Σκάνδαλο μεγατόνων συγκλονίζει το Δήμο Κεφαλονιάς προερχόμενο «εξ αναντακλάσεως» από τους παλιούς Δήμους Ληξουρίου και Παλικής και φέρνει στο φως ένα τεράστιο θέμα που η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να κρατήσει κρυφό, ώστε «να υπάρξουν ευνοϊκότερες εξελίξεις για το Δήμο», πλην όμως βγήκε στον αέρα και τώρα ο φάκελός του οδηγείται στον Εισαγγελέα και στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης!

Πρόκειται για την μη καταγραφή στο Περιουσιολόγιο του Δήμου της κυριότητας των 14.574 ονομαστικών μετοχών από τις 17.500 (δηλαδή το 75%) του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος «Συκεών Μπήτς» στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, που άφησε ο αείμνηστος εφοπλιστής Σπύρος Τυπάλδος στον τ. Δήμο Ληξουρίου (μετέπειτα Παλικής, με καθολικό διάδοχο το Δήμο Κεφαλονιάς) και στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανυπολογίστου αξίας ιστορική βίλα του ποιητή Αγγελου Σικελιανού.

Συγκεκριμένα, ο αείμνηστος Σπύρος Τυπάλδος, πρωτοπόρος, στα Ναυτιλιακά, όσο και στις Τουριστικές-Ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, με χειρόγραφη διαθήκη του από 8-4-1987 κληροδοτεί μαζί με άλλα περιουσιακά του στοιχεία στον τ. Δήμο Ληξουρίου την κυριότητα των 14.574 ονομαστικών μετοχών του Συγκροτήματος, αλλά αφήνει την επικαρπία στη σύζυγό του Σουζάνα, εφόρου ζωής. Οι μετοχές μετά το θάνατο της συζύγου του και σύμφωνα με την επιθυμία του Σπύρου Τυπάλδου, θα περιέρχονταν στον τ. Δήμο Ληξουρίου, τα έσοδα των οποίων θα διαθέτονταν για να σπουδάσουν δύο νέοι από την Κεφαλονιά.

Μετά το θάνατο της Σουζάνας Τυπάλδου (20/2/2016) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της ζήτησε στοιχεία σχετικά με το Κληροδότημα Τυπάλδου από το Δήμο, και σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, ήταν τότε που έλαβε γνώση ο Δήμος Κεφαλονιάς ότι ήταν κύριος των μετοχών στο «Συκεών Μπήτς».

Το θέμα συζητήθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο,απουσιάζοντος του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι πρώην Δήμοι Ληξουρίου και Παλικής, αν και εγνώριζαν το θέμα, δεν συμμετείχαν ποτέ στις πολλαπλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Ανωνύμου Εταιρείας «SIKYON COAST HOTEL RESORT-ΣΙΚΥΩΝ ΜΠΗΤΣ Α.Ε.» που «εκπροσωπεί» το Συγκρότημα και ουδέποτε ζήτησαν ενημέρωση για τις επενδύσεις που έκανε η εν λόγω εταιρεία (δάνεια, χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, κ.λπ.), με αποτέλεσμα ο Δήμος Κεφαλονιάς να κινδυνεύει να χάσει σήμερα τεράστια ποσά, τόσο από τη λειτουργία του προαναφερθέντος ξενοδοχείου, όσο και από την ιστορική βίλα του ποιητή Αγγελου Σικελιανού, η οποία σήμερα είναι μέρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και στη βεράντα της δημιουργήθηκε ιταλικό εστιατόριο με μοναδικές γεύσεις.

Στο μεταξύ, οι διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου του Συγκροτήματος εν αγνοία του Δήμου, έχουν σαν αποτέλεσμα το 75% των μετοχών (οι 14.574) που κληροδοτήθηκαν στο Δήμο από την αρχική επένδυση, να έχει …πέσει στο 25% περίπου επί συνόλου 55.500 μετοχών που υπάρχουν σήμερα.

Τη συζήτηση στο Δ.Σ. προκάλεσε ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, αλλά ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης πρότεινε να μην συζητηθεί το θέμα κατά την τρέχουσα συνεδρίαση «για το συμφέρον του Δήμου», πλην όμως ο κ. Μιχαλάτος επέμενε νε ενημερωθει το Σώμα και να συζητηθεί, με αποτέλεσμα να δεχθεί ο κ. Λυκούδης «πετώντας το γάντι», όπως είπε.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο καλέσθηκε κατεπειγόντως η νομική σύμβουλος του Δήμου κ. Νίκη Χριστοφοράτου, να ενημερώσει το Δ.Σ. για την έκβαση της υπόθεσης.

