Η ΑΝΗΚΟΥΣΤΗ και παράνομη από κάθε πλευρά εμμονή της Δημοτικής Αρχής στο προχθεσινό Δ.Σ. να μην ενημερώνει τους δημοτικούς συμβούλους για την υπόθεση Τυπάλδου, είναι πρωτοφανής και ξεφεύγει από κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας εκλεγμένων οργάνων.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος:

Ο Δήμαρχος, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικές Υπηρεσίες ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ενημερώνουν τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες! Τελεία και παύλα!

Όλα τα υπόλοιπα που ακούστηκαν στο ΔΣ περί «κινδύνου που ελλοχεύει να ενημερωθούν οι αντίδικοι του Δήμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση της δικαστικής διαδικασίας» είναι …«προφάσεις εν αμαρτίαις».

Η Δημοτική Αρχή Παρίση διανύει την πιο άσχημη πολιτική περίοδο της εφτάχρονης θητείας της και «στριμωγμένη στα σκοινιά» από τους λάθος χειρισμούς της στην πολύκροτη υπόθεσης XILOKASTRO GATE έχει παρασυρθεί σε επικινδύνους ατραπούς.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η κατάσταση στο Δήμο Κεφαλονιάς παραπέμπει σε ανελεύθερα καθεστώτα …«ενός ανδρός αρχή»!

Ας δούμε όμως ψύχραιμα την ουσία του χειρισμού της πολύκροτης υπόθεσης XILOKASTRO GATE από την Δημοτική Αρχή, έτσι όπως

αποτυπώθηκε παραστατικά στις …οκτώ λέξεις του προχθεσινού (27/9) πρωτοσέλιδου του «Η»: «Φτου κι΄ από την αρχή» …και όπου βγούμε!»!

Για την οικονομία της συζήτησης θα δεχτούμε τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής:

Δεν είδαν, δεν άκουσαν, τίποτα για την διαθήκη Τυπάλδου τόσοι και τόσοι Ληξουριώτες δημοτικοί άρχοντες (ο Δήμαρχος, ο αναπληρωτής του, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κ.λπ.) και οι παρατρεχάμενοί τους από το 2011 μέχρι που ενημέρωσε τον Δήμο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το 18396/334/2015 έγγραφο της!

Το οποίο μάλιστα έγγραφο, ναι μεν εστάλη στις 15/5/2015, αλλά σύμφωνα με τους απίθανους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής, παρελήφθη από αυτήν μετά από …τρεις μήνες στις 19/8/2015!

Και μόνο το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή …«ακροβατεί» με τις ημερομηνίες για να δείξει- «αποδείξει» ότι «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν γνώριζε» τίποτα αποδεικνύει ότι …έχει «λερωμένη τη φωλιά της».

Στο απόγειο μάλιστα της ακροβασίας με τις ημερομηνίες και της φαιδρότητας ο αναπληρωτής του δημάρχου Διονύσιος Λυκούδης για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή Παρίση «έμαθε για το ζήτημα μόλις το 2016»!!!

Να δεχτούμε λοιπόν ως βάσιμους αυτούς τους ακραίους και έωλους μέχρι φαιδρότητας ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να δούμε την ουσία της υπόθεσης.

Τι έπραξε η Δημοτική Αρχή για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δήμου, έστω και απ’ όταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ενημερώθηκε για την υπόθεση.

Ισχυρίζεται λοιπόν η Δημοτική Αρχή με το από 7/9/2017 δελτίο Τύπου που υπογράφεται από το «Γραφείο Επικοινωνίας»: «Ο Δήμος Κεφαλλονιάς από τη στιγμή που ενημερώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, έκανε μέσα σε 1,5 περίπου χρόνου όσα δεν είχαν κάνει, αν και όφειλαν, επί μακρά σειρά ετών οι ιθύνοντες του πρώην Δήμου Παλικής».

Δίχως πολλά λόγια λοιπόν, θα επισημάνουμε ότι:

Έπρεπε να περάσουν δύο ακριβώς χρόνια (από τις 19/8/2015) για να αντιληφθεί η Δημοτική Αρχή ότι «λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, με γνώμονα την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου, που εν προκειμένω φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, και τη διασφάλιση των ενεργειών των υπηρεσιακών και πολιτικών – αιρετών παραγόντων» πρέπει να αναθέσει «την σύνταξη μελέτης-έκθεσης για την υπόθεση της δημόσιας διαθήκης του αποβιώσαντος Σπυρογεράσιμου Τυπάλδου ή Τζάνη στα δικηγορικά γραφεία Αθηνών: Κ. Μ Πετούμενος και Δ. Κ Μηχιώτης (ΚΜΡLaw) τα οποία διαθέτουν την ειδική γνώση και εμπειρία και θα μελετήσουν επισταμένως την υπόθεση για να αποφανθούν σχετικά» (αριθμός απόφασης Οικονομικής Επιτροπής 212/30-8-2017 με ΑΔΑ: 7ΧΨ8ΩΕ5-ΠΕΧ και μάλιστα σε …κατεπείγον θέμα στη συνεδρίαση που έφερε η πρόεδρος και αντιδήμαρχος Σοφία Γαρμπή!).

