα. Τώρα «το μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Με δυό λέξεις: Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα για τα 4 συγκεκριμένα έργα και όλο αυτό το σκηνικό παράνοιας που γύρευε πόσο χρόνο θα πάρει ακόμα για να αξιοποιηθούν τα 5 εκατ.; Τελικά τα 4 χρόνια από την πί-

συνεχεια στη σελ. 19

συνεχεια απο σελ. 10

στωση των χρημάτων στο λογαριασμό της ΠΙΝ που ορίστηκαν από το νόμο για την αξιοποίηση τους με τα έργα που επελέγησαν είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν …λίγα.

Πράξη τέταρτη και τελευταία

Γιατί κύριε περιφερειάρχη, κύριε δήμαρχε, αυτά τα έργα και όχι κάποια άλλα; Με τι κριτήρια επελέγησαν αυτά τα έργα και μάλιστα δίχως καμία απόφαση του Περιφερειακού (εκτός του Μαντζαβινάτειου) και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξαρχής λέμε ότι η Παλική όχι με 5 αλλά ούτε και με 55 εκατ. ευρώ δεν επουλώνει τις πληγές της από τους σεισμούς του 2014 και την εγκατάλειψη όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι απελπιστικό ότι το Ληξούρι και ολόκληρη η Παλική 3 ½ χρόνια τώρα βιώνουν μια πρωτοφανή απαξίωση από Δήμο, Περιφέρεια και Κράτος και κάθε που ακούγεται μια διαμαρτυρία πέφτουν …«βροχή» οι υποσχέσεις.

Και ενώ όλοι όταν αναφέρονται στα προβλήματα από τους σεισμούς του 2014 εστιάζονται στο Ληξούρι και την Παλική, ξεχνούν ότι υπάρχουν ανοιχτές πληγές και στην υπόλοιπη Κεφαλονιά!

Δήμος και Περιφέρεια δείχνουν πως 3 ½ χρόνια μετά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ για να επουλωθούν οι πληγές των σεισμών του 2014, ενώ αντίθετα παίζουν ένα άθλιο παιγνίδι εντυπώσεων που σαν κατάληξη στο τέλος θα καταφέρουν (αν δεν το επιδιώκουν…) να στρέψουν τη μια περιοχή της Κεφαλονιάς εναντίον της άλλης.

Γιατί είναι αλήθεια πέρα για πέρα ότι η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το 2014 αναφερόταν στο σύνολο των πολιτών της Κεφαλονιάς και όχι μιας και μόνο περιοχής, ακόμη και της Παλικής και μάλιστα μόνο του Ληξουριού.

Γιατί τα λέμε αυτά;

Γιατί δίνονται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 1.650.000 ευρώ για το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο Ληξουρίου όχι από το ΕΣΠΑ που έχει κάποια εκατομμύρια για έργα υποδομής στην υγεία αλλά χρειάζονται κόπο για να αξιοποιηθούν, παρά από …τα σίγουρα 5 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής που θα μπορούσαν με ένα στοιχειώδη προγραμματισμό να καλύψουν ζωτικής σημασίας ανάγκες στα χωριά της Παλικής αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού!!!

Γιατί δίνονται από τα σίγουρα 5 εκ . 1.350.000 για δύο σχολεία της Παλικής και όχι από τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ που αξιοποιεί …o Δήμος της Κέρκυρας.

Γιατί τα χωριά της Παλικής μένουν και πάλι στην απέξω !

Τα Κουρουκλάτα

Δεν αμφισβητούμε εμείς ότι αρκετά χωριά της Παλικής είναι εγκαταλειμμένα στο έλεος του Θεού και το κυριότερο με την δωρεά των 5 εκατ. ευρώ θα συνεχίσουν να παραμένουν στο έλεος του Θεού, αλλά υπάρχουν και άλλα ξεχασμένα και εγκαταλειμμένα χωριά στην Κεφαλονιά.

Ποιος αλήθεια μιλάει για …τα Κουρουκλάτα!

Ένα μικρό χωριό των 76 εγγεγραμμένων κατοίκων (τελευταία απογραφή) που ο σεισμός του 2014 το γέμισε πληγές και που 3 ½ χρόνια μετά χάσκουν επικίνδυνα για την ίδια την ασφάλεια των λιγοστών ηρωικών μόνιμων κατοίκων (δεν συζητάμε πως μόνοι τους οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα της καθημερινότητας όπως το σμπαραλιασμένο νεκροταφείο).

Ο λόγος κυρίως για τον ένα και μοναδικό δρόμο πρόσβασης στο χωριό που έχει χτυπηθεί από το σεισμό σε οκτώ σημεία και ουδείς εκ των αρμοδίων έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα.

Μιλάμε για κάποια …χιλιάρικα!!! Καταλαβαίνετε για πόσα λεφτά μιλάμε κύριοι αρμόδιοι, όταν εσείς παίζετε με τα εκατομμύρια;;;

Και ύστερα υπάρχει και κάτι άλλο με τα Κουρουκλάτα κύριε δήμαρχε, που δείχνει ότι ειδικά ο Δήμος τα έχει γραμμένα στα «μαύρα κατάστιχά» του.

Από το 2011 που αναλάβατε δήμαρχος, εισπράττετε το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ και για το Αιολικό πάρκο ΔΑΦΝΗ ισχύος 10,2 MW (Μοναδικός Αριθμός Σταθμού: 20030915007) και στο οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας (http://www.resoffice.gr/file/reg/view.jsp?mas=20030915007) η Τοπική Κοινότητα Κουρουκλάτων έχει το 20,05908 %. Από το 2011 (26/04/2011 η επίσημη Ημερομηνία Ενεργοποίησης Σύνδεσης του πάρκου) λοιπόν μέχρι σήμερα δεν έχετε αποδώσει ούτε ένα ευρώ στα Κουρουκλάτα (όπως άλλωστε και στα άλλα χωριά και μόνο τελευταία κάτι ψίχουλα δίνετε για παιδικές χαρές σε 2-3 χωριά και αυτά κατόπιν πιέσεων από πολίτες) (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 14/1/2017)

Κύριε περιφερειάρχη, κύριε δήμαρχε,

Είναι τουλάχιστον πρόκληση και ντροπή να διοχετεύετε τα εκατομμύρια της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής σε πιασάρικα για ψήφους έργα (όπως αυτό του Ματζαβινάτειου) και να μην ιδρώνετε να αξιοποιήσετε τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ, ενώ την ίδια ώρα χωριά των ολίγων ψήφων όπως τα Κουρουκλάτα και αρκετά στην Παλική κινδυνεύουν να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο!!!

Είναι πρόκληση και ντροπή να δίνονται από το Δήμο 800 χιλιάρικα από δικά του έσοδα για ένα άχρηστο έργο αυτό της επισκευής της εξωτερικής όψης του παλιού Δημοτικού σχολείου στο Ληξούρι (εύστοχα χαρακτηρίστηκε …«απ’έξω φάτσα και μέσα λινάτσα») και ο Δήμος ένα ευρώ δεν βάζει για να ξεκινήσει έστω την επισκευή των 11 σχολείων (5 στην Παλική και 7 στο Αργοστόλι) που στεγάζονται μετά τους σεισμούς στις παράγκες –προκάτ. Τα 500 χιλιάρικα του Μαρινάκη (Ολυμπιακός) είναι πολύ πιθανό να χάθηκαν και τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ για σχολεία αξιοποιούνται από τα άλλα νησιά! Οπότε και δεν είναι απίθανο τώρα κάποια από τα 5 εκατ. της Αττικής να πάνε στα σχολεία!!!

Είναι πρόκληση και ντροπή η περίπτωση της αντικατάστασης του δικτύου της ύδρευσης του Ληξουρίου. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Χωροπούλα προϋπολογισμού λιγότερο των 3 εκατ. ευρώ (!) βολοδέρνει από το Δήμο και την Περιφέρεια …4 ολόκληρα χρόνια και να γίνεται με την υγεία των Ληξουριωτών ένα άθλιο παιγνίδι προεκλογικών εξαγγελιών στις περασμένες δημοτικές εκλογές και όπως πάει το πράγμα θα εξαγγελθεί και πάλι …στην προεκλογική περίοδο των επόμενων δημοτικών εκλογών το 2019.

Είναι πρόκληση και ντροπή η κατάσταση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Παλικής, αφού 3 ½ χρόνια μετά τους σεισμούς συνεχίζει να μοιάζει σε πολλά σημεία βομβαρδισμένο τοπίο ενώ η σύνδεση αρκετών χωριών (κοινοτικοί δρόμοι) με αυτό είναι προβληματική και με υπόγειες διαδρομές από πέντε ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ …ούτε ένα να μην πηγαίνει σε αυτά τα χωριά.

Είναι πρόκληση και ντροπή Κυβέρνηση (πρώην και σημερινή), Περιφέρεια (πρώην και σημερινή) και Δήμος, σε αγαστή συνεργασία να χαλάνε 2,5 εκατ. για έργα βιτρίνας στο Αργοστόλι και να ξοδεύουν αλόγιστα και ψηφοθηρικά τα 5 εκατ. της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής και την ίδια ώρα να κινδυνεύει η υγεία των Ληξουριωτών από το νερό που πίνουν, η ασφάλεια πολιτών σε ημιαποκομμένα χωριά από το κεντρικό οδικό δίκτυο και εκατοντάδες μαθητές 11 σχολείων στην Κεφαλονιά να κάνουν μάθημα σε παράγκες 3 ½ χρόνια τώρα.

Κύριε περιφερειάρχη, κύριε δήμαρχε,

Διαλέξαμε την ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ περίπτωση των Κουρουκλάτων για ένα και μοναδικό λόγο.

Το Ληξούρι και την Παλική ολόκληρη «τα έχετε γραμμένα» …κανονικά. Παίζετε 3 ½ χρόνια με τον πόνο τους. Παίζετε με τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ, παίζετε με τα εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης (τακτικής και έκτακτης), παίζετε με τα εκατομμύρια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (με έργα βιτρίνας στο Αργοστόλι), παίζετε τώρα με τα 5 εκατ. της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής.

Και παίζετε με τους Παλικισιάνους γιατί είναι κάποιες χιλιάδες ψήφοι και κατά το κοινώς λεγόμενο …τους πουλάτε εκδούλευση.

Οι 76 μόνιμοι Κουρουκλάδες ‘όμως και οι άλλοι τόσοι ψηφοφόροι (76 στις τελευταίες εκλογές το 2015) είναι φανερό πως είναι ελάχιστοι στους δικούς σας υπολογισμούς.

Όμως η ασφάλεια αυτών των ελαχίστων ηρωικών Κουρουκλάδων που μένουν μόνιμα στο χωριό τους και κάποιων ακόμη που έρχονται το καλοκαίρι, είναι εγκληματικό να επαφίεται 3 ½ χρόνια τώρα στην τύχη.

Με δυό λέξεις, κύριε δήμαρχε, κύριε περιφερειάρχη:

Χρωστάτε στα Κουρουκλάτα, όπως και σε όλη την Παλική, σε όλη την Κεφαλονιά …δεν σας χρωστάνε.

Και πρώτα απ’ όλα χρωστάτε την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων που σας εκλέγουν, ανεξάρτητα με το αν σας ψηφίζουν ή όχι, ανεξάρτητα αν είναι κάποιες χιλιάδες ή μόνο …76!