Από την ενημέρωση και τη συζήτηση προέκυψε ότι από το Δήμο Παλικής ουδέποτε έγινε αποδοχή της Διαθήκης Τυπάλδου σχετικά με τις μετοχές και το περιουσιακό στοιχείο που αντιπροσώπευαν «δεν πέρασε» από το Δήμο Παλικής στο Δήμο Κεφαλονιάς (διάδοχος Καλλικρατικός Δήμος), κατά την απογραφή του 2010, στοΠεριοσιολόγιο του Δήμου.

Μετά από αυτά και ύστερα από 5 ώρες συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ο «φάκελος» του θέματος να αποσταλεί στον Εισαγγελέα και στους Ελεγκτές Δημόσιας Δίοικησης.


Τι λέει το Δικόγραφο του Δήμου για την διαθήκη του Τυπάλδου

Ο Δήμος Kεφαλονιάς από τις 21-12-2016 έχει κατεθέσει προς το Τριμελές Εφετείο Πατρών Αίτηση για την «ερμηνεία της αληθούς βούλησης του Σπύρου Τυπάλδου στην ιδιόγραφη από 8-4-1987 διαθήκης του». Η συζήτηση ανεβλήθηκε το Μάρτιο και πρόκειται να εκδικασθεί στις 21 τρ. μηνός.

Η Αίτηση του Δήμου αναφέρει:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΙΔΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ: ΑΙΤΗΣΗ του άρθρου 10 του N. 4182/2013.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ: 48/2016.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.

ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ: 16 Μαρτίου 2017.

ΑΙΤΩΝ: Δήμος Κεφαλλονιάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Στον κατοικοεδρεύοντα στην Αθήνα Υπουργό Οικονομικών.

2. Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δ/νση Κοινωφελων Περιουσιών.

3. Σικυών Μπητς Α.Ε., Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτηση.

Να ερμηνευθεί η αληθής βούληση του αποβιώσαντος στις 13-5-1993 στο Μαρούσι Αττικής Σπυρογεράσιμου Στυλιανού Τυπάλδου, στη διάταξη της από 8-4-1987 ιδιόγραφης διαθήκης του σύμφωνα με την οποία «Το κτήμα της Συκιάς όπου έχω κάνει τις τουριστικές εγκαταστάσεις υπό την εμπορική επωνυμία Σικυών Μπητς της αφήνω (της συζύγου του δηλαδή) εφ’όρου ζωής την επικαρπία και μετά το θάνατό της αφήνω να περιέρχεται εις το Δήμο Ληξουρίου και με τα έσοδά του να σπουδάζουν δύο νέοι προερχόμενοι από Κεφαλληνίας», δεδομένου ότι το ανωτέρω κτήμα δεν υπήρχε αυτούσιο κατά το θάνατό του διότι εισφέρθηκε στις 22-11-1988 ως ατομική επιχείρηση του διαθέτη στην ανωτέρω ανώνυμη εταιρεία που συστήθηκε με το υπ’ αριθ. 10083/22-11-1988 καταστατικό της Συμβολαιογράφου Πειραιώς Αλεξάνδρας Μίχου-Αποστολάτου και ως ανταλλαγμα του δόθηκαν 14.574 μετοχες επί συνολου 17.500 μετοχών.

Να αναγνωρισθεί ότι οι 14.574 μετοχές συνιστούν κληροδοσία υπο τη μορφή Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης, υπαγόμενο στο Δήμο Κεφαλλονιάς ταγμένο προς υλοποίηση του σκοπού που όρισε ο διαθέτης.

Να αναγνωρισθεί  το κληρονομικό δικαίωμα του Δήμου Κεφαλλονιάς ως οιονεί καθολικου διαδόχου του πρώην Δήμου Παλικής στις 14.574 μετοχές επί συνόλου 17.500.

Αργοστόλι, 21-12-2016

Η επί παγία αντιμισθία

πληρεξούσια δικηγόρος

ΝΙΚΗ Χρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΆΤΟΥ

Μεγάλη η μυστικοπάθεια της Δημοτικής Αρχής για να μη βγει το θέμα της Κληρονομιάς Τυπάλδου προς τα έξω, αλλά η ίδια Δημοτική Αρχή διά της πληρεξουσίας δικηγόρου της ενημερώνει την …«άλλη μεριά». για την υπόθεση!