Με «βούλα και υπογραφή» της Δημοτικής Αρχής «έπαιξε» κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας του Δημοτικού Συμβουλίου ο «επικήδειος» για την …αξιοποίηση, αναβάθμιση και λειτουργία του Πλατύ Γιαλού.

Οσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, διαπίστωσαν ότι στη Διοίκηση του Δήμου μας παίζεται το …«θέατρο του παραλόγου» και μάλιστα σε φυσικό χώρο, στην αίθουσα παραστάσεων του «Κέφαλου».

Για το Μύρτο ο «Πολιτικός Αναλυτής» κατέγραψε στο χθεσινό «Η» την αναλγησία και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου προσωπικά.

Σήμερα θα καταγράψουμε πως εξελίχθηκε η συζήτηση για τον Πλατύ Γιαλό στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας:

Εισηγήτρια του θέματος ήταν η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή, η οποία εστίασε στο έγγραφο (Α.Π. 6029/25-7-17) της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που αποκάλυψε ο «Η» στις 27/7-φ. Σαββάτου, με το οποίο απαντά σε έγγραφο-αίτημα του Δήμου Κεφαλονιάς με Α.Π. 17331/6-6-2017 για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Παραλίας του Πλατύ Γιαλού. Η κ. Γαρμπή ενημέρωσε το Σώμα ότι σύμφωνα με αίτημα του Δήμου, ζητείται η παραχώρηση της Παραλίας για τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης άλλων δύο ετών, με έναρξη το …2016, έναντι 25.000 Ευρώ για τα έτη 2017 και 2018, 12.500 Ευρώ για το 2016, με αναπροσαρμογή +1% ετησίως, +χαρτόσημα, ΟΓΑ κ.λπ. επιβαρύνσεις, αλλά και επιπλέον με +20% επί των ακαθάριστων εσόδων της εκμετάλλευσης της Παραλίας.

Ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, σχετικά με το θέμα ενημέρωσε ότι εδώ και δύο χρόνια είχε επαφές με την ΕΤΑΔ για να βρεθεί μία λύση και μάλιστα, όπως ανέφερε, «σε συνάντηση που είχα πριν δύο περίπου μήνες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, ζητούσαν από το Δήμο 60.000 Ευρώ ετήσιο μίσθωμα + 15% επί των ακαθαρίστων εσόδων της Εταιρείας. Η τιμή τελικά διαμορφώθηκε στα 25.000 Ευρώ, επειδή πέρυσι που ήταν να παραδοθεί η παραλία, κάναμε τη διαμαρτυρία και τους στείλαμε μήνυμα «μολών λαβέ», αλλά και προβήκαμε στην μετατροπή των τουαλετών σε κυλικείο, ιδιοκτησίας του Δήμου, με σκοπό να κάνουμε μία «πατέντα» να ανοίξουμε, αλλά δυστυχώς μας εκβιάζανε, γιατί, όπως μας είπαν, μπορούσε η ΕΤΑΔ να το βγάλει σε διαγωνισμό με 50-60 χιλιάδες προσφορά, και έτσι συμβιβαστήκαμε για να μην σκοτωθούμε στα μισά, στα 25.000 Ευρώ. Τα 12.500 Ευρώ για το 2016 μας τα ζητάνε με το αιτιολογικό ότι η ΕΤΑΔ έχει πληροφορίες ότι το χρησιμοποιήσαμε, παρότι η Παραλία δεν λειτούργησε».

Θεόφιλος Μιχαλάτος (επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς»): «Για όλα αυτά που λέτε κ. δήμαρχε που έγιναν, για τις επαφές που είχατε δύο χρόνια τώρα που δίνει ο Δήμος αυτό τον αγώνα, και το ότι είστε σε μία συνεννόηση με την ΕΤΑΔ, έγιναν προφορικά ή υπάρχουν γραπτά…».

Αλ. Παρίσης: «Τι γραπτά… Προφορικά γίνανε όλα. Αμα σου ζητάνε 60 χιλάδες και 15% τι να γράψεις…».

