Ας τα βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα περί τα σχολικά κτίρια!

1ον) Τα σχολεία ανήκουν στο Δήμο!

2ον) Η Περιφέρεια τη μόνη αρμοδιότητα περί σχολείων που έχει είναι να χρηματοδοτεί τις προτάσεις των Δήμων μέσω του ΕΣΠΑ για νέα σχολικά κτίρια και επισκευές σχολείων. Και για να ακριβολογήσουμε την αρμοδιότητα για την χρηματοδότηση των σχολείων από το ΕΣΠΑ έχει η Ειδική Υπηρεσία του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014 – 2020 και ο περιφερειάρχης ως επικεφαλής της. Ουδείς άλλος έχει αρμοδιότητα, ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε οι αντιπεριφερειάρχες και πολύ περισσότερο οι υπουργοί και οι βουλευτές.

3ον) Οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (Πρώην ΟΣΚ) είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού Κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές μεταξύ των οποίων και τα σχολεία. Ομως ο Δήμος για να χτίσει ένα σχολείο δεν είναι υποχρεωτικό να καταφύγει στις Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ.Α.Ε.). Μπορεί να φτιάξει ένα σχολείο και ο ίδιος ο Δήμος, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Κέρκυρας που φτιάχνει από το τρέχον ΕΣΠΑ τρία σχολεία και έφτιαξε από το προηγούμενο άλλα τέσσερα.

4ον) Πρόσφατα με απόφαση του περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου και σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδίου εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ:

«Αποκατάσταση βλαβών από σεισμούς και ενισχύσεις σε 5 σεισμόπληκτα σχολεία της Κεφαλονιάς και πιο συγκεκριμένα:

2o και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, με προϋπολογισμού 1.750.000Ε.

Γυμνάσιο και Λύκειο Ληξουρίου, με προϋπολογισμού 2.282.000Ε.

4ο Δημοτικό σχολείο Αργοστολίου, με προϋπολογισμού 1.185.000Ε.

2ο Δημοτικό σχολείο Ληξουρίου, με προϋπολογισμού 1.200.000Ε.

Νηπιαγωγείο Λακήθρας, με προϋπολογισμού 2.450.000Ε».

Σημείωση δικιά μας: Προφανώς από λάθος ο περιφερειάρχης αναφέρει για το Νηπιαγωγείο Λακήθρας το ποσόν των 2.450.000 ευρώ όταν σύμφωνα με την δικιά του απόφαση (ΑΔΑ: 692ΥΛΕ-Ι31) εγκρίθηκαν μόλις 112.406,75 ευρώ.

5ον) Λόγω των σεισμών 2014, σήμερα τέσσερα χρόνια μετά (και άγνωστο για πόσο ακόμα) στεγάζονται είτε εξ ολοκλήρου, είτε μερικώς σε κοντέινερ, είτε περιφέρονται, εκτός από τα σχολεία: Γυμνάσιο και Λύκειο Ληξουρίου, ΕΠΑΛ Ληξουρίου, Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, 2ο νηπιαγωγείο Ληξουρίου, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 4ο Δημοτικό Αργοστολίου, Εσπερινό Γυμνάσιο και Λυκιακές τάξεις Αργοστολίου, Νηπιαγωγείο Λακύθρας, υπάρχουν και σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερ ή σε άθλιες συνθήκες για διάφορους λόγους και συγκεκριμένα Λύκειο Πάστρας, Λύκειο Σάμης, Γυμνάσιο και Λύκειο Μεσοβουνίων.

Συνολικά σήμερα πάνω από 100 σχολικές αίθουσες στεγάζονται σε κοντέινερς σε όλη την Κεφαλονιά!

6ον) Αμφιβάλουμε αν αυτή η θλιβερή κατάσταση βρίσκεται σε κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας!

Δικαίως η Κεφαλονιά διεκδικεί τον καθόλου τιμητικό τίτλο της απέραντης παραγκούπολης σε ό,τι αφορά την σχολική στέγη!

7ον. Συνοπτικά σήμερα έχουμε την εξής τραγικά απερίγραπτη κατάσταση.

Εγκρίνεται Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ και μόνο η επισκευή πέντε σεισμόπληκτων σχολείων.

Μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι, και γονείς ξεσηκώνονται και απαιτούν:

  •  Νέα και (με επιχειρήματα) όχι επισκευασμένα κτίρια για το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το Λύκειο Ληξουρίου.
  •  Ειδικά για το τελευταίο δεν ζητάνε τίποτε περισσότερο από το να τηρήσει τις υποσχέσεις του ο Δήμος και να κατασκευαστεί το νέο κτίριο του Λυκείου Ληξουρίου που με μεγάλες υποσχέσεις και ατελείωτα «ΘΑ» εξήγγειλε ο ίδιος προσωπικά ο αντιδήμαρχος έργων και Ανταυτού Διονύσιος Λυκούδης και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο με την 63/28-2-2017 απόφασή του (ΑΔΑ: 7ΘΚΕΩΕ5-5ΦΘ).
  •  Γίνεται μεγάλη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα ΑΠΟΝΤΩΝ ΤΟΥ δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση ή του αναπληρωτή του και υπεύθυνου για τα έργα Διονυσίου Λυκούδη ή έστω του καθ’ύλην αρμόδιου για την Παιδεία Ευάγγελου Κεκάτου.
  •  Ο αντιπεριφερειάρχης Δρακουλόγκωνας αντί να εξηγήσει στους ενδιαφερόμενους ότι «εγώ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ με το θέμα, αλλά αν θέλετε έρχομαι μαζί σας και πάμε απέναντι (στο Δημοτικό Μέγαρο) στον αρμόδιο και εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για το θέμα Δήμο» μεγαλοπρεπέστατα …και στο δήθεν «αδειάζει» στα μάτια των διαδηλωτών τους αρμόδιους …εκτονώνοντας όμως έτσι τις διαμαρτυρίες και κατ’ουσίαν προφυλάσσει από τα χειρότερα τα φιλαράκια του της δημοτικής ηγεσίας!

