1 Το μεγαλύτερο γεγονός της Χρονιάς που φεύγει ήταν αναμφισβήτητα η ολοκλήρωση του έργου της Γέφυρας του Χάρακα και η επανασύνδεση της Βόρειας Κεφαλονιάς με το υπόλοιπο νησί. Οι Κεφαλονίτες ζήσαμε πραγματικά ιστορικές και ανεπανάληπτες στιγμές στο Χάρακα την ημέρα των εγκαινίων, τα οποία έγιναν (23/6) με τις ευλογίες του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου, ενώ το κόψιμο της κορδέλας έγινε από τον περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο.

Το έργο έγινε πραγματικότητα από τον Ομιλο Κατασκευών του Γιάννη Μαρούλη, ύστερα από έργα 3,5 ετών και στοίχισε 7.000.000 ευρώ.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο γ.γ. του Υπουργείου Μεταφορών Θάνος Βούρδας.

Η Γέφυρα του Χάρακα άνοιξε ανεπίσημα απ’ τις 14/6.

2 Πρόσωπο της Χρονιάς αναδεικνύεται ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής, ο οποίος μετά από μεγάλη και σκληρή μάχη θριάμβευσε στις εκλογές του Επιμελητηρίου με 54,22% (1.078 ψήφοι), έναντι 39,83% (792 ψ.) του Σπύρου Γασπαρινάτου, ο οποίος στηριζόταν αναφανδόν από τη Δημαρχιακή Αρχή. Ο νικητής έλαβε 12 έδρες, έναντι 8 του Σπ. Γασπαρινάτου και 1 του Παν. Τζανάτου. Την μεγάλη νίκη του ο Στ. Σπαθής αφιέρωσε στην εκλιπούσα συνάδελφό του Μαρία Σκλαβουνάκη.

3 Ενα μεγάλο γεγονός ήταν μέσα στο 2017, η προσπάθεια ενοποίησης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή ξεκαθαρίζει κατά το 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΙΝ (6/12) ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα Νησιά του Ιονίου. Για το θέμα αυτό γίνονται πολλές παρεμβάσεις, ενώ ο τ. δήμαρχος Μάκης Φόρτες με άρθρο του στον «Η» προτείνει «ΚΑΙ Πανεπιστήμιο ΚΑΙ της Επτανήσου»

4 Ο «Η» φέρνει στο φως το μεγάλο σκάνδαλο «Σικυών Μπήτς» (2/9) και προβαίνει σε αλλεπάλληλες πρωτοσέλιδες αποκαλύψεις.

Η εφημερίδα μας υποστηρίζει ότι βάσει της Διαθήκης που άφησε ο αείμνηστος εφοπλιστής Σπύρος Τοπάλδος, ο Δήμος Κεφαλονιάς πρέπει να διεκδικήσει το 83,28%. Επίσης ο Δήμος απειλεί να στείλει τον «Η» στα Δικαστήρια, ενώ η εφημερίδα μας απαντά: Ιδού η Ρόδος! Τελικά η Δημοτική Αρχή δεν δέχεται να συζητηθεί το σκάνδαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο, μπλέκει το θέμα σε νομικές διαδικασίες και τώρα είναι άγνωστο σε ποιά φάση βρίσκεται…

5 Παραδίδονται έστω και ημιτελώς τα πολυσυζητημένα τρία «έργα πνοής» της Κεντρικής Πλατείας Αργοστολίου, της Οδού Παναγή Βαλλιάνου και της Παραλίας (20/6).

Ο πολύς κόσμος που παραβρέθηκε θαύμασε από κοντά την παράδοση των έργων απο τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα.

6 «Με το καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του νέου αστυνομικού δ/ντή Χρήστου Μαζαρακιώτη, στη «φάκα» της Αστυνομίας πέφτουν δύο εγκληματικές οργανώσεις με ναρκωτικά, σημειώνοντας μία πολύ μεγάλη επιτυχία (8/2). Επίσης με μιά πρωτοφανή για τα τοπικά αστυνομικά χρονικά «σκούπα» της Αστυνομίας εξαρθρώνονται άλλες δύο μεγάλες εγκληματικές ομάδες ναρκωτικών (9/9). Αρκετοί δράστες οδηγούνται στον Εισαγγελέα και στις φυλακές.

