Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο του «Η» για το τρίπτυχο …της αμαρτίας της Δημοτικής Αρχής που την στιγματίζει ήδη αρνητικά περιλαμβανόταν και ο Μύρτος (οι άλλες δύο η Γέφυρα Δεβοσέτου και ο Πλατύς Γιαλός).

Επειδή λοιπόν καλλιεργείται μια σκόπιμη σύγχυση από στελέχη της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ιστορία του περιβόητου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 441/2009 για τον Μύρτο παρουσιάζουμε τα γεγονότα με ντοκουμέντα και με όσο γίνεται λιγότερους σχολιασμούς.

Άλλωστε είναι τόσο ξεκάθαρα (τα γεγονότα) που μιλάνε από μόνα τους και δείχνουν ξεκάθαρα ποιοί ευνοούνται από τη μη λειτουργία μετά από τόσα χρόνια του Μύρτου όπως συνέβηκε από πέρυσι με τον Πλατύ Γιαλό και σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή γεγονότα με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής στις δημοπρασίες για τις παραλίες που έχουν οδηγήσει να μπαίνουμε στον Αύγουστο και η διαδικασία …να μην έχει ολοκληρωθεί.

❶ Το Προεδρικό Διάταγμα για το Μύρτο υπογράφεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Σταύρο Ελ. Καλογιάννη στις 2/9/2009 και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16/9/2009 λίγες ημέρες πριν τις εκλογές (4/10/2009).

❷ Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίοδο ήταν η Νέα Δημοκρατία, πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και βουλευτής Κεφαλονιάς …ο σημερινός δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης.

❸ Στα «έχοντας υπόψη» του ΠΔ στο σημείο 8 αναφέρεται επί λέξει ότι το Προεδρικό Διάταγμα εκδίδεται με βάση την «υπ’ αριθμ. 139/2009 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων»

❹ Ο υφυπουργός για την πρόταση του στηρίχτηκε, όπως ο νόμος ορίζει, στην γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (δύο αποφάσεις 288/2007 και 66/2009) και το οποίο με τη σειρά του, όπως επίσης ο νόμος ορίζει, έλαβε υπόψη του τις υπ’ αριθμ. 50/2007 και 38/2008 γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαρέων και τα υπ’αριθ.1659/3.4.2008 και 3430/9.7.2008 έγγραφα του Δήμου Πυλαρέων (Δήμαρχος ο Μάρκος Κοτσιλίνης).

❺ Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο τότε βουλευτής και σημερινός δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης έκφρασε με οποιοδήποτε τρόπο την αντίδραση του για το ΠΔ για το Μύρτο από το 2007 έως το 2009 που ήταν βουλευτής και κατά την οποία συζητείτο το σχέδιο του ΠΔ και τελικά υπογράφτηκε από το Νεοδημοκράτη υφυπουργό και εγκρίθηκε από το ΣτΕ. Δικιά του Κυβέρνηση είχε, δικό του υφυπουργό είχε και όμως …δεν «βάρεσε την γροθιά του στο τραπέζι».

Άρα, το να εκφράζονται σήμερα μετά από 8 χρόνια διαφωνίες πολύ περισσότερο από διάφορους Ανταυτού και όχι τον ίδιο τον Δήμαρχο, είναι το λιγότερο υποβολιμαίες και ανεύθυνες αφού αποτελούν …άδειασμα του Αλ. Παρίση.

❻ Επί της ουσίας, τα περί …«Προεδρικού Διατάγματος της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» και ότι με την πρόσφατη απόρριψη αίτησης ακύρωσης του από το ΣτΕ παραδίδεται «ο Μύρτος με την σφραγίδα του ΣτΕ στις θαλάσσιες νυχτερίδες του» είναι …ιστορίες για αγρίους. Δεν είναι δυνατόν άτομα που «ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι» για θέλουν να μην δουλέψει ο Μύρτος ως δημοτική παραλία (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον Πλατύ Γιαλό από πέρυσι ) και να διαδίδουν ασύστολα ψεύδη σχετικά με το τι προβλέπει το ΠΔ.

Όσο γίνεται λοιπόν πιο απλά και με λίγα λόγια:

  1. Το ΠΔ διακρίνει στο Μύρτο (άρθρο 3) τρεις ζώνες. Με «στοιχείο Ι», με «στοιχείο ΙΙ» και με «στοιχείο ΙΙΙ».
  2. Η ζώνη Ι είναι η βραχώδης δυτική πλευρά του Μύρτου κάτω ακριβώς από την πλατωσιά με το τηλεσκόπιο και θέα το Μύρτο στον επαρχιακό δρόμο μετά το Σινιόρι προς το Αργοστόλι που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ. Εδώ και μόνο σε αυτό το βραχώδες και απόκρημνο σημείο γίνεται αναφορά στο ΠΔ για ….τις νυχτερίδες και «τα πράσινα άλογα» που επικαλούνται σαν απαγορευτικό στοιχείο λειτουργίας του Μύρτου οι Κύριοι Ανταυτού για να δημιουργήσουν

εντυπώσεις.

Άρα ΜΕΓΑ ΨΕΥΔΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: «Ο Μύρτος παραδίδεται με την σφραγίδα του ΣτΕ στις θαλάσσιες νυχτερίδες του…».

  1. Η ζώνη ΙΙ αφορά την παραλία και φτάνει μέχρι περίπου τον δρόμο που πάει από τα Διβαράτα στην παραλία και αυτή ενδιαφέρει από άποψη οργανωμένης λειτουργίας της παραλίας.

