4 ερωτήματα της ΛΑ.ΣΥ (KKE)

Από το ΚΚΕ (επιτροπή Κέρκυρας)ανακοινώθηκαν τα εξής:

1. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.

Η Περιφερειακή Αρχή έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υλοποιηθεί το λαϊκό αίτημα για ένα νέο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή της σεισμόπληκτης Παλικής το οποίο θα καλύψει το ΓΕΛ Ληξουρίου. Μέσα στο καλοκαίρι έπρεπε να κλείσουν μια σειρά εκκρεμότητες προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Αντίστοιχα σε εκκρεμότητα βρίσκεται το νέο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Επιπλέον, σημειώνουμε πως δεν έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων της Παλικής (Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου, 2ο Δημοτικό, Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης) αλλά και άλλων σεισμόπληκτων σχολείων του Νομού Κεφαλονιάς (πχ 2ο – 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Νηπιαγωγείο Λακήθρας κλπ). Τέλος, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες η συγκοινωνιακή μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νέο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή «Φαραώ».

Ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:

  •  Να υλοποιηθούν το νέο σχολείο για το ΓΕΛ Ληξουρίου και του νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου.
  •  Να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων του Νομού Κεφαλονιάς.
  •  Να προχωρήσει η μελέτη και η συνολική συγκοινωνιακή διευθέτηση για την προστασία των μαθητών στην περιοχή του Φαρα

2. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.

Τα τελευταία χρόνια, με την καπιταλιστική κρίση να συνεχίζεται και τις συνέπειές της να τις ζουν οι λαϊκές οικογένειες, το πρόβλημα των παιδιών που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν εξασφαλίζει ούτε τα αναγκαία εμβόλια, πολλές οικογένειες δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν το κόστος των απαραίτητων καρδιολογικών εξετάσεων, τις οποίες απαιτεί το σχολείο χωρίς όμως να εξασφαλίζει την δωρεάν κάλυψη τους! Την προηγούμενη σχολική χρονιά καταγράφηκαν περιστατικά μαθητών που χρειάστηκαν υγειονομική περίθαλψη, η οποία εξασφαλίστηκε με την έμπρακτη αλληλεγγύη της σχολικής κοινότητας, των συλλόγων δασκάλων και γονέων και άλλων φορέων. Η κυβέρνηση, παίζοντας στο όνομα του κόστους με την υγεία των μαθητών, έχει περιορίσει τον αριθμό των εξετάσεων που θεωρούνται απαραίτητες για το σχολείο, αντί να διασφαλίσει πως όλες οι αναγκαίες θα πραγματοποιούνται για όλους και δωρεάν.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Περιφερειακή Αρχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τον πιο πρόσφορο τρόπο (πχ με κινητά συνεργεία γιατρών στα σχολεία που μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα εξετάσεων και συγκροτημένα «ραντεβού» των μαθητικών τάξεων στα Νοσοκομεία για τις υπόλοιπες), θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκαίων εξετάσεων και θα παρασχεθούν δωρεάν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας στους μαθητές.

3. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας στο Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Η οργανικότητα των δομών σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όχι μόνο υπολείπεται σε σχέση με το αναγκαίο όπως άλλωστε γινόταν πάντοτε, αλλά και υπάρχει σαφέστατη υποχώρηση σε σχέση με την προ δεκαετίας κατάσταση. Οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού που διαφημίζονται από κυβέρνηση και διοικήσεις των δομών δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι συνθήκες εργασίας και το κόστος ζωής και μετακίνησης (λόγω νησιωτικότητας) οδηγούν ακόμη και όπου προκηρύσσονται θέσεις να μην καλύπτονται, ή να γίνονται αμέσως αποσπάσεις. Πάνω σε αυτό το έδαφος υλοποιείται η κινητικότητα, με αποδυνάμωση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στο Ληξούρι, των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και των αγροτικών ιατρείων. Πέρα από βασικές ιατρικές ειδικότητες και λοιπό προσωπικό που λείπει από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου και το ντε φάκτο υποβιβασμό του Μαντζαβινάτειου σε Κέντρο Υγείας, το ΚΥ Ιθάκης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης, με μεγαλύτερα την έλλειψη παιδιάτρου και μικροβιολόγου και τις μεγάλες ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου τελευταία εξέλιξη είναι ότι, επιχειρείται με ευθύνη της διοίκησης του ΓΝ Κεφαλληνίας η μετατροπή δύο (2) θέσεων παθολόγων ιατρών σε θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής. Μια τέτοια απόφαση, ουσιαστικά καταργεί το χαρακτήρας της μοναδικής κλινικής (παθολογικής) που διαθέτει το Γ.Ν Ληξουρίου και δεν θα μπορεί να γίνεται πλέον η ειδίκευση νέων ιατρών. Τραγική είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ, ενώ η ΜΕΘ δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Και αυτά συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση προπαγανδίζει τη δήθεν φροντίδα της για την πρωτοβάθμια υγεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σταθερά απαιτεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας- Ψυχικής Υγείας πανελλαδικά ανεπτυγμένο, καλύπτοντας με ιδιαίτερη φροντίδα τις νησιωτικές περιοχές, όπως η δική μας. Με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Υγείας και την πρόληψη. Κριτήριο είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών κι όχι η διαμόρφωση νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, το οποίο έχουν πυξίδα οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης αν προτίθεται να πάρει μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε:

❶ Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού. Να λειτουργήσει η ΜΕΘ.

❷ Να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το ΓΝΝΑ, το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.

❸. Να επανέρθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση. Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.

4. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Περιφερειάρχη Ι.Ν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά αλλά και στην ΠΙΝ, αναμένεται και φέτος να στερηθούν το δικαίωμά τους στην Προσχολική Αγωγή, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη του να διασφαλίσει την πραγματικά δημόσια και δωρεάν φοίτηση σε κατάλληλους χώρους, με το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό. Και τη νέα σχολική χρονιά 2017 – 201 χιλιάδες νέα ζευγάρια θα βρεθούν σε αδιέξοδο, μην έχοντας πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Κάποια παιδιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ, πολλά άλλα θα φιλοξενηθούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με το ανάλογο αντίτιμο σε τροφεία ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με πιο αυξημένο χαράτσι. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών δεν θα φιλοξενηθούν σε κάποιο σταθμό, είτε γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να διαθέσουν τα απαραίτητα χρήματα, είτε γιατί οι υποδομές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν επαρκούν και θα μείνουν εκτός, είτε γιατί δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που τίθενται και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από τους δήμους.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, η έναρξη της οποίας τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε τρία χρόνια, ουσιαστικά έρχονται να θολώσουν τα νερά, αφού δεν συνοδεύονται από κανένα μέτρο για την υλοποίηση μιας τέτοιας προοπτικής.

Μια τέτοια κατάσταση στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής ουσιαστικά πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα, με το ίδιο το κράτος μάλιστα να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του.

Ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:

  •  Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικού σταθμού σε όλα τα Ιόνια Νησιά, πέρα από τα όποια προγράμματα επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Να διασφαλιστεί φοίτηση πραγματικά δημόσια και δωρεάν, για όλα τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, από τη μικρή βρεφική έως και τη νηπιακή.
  •  Να εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των παιδιών. Να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές, χώροι και μέσα για τις ανάγκες αυτής της ηλικίας, ώστε η συνολική παιδαγωγική παρέμβαση σε αυτές τις ηλικίες να γίνεται με ενιαία κριτήρια, βασιζόμενοι στις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.
  •  Να παρθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες, με μόνιμους εργαζόμενους και υπό κοινό δημόσιο φορέα.

Κέρκυρα 22/8/17

Θ. Γουλής

Γ. Κορφιάτης