Ενώ όλη η Ιθάκη και όχι μόνον είναι στο πόδι για το καυτό θέμα της επαναδρόμολόγησης της γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα, το Σάβατο έγινε νέα σύσκεψη στο ΥΕΝ μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των δύο εμπλεκόμενων ναυτιλιακών εταιριών, χωρίς κανένα πάλι αποτέλεσμα.

Την πρόταση για τη σύσκεψη -σύμφωνα με πληροφορίες- προκάλεσε η Kefalonian Lines, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Παρά τις πολύωρες συζητήσεις δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» στις προϋποθέσεις που ζητά η Kefalonian Lines γιατί δεν συμφώνισαν οι εκπρόσωποι της Ionian Group.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του υπουργείου έπεσε η πρόταση της Kefalonian Lines, εφόσον πάρει τη γραμμή Πάτρα –Σάμη –Ιθάκη, απαίτηση της εταιρίας είναι τα δρομολόγια με αφετηρία την Κυλλήνη να έχουν απόσταση δύο ωρών μεταξύ τους έτσι ώστε να υπάρχει διασπορά δρομολογίων, κάτι άλλωστε που επιθυμεί και το επιβατικό κοινό.

Σε διαφορετική κατευθυνση, η ναυτιλιακή εταιρία Ionian Group χαιρετίζει μεν τη πρόταση της κεφαλονίτικης εταιρίας, ωστόσο δεν θεωρεί αλληλένδετα τα δύο δρομολόγια.

Από τη πλευρά τους ο υπουργός κ. Κουρουμπλής και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σαντορινιός πρότειναν, πριν το αυριανό έκτακτο ΣΑΣ, να υπάρξει και νέο ραντεβού στο υπουργείο, μάλλον για σήμερα το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των Αρχών της Πάτρας για επαναλειτουργία της γραμμής της Σάμης. Μάλιστα, για το θέμα αυτό επιστολές έχουν στείλει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι Ιθάκης και Κεφαλονιάς και Δήμος Πατρέων.

  •  Διονύσης Στανίτσας, δήμαρχος Ιθάκης:

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει εις βάρος της Ιθάκης. Καλώ τον λαό της Ιθάκης να είναι σε εγρήγορση.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιθάκης κατά το οποίο υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην επαναλειτουργία της γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα.

Ξεπερνώντας πάρα πολλά και συνεχόμενα εμπόδια, η συγκροτημένη προσπάθεια του Δήμου Ιθάκης με την βουλευτή του Νομού έφεραν τα πράγματα εκεί που κανείς δε πίστευε ότι θα έρθουν: το ΣΑΣ αναγνώρισε την αναγκαιότητα της γραμμής και πρότεινε σύναψη 5ετούς ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας προς εξυπηρέτησή της, βάσει της οποίας στις 25/10 το Σ.Α.Σ θα αποφασίσει για την επαναλειτουργία της γραμμής.

Την ίδια μέρα οι υπηρεσίες του Δήμου Ιθάκης θα παραμείνουν κλειστές, σε ένδειξη συμπαράστασης σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια και σε ετοιμότητα για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ζητάμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας μια τολμηρή και δίκαιη στάση.

Ζητάμε από το Σ.Α.Σ να υπερψηφίσει την πρόταση στο σύνολο της και να δώσει τη λύση που στηρίζει σύσσωμη η τοπική κοινωνία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα σωματεία.

Οι συνέπειες μιας τυχόν αρνητικής απόφασης στο Σ.Α.Σ θα είναι τεράστιες, όπως τεράστιες θα είναι και οι αντιδράσεις μας απέναντι σε όλους όσοι σταθούν εμπόδιο.

Διονύσης Γερ. Στανίτσας

Δήμαρχος Ιθάκης

  •  Ο τ. πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής, ανακοίνωσε τα εξής:

Σε συνέχεια της επιστολής μας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Παναγιώτη Κουρουμπλή την 28.07.2017, στην οποία επιχειρηματολογήσαμε για την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη, επιθυμούμε να επικροτήσουμε τις προσπάθειες του Δημάρχου Ιθάκης κου Στανίτσα και των παραγόντων της Σάμης για την επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη.

Ο επικεφαλής της «Νέας Πνοής» για το Επιμελητήριο

Σταύρος Σπαθής

Στη χθεσινή πρωινή εκπομπή του ΣΚΑϊ «Τώρα» και στη δημοσιογράφο Αννα Μπουσδούκου μίλησε ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της επαναδρομολόγησης της γραμμής Ιθάκης-Σάμης-Πάτρα