Ο Απολογισμός των πεπραγμένων του Δήμου Κεφαλονιάς για το οικονομικό έτος 2016 συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», παρουσία του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση.

Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, η παρουσίαση του Απολογισμού των πεπραγμένων έπρεπε να γίνει από τον δήμαρχο, ο οποίος όμως τον έκανε «πάσα» στην αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή, παρότι, όπως είπε η ίδια, δεν ήταν προετοιμασμένη γι’ αυτό. Τελικά, η κ. Γαρμπή, με πολύ συνοπτικό τρόπο, έκανε την «παρουσίαση» των δράσεων του Δήμου κατά το 2016, εστιάζοντας στις δομές που λειτούργησε ο Δήμος, τα έργα που «έτρεξαν», τα προγράμματα που εγκρίθηκαν, την δημοτική περιουσία κ.λπ.

Η καθυστέρηση του Απολογισμού για το 2016, που έγινε τουλάχιστον με καθυστέρηση 6 μηνών, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, όπου εκτός από ερωτήσεις σχετικά με τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, εξέφρασε την άποψη για την προχειρότητα που γίνεται η διαδικασία, μόνο και μόνον για «να είμαστε εντάξει με το γράμμα του νόμου» και όχι για την ουσία, δηλαδή να δει το Σώμα, και ειδικότερα η Δημοτική Αρχή, που έγιναν λάθη ή παραλείψεις, με στόχο την επόμενη περίοδο να γίνει «καλύτερη».

Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του ήταν ο επικεφαλής της μείζoνος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε:

«Η εικόνα της σημερινής Συνεδρίασης, μόνο ταγική θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω. Γίνεται με προχειρότητα από τη Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος φάνηκε ότι δεν μπορούσε να κάνει αυτό που είναι υποχρεωμένος να κάνει, όπως ο νομοθέτης του επιβάλλει, να κάνει και ζήτησε τελευταία στιγμή από την κ. Γαρμπή να κάνει τον Απολογισμό, η οποία όπως είπε δεν ήταν προετοιμασμένη. Σήμερα εδώ θα έπρεπε να είναι παρούσα η κοινωνία, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και όλοι οι Σύλλογοι και Φορείς. Η συνεδρίαση είναι τραγική. Γίνεται υποτίθεται για να βγάλουμε συμπεράσματα και να γίνουμε καλύτεροι από το ’17. Να γίνει ο Δήμαρχος καλύτερος. Ποιό ’17; Εχει φύγει. Οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο, σε μια τραγική κατάσταση.

Σήμερα κάνουμε εμείς Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για την Δημοτική Αρχή. Το 2017 είχαμε αύξηση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη. Στην Κεφαλονιά, παρά την κρίση, έχουμε ακόμα οικοδομική δραστηριότητα. Αύξηση τετραγωνικών μέτρων. Εχουμε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και σε όλα τα άλλα έσοδα η κατάσταση είναι φθίνουσα.

Μετά από τόσα χρόνια που είσαστε Δημοτική Αρχή δεν ξέρουμε ποιά είναι η Δημοτική Περιουσία. Ακόμα και δ.σ. της συμπολίτευσης, δεν ξέρουν ποιά είναι τα ακίνητα, που είναι, τι κάνουν, τι αποδίδουν, ποια κινδυνεύουν. Θυμάστε την πρόσφατη περίπτωση του Ξενοδοχείου (Σικυών).

Ακούμε τόσα χρόνια ότι η Δημοτική Αρχή ψάχνει να βρει τρόπο να εφαρμόσει τη λειτουργία των ακυρωτικών μηχανημάτων για τα εισητήρια που κόβονται στα Σπήλαια. Ακόμα μέχρι σήμερα δεν τα έχει καταφέρει. Ξέρετε πόσα άτομα επισκέπτονται τα Σπήλαιά μας, έχουμε συγκριτικά στοιχεία με τα προηγούμενα χρόνια; Κάνω αιτήσεις εδώ και επτά χρόνια στις Υπηρεσίες και ακόμα δεν μου έχουν απαντήσει.

Από το 2016, που άλλαξε ο νόμος και επιβάλλονται οι δημόσιοι διαγωνισμοί ξέρει η Δημοτική Αρχή αν ο Δήμος ωφελήθηκε από αυτό, σε σχέση με τις απ’ ευθείας αναθέσεις των προηγούμενων ετών; Υπάρχουν τέτοια στοιχεία;

Μας είπατε κ. Δήμαρχε, ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των υπαλλήλων του Δήμου έχει μειωθεί σημαντικά, όμως τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, έχουν αυξηθεί σημαντικά! Εδώ έχουμε σχήμα οξύμορο! Που οφείλεται αυτό;

Από το 2014 που έγιναν οι σεισμοί, ο Δήμος τι δράσεις έχει κάνει στην Παλική; Τι ενέργειες έχει κάνει για να βοηθήσει την κατάσταση. Ας αναφέρει μία δράση, μία ενέργεια που έκανε ο Δήμος. Στο μεταξύ, ακόμα δεν μας έχετε δώσει τις καταστάσεις με τις δωρεές και τη βοήθεια που ήρθαν στο Δήμο για τους σεισμούς.

Τι έκανε ο Δήμος το 2016 για να βοηθήσει την αναβάθμιση των ΤΕΙ; Πόσους ελέγχους στατικότητας των δημοτικών κτιρίων έκανε;».

  •  Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του “Η”.
Φωτό από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο