Για τα τρία έργα «ανάπλασης» στο Αργοστόλι της Κεντρικής Πλατείας Βαλλιάνου, της παρακείμενης οδού Βαλλιάνου και της παραλιακής ζώνης από την Γέφυρα μέχρι τη Λαχαναγορά έχουν γραφτεί πολλά στον «Η».

Και μπορεί η ουσία της υπόθεσης να είναι ότι τα τρία έργα παραδόθηκαν για χρήση στους δημότες από τον περασμένο Ιούνιο αλλά αυτό έγινε με …αστερίσκο.

Μπορεί να παραδόθηκαν (όπως παραδόθηκαν…) στους πολίτες, αλλά …δεν παραδόθηκαν ποτέ στο δήμο από τους εργολάβους!!!

Ηδη από τις 13/10/2017 το έχουμε αποκαλύψει αναλυτικά και με συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά η λαλίστατη κατά τα άλλα Δημοτική Αρχή όχι μόνο «το έχει κάνει γαργάρα» αλλά και …δεν έχει κάνει τίποτα!

Εννιά συνεδριάσεις έχει κάνει έκτοτε το Δ.Σ. και δεν έχει ακουστεί μισή λέξη για το θέμα. Ούτε καν από την επίσης λαλίστατη αντιπολίτευση η οποία περί άλλων τυρβάζει…

Σήμερα λοιπόν, με συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα όπως πάντα στοιχεία, αποκαλύπτουμε ότι τα δύο εκ των τριών έργων …δεν έχουν αποπληρωθεί και το τρίτο που έχει ξοφληθεί έχει γίνει με πολλά ερωτηματικά!

Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει απόλυτα τον «Η» όταν κατ’επανάληψη από τις σελίδες του έχει επισημανθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των τριών έργων, αλλά εισπράτταμε πάντα την ίδια σταθερή απάντηση από τον Θόδωρο Γαλιατσάτο περιφερειάρχη και τον Διονύση Λυκούδη αντιδήμαρχο έργων …«λεφτά υπάρχουν».

Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να αντιτάξει ότι το μόνο που έχει σημασία είναι ότι δόθηκαν για χρήση και όλα τα υπόλοιπα όποια και νάναι, δεν έχουν καμία σημασία.

Δεν θα συμφωνήσουμε καθόλου με αυτή την άποψη για τους εξής λόγους:

1ον. Τα έργα δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν βάση κάποιων μελετών που είχαν ξεκινήσει προ αμνημονεύτων ετών.

Καλώς κακώς ολοκληρώθηκαν …όπως ολοκληρώθηκαν. Με το έργο της παραλίας να γίνονται …άλλα αντί άλλων από εκείνα που προβλεπόταν στη μελέτη του έργου, ενώ στα άλλα δύο έγιναν άσχετες με τις αρχικές μελέτες εργασίες και …εκ των υστέρων τροποποιήθηκαν οι αρχικές μελέτες.

2ον. Και τα τρία έργα επισήμως …δεν έχουν ολοκληρωθεί!

Για να το πούμε απλά …δεν έχουν παραδοθεί από τον εργολάβο στο Δήμο!

Το κωμικοτραγικό είναι ότι η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για την ολοκλήρωση των έργων της Πλατείας και της οδού Π. Βαλλιάνου ήταν …αφού είχαν δοθεί σε χρήση (από τις 16/6/2017) στις 31/7/2017 για τις …30 Σεπτεμβρίου! Το επιχείρημα μάλιστα ήταν βαρύγδουπο: «Προκειμένου να εγκριθεί ο 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (ΑΠΕ) και ο Τακτοποιητικός Πίνακας του έργου»!

Εξι μήνες μετά …ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Ο τακτοποιητικός πίνακας του έργου με τον οποίο κλείνει τυπικά και ουσιαστικά …αγνοείται!

Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις συνεχίζονται και με το έργο της παραλίας.