7 Η γερμανική εταιρεία Fraport αναλαμβάνει (15/3) το Αεροδρόμιό μας (μαζί με άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια), σε εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Κράτος, με προσφορά 1,234 δις. Ευρώ και 22,9 εκατ. Ευρώ εγγυημένο ετήσιο καταβλητέο μίσθωμα. Τώρα η Fraport πραγματοποιεί στοΑεροδρόμιό μας έργα ανάπλασης.

8 Μετά από πολλές καταγγελίες κατά της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης διαγράφει από την Παράταξή του τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Τζωρτζάτο (24/3), μετά από έκτακτη σύγκλιση της «Ισχυρής Κεφαλονιάς». «Ο αντάρτης με το βαρύ οπλισμό» συνεχίζει τις καταγγελίες του, ερχόμενος σε μεγάλη σύγκρουση με τη Δημοτική Αρχή, είτε μέσα απ’ τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. είτε μέσα από τα ΜΜΕ.

9 Ο «Η» προτείνει το στήσιμο της προτομής του εμπνευστή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γεράσιμου Αρσένη έξω από το Διοικητήριο και ο Δήμος Κεφαλονιάς προχωράει στην υλοποίησή της, δίνοντας εντολή στον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο. Σε δηλώσεις του ο γλύπτης αναφέρει ότι θέλει να κάνει «κάτι διαφορετικό» και η εφημερίδα μας δημοσιεύει φωτογραφίες του έργου του.

10 Για κακουργήματα παραπέμπονται οι δύο υπάλληλοι της τ. Νομαρχίας που εμπλέκονται στο περιβόητο σκάνδαλο «Πάμε Στοίχημα». Για το σκάνδαλο απαλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών όλα τα πολιτικά πρόσωπα.

11 Ο Κεφαλονίτης Αρχιεπισκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος) φθάνει στην Κεφαλονιά, όπου του επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή (15/8). Στο Αεροδρόμιο τον υποδέχονται οι Αρχές του Νομού μας. Παραμένει στην Κεφαλονιά μέχρι 21/8 και επισκέπτεται διάφορα μέρη, μεταξύ των οποίων και το χωριό του, την Ασσο.

12 «ΟΛΗ η Ελλάδα για τον Μίκη»: Ιστορική παράσταση-αφιέρωμα του διάσημου Ελληνα μουσικο-συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας, υπό τη διεύθυνση του συμπατριώτη μας μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη και με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΚΕΔΗΚΕ. Μίκης: «Ο Μπαρμπάτης έδωσε λάμψη στα τραγούδια μου»!

13 Ντου στο Ληξούρι επιχειρεί ο εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής Παύλος Παπαδάτος, το οποίο βρίσκει «στο έλεος του Θεού», ενώ παράλληλα τονίζει ότι η πόλη χρειάζεται έργα υποδομής και όχι φτιασιδώματα. Τον Παπαδάτο στη Χωροπούλα υποδέχεται πολύς κόσμος ο οποίος συζητά μαζί του τα προβλήματα του τόπου.

14 Εκστρατεία στήριξης της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης με μεγάλη συναυλία (10/6) στο Δημοτικό Θέατρο από τους καλλιτέχνες Μπάμπη Τσέρτο και Μπάμπη Βελισσάριο, οι οποίοι τραγουδάνε αφιλοκερδώς.

14+1 Σε άδειες καρέκλες μιλάει στο Δημοτικό Θέατρο ο Μεγάλος Αγωνιστής Μανόλης Γλέζος, σε προγραμματισμένη εκδήλωση για τα Σχολεία. Ευτυχώς την επόμενη μέρα τιμάται στο Δημοτικό Θέατρο ανακηρυσσόμενος σε επίτιμος Δημότης Κεφαλονιάς. Επίσης ο Γλέζος πηγαίνει και στα Φαρακλάτα όπου ο πρόεδρος Τάκης Παπαναστασάτος του λέει: «Καλώς ήλθες γνήσιε και καθαρέ Ελληνα»!

Θ. Γαλιατσάτος
Aλ. Παρίσης
Σπ. Ευαγγελάτος
Χρ. Μαζαρακιώτης
Αλ. Καλαφάτης
M. Γλέζος
M. Σκλαβουνάκη
Σπ. Αντωνάτος
Γ. Kαλιτσουνάκης
Σπ. Πανταζόπουλος
Σ. Σαββαόγλου

Η δήλωση της Χρονιάς


ΑΠΟ τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση: «Θα βγάλω βιβλίο με τα έργα μου»!


