Θύελλα έχει ξεσπάσει στο τοπικό πολιτικό σκηνικό με το πόρισμα-βόμβα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για παράνομες αναθέσεις έργων στο Δήμο Κεφαλονιάς, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Documento».

Η 96σέλιδη έκθση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ που έχει στη διάθεσή του το Documento και εκδόθηκε τον Νοέμβρη του 2017 επιρρίπτει ευθύνες:

  • Στον νυν δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, στέλεχος και βουλευτή Κεφαλονιάς της ΝΔ από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009. Στον κ. Παρίση καταλογίζονται πάνω από 400 παράνομες απευθείας αναθέσεις, μη νόμιμες αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ.
  • Στον νυν αντιδήμαρχο Σπυρίδωνα Ματιάτο, για χρόνια πρόεδρος και μέλος της τοπικής ΝΟΔΕ. Του καταλογίζονται ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με πολλές μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, τις οποίες διέπραξε με την ιδιότητα του αναπληρωτή δημάρχου από 9.4.2014 έως 16.9.2014.
  • Για τον πρώην αναπληρωτή δήμαρχο Σάββα Σαββαόγλου οι ελεγκτές, όπως αναφέρουν, δεν αναζητούν πειθαρχικές ευθύνες καθότι δεν έχει πλέον την ιδιότητα του αιρετού οργάνου. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαββαόγλου ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου με τη ΝΔ το 2006, αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του κ. Παρίση από 3.1.2011 έως 8.4.2014, τρεις φορές υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Κεφαλονιά και νυν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε «σωρεία απ’ ευθείας αναθέσεων», σε έρευνα και για τη ΔΕΥΑ, αλλά και στην σύγκλιση πειθαρχικού ελέγχου, καθώς η έκθεση των Ελεγκτών-Επιθεωρητών διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλονιάς.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην «παράδοξη στάση» της Υπηρεσίας του τοπικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είχε εγκρίνει σχεδόν όλα τα εντάλματα της Δημοτικής Αρχής, τα οποία αργότερα οι Ελεγκτές-Επιθεωρητές χαρακτήρισαν παράνομα.

Το πειθαρχικό σκέλος των ευθυνών των εμπλεκομένων ανατέθηκε στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δ. Ελλάδας-Ιονίου Νικόλαο Παπαθεοδώρου.

Aλ. Παρίσης
Σπ. Ματιάτος
Σ. Σαββαόγλου

Δήμος: Υποβολιμαίο και παραπλανητικό το δημοσίευμα του «DOCUMENTO»


ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ «DOCUMENTO»; ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ

Σε σχέση με υποβολιμαία παραπλανητικό δημοσίευμα του «σκανδαλοθηρικού» εντύπου «DOCUMENTO», απλά και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των δημοτών μας, σημειώνουμε τα εξής:

Ουδεμία ποινική δίωξη υφίσταται εις βάρος του Δημάρχου Κεφαλλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και φυσικά ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς δεν είναι κατηγορούμενος ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου για ο,τιδήποτε.

Το μόνο που ισχύει είναι ότι έχει εκδοθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ένα πόρισμα το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και αντιστρατεύεται ευθέως και όψιμα τις ερμηνείες, τις θεωρήσεις και τις εγκρίσεις αποφάσεων του Δήμου Κεφαλλονιάς που έχουν λάβει χώρα από ανώτατους φορείς Δημοσιονομικού Ελέγχου π.χ. Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για όποιον λοιπόν έχει στοιχειώδη γνώση νομικών ένα πόρισμα το οποίο επιχειρεί να καταργήσει τους ανώτατους φορείς ελέγχου της Ελληνικής Πολιτείας (διοικητικά υπέρτερους του Σώματος Επιθεωρητών), είναι μοιραίο να καταπέσει και να αποδειχθεί «φενάκη» μόλις ο Δήμος Κεφαλλονιάς κληθεί αρμοδίως να απαντήσει στο εκτός νομικής πραγματικότητας περιεχόμενό του.