8ον. Αντικειμενικά και δίχως κανένα ίχνος υπερβολής Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ γι’ αυτή την θλιβερή και συνάμα ντροπιαστική για την Κεφαλονιά εικόνα ανήκει στην δημοτική ηγεσία!

Και εξηγούμαστε:

Α. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής ηγεσίας …για την παραγκούπολη στα σχολεία Πάστρας, Σάμης και Μεσοβουνίων που δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς και πολύ περισσότερο που δεν έχει πράξει το ελάχιστο για να σχεδιάσει την εξάλειψη της.

Ούτε μία μελέτη δεν φρόντισε να φτιάξει!

Και μην μας πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά γιατί οι σπατάλες στην …KEKATOS TOURS συνεχίζουν να προκαλούν…

Β. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής ηγεσίας …για την προσθήκη προκάτ αιθουσών στη Σάμη τον Σεπτέμβρη του 2015 όταν ίδια την διατυμπάνιζε ως μέγα επίτευγμα της δια του αντιδημάρχου των έργων και της περιοχής Διονυσίου Λυκούδη και δεν φρόντισε να σχεδιάσει την κατασκευή μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Γ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής ηγεσίας …για το αποκορύφωμα της εγκληματικής αδιαφορίας της σχετικά με την ασφάλεια των μικρών παιδιών το Νηπιαγωγείο Λακήθρας.

Τέσσερα χρόνια τώρα τα μικρά παιδάκια και οι δάσκαλοί τους γυρίζουν -στην κυριολεξία- «από χωρίου εις χωρίον» και τελικά όλη κι όλη η ζημιά του σχολείου σύμφωνα με τη μελέτη της ΚτΥπ ΑΕ είναι 95 ψοροχιλιάρικα! Την ίδια ώρα 40 χιλιάρικα πηγαίνανε ένα χρόνο μετά τους σεισμούς (18/3/2015 η σύμβαση) για κουφώματα στο γραφείο του αντιδημάρχου έργων (ΑΔΑ: 7ΝΤΑΩΕ5-ΧΩΦ)…

Δ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής ηγεσίας …για το φιάσκο της δωρεάς Μαρινάκη-Ολυμπιακού.

Η περιβόητη δωρεά έμεινε στα όρια της καταιγιστικής διαφήμισης σε όλη την Ελλάδα και στις βαρύγδουπες δηλώσεις του δημάρχου Παρίση προς τον μηδέποτε Ευεργέτη της Κεφαλονιάς ότι «η Κεφαλονίτικη φυλή δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την ενέργειά σου και θα παραμείνει για πάντα βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μας».

Ε. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής ηγεσίας …για την πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος που δημιουργήθηκε στα σχολεία από τους σεισμούς.

Ως μνημείο ντροπής θα συνοδεύουν την δημοτική ηγεσία οι δίχως συστολή υποσχέσεις είτε της ιδίας, είτε δια στόματος του αλήστου μνήμης Χρυσοχοΐδη το 2014 για επίλυση του προβλήματος μέχρι «τέλος Οκτωβρίου» και οι πομπώδεις μεγαλόστομες εκφράσεις του τύπου «o άνθρωπος που πήρε την Κεφαλονιά στην πλάτη του».

Φυσικά ουδείς ξεχνάει ότι ακόμη και «προίκα» δόθηκαν οι υποσχέσεις για τις προεκλογικές ανάγκες του αδελφού του Ανταυτού και υποψήφιου της ΝουΔου Χαράλαμπου Λυκούδη για «νέα, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία».

Στ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής ηγεσίας …για τα τέσσερα χαμένα χρόνια και για το αλαλούμ που ‘έχει προκύψει, όταν δεν φρόντισε να αποφασίσει αυτή ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ποια σχολεία θα επισκευαστούν και ποια σχολεία θα χτιστούν εκ νέου και όχι να αφήσει άλλοι και εν προκειμένω οι Κτ Υπ Α.Ε. να αποφασίσουν.

Ζ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής ηγεσίας …για τα χαμένα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ. Την ώρα που ο Δήμος Κέρκυρας παίρνει τα λεφτά του προηγούμενου και του σημερινού ΕΣΠΑ φτιάχνοντας ο ίδιος σχολεία (7 συνολικά!) ο σεισμόπληκτος Δήμος Κεφαλονιάς με την απέραντη σχολική παραγκούπολη «πετάει το μπαλάκι» σε όλους τους άλλους και αποποιείται των ευθυνών του για τα νέα παιδιά εντελώς ξεδιάντροπα.

Συμπέρασμα; Με ανίκανη τη δημοτική ηγεσία και ανύπαρκτη ή στην καλύτερη περίπτωση «για τα μάτια του κόσμου» αντιπολίτευση, όλο το βάρος πέφτει εκ των πραγμάτων στην ΕΛΜΕΚΙ, τους μαθητές και τους γονείς να επιβάλλουν τα αυτονόητα.

Οι παράγκες του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Ξενία