Αξιοσημείωτα γεγονότα του 2017


Mερικά ακόμη αξιοσημείωτα γεγονότα που κατέγραψαν τα πρωτοσέλιδα του «H» για τη Χρονιά που φεύγει:

  •  «Φεύγει» από τη ζωή στα 80 του ο συγγραφέας και ποιητής Μάκης Τζιλιάνος (Ιανουάριος).
  •  εξιχνιάζεται η δολοφονία του Μητροπολίτη Νύσσης Ελευθερίου, κατά κόσμον Γεωργίου Κατσαϊτη.
  •  «Φεύγει» στα 76 του ο σπουδαίος άνθρωπος και δάσκαλος, ο γυμναστής Σπύρος Πανταζόπουλος (Ιανουάριος).
  •  Σώζονται από θαύμα ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, η σύζυγος του Γιώτα και ο σκύλος τους όταν το τζιπ τους παίρνει φωτιά, στον δρόμο προς Κέρκυρα (Ιανουάριος).
  • Αποστρατεύεται προαγόμενος ο λιμενάρχης Γιώργος Καλιτσουνάκης.
  • Τρία παρατσούκλια από τον «Η» στο βιβλίο του Σπύρου Αντωνάτου «Παρατσούκλια Κεφαλονιάς»: Γνήσιος, Ιθύνων και Φουντωτός.
  • «Φεύγει» από τη ζωή ο κορυφαίος θεατράνθρωπος Σπύρος Ευαγγελάτος (24/1).
  •  Νέος δ/ντής στην τοπική Αστυνομία αναλαμβάνει ο Χρήστος Μαζαρακιώτης.
  •  Πέντε τ. υπουργοί παρίστανται στην παρουσίαση του βιβλίου του τ. υπουργού Αλέκου Καλαφάτη «Τα βήματα», Βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα (9/2).
  • Μυστικός δείπνος στο Ληξούρι, με Παύλο Παπαδάτο, Βαγγέλη Λουκέρη, Γιώργο Κοκκόλη και Μάκη Παγουλάτο.
  • Κάνει θραύση στο τραγούδι ο περιφερειάρχης Σπύρος Γαλιατσάτος σε μάζωξη συμμαθητών του, στο Λιτρουβιό του εκδότη Χρήστου Παπαδάτου.
  • Νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο τ. δήμαρχος Μάκης Αλυσανδράτος (5/3).
  •  Παύλος Γερουλάνος: Ενιαίο και προοδευτικό μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ (Συνέντευξη στο ξενοδοχείο «Μουϊκης», 22/3).
  • Αγωγή στο Δήμο Κεφαλονιάς από τον πολιτικό μηχανικό και πρόεδρο της ΝΟΔΕ Αντώνη Κατσιγιάννη: «Δώστε μου τα λεφτά μου»!
  • Οικονομικό πρόβλημα στη Βιβλιοθήκη: Δεσπότης Δημήτριος: «Δήμαρχε, βάλε πλάτη, αλλιώς κλείνουμε»!
  • «Φεύγει» από τη ζωή ο τ. δήμαρχος Αγγελος Αποστολάτος, δημιουργός του Apostolata Resort.
  • Νέα πρόεδρος ΟΝΝΕΔ η Αγγελική Κακουράτου.
  • Διεθνές Συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ιθάκη (26 και 27/5).
  • Εκσυγχρονιζεται και αναβαθμίζεται το Κολυμβητήριο Αργοστολίου.
  • Νέος Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναλαμβάνει ο Νίκος Παπαθεοδώρου (19/5).
  • Εγκαινιάζονται τα νέα γραφεία του Γεράσιμου Ραυτόπουλου («Υδρόγειος Ασφαλιστική») στο Αργοστόλι, παρουσία του προέδρου Αναστασίου Κασκαρέλη.
  • «Φεύγει» από τη ζωή στα 67 ο γιατρός Γιώργος Μωραϊτόπουλος (12/6).
  • Μεγάλη διάκριση για την σεναριογράφο Τίνα Καμπίτση, βραβεύεται ως δημουργός του σήριαλ «Daddy Cool».
  • «Φεύγει» από τη ζωή στα 54 ο καθηγητής Παύλος Βασιλάτος (26/6).
  • 8 χρόνια φυλακή με αναβολή στον Τάσο Μαντέλη (Roccos) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος απ’ τα ταμεία της Ζήμενς.
  • Παραιτούνται από το Δ.Σ. του Γηροκομείου ο δικηγόρος Τάκης Ζησιμάτος και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή.