Σε συνδυασμό με τις χρήσεις της ζώνης ΙΙΙ (που φτάνει μέχρι περίπου στα Διβαράτα) :

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: «Η πρόσβαση και παραμονή λουομένων» στην παραλία.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: «Κινητός εξοπλισμός εξυπηρέτησης λουομένων, (μόνο ξύλινες κατασκευές για αποδυτήρια, τουαλέτες, ντους, ξύλινες κατασκευές για πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, πύργος ναυαγοσώστη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, σκιάδια)»

Άρα ΜΕΓΑ ΨΕΥΔΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: «Απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και άλλα πολλά». Απλά όλα όσα διευκολύνουν τους λουόμενους επιτρέπονται αλλά με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου προσφοράς υπηρεσιών και σεβασμού στη μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλίας.

Όσον αφορά την πρόσβαση των λουομένων

−Απαγορεύεται η πρόσβαση των λουομένων με οχήματα, ΟΜΩΣ για τα επιβατικά δημόσιας χρήσης επιτρέπεται η διέλευση και στάση τους, μόνον για επιβίβαση και αποβίβαση, όπως επίσης επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων άμεσης ανάγκης (νοσοκομειακά, πυροσβεστικά κ.α.), καθαριότητας και τροφοδοσίας.

Άρα ΜΕΓΑ ΨΕΥΔΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: «Απαγορεύεται να κατεβαίνουν αυτοκίνητα»!

Όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι κυλικείου

Με σαφήνεια και αυτολεξεί στη Ζώνη ΙΙΙ αναφέρεται:

«Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η δημιουργία (στο δημόσιο ακίνητο ΒΚ224) σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από τη καθορισμένη γραμμή αιγιαλού, μιας ελαφριάς μη μόνιμης ξύλινης κατασκευής, για χρήση αναψυκτηρίου, ιατρείου και χώρων υγιεινής.

− Η κατασκευή αυτή θα εδράζεται σε ξύλινη πλατφόρμα, για τη θεμελίωση της οποίας θα χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά μέταλλο ή λίθοι. Τα στέγαστρα θα είναι ενσωματωμένα στην κατασκευή του αναψυκτηρίου και θα αποτελούν στοιχεία πλήρωσής του, όταν θα είναι κλειστό. Η επιτρεπόμενη επιφάνεια της κατασκευής αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξήντα (60) τ.μ, το δε μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα».

ΑΡΑ ΜΕΓΑ ΨΕΥΔΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: «Απαγορεύεται να υπάρχει κυλικείο»!!!

Τα ερωτήματα λοιπόν απλά και αμείλικτα:

➢ Γιατί τόσο τερατώδη ψέματα και μάλιστα από υπεύθυνα χείλη;

➢ Τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτά τα ολέθρια ψέματα για το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς και ποιοι επιδιώκεται να ωφεληθούν από την μη λειτουργία του Μύρτου, όπως έγινε ήδη από πέρυσι με τον Πλατύ Γιαλό και εφέτος με την «στημένη» αποτυχία των δημοπρασιών ενοικίασης των παραλιών;

➢ Πως γίνεται μόνο για προσωπικό (με την αμφιλεγόμενη νομιμότητας διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μέσω ημετέρων εταιριών) πέρυσι να δαπανηθούν 83.047,28 ευρώ (δύο συμβάσεις με ΑΔΑ: 6Ξ58ΩΕ5-ΓΕΛ και ΩΝ4ΑΩΕ5-Ω9Φ) και για τροφοδοσία της καντίνας 155.950,32 ευρώ (ΑΔΑ: ΩΟ4ΕΩΕ5-ΡΚΖ) σύνολο γιαυτές τις δυο μόνο δαπάνες 238.997,60 ευρώ και τα έσοδα να εμφανίζονται μόνο …213.708,96 ευρώ;

➢ Τι συνέβη και ο Δήμος πριν μόλις μία εβδομάδα (!) στις 18/7 ανακήρυσσε ανάδοχο για την πρόσληψη προσωπικού (54.213,31 ευρώ και ΑΔΑ: 7Ι27ΩΕ5-6ΚΞ) στο Μύρτο και για την τροφοδοσία των καντινών σε Μύρτο και Πλατύ Γιαλό (138.205,85 € και ΑΔΑ: ΨΟΠ7ΩΕ5-9ΑΛ) και αντί να λειτουργήσουν οι δύο παραλίες έστω και καθυστερημένα, το έριξαν οι Ανταυτού ξαφνικά στα …ηρωικά και …«τις νυχτερίδες»;

Με λίγα λόγια

Η όλη ιστορία του ΦΙΑΣΚΟΥ που ονομάζεται Μύρτος (και μαζί Πλατύ Γιαλός και των άλλες παραλίες) φωνάζει! Βοά!

Γιαυτό και αφιερώνουμε στο Γνήσιο που «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» το σουξέ του αξέχαστου Καζαντζίδη μπας και ξυπνήσει …«Νυχτερίδες κι αράχνες γλυκιά μου, έχουν χτίσει φωλιά μέσα στο έρημο κι άδειο μας σπίτι»!

Ξύπνα Αλέξανδρεεεε!

Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης
Ο διάσημος Μύρτος που παραμένει ανενεργός μεσούσης της Τουριστικής περιόδου.