Σκάνδαλο μεγατόνων συγκλονίζει το Δήμο Κεφαλονιάς προερχόμενο «εξ αναντακλάσεως» από τους παλιούς Δήμους Ληξουρίου και Παλικής και φέρνει στο φως ένα τεράστιο θέμα που η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να κρατήσει κρυφό, ώστε «να υπάρξουν ευνοϊκότερες εξελίξεις για το Δήμο», πλην όμως βγήκε στον αέρα και τώρα ο φάκελός του οδηγείται στον Εισαγγελέα και στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης!

Πρόκειται για την μη αποδοχή κληρονομιάς μετοχών κατά 75% της περιουσίας του αείμνηστου Εφοπλιστή Σπύρου Τυπάλδου (αρχικά από το Δήμο Ληξουρίου -μετέπειτα Παλικής, και τώρα από το Δήμο Κεφαλονιάς), βάσει των οποίων κτίστηκε το πολυτελές ξενοδοχείο «Συκεών Μπήτς», στο Ξυλόκαστρο.

Ο πρώην Δήμος Παλικής, αν και εγνώριζε το θέμα, δεν πήρε ποτέ μέρος στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας που αντιπροσωπεύει το ξενοδοχείο και ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση για τις επενδύσεις που έκανε η εν λόγω εταιρεία (δάνεια, χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, κ.λπ.), με αποτέλεσμα ο Δήμος Κεφαλονιάς να κινδυνεύει να χάσει σήμερα τεράστια ποσά, τόσο από τη λειτουργία του προαναφερθέντος ξενοδοχείου, όσο και από τη ιστορική βίλα του ποιητή Αγγελου Σικελιανού, η οποία σήμερα είναι μέρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και στη βεράντα της δημιουργήθηκε ιταλικό εστιατόριο με μοναδικές γεύσεις.


Σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Δημαρχιακό Μέγαρο


Το καυτό αυτό θέμα συζητήθηκε πρόσφατα κεκλεισμένων των θυρών, σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, μεταξύ των αρχηγών όλων των πολιτικών παρατάξεων, που κλήθηκαν από το δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε «να μην βγει τίποτα προς τα έξω», πλην όμως το θέμα διέρρευσε κι έτσι, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, απουσιάζοντος του δημάρχου, ο αναπληρωτής του Διονύσης Λυκούδης πρότεινε να μην συζητηθεί το θέμα κατά τη συνεδρίαση «για το συμφέρον του Δήμου», πλην όμως ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος ζήτησε να γίνει η συζήτηση και ο κ. Λυκούδης «του πέταξε το γάντι», όπως είπε.


Aπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 75% έγινε 25%…


Σύμφωνα με όσα είπε στη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής δημάρχου Διονύσης Λυκούδης, «ο αείμνηστος εφοπλιστής Σπύρος Τυπάλδος άφησε στην διαθήκη του τις 14.500 μετοχές στον πρώην Δήμο Ληξουρίου. Ο Δήμος είχε την κυριότητα και την επικαρπία η σύζυγος του εφοπλιστή Σουζάνα. Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό των μετοχών του Δήμου από το 75%, έχει πέσει πλέον το 25%. Υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα που ακόμα δεν έχουν λυθεί. Στην απογραφή του 2011 δεν υπήρχε πουθενά αυτό το ακίνητο και ενεμφανίσθη τον Μάρτιο του 2016 όταν απεβίωσε η Σουζάνα Τυπάλδου και μετά από ερώτηση της Αποκεντρωμένης. Υπάρχουν ευθύνες, όταν το 2006 έγινε η πρώτη αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου. Το δικαστήριο για την υπόθεση είναι να γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα», αναφέρει ο κ. Λυκούδης.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι από το Δήμο Παλικής ουδέποτε έγινε αποδοχή της Κληρονομιάς Τυπάλδου και ότι το θέμα «δεν πέρασε» από το Δήμο Παλικής στο Δήμο Κεφαλονιάς (διάδοχος Καλλικρατικός Δήμος), κατά την απογραφή του 2010.

