5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ. Η σχολική παραγκούπολή η κορυφαία κληρονομιά!

Πέντε χρόνια κλείνουν σήμερα από τους σεισμούς του 2014.

Οι πληγές ορθάνοιχτες σε πολλές περιοχές της Κεφαλονιάς και κυρίως το Ληξούρι και την Παλική, αλλά και στο Αργοστόλι και αρκετά χωριά της γύρω περιοχής (π.χ. τα Κουρουκλάτα).

Θα εστιαστώ σε μία πληγή που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πονάει (ή …πρέπει να πονάει) τον καθένα ενεργό πολίτη.

Τα σεισμόπληκτα σχολεία!

Θα μεταφέρω την κατάσταση που επικρατεί, όπως την αποτυπώνει ο Δημήτρης Μαντζουράτος πρόεδρος της ΕΛΜΕ-Κ.Ι. στο περσινό «επετειακό» κείμενό του, επισημαίνοντας ότι ένα χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει ίδια αν όχι χειρότερη από αυτήν που περιγράφεται:

«Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχίζουν να είναι σε κοντέινερ, το ΓΕΛ Ληξουρίου, το ΓΕΛ Πάστρας, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου, και ένα τμήμα των σχολείων της Σάμης και των Μεσοβουνίων. Ιδιαίτερα στην Παλική η κατάσταση είναι τραγική: το ΓΕΛ Ληξουρίου, δε μπορεί να λειτουργήσει όταν βρέχει ή όταν φυσάει, το ΕΠΑΛ Ληξουρίου λειτουργεί σε χώρο που κρίθηκε προβληματικός για παιδιά μικρότερων ηλικιών, χωρίς δεύτερη σκάλα διαφυγής και πυρασφάλεια, με το μηχανουργείο του να παραμένει τσακισμένο και ακατάλληλο για χρήση, «κόκκινο» και με εκτεθειμένο τον εξοπλισμό, ενώ το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα μικρό παλιό σχολείο του ’53 στο Σχινιά. Η εικόνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξίσου άσχημη, αφού ακόμη είναι σε κοντέινερ, το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, το 4ο Δημοτικό Αργοστολίου και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας».

Και αν θέλετε να μιλήσουμε με δημοσιευμένους αριθμούς, 90 αίθουσες προκάτ, εκ των οποίων 64 αίθουσες διδασκαλίας, 12 γραφεία, 18 WC και 5 κυλικεία, συνθέτουν την «απέραντη σχολική παραγκούπολη» της Κεφαλονιάς, όπως έχει καταγραφεί.

Πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014 έχει δρομολογηθεί όλο κι όλο η επισκευή τεσσάρων σχολείων από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και με προϋπολογισμό 4.779.406,75 ευρώ.

Η δωρεά Μαρινάκη-Ολυμπιακού (500.000 ευρώ) για την ανακατασκευή τεσσάρων σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό, πέντε χρόνια μετά αγνοείται με ό,τι σημαίνει αυτό.

Η δε ανέγερση νέων κτιρίων βρίσκεται στα επίπεδα της επιλογής οικοπέδου …ακόμη.

Και αυτή η αποτελεσματικότητα υπάρχει εν έτει 2019, όταν πριν από 66 χρόνια στους σεισμούς του 1953 που ισοπεδώθηκε ολόκληρη (σχεδόν) η Κεφαλονιά λίγα χρόνια μετά κάθε χωριό είχε και το σχολείο του και ειδικότερα στο Αργοστόλι που γνωρίζω πέντε χρόνια μετά, το 1958, λειτουργούσαν τα νέα κτίρια του Γυμνασίου Αρρένων, του Γυμνασίου Θηλέων και του Α’ Δημοτικού και ένα χρόνο αργότερα και του Γ’ Δημοτικού!

Ως επιμύθιο

Η αλήθεια είναι πως αν έλλειπε η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές) και βασικά η ΕΛΜΕΚΙ να κρατούν με κινητοποιήσεις και διαβήματα κάθε τόσο, στην επικαιρότητα την τραγική κατάσταση της «απέραντης σχολικής παραγκούπολης» στην Κεφαλονιά, είναι αμφίβολο αν κι αυτά τα ελάχιστα θα είχαν δρομολογηθεί !

Στην κατάσταση που βρίσκεται η σχολική υποδομή στην Κεφαλονιά απαιτείται ένα συνολικό και ταυτόχρονα υλοποιήσιμο πρόγραμμα.

Πόροι υπάρχουν ή θα υπάρξουν με το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νέο ΕΣΠΑ που έρχεται 2021-2027, αλλά και το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ αρκεί να ξέρεις να τους αξιοποιήσεις.

Το δυσκολότερο, το συνθετότερο αλλά και το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληρονομηθεί στις 26 Μαίου/2 Ιουνίου είναι αναμφίβολα η σχολική στέγη!