Η τελευταία παράταση που έχει δοθεί ήταν για τις 16/6/2017, ενώ το έργο δόθηκε σε χρήση μετά από αυτή την ημερομηνία σε δύο φάσεις …ένα τμήμα στις 18/6/2017 και ένα στις 27/6/2017!!!

Η παράδοση και αυτού του έργου από τον εργολάβο και η παραλαβή του από τον Δήμο δεν έχει γίνει …εφτά μήνες μετά που δόθηκε σε χρήση!!!

Στη συνεδρίαση μάλιστα του Δ.Σ. στις 31/7/2017 υπήρχε το θέμα της «Εγκρισης του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Παραλαβής προς χρήση του έργου» και το οποίο …αποσύρθηκε για άγνωστους λόγους.

Εκτοτε και αυτό το έργο έχει περιέλθει στη λήθη της Δημοτικής Αρχής!!!

3ον. Με βάση τα παραπάνω οι εργολάβοι στα αντίστοιχα έργα έχουν την ευθύνη αποκατάστασης ζημιών, ακόμη και αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι και κάποιος πολίτης χτυπήσει (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 13/10/2017)!

Κι όμως! Ουδείς μέχρι τώρα δεν αποκαθιστά τις μικροζημιές που έχουν γίνει και στα τρία έργα.

Ουδείς δεν αντιμετωπίζει το σκαθάρι που ήδη έχει χτυπήσει τους κοκκοφοίνικες της παραλίας (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 18/11/ 2017)!!! Δύο μήνες τώρα απ’όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα, ουδείς δεν έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα !

4ον. Και πάμε στα οικονομικά στοιχεία των τριών έργων.

Θυμίζουμε ότι και τα τρία έργα είναι ενταγμένα και πληρώνονται από Εθνικούς Πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ) μέσω της Περιφέρειας.

Θυμίζουμε ακόμη τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τόσο του αντιδημάρχου έργων Διον. Λυκούδη όσο και του περιφερειάρχη Θόδ. Γαλιατσάτου ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος ανησυχίας.

Σύμφωνα τώρα με τους πίνακες εσόδων (ΑΔΑ: 6ΥΜΩΩΕ5-Ε9Χ) και εξόδων (ΑΔΑ:695ΖΩΕ5-Ε9Χ) για το 2017 του Δήμου που πρόσφατα αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχουμε τα εξής στοιχεία:

Εργο Πλατείας

Ποσόν σύμβασης: 1.201. 124,46 ευρώ.

Το 2017 τα έσοδα για το συγκεκριμένο έργο μέσω της ΠΙΝ ήταν 241.571,10 ευρώ και αντίστοιχα τόσα πληρώθηκαν.

Αρα το ποσόν που οφείλεται είναι 959.553,36 ευρώ!!!

Εργο οδού Π. Βαλλιάνου

Ποσόν σύμβασης: 539.713,04 ευρώ

Το 2017 τα έσοδα μέσω της ΠΙΝ ήταν 280.038,50 ευρώ και αντίστοιχα τόσα πληρώθηκαν.

Επί πλέον το 2016 είχαν πληρωθεί από …λεφτά του Δήμου (!) 98.533,72 ευρώ.

Συνολικά έχουν πληρωθεί για το έργο 378.572,30 ευρώ και οφείλονται ακόμη 161.140,74 ευρώ!!!

Εργο Παραλίας

Ποσόν σύμβασης: 530.546,74 ευρώ.

Γι’ αυτό και μόνο το έργο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί ο 2ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών-Τακτοποιητικός σύμφωνα με τον οποίο το έργο έκλεισε στο ποσόν των 514.231,61 ευρώ.

Το 2017 μέσω της ΠΙΝ εισπράχθηκαν για το έργο 514.231,61 ευρώ και αντίστοιχα τόσα πληρώθηκαν.

Είναι το μοναδικό από τα τρία έργα που έχει εξοφληθεί αν και όπως είπαμε …δεν έχει παραδοθεί-παραληφθεί και κυρίως έχουν γίνει …άλλα από εκείνα που προβλεπόταν στη μελέτη του έργου και τη σύμβαση (σημείο 1ον) (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 23 και 29/8/2017 και επιβεβαίωση από εργολάβο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 26/8/2017)!!!

