Κυρία Δούρου σας καλωσορίζουμε στην Κεφαλονιά. Στην Κεφαλονιά του Πολιτισμού και των Ριζοσπαστών.

Στην Κεφαλονιά των αγώνων για την Δημοκρατία.

Αλλά και στην Κεφαλονιά της φυσικής ομορφιάς, των γεωλογικών φαινομένων και των σεισμών.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής στους σεισμούς που έπληξαν το νησί μας για μία ακόμη φορά το 2014 αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αλληλεγγύης.

Αυτή σας η πράξη όμως σκιάζεται από δύο γεγονότα που αφορούν τους δικούς μας αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Πρώτα η πρωτοφανής απόρριψη της δημοτικής πλειοψηφίας και μάλιστα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς («αυτά είναι φανφάρες» κ.λπ.) για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της Κεφαλονιάς στους πολίτες της Λέσβου που πρόσφατα δοκιμάστηκαν από σεισμούς και η οποία αποτελεί ιστορική ύβρη στην Πανελλήνια και παγκόσμια αρωγή στο νησί μας στους κατά καιρούς σεισμούς που πλήττουν το νησί μας και βεβαίως στην ιστορική ενέργεια αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής, για την οποία σήμερα βρίσκεστε στην Κεφαλονιά.

Δεύτερο ότι τα 5 εκ. διατέθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς να εκφράσει άποψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς και ειδικότερα οι πολίτες της Κεφαλονιάς προς τους οποίους απευθύνεται η δωρεά.

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ, έφερε στο φως τα πραγματικά γεγονότα που ίσως (το πιθανότερο) να μην γνωρίζετε ούτε κι εσείς ακόμα, γιαυτό και έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Σας ενημερώνουμε συνοπτικά:

  •  Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 4/2/2014 το αποφασίζει την διάθεση 5 εκ. ευρώ «για την έκφραση αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς» μέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
  •  Μετά από τρία χρόνια με το νόμο 4456/1-3-2017 ξεμπλοκάρεται η αξιοποίηση των 5 εκ. από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
  •  Στις 30/3/2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφασίζει τα 5 εκατ. να πάνε στο Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο (1.650.000), στο κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ (750.000), στους κοινόχρηστους χώρων του Ληξουρίου ( 2.000.000) και στο σχολείο Αγίας Θέκλης (600.000).
  •  Η πρόταση για τα παραπάνω έργα έγινε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην δικιά σας Περιφέρεια, δίχως να έχει εντοπιστεί καμία σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (εκτός για το Μαντζαβινάτειο) και του Δημοτικού Συμβουλίου.
  •  Στις 23/6/2017 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής αποφασίζει την διάθεση των 5 εκατ. Σήμερα με την παράδοση της επιταγής των 5 εκ. από εσάς στον κ. Γαλιατσάτο ουσιαστικά αρχίζει να μετράει η προθεσμία των 4 ετών αξιοποίησης τους, με ισχυρή αμφιβολία κατά πόσον τα 4 έργα που προγραμματίστηκαν αφορούν «ώριμα έργα, που μπορεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προκηρύξει άμεσα» όπως αναφέρετε στην απόφαση σας.
  •  Την ίδια ώρα θα μπορούσαν όλα τα έργα που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά από υπόδειξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και τα 5 εκ. της δικιάς σας δωρεάς να πάνε σε έργα μη επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ όπως δημοτική οδοποιία, προσβάσεις σε χωριά κ.λπ.

Εν ολίγοις:

Τα 5 εκατ. δοθήκανε για τους «πολίτες της Κεφαλονιάς» και κατέληξαν σε έργα που άγνωστο ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσισε.

Η σκοπιμότητα να προκριθούν έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και στη θέση τους να βρεθούν έργα που αδυνατούν να ενταχθούν σε αυτά, αποτελεί ένα σκοτεινό στοιχείο.

Η Περιφερειακή και η Δημοτική Αρχή βάζουν στα μαύρα κατάστιχα τους τα χωριά της Κεφαλονιάς, ακόμα κι αυτά που ακόμα έχουν ανοιχτές τις πληγές τους από τους σεισμούς του 2014 όπως τα χωριά της Παλικής και τα ξεχασμένα (στην κυριολεξία ξεχασμένα) Κουρουκλάτα που κινδυνεύουν κάθε ώρα και στιγμή να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δικαιολογίες εκ μέρους Περιφέρειας και Δήμου. Όμως αυτό που μένει στους πολίτες της Κεφαλονιάς ακόμα και σε αυτούς που απευθύνονται τα έργα, είναι το αίσθημα της πικρίας και της αδικίας.

Πικρίας γιατί οι τοπικοί μας άρχοντες παίζουνε μικροπολιτικά (τουλάχιστον) παιγνίδια με τα 5 εκ. που η Περιφέρεια Αττικής έδωσε στους πολίτες της Κεφαλονιάς και

Αδικίας γιατί όλες οι διαδικασίες (εκτός αυτών που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής) γίνανε με αδιαφανείς διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση Κυρία Περιφερειάρχη, σας ευχαριστούμε με ειλικρινή αισθήματα ευγνωμοσύνης.

H περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου
Το Καμπαναριό των Κουρουκλάτων «σήμα κατατεθέν» του δίδυμου σεισμού του 2014. Μετά από 3,5 χρόνια ο κεντρικός δρόμος «πάσχει» σε 8 σημεία, χωρίς να δοθεί ποτέ ένα ευρώ…