Μετά από αυτά και ύστερα από 5 ώρες συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ο «φάκελος» του θέματος να αποσταλεί στον Εισαγγελέα και στους Ελεγκτές Δημόσιας Δίοικησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ «Η».

 

Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός
Η ιστορική βίλα Σικελιανού
Το ξενοδοχείο «Συκεών Μπήτς»


Λεωνίδας Τυπάλδος: Φιλοξενία-ποίημα στη βίλα Σικελιανού

(Aναδημοσίευση από protothema)


Γεννημένος σε μία από τις παλαιότερες εφοπλιστικές οικογένειες του τόπου μας, ο Λεωνίδας Τυπάλδος αποφάσισε να μεταφέρει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από τη θάλασσα στη στεριά. Η Ιστορία τον δικαιώνει. Σε ηλικία 30 ετών έγινε ο νεαρότερος Ελληνας ξενοδόχος, αναδεικνύοντας την ιστορική βίλα του Αγγελου  Σικελιανού στο Ξυλόκαστρο σε κοσμοπολίτικη εστία φιλοξενίας

«Οταν πέθανε ο πατέρας μου αναγκάστηκα να εγκαταλείψω καθετί με το οποίο ασχολιόμουν μέχρι εκείνη τη στιγμή προκειμένου να αναλάβω το τιμόνι των επιχειρήσεών μας. Στο ξενοδοχείο μας, το οποίο τότε δεν ήταν παρά ένα παραδοσιακό κατάλυμα δύο αστέρων στο Ξυλόκαστρο, δούλευα από παιδί, θητεύοντας μάλιστα σε διάφορα πόστα. Η πιο έντονη εικόνα που διατηρώ από τα παιδικά μου χρόνια είναι όταν σε ηλικία 12 ετών μετέφερα τις βαλίτσες κάποιου πελάτη και εκείνος μου έδωσε 1.000 δραχμές φιλοδώρημα. Εκτοτε συνειδητοποίησα τι σημαίνει να αισθάνεσαι επαγγελματικά χρήσιμος και να αμείβεσαι γι’ αυτό», ξεκινά την αφήγησή του ο Λεωνίδας Τυπάλδος. Σε ηλικία 30 ετών -αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του- ο νεαρός δικηγόρος ανέλαβε την οικογενειακή επιχειρηματική αυτοκρατορία και αποφάσισε να μετατρέψει το ξενοδοχείο «Sicyon Coast Hotel & Resort» από κληρονομιά σε φιλόδοξο επιχειρηματικό εγχείρημα.

Στη βεράντα του υπέροχου αρχοντικού δημιουργήθηκε το ιταλικό εστιατόριο με μοναδικές γεύσεις του διακεκριμένου σεφ Στέφανου Πολύζου, ο οποίος έχει σφραγίσει ιδιαίτερα απαιτητικούς χώρους όπως το «GB Corner» της «Μεγάλης Βρεταννίας»

Το 2009 και ενώ τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης γίνονταν ήδη αισθητά στις δραστηριότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών, ο Λεωνίδας Τυπάλδος αποφάσισε να πάει κόντρα στα προγνωστικά και να επενδύσει στον τόπο του και, κυρίως, στην οικογενειακή επιχείρηση.

«Η Ιθάκη που ονειρεύτηκα»

Ετσι άνοιξε έναν νέο κύκλο ζωής για το «Sicyon Coast», ένα έως τότε μικρών απαιτήσεων και προδιαγραφών ξενοδοχείο, αναβαθμίζοντάς το σε σύγχρονο resort/spa με υπηρεσίες τεσσάρων αστέρων, το οποίο πλέον προτιμούν για τις διακοπές τους και πολλοί αναγνωρίσιμοι Ελληνες, όπως ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο Αντώνης Ρέμος, ο Λάκης Γαβαλάς, ο Γιάννης Λάτσιος και η Δούκισσα Νομικού. Ο Λεωνίδας Τυπάλδος παραδέχεται ότι το περιβάλλον και η οικογένειά του αρχικά αντέδρασαν έντονα στο τολμηρό σχέδιό του: «Η κρίση είχε αρχίσει να διαφαίνεται και κάποιοι πίστεψαν ότι το ρίσκο είναι μεγάλο για ένα ξενοδοχείο που δεν βρίσκεται σε κάποιον προορισμό με διεθνή απήχηση, όπως η Μύκονος. Οταν όμως είσαι νέος, έχεις φιλοδοξίες και όραμα, στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Αναμετρήθηκα με τον εαυτό μου και σήμερα κάνοντας τον απολογισμό μου μπορώ να πω ότι έφτασα τελικά στην Ιθάκη που ονειρεύτηκα».

