Κυριακή πρωί μεγάλος συνωστισμός στην Πλατεία Ληξουρίου έξω από του Μαυροειδή, πολλοί οι συγκεντρωμένοι γύρω από ένα τραπέζι. Ο λόγος; Ήταν εκεί ο εκ νέου εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής Παύλος Παπαδάτος, ο οποίος έγινε ο αποδέκτης όλων των παραπόνων των Ληξουριωτών. Παράπονα πέρα για πέρα δικαιολογημένα. 

Όπως ο ίδιος είπε και συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι, το Ληξούρι χρειάζεται έργα υποδομής και όχι φτιασιδώματα. Το Ληξούρι έχει εντελώς εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και δείχνει σαν ακατοίκητο σπίτι στην φθορά του χρόνου.

Η γενέτειρα των κορυφαίων Ελλήνων πανεπιστημιακών της Χώρας έχει αφεθεί στην μοίρα της και είναι λυπηρό ότι ο υπέροχος συνεχιστής αυτής της κληρονομιάς Γεράσιμος Γαλανός δίνει μόνος του αγώνα για να κρατήσει αυτή την πνευματική κληρονομιά ζωντανή και κανένας πολιτικός θεσμικός φορέας δεν του αναθέτει ένα επίσημο ρόλο, ώστε να διασώσει την πολιτισμική κουλτούρα του νησιού μας.

Όπως είπε ο Παύλος πήγε και στα Χαυριάτα να προσκυνήσει αλλά και να τιμήσει την μνήμη του μεγάλου φιλόσοφου Βικέντιου Δαμωδού, του ιδρυτή της ανωτάτης θεολογικής σχολής και φιλοσοφίας που είναι θαμμένος μέσα στην εκκλησία του χωριού.

Ο Παύλος επιδίωξε και συναντήθηκε επίσης, έστω και για λίγο, με τον Ηλία Τσιτσέλη, τον εγγονό του μεγάλου ιστοριοδίφη Ηλία A. Τσιτσέλη, (1850 – 1927) που είναι ο συγγραφέας του έργου «Κεφαλληνιακά Σύμμικτα», το οποίο πάνω στον οποίο στηρίζεται μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια θεώρησης της καθολικής κεφαλληνιακής γραμματείας.

Όπως εξήγησε  ο Παύλος όπου και να πατήσεις στο Ληξούρι έχουν προ πολλού πατήσει γίγαντες της ιστορίας του Ληξουριού, όπως οι Μ. Λαζαράτος, Παππά Μπασιάς, Μ. χαρμούρης, Μ. Τσιλίφης, Μ Άβλιχος, Γ.Μπονάνος, Α. Λασκαράτος. Β. Δαμωδός και δεκάδες άλλοι κολοσσοί του πνεύματος. Και όσο περισσότερο γνωρίζεις την ιστορία αυτού του τόπου, τόσο περισσότερο βαραίνουν τα βήματά σου όταν περπατάς εκεί και τόσο μεγαλώνει η υποχρέωσή σου να προσφέρεις στο Ληξούρι τόσα όσα ανταποκρίνονται στην ανυπέρβλητη ιστορία του.

Εμείς πιστεύουμε ότι θα έλθει η ώρα που θα δοθεί η ευκαιρία στον Παύλο να προσφέρει αυτά που θέλει και που τόσο χρειάζεται ο τόπος. Αυτό θα εξαρτηθεί όμως αποκλειστικά από όλους εμάς.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι: Eυθύς μετά τους σεισμούς ο Παύλος είχε μεριμνήσει να στείλει η εταιρία CCC 20 τόνους τρόφιμα αλλά και είχε φέρει επίσης στο Ληξούρι τον φίλο του Πάνο Καρβούνη τον επικεφαλή της ΕΕ στην Ελλάδα ο ποίος μερίμνησε και εστάλησαν από την Ε.Ε. €3. 683, 320Ε για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις δημόσιες υποδομές. Το ποσό αυτό κατεβλήθη στο Υπουργείο Οικονομικών στις 8 Απριλίου 2015 και ενώ είχε προηγηθεί ασφυκτική πίεση προς τον αρμόδιο αυστριακό επίτροπο από τον Παύλο Παπαδάτο και τον Πάνο Καρβούνη. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, όπως εξ άλλου έχει γραφτεί και στον «Ημερήσιο», ότι τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 οι αρμόδιοι φορείς δεν είχαν μεριμνήσει να τα πάρουν!

Ε.Σ.

Το Ληξούρι
Παύλος Παπαδάτος