Θ. Μιχαλάτος: «Υπάρχει αλληλογραφία;».

Αλ. Παρίσης: «ΟΧΙ»!

Διονύσης Λυκούδης (αντιδήμαρχος, «αδειάζοντας» τον δήμαρχο): «Ενα λεπτό, δήμαρχε. Ενα λεπτό. Επειδή είναι σημαντικό αυτό που λέει ο κ. Μιχαλάτος και μας εγκαλεί ότι δεν υπάρχει αλληλογραφία. Στις 25/4/16 το πρώτο έγγραφο που αποστέλλουμε στην ΕΤΑ, 11/5/16 κάνουμε υποβολή πρότασης, 18/5/16 παρέχουμε στοιχεία που μας ζήτησαν, στις 7/6/16 στέλνουμε έγγραφο διαμαρτυρίας γιατί δεν έχει αποφασίσει ακόμα το Διοικητικό Συμβούλιο για την παραχώρηση, στις 13/6/16 απαντάμε σε σχετικό έγγραφο της ΕΤΑ, στις 28/6/16 καλούμαστε για παράδοση του Μακρύ Γιαλού (Σ.Σ.: Προφανώς εννοούσε τον Πλατύ Γαλό) που αρνούμαστε να τον παραδώσουμε, στις 6/6/17 στέλνουμε νέο έγγραφο για την παραχώρηση των λουτρικών εγκαταστάσεων, στις 25/7/17 υπενθυμίζουμε ότι τους καλούμε να υπογράψουν τη σύμβαση και στις 25/7/17 μας απαντούν με τους όρους, οι οποίοι έρχονται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μία σωρεία εγγράφων του Δήμου Κεφαλονιάς, εκτός από τις προσωπικές παραστάσεις του δημάρχου με τη νομική του σύμβουλο στον διευθύνοντα σύμβουλο και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Περιουσίας της ΕΤΑ. Σωρεία εγγράφων και σωρεία παραστάσεων. Ενας αδυσώπητος αγώνας επί ενάμιση χρόνο και τελικά το τελικό έγγραφο ήρθε στις 25/7, πριν τέσσαρες ημέρες».

Θ. Μιχαλάτος: «Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την αλληλογραφία, αυτή που στείλαμε και που μας έστειλαν;».

Μάκης Αλυσανδράτος (πρόεδρος του Δ.Σ.): «Θα την έχετε».

Ο κ. Λυκούδης «παραδίδει» διά της γραμματέως του την αλληλογραφία στον κ. Μιχαλάτο.

Γιάννης Κουρούκλης: «Στην αλληλογραφία που μας αναφέρετε υπάρχει η πρόταση που ανέφερε ο δήμαρχος, δηλαδή, αντί 60 χιλ. + 15% που ζητούσε η ΕΤΑΔ, η διαμόρφωση τελικά στα 25 χιλ. +20%; Επιπλέον, στη σύμβαση που ζητάτε να ψηφίσουμε με την ΕΤΑΔ, αναφέρεται ότι τα 12.500 Ευρώ ζητούνται λόγω μερικής χρήσης που έγινε το 2016. Εγινε μερική χρήση;».

Δ. Λυκούδης: «Εγινε μερική χρήση με την διάθεση δωρεάν ξαπλωστρών στους δημότες μας. Η ΕΤΑΔ δεν κάνει σε έγγραφα καμία πρόταση, και μας λέει ότι η επίσημη πρόταση θα γίνει από εσάς. Εβαλε τους όρους, αλλά την ήθελε από εμάς την πρόταση και δεν την έγραφαν αυτοί σε κανένα τους έγγραφο».

Σπύρος Σαμούρης («Ενωμένη Τετράπολη»): «Με όλες αυτές τις προσπάθειες που λέει ο δήμαρχος ότι έκανε, είναι ευχαριστημένη η Δημοτική Αρχή από το αποτέλεσμα;».

Μ. Αλυσανδράτος: «Προφανώς όχι! Αλλά τι κάνουμε; Ετσι δεν είναι κύριε δήμαρχε;».