  • Αριστείο ποιότητας για το Κεφαλονίτικο μέλι στον Παναγή Κατσούρη, από τη διοργάνωση Taste Olymp Award.
  • Επιτέλους χρήμα στα χωριά! Λεφτά στους λογαριασμούς ΔΕΗ από τις ανεμογεννήτριες, μετά τις παρεμβάσεις του τ.σ. Διλινάτων Τάσου Τζωρτζάτου.
  • «Φεύγει» από τη ζωή ο καθηγητής Αντώνης Δίλαλος, μετά από τροχαίο.
  • Τραγωδίες. Η 61χρονη Πυλαρινιά Κατερίνα Αντζουλάτου χάνει τη ζωή της πέφτοντας απ’ το 2ο όροφο του Νοσοκομείου, ενώ ένας 58χρονος Αγγλος τουρίστας χάνει τη ζωή του πέφτοντας από μπαλκόνι ξενοδοχείου στο Αργοστόλι.
  • Καινοτομίες του αστυνομικού δ/ντή Χρήστου Μαζαρακιώτη: Ξεκινάνε οι πεζές περιπολίες!
  • Το βιβλίο «Το μέλλον ήρθε πιο νωρίς» του Παναγή Μεταξάτου, παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρδακάτων.
  • Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ο Σάββας Σαββαόγλου με 41 ψήφους έναντι 16 της Εφης Αναστασιάδου.
  • Νεκρή στο σπίτι της βρίσκεται η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη, με καταγωγή από τα Κουρουκλάτα.
  • Χρυσά βραβεία από την Apollo Travel στα Ξενοδοχεία «White Rocks», «San Lorenzo» και «Limanaki».
  • Μεγάλες φωτιές καταστέλονται από την Πυροσβεστική στις παρυφές του Αίνου, καθώς οι εγκληματίες εμπρηστές προσπαθούν να χτυπήσουν τον Εθνικό Δρυμό.
  • «Φεύγει» από τη ζωή στα 45 της η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Η Κράνη» Μαρία Σκλαβουνάκη. Λίγες μέρες αργότερα φεύγει από τη ζωή και η αδελφή της Αγγελική.
  • Αγνωστοι ανατινάζουν ΑΤΜ της Euronet στη Σκάλα.
  • «Φεύγει» από τη ζωή στα 74 ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χρήστος Λευκαδίτης.
  • Μεγάλη κόντρα ξεσπάει μεταξύ Δ. Λυκούδη-Θ. Μιχαλάτου για το Επιμελητήριο.
  • Σαρώνει η Φώφη στις εκλογές της Κεντροαριστεράς και στο Νομό μας με 343 ψήφους!
  • Αρθρο του τ. υπουργού Παύλου Γερουλάνου στον «Η»: «Μιά νέα Σοσιαλιστική Πρόταση για την απελευθέρωση του Ελληνα».
  • Αθώοι οι εκδότες Γιώργος και Ανδρέας Κουρής, που είχαν φυλακιστεί για δήθεν χρέη ΦΜΥ του ALTER.
  • Επίθεση Θεόφιλου στη Δ. Αρχή: «Ανήμπορη, ανεύθυνη, δεν δίνει λογαριασμό»!
  • Στην Κέρκυρα πάνε τα Υποθηκοφυλακεία μας!
  • Η Eurobank πάει παραλία στο ιστορικό κατάστημα της πρώην Ιονικής Τράπεζας.
  • Γκάλοπ της ΠΙΝ βγάζει off τον περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο (-60,5%), τη βουλευτίνα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (-70%) και τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση (-59%).
  • Από 1ης Νοεμβρίου ξεκινάνε πάλι τα δρομολόγια στην ιστορική γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα από την εταιρεία Kefalonian Lines, η οποία παίρνει το «οκέϊ» από το Υπουργείο Ναυτιλίας για 5 χρόνια.
Την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Νησιών του Ιονίου τρεις φορές την εβδομάδα και από τον Μάρτιο του 2018, εξαγγέλει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την ομιλία του στο 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα (7/12)