Λιτή μα αριστοκρατική η διακόσμηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου

Γόνος μιας από τις σημαντικότερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, ο ίδιος δεν εφησυχάζει ποτέ. Στο πλαίσιο αυτής της διαρκούς αναζήτησης για το καινούριο και το πρωτοποριακό, αποφάσισε να μετατρέψει την ιστορική βίλα του Αγγελου Σικελιανού, η οποία βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο και ανήκει στην οικογένεια Τυπάλδου, σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ιταλικής γεύσης.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η αξιοποίηση ενός τόσο ιστορικού χώρου αποτέλεσε από μόνη της ένα μεγάλο κίνητρο. «Το οικόπεδο το αγόρασε το 1908 η Εύα Πάλμερ, η σύζυγος του Αγγελου Σικελιανού. Η βίλα άρχισε να χτίζεται το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι φτιαγμένο με τη μέθοδο της ισοδόμου λιθοδομής με πέτρα που μεταφέρθηκε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες. Στη βεράντα του ισογείου ονειρευτήκαμε και δημιουργήσαμε το εστιατόριο όπου οι θαμώνες έχουν τη δυνατότητα σε έναν χώρο που φέρει μοναδική ενέργεια να απολαύσουν τις δημιουργίες του διακεκριμένου σεφ Στέφανου Πολύζου, γνώριμου από ιδιαίτερους χώρους καλής εστίασης όπως το ‘‘GB Corner’’ της ‘‘Μεγάλης Βρεταννίας’’. Πίνοντας ένα παγωμένο ποτήρι Pinot Grigio και δοκιμάζοντας ένα γευστικό πιάτο σπαγγέτι alle vongole  ή μερικά κομμάτια από επιλεγμένο προσούτο Πάρμας, ο επισκέπτης αισθάνεται τη γοητεία μιας άλλης εποχής. Στις συγκεκριμένες βεράντες χαίρονταν την καλή παρέα και το μοναδικό τοπίο εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Αγγελου Σικελιανού, ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης, ο Παλαμάς. Στην ίδια βίλα, δε, έχουν περάσει κάποια καλοκαίρια τους ο Παύλος και η Φρειδερίκη». Μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν ένα δείπνο στη βίλα με επίσκεψη στο εσωτερικό του χώρου, και συγκεκριμένα στα σαλόνια όπου υπάρχουν χειρόγραφα και σημειώσεις του Ελληνα ποιητή.

Η εναλλαγή πισίνας και παραλίας προσφέρεται στο «Sicyon Coast Hotel & Resort»

 

Μια οικογένεια με βαρύ όνομα και πολλά τονάζ

Ο Λεωνίδας Τυπάλδος είναι εγγονός του Σπύρου Τυπάλδου, πρωτεργάτη της ελληνικής ναυτιλίας, ο οποίος έφερε τον μαζικό τουρισμό στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1950. Με καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, ο Σπύρος Τυπάλδος ίδρυσε το 1950 μαζί με τον αδελφό του την Ακτοπλοΐα Αιγαίου -Τυπάλδος, η οποία ξεκίνησε να πραγματοποιεί δρομολόγια σε Αιγαίο και Ιόνιο, ενώ εγκαινίασε και τη θαλάσσια σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέσω του γνωστού δρομολογίου Πάτρα – Ανκόνα. Την ίδια εποχή, η σκέψη των εν πλω διακοπών που πρότεινε ο Σπύρος Τυπάλδος στο διεθνές κοινό λανσάροντας πρώτος στον κόσμο τις κρουαζιέρες εξελίχθηκε στο απόλυτο trend της εποχής. «Το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό περιοδικό της εποχής. το ‘‘Travel World’’, τον χαρακτήρισε ‘‘πατριάρχη της κρουαζιέρας’’», λέει ο εγγονός του σήμερα. Τα 24 κρουαζιερόπλοια της οικογένειας, τα οποία υποστηρίζονταν από 18 γραφεία σε διάφορες γωνιές του κόσμου, πραγματοποιούσαν ταξίδια στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό ωκεανό.

