ΑΣ ΔΟΥΜΕ ψύχραιμα πως διαμορφώνονται τα πράγματα με την προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της συγχώνευσης Ιονίου Πανεπιστημίου-ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Θετικό ότι η τελική απόφαση συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων, από τις λίγες φορές στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρνητικό ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ήταν ομόφωνη, με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Δημητράτο να έχουν την δικιά τους άποψη.

Θετική η δυναμική παρουσία των φοιτητών του Ληξουριού, όπως και καθηγητών από το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων

Αρνητική η απουσία των φοιτητών των Τμημάτων του Αργοστολιού, όπως και των καθηγητών.

 

Θετικό ότι αποφασίστηκε αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, φοιτητών και καθηγητών να διαμαρτυρηθούν στην Κέρκυρα κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού εκεί, στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Αρνητικό ότι λες και η υπόθεση αφορά το Δήμο, τους φοιτητές και τους καθηγητές του Τμήματος του Ληξουριού, δεν αποφασίστηκε να καλεστούν και οι άλλοι τοπικοί φορείς.

Θετικό το ενδιαφέρον για το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουριού.

Αρνητικό ότι το αίτημα είναι «η παραμονή του Τμήματος στο Ληξούρι», την ώρα που κλείνει-διαλύεται το ΤΕΙ και μαζί το συγκεκριμένο Τμήμα, οπότε και προβάλλεται λάθος αίτημα.

Εν ολίγοις:

Η αίσθηση που αποκομίσαμε παρακολουθώντας την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πως το αίσθημα της αδικίας βγάζει μεν οργή, αλλά όχι νηφαλιότητα.

Και εξηγούμαστε:

Το πρόβλημα της ενοποίησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αποτελεί πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Κατά τα φαινόμενα ο κύκλος των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έκλεισε.

Το να αντιμετωπίζεις λοιπόν την εξαγγελθείσα ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με τοπικιστικά κριτήρια και να απομονώνεις το πρόβλημα σε ένα Τμήμα μιας πόλης, είναι πέρα για πέρα λάθος.

Είναι λάθος γιατί ήδη η ενοποίηση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και ΤΕΙ Αθήνας είναι τελειωμένη υπόθεση και αποτελεί ζήτημα ημερών να έλθει στη Βουλή ο σχετικός νόμος για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.

Και πολύ μεγαλύτερο λάθος είναι να αντιμετωπίζεις τις εξελίξεις με λάθος δεδομένα.

Λάθος, λοιπόν, το αίτημα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί «παραμονής του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι».

Το σωστό είναι «το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι να γίνει Πανεπιστημιακό» στο νέο Πανεπιστήμιο!

Η διαφορά τεράστια!

Δεύτερο λάθος, ότι το θέμα δεν είναι πρόβλημα ΜΟΝΟ των φοιτητών και των καθηγητών του σημερινού Τμήματος του Ληξουριού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέγα λάθος!

Το θέμα είναι πρόβλημα όλης της Κεφαλονιάς, αλλά και όλων των νησιών που έχουν Τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που κλείνει!

Το ίδιο είναι «να πάνε στην Κέρκυρα να διαμαρτυρηθούν κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού κατά την διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, φοιτητών και καθηγητών του Τμήματος του Ληξουριού», όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι το σύνολο των φορέων της Κεφαλονιάς και ΚΥΡΙΩΣ αντίστοιχες αντιπροσωπείες από τη Λευκάδα (όπου ένα ολόκληρο νησί βρίσκεται εκτός του σχεδιασμού του νέου Πανεπιστήμιου), τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη;

Το ίδιο είναι να κλείσει ΜΟΝΟ ο Δήμος Κεφαλονιάς την ημέρα όπου ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κέρκυρα για το Αναπτυξιακό Συνέδριο και την ίδια ημέρα να γίνει κινητοποίηση στο Ληξούρι και όχι τα ίδια ακριβώς να γίνουν σε Λευκάδα, Ζάκυνθο και Ιθάκη και γιατί όχι και στην Κέρκυρα;

Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων.

Γιατί δεν επιδίωξε με αυτή την θεσμική του ιδιότητα την κινητοποίηση του συνόλου των Δήμων της Περιφέρειας;

Η Λευκάδα έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ληξούρι. Ένα ολόκληρο νησί μένει εκτός των σχεδιαζόμενων.

Η Ζάκυνθος έχει κι αυτή πρόβλημα αφού της δίνουν μόνο ένα Τμήμα.

Και η Ιθάκη ζητάει και σωστά και αυτή Πανεπιστημιακό Τμήμα (ανεξάρτητα του αντικειμένου) στο νέο Πανεπιστήμιο που θα διαχέεται εκτός της Κέρκυρας.

Εν τέλει θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να διορθωθεί το ζήτημα και ο Δήμαρχος να επιδιώξει την κινητοποίηση του συνόλου των Δήμων (τουλάχιστον) των Ιονίων Νήσων.

Τελικά:

Είναι λάθος μέγα η προσέγγιση που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο απομονώνοντας το πρόβλημα της ενοποίησης Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι!

Και αυτό, γιατί αδυνατίζει κατά πολύ η διαπραγματευτική δύναμη για να γίνει Πανεπιστημιακό το σημερινό Τμήμα του Ληξουριού!

Όπως δεν χρειάζονται κορώνες επαναστατικής γυμναστικής, αλλά νηφάλιες προτάσεις.

Δεν χρειάζεται «να πλακωθούμε» με κανέναν, αλλά να πείσουμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Πολύ περισσότερο, όταν με δικιά μας ευθύνη συρρικνώνουμε τα ζητούμενα από την ενοποίηση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην αντίδραση των φοιτητών και των καθηγητών του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Κεφαλονιάς…

Και δεν μπορούμε «να απαιτούμε» (όπως λέει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) «την δημιουργία Tμήματος αντισεισμικής έρευνας στο Ληξούρι», όταν δεν μας προβληματίζει γιατί …με τόσους σεισμολόγους και λοιπούς επιστήμονες συναφούς με τους σεισμούς αντικειμένου, …ανάλογο Τμήμα δεν υπάρχει σε κανένα Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Αν λοιπόν δεν ξέρουμε ποια συμφέροντα δεν επιτρέψουν να γίνει δεχτή η πρόταση, θα πούμε ΟΧΙ στην δημιουργία ενός Τμήματος με άλλο αντικείμενο στο Ληξούρι;

Γιαυτό είπαμε από την αρχή: ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ και ολοκληρωμένες προτάσεις απαιτεί η περίσταση!!!