ΤΟ ΠΡΩΤΟ πράγμα που πρέπει να γίνει για να «ανασάνει» ο Παράδεισος του Κουτάβου είναι η μονοδρόμηση της Γέφυρας στα οχήματα, όπως είχε υποσχεθεί η παρούσα Δημοτική Αρχή και καθώς το θέμα έχει ήδη τεθεί στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου από τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση.

Ωστόσο, ακόμη καλύτερη λύση θα ήτανε μιά Νέα Γέφυρα από τα Ταμπάκικα στο Λιμεναρχείο, όπως είχε προτείνει με έκθεσή του το τοπικό ΤΕΕ.

Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει λύση μιάς υποθαλάσσιας σήραγγας οχημάτων από τα Ταμπάκικα στο Λιμεναρχείο, όπως επιχειρείται τώρα στη Σαλαμίνα.

Μιά απ’ τις τρεις αυτές λύσεις για Γέφυρα, εκτός του ότι θα «θεραπεύσει» το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κεφαλονιάς από τα συνεχή «εμφράγματα» που παθαίνει στην Αγορά, αλλά και στον Πετρία, θα έδινε και στα πουλιά του Κουτάβου την «ελευθερία» τους από την οχλοβοή των οχημάτων.

Εξ’ άλλου, μη ξεχνάμε ότι ο δρόμος του Κουτάβου είναι χαρακτηρισμένος ως «αγροτικός» και η κυκλοφορία των οχημάτων επ’ αυτού είναι παράνομη.

Ετσι, αν δινόταν λύση κυκλοφορίας από τις τρεις περιπτώσεις Γέφυρας ή σύραγγας που προαναφέραμε, θα μπορούσε ο δρόμος του Κουτάβου να γίνει η συνέχεια του ακροθαλάσσιου μονοπατιού του Αλσους από τη Νερομάνα και μετά μέχρι τα Ταμπάκικα.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι το ακροθαλάσσιο μονοπάτι του Κουτάβου θα μπορούσε να συνεχιστεί δίπλα στη θάλασσα εφ’ όσον υπήρχε χάραξη Αιγιαλού και Παραλίας, κάτι που προσκρούει, πολλά χρόνια τώρα, σε νομικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, στη Δημαρχία του Μάκη Φόρτε είχε γίνει χάραξη αιγιαλού και παραλίας στην ανατολική πλευρά του Κουτάβου, με σκοπό να συνεχιστεί ο πεζόδρομος σε όλη την παράκτια περιοχή, όμως η χάραξη αυτή προσβλήθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας από πολίτες και ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους.

Στη Δημαρχία του Μάκη Φόρτε επίσης, είχε εκπονηθεί και είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τον τέως Δήμο Αργοστολίου σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της χερσαίας και υδάτινης περιοχής του Κουτάβου ως προστατευόμενο τοπίο με σημαντικά προβλεπόμενες δράσεις που καθιστούνε τη Λιμνοθάλασσα και την γύρω περιοχή ένα δυναμικό παράγοντα όχι μόνο για την προστασία της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και γενικότερης ανάπτυξης του Αργοστολίου.

Τόσο η μελέτη για την χάραξη αιγιαλού και παραλίας όσο και το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος λογικά πρέπει να βρίσκονται …στα αζήτητα του σημερινού Δήμου Κεφαλονιάς.

Εδώ βέβαια θα μπορούσε να γίνει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες γης στην περιμετρική του Κουτάβου, ώστε σε αντάλλαγμα να αναπτύξουν κάποιες ήπιες δραστηριότητες, όπως καντίνες για τους περιπατητές που θα διέρχονται.

Αφού, λοιπόν, και στον Κούταβο η περιβόητη ελληνική γραφειοκρατία βασιλεύει με την …απάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής, μιά άλλη λύση θα ήτανε να συνεχιστεί το ακροθαλάσσιο μονοπάτι πάνω σε πασσάλους που θα είναι μπηγμένοι μέσα στη θάλασσα.

Επίσης πρέπει να γίνει άμεση διορθωτική επέμβαση στο Νησάκι και στις Γέφυρές του, καθάρισμα όλων των ρυακιών, ανάδειξη της Τεχνητής Λίμνης στο κέντρο του Αλσους και αναβάθμιση του Κέντρου Περιβάλλοντος.

Μπορεί όσα προτείνουμε σήμερα να απέχουν πολύ απ’ την πραγματοποίηση, όμως αν η Δήμοτική Αρχή δεν κάνει άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις στον Κούταβο αυτός ο μικρός Παράδεισος δεν θα ξεφύγει ποτέ από την …κόλασή του

Μιά άποψη του «πετάλου» του Κουτάβου.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης «εμφυτευμένο» στην καρδιά του Αλσους