Με αφορμή το χθεσινό καυστικό άρθρο του Πολιτικού Αναλυτή στον «Η» σχετικά με τα εκατομμύρια που μοιράζει σε Κέρκυρα και Λευκάδα ο Κεφαλονίτης περιφερειάρχης, κάναμε έρευνα για να δούμε που βρίσκεται το έργο της «προσωρινής υποστήλωσης του διατηρητέου κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ληξουρίου (Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης)», για το οποίο ο «Η» από 1η/2 έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου της μη υλοποίησής του, γράφοντας ότι «το έργο της “προσωρινής υποστύλωσης του διατηρητέου κτηρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ληξουρίου (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη)” κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί και η εργολήπτρια εταιρεία είναι “προ των πυλών” να αποχωρήσει από την εκτέλεση των εργασιών»!

Δυστυχώς, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το έργο, δυστυχώς επαναλαμβάνουμε, ο «Η» επαληθεύτηκε!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η εργολήπτρια εταιρεία αποχώρησε από το έργο και η εργολαβία διαλύθηκε, αφού από το Νοέμβριο προσπάθησε, με καθημερινές πιέσεις, ο Φορέας του έργου, το Υπουργείο Παιδείας, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, βάση της Μελέτης και της Σύμβασης, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει επί της ουσίας το έργο.

Παρόλο λοιπόν που οι εναρκτήριες εργασίες στις εξωτερικές περιμετρικές θεμελιώσεις του Κτιρίου είχαν ξεκινήσει μετά την εγκατάσταση της εργολήπτριας, τα υλικά κατά το μεγαλύτερο μέρος είχαν μεταφερθεί στο χώρο του έργου (τα οποία βρίσκονται ακόμα εκεί και καταστρέφονται) από το Σεπτέμβριο, το Συνεργείο και τα μηχανήματα ήταν «επί ποδός πολέμου», το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε μία άνευ λογικής και αιτιολογίας άρνηση να συνεργασθεί για την εφαρμογή της Μελέτης, που σημειωτέον είναι και ελλιπέστατη, αφού δεν περιέχει Γεωτεχνική μελέτη, απαίτηση του Υπουργείου για να εκτελεσθεί το έργο και να έχει κατασκευαστική επάρκεια. Σημειωτέον ότι για την  Γεωτεχνική Μελέτη (προϋπολογισμού περίπου 25.000 Ευρώ) το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία διαδικασία για την πραγματοποίησή της.

Η εργολήπτρια στην κυριολεξία έπεφτε σε «τοίχο» κάθε φορά που ζητούσε να εφαρμοστούν τα συμβασιοποιημένα.

Επιπλέον, η «φιλοξενία» της Βιβλιοθήκης (βιβλία, αρχεία, έπιπλα κ.λπ.) για την οποία είχε δεσμευθεί ο Δήμος Κεφαλονιάς ότι θα αναλάβει στο Μουσείο Ληξουρίου δεν έγινε ποτέ, αφού και στο Μουσείο θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί κάποιες εργασίες αποκατάστασης ζημιών που έχει το Κτίριο, ώστε να μπορεί να προσφέρει την «φιλοξενία» στην Ιακωβάτειο.

Για όλα τα παραπάνω, η εργολήπτρια εταιρεία, έκανε …«ηρωϊκή» έξοδο από το έργο, αφήνοντας στον …αέρα ένα σημαντικό έργο για το Ληξούρι, την Παλική, αλλά και την Κεφαλονιά ολόκληρη! Ενα έργο Πολιτισμού, που μετά από τέσσερα και κάτι χρόνια από τους σεισμούς του 2014 «θρηνεί τις πληγές του», λόγω της αναλγησίας του Κράτους, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο!

Ηλθε κι έδεσε η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής ακόμα και για ένα τόσο απλό θέμα αλλά μεγάλο για τον Πολιτισμό της Κεφαλονιάς, με την παροιμιώδη κρατική γραφειοκρατία !

Και επί πλέον. Αντί η Δημοτική Αρχή, να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση, (και με γροθιές στο τραπέζι αν χρειαζόταν!!!) για να ολοκληρωθεί άμεσα -έστω και η προσωρινή αποκατάσταση της Ιακωβατείου-, αντιθέτως φάνηκε αναξιόπιστη να τηρήσει αυτά που η ίδια, διά του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση προσωπικά και εθελοντικά προσφέρθηκε να παρέχει, δηλαδή το Μουσείο Ληξουρίου για την φιλοξενία της!

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να μεταβεί στο Ληξούρι Κλιμάκιο του Υπουργείο Παιδείας και ο εκπρόσωπος της Εργολήπτριας, προκειμένου να παραδοθεί το έργο, ανεκτέλεστο!

Να θυμίσουμε ότι το έργο ήταν προϋπολογισμού 359.024,52Ε€ με το ΦΠΑ, το προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων στις 7 Μαρτίου 2017, δημοπρατήθηκε στις 4 Απριλίου 2017. Η σύμβαση με την εργολήπτρια Εταιρεία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017 στο ποσόν των 147.890,50 ευρώ (έκπτωση 58,81%) και ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών σύμφωνα με την προκήρυξη ήταν μόλις 90 ημέρες, που σήμαινε, ότι κάπου στο …Νοέμβριο του 2017 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί!

Μία πολύ θλιβερή κατάληξη για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, που «κουβαλά μέσα» της σχεδόν όλη την ιστορία της Παλικής και μεγάλο μέρος της Κεφαλονιάς!

Από δώ και μπρός όμως, πρέπει οι Παλικισιάνοι να απαιτήσουν το βάρος της αποκατάστασης της Βιβλιοθήκης να το «σηκώσει» ο Δήμος και ο Δήμαρχος να προβεί, έστω και καθυστερημένα, σε άσκηση σκληρής πίεσης στο Υπουργείο Παιδείας να συντομευθούν οι διαδικασίες επαναδημοπράτησης, προτού χαθεί η χρηματοδότηση του έργου (εάν υπάρχει ακόμα!) και η Ιακωβάτειος να έχει ελπίδα να σωθεί!

Το δημοσίευμα του «Η» (1/2/18) για την Ιακωβάτειο που επιβεβαιώνεται πλήρως!