Ανήσυχος επιχειρηματικά, ο Σπύρος Τυπάλδος αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριοποίησή του στον τουριστικό τομέα, αγοράζοντας ένα ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά. Ωστόσο τον πρόλαβαν οι καταστροφικοί σεισμοί και έτσι επέλεξε να στραφεί σε έναν τόπο εγγύτερα στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, το Ξυλόκαστρο. Τότε του παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο ο Κορφιάς Ξυλοκάστρου, όπου τελικά δημιούργησε μπάνγκαλοου και χώρο για ποιοτικό κάμπινγκ. «Ηταν μια έξυπνη σκέψη καθώς οι τουρίστες που έκαναν κρουαζιέρα μπορούσαν είτε να μεταφερθούν με λεωφορεία από την Πάτρα, είτε να έρθουν με μικρές βάρκες από την Αθήνα. Σε μια χώρα που ακόμη δεν είχε αντιληφθεί τη δύναμη του τουρισμού, κάποιος κατάφερε να πρωτοστατήσει, μετατρέποντας το Ξυλόκαστρο σε διεθνή προορισμό», σχολιάζει ο εγγονός του Σπύρου Τυπάλδου.

Η οικογένεια βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Σοφοκλής  Βενιζέλος προδόθηκε από την καρδιά του ενώ έπλεε στο πλοίο «Ελλάς», ιδιοκτησίας Τυπάλδου, αλλά κι όταν το οχηματαγωγό «Ηράκλειο» βυθίστηκε έξω από τη βραχονησίδα Φαλκονέρα.

Το πορτρέτο και τα χειρόγραφα του Αγγελου Σικελιανού δεσπόζουν στην είσοδο της βίλας, η οποία χτίστηκε το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή

Τότε η οικογένεια αποφάσισε να εγκαταλείψει τα ναυτιλιακά και να ρίξει το βάρος της στα ξενοδοχεία που διέθετε σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, δίνοντας έμφαση σε αυτό που είχε ήδη χτίσει στο Ξυλόκαστρο σε μια έκταση 10 στρεμμάτων με πλούσια βλάστηση. Ανατρέχοντας στο παρελθόν ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Τυπάλδος θυμάται για τον παππού του: «Ο Σπύρος Τυπάλδος ήταν πολύ έντονη προσωπικότητα που είχε όραμα και πάθος, γι’ αυτό και εργαζόταν ασταμάτητα, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Ηταν ένας άνθρωπος που από το πρωί μέχρι το βράδυ σκεφτόταν τη δουλειά, αφού λάτρευε τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, σκέψεις στροβίλιζαν το μυαλό του για το ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο επιχειρηματικό του πλάνο. Ο παππούς μου ήταν ο μέντοράς μου. Τα καλοκαίρια με θυμάμαι να βρίσκομαι στο γραφείο του και να μου διηγείται με τις ώρες ιστορίες από την ενδιαφέρουσα, πρωτοπόρα επαγγελματική διαδρομή του. Οπως την ήττα του από τον Αριστοτέλη Ωνάση, όταν για 1 εκατομμύρια δολάρια έχασε την Ολυμπιακή μέσα από τα χέρια του».

Εκεί όπου κάποτε απολάμβαναν ένα ποτήρι κρασί εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Αγγελου Σικελιανού, όπως ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης και ο Παλαμάς, μπορεί κανείς σήμερα να χαθεί στην ιστορία του αρχοντικού με ένα παγωμένο ποτήρι Pinot Grigio χάρη στο όνειρο του Λεωνίδα Τυπάλδου