ΔΗΜΟΤΙΚΟ Συμβούλιο λοιπόν σήμερα Κυριακή (6.30μ.μ.) με θέμα «Συζήτηση για τα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων».

Καταρχήν το θέμα είναι λάθος διατυπωμένο. Το πρόβλημα δεν είναι ΤΟ ΤΕΙ (και όχι …«ΤΑ» ΤΕΙ αγαπητέ Πρόεδρε, αφού ένα είναι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και όχι …πολλά), αλλά …το πως θα ενοποιηθεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το άρθρο του τ. δημάρχου Μάκη Φόρτε αντικειμενικά έδωσε πλήρη την εικόνα της πρότασης της Επιτροπής που έφτιαξε ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου (σωστά ο Φόρτες την αποκαλεί «Επιτροπή Γαβρόγλου», αφού αυτός την διόρισε) και είναι αρκούντως κατατοπιστικό, ενώ βάζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση με όσα προτείνει. Για το συμφέρον του νέου Πανεπιστημίου και τη συνοχή της Περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε για την διευκόλυνση όλων μας συνοπτικά να δώσουμε τα κύρια σημεία της πρότασης της Επιτροπής που έφτιαξε ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου και της πρότασης Φόρτε.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μια αναγκαία διευκρίνιση πρώτα απ’ όλα.

Η Επιτροπή Γαβρόγλου αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «κατάργηση» για όσα Τμήματα του σημερινού ΤΕΙ καταργούνται και χρησιμοποιεί τη πιο …κομψή και όχι προκλητική λέξη «ενσωμάτωση» σε κάποιο άλλο τμήμα.

Εμείς στη συνέχεια, για λόγους προφανείς, θα χρησιμοποιούμε την αληθή έννοια της πρότασης της Επιτροπής …κατάργηση.

Στο Αργοστόλι τα δύο σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Αργοστολίου μαζί με το Τμήμα Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος της Ζακύνθου δημιουργούν Πανεπιστημιακή Σχολή με έδρα πιθανότατα (δεν το λέει ευθέως η Επιτροπή) στο Αργοστόλι.

Το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Αργοστολίου παίρνει μέρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων που σήμερα εδρεύει στη Λευκάδα και καταργείται. Το νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα οργανωτικά εντάσσεται στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής με έδρα την Κέρκυρα.

Το σημερινό Τμήμα του ΤΕΙ με έδρα το Ληξούρι «Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων» καταργείται.

Τα δύο υπάρχοντα Τμήματα του ΤΕΙ που σήμερα εδρεύουν στη Λευκάδα καταργούνται.

Στη Ζάκυνθο: Το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος γίνεται Πανεπιστημιακό και εντάσσεται στην ίδια Σχολή με το Πανεπιστημιακό πλέον Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Αργοστολίου. Το άλλο σημερινό Τμήμα της Ζακύνθου με Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων καταργείται.

Η Κέρκυρα αποκτά και το νέο τμήμα «Τουρισμού και Δημιουργικής Οικονομίας».

Συνολικά αν υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής Γαβρόγλου το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει 4 Πανεπιστημιακές Σχολές από 3 που έχει σήμερα και 10 Πανεπιστημιακά Τμήματα από 6 που έχει σήμερα.

Με λίγες λέξεις, μετά την διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το νέο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με την πρόταση Γαβρόγλου θα έχει: Στην Κέρκυρα 7 Τμήματα από 6 που έχει σήμερα. Στη Λευκάδα κανένα Τμήμα.

Στην Κεφαλονιά και στο Αργοστόλι τα δύο σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστημιακά και στο Ληξούρι κανένα Τμήμα. Και στη Ζάκυνθο ένα Τμήμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΦΟΡΤΕ

Πρώτα απ’ όλα προτείνεται από τον Μάκη Φόρτε η ονομασία του νέου Πανεπιστημίου να είναι «Πανεπιστήμιο της Επτανήσου» για «να παραπέμπει στην τεράστια ιστορία των Επτανήσων και το μοναδικό Επτανησιακό Πολιτισμό και όχι ξερά στη γεωγραφική του θέση», όπως λέει και σωστά ο ίδιος.

Συνοπτικά η πρόταση Φόρτε:

Η Κέρκυρα 9 Τμήματα από 6 που έχει σήμερα και 7 που προτείνει η Επιτροπή Γαβρόγλου και 2 Σχολές (από 3 που έχει σήμερα).

Η Λευκάδα 2 τμήματα (τα σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστημιακά) και έδρα μίας Σχολής.

Η Κεφαλονιά, 2 Τμήματα στο Αργοστόλι (τα σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστημιακά) και έδρα μίας Σχολής. Σημείωση: Είναι το μοναδικό κοινό σημείο των δύο προτάσεων. Και στο Ληξούρι δύο Τμήματα, εκ των οποίων το ένα είναι το σημερινό Τμήμα του ΤΕΙ που γίνεται Πανεπιστημιακό και το άλλο νέο με αντικείμενο τον Πολιτισμό.

Η Ζάκυνθος 2 Τμήματα (τα σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστημιακά) και έδρα μίας Σχολής.

Και η Ιθάκη με ένα νέο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών.

Συνολικά το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει 18 Τμήματα θα οποία θα κατανέμονται σε 8 Σχολές (δύο σε κάθε ένα από τα μεγάλα νησιά).

Το ζητούμενο πλέον είναι αν η Δημοτική Αρχή, και προσωπικά ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης που είναι και εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί η πλειοψηφία του, έχουν το πολιτικό σθένος να υιοθετήσουν την (το επαναλαμβάνουμε) αντικειμενικά ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Φόρτε…

Και μένει να δούμε αν μία φορά θα δείξουν επιτέλους όλες οι πλευρές ότι προτάσσουν το συμφέρον της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές διαφορές ή και αυτή τη φορά θα γίνουμε θεατές ενός ακόμη σκυλοκαβγά με πανελλήνια εμβέλεια…

Ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου
Ο κ. Μ. Φόρτες