Aλ. Παρίσης: «Τι να κάναμε;».

Γιώργος Τζωρτζάτος (ανεξάρτητος δ.σ.): «Καταρχάς, κύριε δήμαρχε, απ’ ό,τι γνωρίζω, γενική διευθύντρια της ΕΤΑΔ είναι η κ. Στάθη. Εσείς μας είπατε πως μιλήσατε με κάποιο κύριο, που δεν δέχεται, και ρωτάω άλλαξε η διευθύντρια του ΕΤΑΔ; Πήγατε λοιπόν και φτιάξατε τις τουαλέτες καντίνα και σας ρωτώ ποιός επιβαρύνθηκε αυτά τα έξοδα; Τις καταστρέψατε, με συνέπεια να μην μπορεί ο κόσμος να πάει σήμερα στις τουαλέτες! Μπορείτε να μου πείτε κ. δήμαρχε γιατί δεν κάνατε από πέρυσι τις διαπραγματεύσεις αυτές που κάνατε εφέτος, ούτως ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκαίρως και για ποιό λόγο μας στέλνετε μία έκθεση ιδεών για εισήγηση και δεν μας στείλατε την πραγματική αλληλογραφία; Σε όλα τα θέματα μας στέλνετε όλα τα έγγραφα της Υπηρεσίας, στο συγκεκριμένο θέμα μας στείλατε μία έκθεση ιδεών της κ. αντιδημάρχου Οικονομικών. Τα πραγματικά έγγραφα απαιτείται να μας έχουν έρθει, γιατί λένε τελείως διαφορετικά πράγματα».

Δ. Λυκούδης: «Δώστε μου το λόγο κ. πρόεδρε να απαντήσω εγώ. Δώσαμε την αλληλογραφία και την διαβάζει ο κ. Μιχαλάτος, ο οποίος θα διαπιστώσει ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς ξεκίνησε την αλληλογραφία και την διεκδίκηση του Πλατύ Γιαλού από τα Χριστούγεννα του 2015, δηλαδή πριν λήξει το παλιό χρησιδάνειο που υπήρχε με το Δήμο Αργοστολίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς ούτε καθυστέρησε, δεν εθελοτυφλούσε κανένας και η μάχη άρχισε πριν ακόμα λήξει το χρησιδάνειο που ήταν εν ισχύ. Για τις τουαλέτες, εάν η Δημοτική Αρχή δεν έκανε αυτή, σε εισαγωγικά τη βάζω αυτή τη λέξη για να μην παρεξηγώ, «μαγκιά», σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ήτανε στη θέση να κάνει παραχώρηση του Πλατύ Γιαλού στο Δήμο Κεφαλονιάς. Εκβιαζόμενοι από το γεγονός ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς θα δώσει δωρεάν τις ξαπλώστρες στο Πλατύ Γιαλό όπως έκανε πέρυσι το καλοκαίρι και ότι θα λειτουργήσει κυλικείο στο πίσω μέρος ιδιοκτησίας του Δήμου, εκβιαζόμενοι από αυτή μας την κίνηση, την οποία πλήρωσε ο Δήμος μεν, αλλά ήτανε μία κίνηση τακτικής, κορυφαία για να φθάσουμε στο σημερινό σημείο και να μιλάμε για παράδοση ξανά στο Δήμο Κεφαλονιάς του Πλατύ Γιαλού».

Μ. Αλυσανδράτος: «Πάντως μου κάνει εντύπωση κ. αναπληρωτά, τους σκληρούς όρους που βάζει μέσα η ΕΤΑΔ και το χρόνο. Τρία χρόνια. Είναι όροι αυτοί; Αντίπαλοι είμαστε;».

Δ. Λυκούδης: «Βεβαίως και είμαστε αντίπαλοι, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν ελέγχεται τώρα από την Ελληνική Δημοκρατία. Είναι όμως μονόδρομος».

Η συζήτηση για τον Πλατύ Γιαλό διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα και στο σημείο αυτό ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των δ.συμβούλων με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

ΑΥΡΙΟ: Η συνέχεια