Η «Ενωμένη Τετράπολη» για το ΤΗΜΟ

B. Ρουχωτάς

Από την Δημοτική Παράταξη «Ενωμένη Τετράπολη» ανακοινώθηκαν τα εξής:

Εν όψει του επικείμενου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας την 31η Μαρτίου 2018 για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κρίνουμε σκόπιμο ως παράταξη να καταθέσουμε προκαταβολικά τις απόψεις μας, με στόχο, αφ’ ενός την καταγραφή τους και πιθανόν την υποβοήθηση και των υπολοίπων παρατάξεων και των φορέων σε μια κοινή και ουσιαστική τελική θέση για το θέμα, και αφ ετέρου να περιορίσουμε χρονικά στο μέτρο του δυνατού τις τοποθετήσεις των μελών της παράταξης μας ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος σε όσους φορείς θα θελήσουν να τοποθετηθούν.

Κατά την άποψη μας λοιπόν κρίνεται σκόπιμη και επιβεβλημένη η διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ως τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με τις ήδη υπάρχουσες σχολές και η περαιτέρω ουσιαστική αναβάθμιση του η οποία σε αδρές γραμμές μπορεί να προκύψει μέσα από:

  • Την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού με ιδιαίτερη προσοχή στο εκπαιδευτικό προσωπικό και αποφυγή άθλιων πρακτικών του παρελθόντος στο θέμα.
  •  Της αποκατάστασης της αυτοτέλειας του ΤΕΙ μέσω εκλεγμένων πρυτανικών αρχών και άμεση κατάργηση του καθεστώτος των διοικουσών επιτροπών οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς μέχρι σήμερα να υπηρετήσουν τον στόχο της ανάπτυξης του ΤΕΙ.
  •  Της χρηματοδότησης του ιδρύματος ΚΑΤ αναλογία με τα υπόλοιπα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Tης ανάληψης από τις εκλεγμένες πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ποσοτικής αλλά και ποιοτικής αναβάθμισης και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον προσανατολισμό του ως τριτοβάθμιο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αλλωστε η άποψη μας για την διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συμπίπτει με την δήλωση του υπουργού παιδείας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Θεσσαλονίκης» όπου είπε «Δεν θα κλείσει κανένα ΤΕΙ. Η απάντηση είναι κατηγορηματική». (esos ο υπουργός παιδείας για τις επικείμενες συνενώσεις Πανεπιστήμιων ΤΕΙ δημοσίευση 27.3.2018).

Σε περίπτωση όμως κατά την οποία η πολιτεία επιλέξει την συνένωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η θέση μας είναι ότι όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πρέπει να παραμείνουν εν λειτουργία στα πλαίσια του Ιονίου Πανεπιστημίου, και όπου απαιτείται, να ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω αναβάθμιση τους.

Ειδικότερα τα τμήματα του ΤΕΙ στην Κεφαλλονιά λειτουργούν αποτελεσματικά, έχουν υψηλό δείκτη επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους, και στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια (τα οποία έχουν παραχωρήσει οι πρώην Δήμοι Αργοστολίου και Παλικής) και επομένως δεν υφίσταται κανένας λόγος που να συνηγορεί στην απορρόφηση κανενός τμήματος της Κεφαλλονιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (και μάλιστα από τμήματα σκιές) αλλά πρέπει να ενταχθούν ως έχουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Προφανώς και θεωρούμε παντελώς ανεδαφικές προτάσεις που αναφέρονται στην κατάργηση του τμήματος τεχνολογίας ήχου στο Ληξούρι και την αντικατάσταση του με τμήμα πολιτικών μηχανικών η αρχιτεκτόνων σε μια εποχή μάλιστα που ο τομέας υποδομών και κατοικίας στην Ελλαδα για πάρα πολλά επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται να ανακάμψει, υπάρχει πληθώρα διπλωματούχων μηχανικών αλλά και πλήθος πολυτεχνικών σχολών.

(Από το Γραφείο Τύπου)