Εχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τις 27 του περασμένου Γενάρη που με πρωτοσέλιδο άρθρο αποκαλύπταμε ότι «Τα 3 έργα παραδόθηκαν …με αστερίσκο».

Ο λόγος για τα περιβόητα τρία έργα «ανάπλασης» στο Αργοστόλι: της Κεντρικής Πλατείας Βαλλιάνου, της παρακείμενης οδού Βαλλιάνου και της παραλιακής ζώνης από την Γέφυρα μέχρι τη Λαχαναγορά.

Και …οι αστερίσκοι;

Δεν έχουν παραδοθεί από τους εργολάβους!

Και δεν έχουν αποπληρωθεί!

Τουλάχιστον τα δύο εκ των τριών έργων έχουν οφειλές, ενώ το τρίτο που έχει ξοφληθεί έχει γίνει με πολλά ερωτηματικά.

Με στοιχεία λοιπόν αποκαλύψαμε ότι η συνολική οφειλή για τα τρία έργα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «λεφτά υπάρχουν» είναι …1.120.694,10 ευρώ!

Αν σε αυτά προστεθούν και ακόμη 98.533,72 ευρώ που έβαλε ο Δήμος από το δικό του ταμείο για το έργο της οδού Π. Βαλλιάνου, φθάνουμε σε ένα άνοιγμα για το Δήμο …1.219.227,82 ευρώ!

Έκτοτε έχουν περάσει …52 ολόκληρες ημέρες και «σιγή ασυρμάτου» επικρατεί τόσο στη πλευρά του Μεγάρου όσο και στη πλευρά της Περιφέρειας μιας και μέσω αυτής γίνονται οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Και καλά οι Μεγαρίτες έχουν τα δικά τους προβλήματα και τρεχάματα με τα πορίσματα και τις εκθέσεις και τις αγοραπωλησίες με τα καράβια τους, αν και δεν δικαιολογούνται με τίποτα ότι «έχουν βάλει στον αυτόματο» τον Δήμο από τα Χριστούγεννα, οι Περιφερειακοί όμως (Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης) τι δικαιολογία έχουν να μην ενημερώνουν τι ακριβώς συμβαίνει;

Μία βέβαια είναι η εξήγηση:

Οι αποκαλύψεις του «Ημερήσιου» είναι καθ’ολοκληρία αληθείς!

Και καλά όλοι οι αρμόδιοι Δήμου και Περιφέρειας έχουν κάθε λόγο να έχουν «καταπιεί το αμίλητο νερό»… Οι της αντιπολίτευσης όμως και στον ένα και στον άλλο θεσμό τι κάνουν; Έτσι για τα μάτια του κόσμου, έστω …μια ανακοίνωση, μια ερώτηση, μια διαμαρτυρία! Μπαααα! Εκτός και αν το να γίνονται έργα, όπως γίνονται… και ο Δήμος να τα κάνει τσάμπα είναι και νόμιμο και ηθικό!

Εμείς πάντως σήμερα θα κάνουμε άλλη μία αποκάλυψη περί έργων και χρηματοδότησή τους:

Λεφτά για το έργο του γηπέδου στο Αργοστόλι …δεν υπάρχουν στο σχετικό πρόγραμμα!

Μπορεί να έχει μπλοκαριστεί το έργο από τα «αρχαιολογικά» ευρήματα των μπάζων των γκρεμισμένων κτιρίων του Αργοστολιού στους σεισμούς του 1953 και να αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανικανότητα των αρμοδίων του Δήμου (αλλά και της Περιφέρειας στο βαθμό που εμπλέκεται με τις σχετικές άδειες) να διαχειριστούν την δίχως προβλήματα κατασκευή των δημοτικών έργων, αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ!

Και εξηγούμαστε:

Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕ)

016 από τις 24/12/2014 με την ονομασία «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ “ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ”-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ» και κωδικό 2014ΣΕ01 600036 06 24).

Δημοπρατήθηκε στις 20/6/2017 και η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφτηκε στις 10 του περασμένου Γενάρη στο ποσόν των 377.749,24 ευρώ (31,37% επί του προϋπολογισμού του έργου).

Προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 300 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 16 του ερχόμενου Οχτώβρη.

Τα λεφτά που είναι διαθέσιμα από το Υπουργείο για κάθε έργο δημοσιεύονται κάθε τόσο με την υπογραφή της ΣΑΕ 016.

Με λίγα λόγια, ακόμη και να τελειώσει το έργο στην προθεσμία του, αν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα τα 377.749,24 ευρώ δεν πρόκειται να ξοφληθεί.

Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι λόγω της στενότητας των οικονομικών του κράτους οι επιχορηγήσεις για τα δημόσια έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, άρα και των αθλητικών έργων δίνονται με «το σταγονόμετρο».

Eτσι είναι πραγματικότητα ότι όλα τα αθλητικά έργα στην Ελλάδα βολοδέρνουν για να τελειώσουν τα τελευταία χρόνια αφού δεν υπάρχει ομαλή χρηματοδότηση.

Η ΣΑΕ 016 για το 2018, λοιπόν, δημοσιεύτηκε από τις 30/1/2018 (Υπουργική Απόφαση 11422/2018 με ΑΔΑ; 6Β6Ι465ΧΙ8-ΚΩ8) και περιλαμβάνει 10 μόνο έργα ανάμεσα στο οποία το δικό μας γήπεδο …δεν υπάρχει!!!

Το ακόμη δυσοίωνο στοιχείο είναι ότι ενώ πέρυσι 2017 οι διατιθέμενες πιστώσεις για την ΣΑΕ 016 ήταν 9,112,477.25 ευρώ, εφέτος έχουν περιοριστεί στα 6.800.000 ευρώ!

Το τι μέλλει γενέσθαι με την εξέλιξη του έργου, είτε με τα «αρχαιολογικά» μπάζα, είτε με τον χώρο εναπόθεσης των μπάζων (στα Δαυγάτα πάντως αποκλείεται…), είτε ακόμη-ακόμη και με την χρηματοδότηση του έργου, μόνο ένας Θεός …της μπάλας ξέρει στα σίγουρα.

Και για να πούμε δυό τελευταίες αλήθειες:

1ον) Αλλοίμονο και αν με τόσα λεφτά έσοδα ο Δήμος από τα σπήλαια, τις παραλίες, τις ανεμογεννήτριες, τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, τα ιχθυοτροφεία, τους δημοτικούς φόρους και τόσες άλλες πηγές δεν μπορεί να διαθέσει …ούτε 400 χιλιάρικα για τη νεολαία της Κεφαλονιάς (377.749,24 ευρώ για την ακρίβεια!) και το ιστορικό γήπεδο της πρωτεύουσας του νησιού «Ανδρέας Βεργωτής».

2ον) Είναι κανόνας στη ζωή: Πρόβλημα που επαναλαμβάνεται δεν είναι πρόβλημα!

Και το πρόβλημα της εναπόθεσης των μπάζων του γηπέδου μετά το φιάσκο με τα μπάζα των τριών έργων των αντίστοιχων αναπλάσεων στο Αργοστόλι δεν είναι …δεύτερο πρόβλημα. Είναι ανικανότητα!