Το 2017 στα Σπορ


  • Πάρα πολύ καλά κύλησε το 2017 για τον αθλητισμό των νησιών μας, αφού είχαμε μεγάλες επιτυχίες με τον αρσιβαρίστα Βαγγέλη Γαλιατσάτο ο οποίος βραβεύτηκε και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ).
  • Επίσης είχαμε παγκόσμιες επιτυχίες και από τον αθλητή του ΝΟΑ Γεράσιμο Λιγνό στο Μεξικό.
  • Μεγάλες επιτυχίες σημείωσε και σημειώνει το κεφαλονίτικο μπάσκετ, όπου ο ΑΣΚ έχει 11X11 επιτυχίες, και είναι πρώτος και αήττητος στην Α1 ΕΣΚΑΗ, ενώ στην ίδια κατηγορία ο ΝΕΟΛ έχει 11X10!
  • Επίσης στη Β’ ΕΣΚΑΗ ο Κεφαλληνιακός είναι πρώτος και αήττητος με 5X5.
  • Ακόμη να προσθέσουμε ότι ο Παλληξουριακός δίνει μάχη παραμονής στη Γ’ Εθνική, μεγάλες επιτυχίες είχε η δρομεύς Ανδριάνα Βασιλάτου, ενώ στην Εθνική Κανόε-Καγιάκ γίνεται μέλος ο Βλάντισλαβ Ντβούλιατ του ΝΟΑ.
  • Τέλος, αναφέρουμε με πίκρα ότι διαλύθηκε ο ιστορικός Παγκεφαλληνιακός, αλλά χαρήκαμε καθώς επανήλθε δυναμικά ο Εύγερος.
Β. Γαλιατσάτος

Τουρισμός 2017


1,2 εκατ. Ευρώ για δράσεις

Την ένταξη της πράξης «Δράσεις προβολής φυσικών και πολιτιστικών πόρων της ΠΙΝ 2017-2018» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Η δράση, με κωδικό ΟΠΣ 5008068, χρηματοδοτείται με 1.203.200 ευρώ και έχει ημερομηνία έναρξης την 15η Νοεμβρίου 2017 και λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Στόχος είναι η προώθηση και προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω της χρήσης σύγχρονων εργαλείων, τα οποία συνδράμουν στη δημιουργία ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας και αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής.

Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπονται, ανάμεσα στα άλλα:

  • Δημιουργία επικοινωνιακής πλατφόρμας και ανάπτυξη περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες, θεματικές τουριστικές εμπειρίες, video κ.λπ.).
  • «Above the line» επικοινωνία (διαφημιστική προβολή στο εξωτερικό, καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διαφήμιση σε τηλεόραση και ραδιόφωνο).
  • Διαφημιστική προβολή στο CNN. n Διαφημιστική προβολή στο TRAVEL CHANNEL.
  • Προβολή της ΠΙΝ σε διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες (έκθεση με δημοσιεύσεις διαφημιστικών σε διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες μεγάλης επισκεψιμότητας). n Ενέργειες δημοσίων σχέσεων.
  • Ενέργειες και δράσεις ψηφιοποίησης.
Η ΝΕΑ Πλατεία Βαλλιάνου, στο Αργοστόλι, ένα από τα τρία «έργα πνοής» της Δημοτικής Αρχής
O «Η» (αρ.φ. 6500, 8/2) με πρωτοσέλιδο τη μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας «με το καλημέρα» στην Κεφαλονιά του νέου αστ. δ/ντή Χρ. Μαζαρακιώτη

Τα γεγονότα του 2017 στα πρωτοσέλιδα του «Η»


Τραγωδία στα Λογαράτα της Πυλάρου με τον 45χρονο ταξιτζή…
Λαμπροί επιστήμονες τα παιδιά του αείμνηστου Γερ. Βαγιωνίτη
Κι’ άλλο βραβείο για τον επιστήμονα Παύλο Αλιβιζάτο
Ακάλυπτη για τα Χωριά η επιταγή των 5 εκ. της Ρ. Δούρου…
Θύελλα με το πόρισμα-βόμβα για παράνομες αναθέσεις στο Δήμο