Ακριβώς εδώ λοιπόν είναι το κρίσιμο σημείο της απόδειξης της υπεύθυνης στάσης της Δημοτικής Αρχής: Το πότε ανάθεσε την υπόθεση σε ειδικούς…

Όμως, η …επιβεβαίωση της υπευθυνότητας έρχεται …14 ημέρες μετά, όταν με την 226/13-9-2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: ΩΟ79ΩΕ5-05Π), η Δηνοτική Αρχή «Ανακαλεί λόγω αναρμοδιότητας την 212/2017 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής με θέμα «Ανάθεση σύνταξης έκθεσης νομικών και οικονομικών ζητημάτων»!!!

Ναι καλά διαβάζετε!!!

Έχει όμως και συνέχεια η μνημειώδης υπευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής!

Περνάνε πέντε ακόμη ημέρες και στις 18/9/2017 και μέσα σε μία ημέρα γίνονται …όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, παίρνοντας στα χέρια του την υπόθεση …ο αναπληρωτής δημάρχου Διονύσιος Λυκούδης.

Γίνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου, υποβάλλεται μία και μοναδική προσφορά, ο κ. Λυκούδης αναθέτει την υπόθεση και τέλος υπογράφει την σύμβαση!!!

Την επομένη 19/9/2017 αναλαμβάνει και πάλι ο Δήμαρχος δίνοντας εντολή στην δικηγόρο του Δήμου να παραιτηθεί από το σχετικό δικόγραφο του Δήμου Κεφαλονιάς που επρόκειτο να συζητηθεί στο Εφετείο Πατρών στις 21/9/2017!!!

Μια ενέργεια που η Δημοτική Αρχή της προσδίδει νομιμότητα με την «Έγκριση της αρίθ. 500/19-9-2017 απόφασης Δημάρχου (κατάθεση δήλωσης παραίτησης δικογράφου ενώπιον του Εφετείου Πατρών και ορισμός δικηγόρου) από την Οικονομική Επιτροπή στις 27/9», έστω και αν στο σχετικό ΑΙΤΗΜΑ του ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ προς την Αποκεντρωμένη (έγγραφο 11316/21-4-2017) η απάντηση είναι σαφής:

«Για την κατάργηση της δίκης, που εκκρεμεί ενώπιον του Εφετείου Πατρών (άρθ. 74§2 του Ν.4182/13), απαιτείται, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου»!!!

ΠΑΡΑΝΟΜΗ λοιπόν Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, όταν είχε ΥΠΟΔΕΙΧΘΕΙ από την αρμόδια αρχή τι πρέπει ακριβώς να γίνει!!!

Ξέρετε γιατί τα λέμε όλα αυτά;

Γιατί η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να βγάλει ηλίθιους το σύνολο των Κεφαλλήνων και όχι μόνο τους δημοτικούς συμβούλους που ζητάνε ενημέρωση και διαφάνεια, όταν ισχυρίζεται δίχως αιδώ ότι έχει χειριστεί …με ευθύνη την υπόθεση Τυπάλδου!

1243 ημέρες πέρασαν από τις 19/8/2015 που σύμφωνα με τον ισχυρισμό της ενημερώθηκε για την διαθήκη Τυπάλδου μέχρι τις 30/9/2017 που …κατάλαβε αιφνιδίως την σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάθεσε σε εξειδικευμένους δικηγόρους, αλλά και πάλι την ανάθεσε …αναρμόδια και τελικά πάλι …αιφνιδιαστικά παραιτείται από το δικόγραφο που είχε καταθέσει και μάλιστα παρά τις οδηγίες άνωθεν …ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ!!!

1243 ημέρες που οι αμφισβητούμενοι από τον ίδιο τον Δήμαρχο Παρίση ως γνήσιοι συγγενείς του Τυπάλδου και αποκαλούμενοι ως «εμφανιζόμενοι ιδιοκτήτες» της Σικυών Μπητς Α.Ε. «αλώνιζαν» στην κυριολεξία κάνοντας ακόμη και πριν λίγες ημέρες (10/9/2017) κρίσιμες Γενικές Συνελεύσεις ερήμην του Δήμου Κεφαλλονιάς και τους οποίους όμως καθομολογία του ιδίου του κ. Λυκούδη στη «μυστική» συνάντηση τις 28/8/2017 με τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης συναντούσαν και συζητούσαν, άγνωστο όμως με τι περιεχόμενο…

Τελικά:

Αν όλοι αυτοί οι πρωτοφανώς παιδαριώδεις χειρισμοί και οι πασίδηλες παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα των κορυφαίων στελεχών της δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση και αντιδημάρχων Διονυσίου Λυκούδη και Σοφίας Γαρμπή, οι οποίοι προσωπικά χειρίζονται την υπόθεση, δεν ζημίωσαν τον Δήμο τότε …«άξιος ο μισθός τους»!

Κατά τα άλλα …«δεν ενημερώνουμε για να μην ζημιωθούν τα συμφέροντα του Δήμου».

Τα υπόλοιπα την Τρίτη.

Γιώργος τζωρτζάτος
Στιγμιότυπο από το Δημοτικό Συμβούλιο.