Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο 17 Μαρτίου στην Κέρκυρα, το σημαντικότερο θέμα για την Κεφαλονιά ήταν το θέμα του ΤΕΙ και η τύχη του Τ.Η.Μ.Ο. στο Ληξούρι.

Στη συνεδρίαση μάλιστα παραβρέθηκε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης ο οποίος σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης πήρε το λόγο και είπε «χθες το βράδυ δέχτηκα τηλεφώνημα από τον κύριο Μαραβέγια (Σημείωση: Τον πρώην Πρόεδρο του ΤΕΙ) και το γραφείο του υπουργού και μου τέθηκε τελεσίγραφο να δεχτώ να φύγει το τμήμα Μουσικών Οργάνων από το Ληξούρι».

Η είδηση φυσικά και προκάλεσε αίσθηση γιαυτό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η ενημέρωση του δημάρχου στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του χθεσινού «Η» από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος είπες τα εξής σχετικά με το περιβόητο τηλεφώνημα:

«Μέσα από τη συνάντηση που ήταν με τον υπουργό, ο κ. Μαραβέγιας, όπως είπε ο δήμαρχος – του έδωσε «τελεσίγραφο» λέγοντάς του ότι για να τελειώσει το θέμα, πρέπει να δεχθεί ο κ. Παρίσης το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων να συγχωνευθεί με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι, το οποίο θα έχει δύο κατευθύνσεις, μία εκ των οποίων θα είναι το Τμήμα Ηχου και Μουσικών Οργάνων κάτι που δεν δέχτηκε».

Καταρχήν υπάρχει ένα θέμα με την αξιοπιστία των όσων μετέφερε ο δήμαρχος.

Ή τα όσα είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αληθή ή τα όσα είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και τα δύο δεν συμβαδίζουν!

Και αυτό γιατί:

Αλλο πράγμα είναι «να φύγει το τμήμα» και εντελώς διαφορετικό «να γίνει η μία από τις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας».

Η πρώτη εκδοχή δεν συζητιέται καν και δικαιολογημένα ο Παρίσης «να το παίξει τρελός» αν επιλεγεί από το Υπουργείο, όπως χαρακτηριστικά φέρεται ότι είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για την δεύτερη εκδοχή όμως γιατί δεν μπορεί να ειδωθεί ως ύστατη λύση;

Ας σημειωθεί καταρχήν ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της «Επιτροπής Γαβρόγλου» στις αρχές Ιανουαρίου το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Αργοστολίου αναβαθμίζεται σε Πανεπιστημιακό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και μάλιστα ενσωματώνοντας μέρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων που σήμερα εδρεύει στη Λευκάδα θα ενταχθεί στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής με έδρα την Κέρκυρα.

Αν λοιπόν, λέμε αν, το Τμήμα Ηχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου γίνει Πανεπιστημιακή Μονάδα και παραμείνει ΒΕΒΑΙΩΣ στο Ληξούρι αλλά οργανωτικά υπάγεται ως κατεύθυνση στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Αργοστολίου …ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ;

Εχουμε την εντύπωση, και το λέμε καλοπροαίρετα, ότι ο δήμαρχος μπροστά στην αγωνία του για την τύχη του Τ.Η.Μ.Ο. δεν μεταφέρει επακριβώς όσα του ειπώθηκαν στο τηλέφωνο από τον πρώην Πρόεδρο του ΤΕΙ Ναπολέοντα Μαραβέγια, με αποτέλεσμα «οι λεπτομέρειες» που είναι κρίσιμες για την τελική απόφαση να μην λαμβάνονται υπόψη.

Και επί πλέον. Αν όντως μεταφέρθηκε στον δήμαρχο η δεύτερη εκδοχή, αυτή που ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ δίχως καν να διερευνηθεί το θέμα.

Μήπως τελικά σε μια τέτοια περίπτωση το Τ.Η.Μ.Ο. Ληξουρίου και ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ έστω και αν δεν αποτελεί ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα;

Αλλωστε η πρακτική των κατευθύνσεων σε Πανεπιστημιακά Τμήματα είναι πλέον διαδεδομένη στην Πανεπιστημιακή οργανωτική δομή τόσο της Ελλάδας όσο και του Εξωτερικού.

Σαν χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρουμε το ίδιο το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου που σήμερα λειτουργεί και έχει τρεις κατευθύνσεις 1) Μουσική Σύνθεση 2) Μουσική Εκτέλεση και 3) Μουσικές Επιστήμες (Μουσική Παιδαγωγική και Μουσική Τεχνολογία).

Μήπως λοιπόν θα πρέπει με νηφαλιότητα και γνώσεις επί του θέματος και φυσικά δίχως μαγκιές και βαρύγδουπες εκφράσεις που μόνο για εσωτερική κατανάλωση προσφέρονται, να διερευνηθεί ως ύστατη λύση το Τμήμα Ηχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου να συνεχίσει ως Πανεπιστημιακή Κατεύθυνση (πάντα στις εγκαταστάσεις του στο Ληξούρι) έστω και ως τέταρτη κατεύθυνση στο υπάρχον τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου;

Και κάτι τελευταίο.

Εμείς θα κρατήσουμε πάντως μία παράγραφο του δελτίου Τύπου του Γραφείου Τύπου Κυβερνητικού Εκπροσώπου με θέμα «Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, για τα επόμενα βήματα στην διαδικασία συνεργειών των δύο Ιδρυμάτων» που αν και εκδόθηκε την ίδια ημέρα (21/3) με το Δημοτικό Συμβούλιο ουδείς ανέφερε.

Λέει λοιπόν το εν λόγω δελτίο Τύπου:

«Αποκλειστική εκκρεμότητα παραμένει η πρόταση του ΥΠΠΕΘ για την αναβάθμιση της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου».

Αρα το θέμα δεν έχει κλείσει!

Και η εκκρεμούσα «αναβάθμιση της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου» και μάλιστα ως πρόταση του Υπουργείου αφήνει αν όχι τίποτε άλλο περιθώρια αισιοδοξίας για την τύχη του δικού μας Τμήματος Ηχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου.

To ΤΗΜΟ Ληξουρίου