Για παράδειγμα και αφού έχει πληρωθεί μέχρι δεκάρας ο εργολάβος θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό τι πληρώθηκε; Κοκκοφοίνικες που έβαλε ή φοίνικες που πρόβλεπε η μελέτη και η τιμή τους είναι τελείως διαφορετική …««Πιστοποιημένο υλικό» που χρησιμοποιήθηκε, ή βότσαλο που προέβλεπε η μελέτη;

Συνολικά

Η συνολική οφειλή για τα τρία έργα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «λεφτά υπάρχουν» είναι …1.120.694,10 ευρώ!!!

Αν σε αυτά προστεθούν και τα 98.533,72 ευρώ που έβαλε ο Δήμος από το δικό του ταμείο για το έργο της οδού Π. Βαλλιάνου φθάνουμε σε ένα άνοιγμα για το Δήμο …1.219.227,82 ευρώ!!!

Από πού και πότε θα πληρωθούν, ούτε ο περιφερειάρχης (Θ. Γαλιατσάτος) αλλά ούτε και ο ανταυτού (Δ. Λυκούδης) δεν έχουν πει λέξη μέχρι σήμερα.

Βέβαια ο Θόδ. Γαλιατσάτος οφείλει περισσότερες απαντήσεις, γιατί όλα δείχνουν πως οι Μεγαρίτες …πήραν στο λαιμό τους τον Περιφερειάρχη!

Οπως για παράδειγμα πως στις 23/2/2016 με ανακοίνωσή του διαβεβαίωνε ότι για τα τρία έργα υπάρχουν «διαθέσιμες πιστώσεις» 1.300.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί και για τα τρία έργα κάτι παραπάνω από …ένα εκατομμύριο ευρώ (1.035.841,21 ευρώ για την ακρίβεια).

Και το συμπέρασμα:

Δυό χρόνια πριν να παραδώσει η σημερινή Δημοτική Αρχή των Λυκούδη-Παρίση στη νέα που θα εκλεγεί (κατά τα φαινόμενα) το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου (2019) έχει αρχίσει μια νέα τακτική.

Μια ταχτική που φαίνεται να επιβάλλεται από τις εξελίξεις και την εμπλοκή των στελεχών της Δημοτικής Αρχής σε ανακρίσεις, απολογίες κ.λπ. ως παρεπόμενα των αλλεπάλληλων ελέγχων και των προσφυγών στη δικαιοσύνη για διάφορα θέματα, ακόμη και δημοτικών συμβούλων (π.χ. Τζωρτζάτου).

Που χρόνος πλέον λοιπόν για να ασχοληθούν με τα καθημερινά ζητήματα του Δήμου και της Κεφαλονιάς…

Το ρολόι ήδη άρχισε να μετράει αντίστροφα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020!

Η τακτική της Δημοτικής Αρχής απ’ ό,τι φαίνεται από δω και πέρα σχηματοποιείται στο σλόγκαν …«το μπαλάκι στους επόμενους»!!!

Και με απλά λόγια …μεταφορά των προβλημάτων σε αυτούς που θα τους διαδεχθούν!!!

Προσώρας 1.219.227,82 ευρώ είναι η πρώτη προίκα στους επόμενους από τα τρία πολυδιαφημισμένα έργα ως …«οι κρεμαστοί κήποι του νέου Αργοστολίου» και με …ρεκόρ Γκίνες!!!

Και εξίσου σημαντικό το πρόβλημα με τις «τυπικούρες» μεν όπως τα ζητήματα της παραλαβής των έργων, αλλά άκρως ουσιαστικά αφού αφορούν θέματα όπως τι είχε υπογραφτεί στις συμβάσεις ότι θα γίνει και τι έγινε, τι έπρεπε να πληρωθούν οι εργολάβοι και τι πληρώθηκαν κ.λπ., κ.λπ.