Εάν πάντως οι κύριοι του «DOCUMENTO» και ο «παρακρατικός μηχανισμός» που βρίσκεται πίσω τους ψάχνουν για αληθινούς κατηγορούμενους και αληθινές ποινικές διώξεις στην Κεφαλονιά, τους προτείνουμε να αναζητήσουν τα πορίσματα για τον πρώην Δήμο Πυλάρου και τον πρώην Δήμο Λειβαθούς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου σημειώνουμε το εξής: «Το έγραψε το “Documento”; Τότε δεν έχει καμία σημασία…»

Υ.Γ.: Μετά την σημερινή παράθεση της πραγματικότητας, δεν θα επανέλθουμε στο ζήτημα του ανωτέρω πορίσματος, που όπως σημειώθηκε δεν έχει καμία ουσιώδη νομική αξία ή συνέπεια, αφού δεν πρόκειται να συμβάλλουμε περαιτέρω στην απελπισμένη προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να στηθεί ένα παραπλανητικό επικοινωνιακό «πανηγύρι» ως αντιπερισπασμός στα μεγάλα έργα που έχουμε ήδη εκτελέσει και σε αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η ψευδής «σκανδαλοθηρία» είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικά «τελειωμένων».


«Documento»: Συκοφαντίες και πρωτόγνωροι χαρακτηρισμοί από το Δήμο Κεφαλονιάς


Με ύβρεις, συκοφαντίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς πρωτόγνωρους στο ύφος και στην φρασεολογία τους για αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρεί η δημοτική αρχή της Κεφαλλονιάς, να δικαιολογηθεί ενώπιον της κοινής γνώμης για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με τίτλο: «Πόρισμα κόλαφος για το “γαλάζιο” πάρτι της Κεφαλλονιάς», αναφέρει το site της εφημερίδας «Documento».

Και συνεχίζει:

Το Documento έφερε στο φως της δημοσιότητας την 235/Α/2017 «Εμπιστευτική» Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στην εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλονιάς για το ποινικό της τμήμα και για το πειθαρχικό στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Νικόλαο Παπαθεοδώρου.

Η Εκθεση Ελέγχου του ΣΕΕΔΔ που εκδόθηκε τον Νοέμβρη του 2017 επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες:

1) Στον νυν δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση. Στέλεχος της ΝΔ, βουλευτής Κεφαλονιάς της ΝΔ από το 2007 (Σεπτέμβριος) μέχρι το 2009 (Οκτώβριος). Στον κ. Παρίση καταλογίζονται πάνω από 400 παράνομες απευθείας αναθέσεις , μη νόμιμες αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών , αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ .

2) Στον νυν αντιδήμαρχο Σπυρίδωνα Ματιάτο. Στέλεχος της ΝΔ για χρόνια πρόεδρος και μέλος της τοπικής ΝΟΔΕ. Του καταλογίζονται ευθύνες με την ιδιότητά του Αναπληρωτή Δημάρχου από 9/4/2014 έως 16/9/2014 για πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με πολλές μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ

3) Για τον πρώην αναπληρωτή δημάρχου Σάββα Σαββαόγλου, οι ελεγκτές -όπως αναφέρουν- δεν αναζητούν πειθαρχικές ευθύνες καθότι αυτός δεν έχει πλέον την ιδιότητα του αιρετού οργάνου . Σημειώνεται ότι ο κ. Σαββαόγλου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αργοστολίου με τη ΝΔ το 2006.- Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής του κ. Παρίση από 3/1/2011-8/4/2014 – Τρείς φορές υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Κεφαλονιά και νυν Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κεφαλλονιάς-Ιθάκης.

Η εφημερίδα Documento δεν είναι ούτε σκανδαλοθηρική ούτε έχει πίσω της παρακρατικούς μηχανισμούς όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Κεφαλονιάς.

Πορεύεται πάντα με γνώμονα την αλήθεια ασκώντας έλεγχο και αυστηρή κριτική στα δημόσια πρόσωπα . Όλα δε τα θέματα που δημοσιεύει είναι αποτέλεσμα της επίπονη έρευνα των συντακτών της η οποία μέχρι σήμερα επιβεβαιώνεται σε όλα τα επίπεδα από την παράλληλη έρευνα και τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας.

Ακριβώς αυτό συνέβη και με την περίπτωση των σοβαρών καταγγελιών που έφθασαν στην Βουλή και στο γραφείο του Πρωθυπουργού για την προκλητική κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος από αιρετούς στον δήμο Κεφαλονιάς.

(www.documentonews.gr)