Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε ανακοινώσεις ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αλέξης Μοσχονάς.

Προχθές λοιπόν ο κ. Μοσχονάς έκανε την έκπληξη …και μίλησε!

Ισως και να είναι η πρώτη ανακοίνωση-απάντηση στη 12μηνη θητεία του σε δημοσιεύματα και αυτό έγινε σχετικά με τα 7 χιλιάρικα που ξόδεψε το Λιμενικό Ταμείο για να κλαδευτούν τα δένδρα στην παραλία της Σάμης.

Και αυτή η πρώτη απάντηση του κ. Μοσχονά ως …μνημείο γκάφας!

Ιδού γιατί:

Διαβεβαίωνε ότι «Για την ίδια ακριβώς εργασία το 2013 επί Προεδρίας  Ελπίδας Κατσαίτη δαπανήθηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς και Ιθάκης 10.000 ευρώ».

Και συμπέρανε περίπου θριαμβευτικά:

«Επομένως τα σχόλια ότι δήθεν επί Μοσχονά υπήρξε σπατάλη είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Μόνο που, όπως αποκάλυψε ο «Η» στο χθεσινό του φύλλο, ο κ. Μοσχονάς συνελήφθη …να μην λέει την αλήθεια όταν διαβεβαίωνε περί «ίδιας ακριβώς εργασία το 2013»! Η πρόσφατη κοπή των δένδρων δεν έχει καμία σχέση, ως μέγεθος εργασίας με αυτή του 2013!

Και επειδή λοιπόν ο κ. Μοσχονάς αποφάσισε να απαντάει στα δημοσιεύματα που τον αφορούν θα θέλαμε να μας απαντήσει για κάποιες περίεργες συμπτώσεις με τις αναθέσεις του.

Την περασμένη Δευτέρα 2/4/2018 γίνονται δύο απευθείας αναθέσεις σε επιχειρηματία.

Η μία η 34/2018 για «προμήθεια υλικών συντήρησης και επισκευής λοιπών μονίμων εγκαταστάσεων λιμένων» με ΑΔΑ: 7ΧΞΤΟΡΗ0-Λ44 δαπάνης 2.103 ευρώ και «κολλητά» η δεύτερη 35/2018 για «προμήθεια υλικών συντήρησης και επισκευής κτιρίων» με ΑΔΑ: Ω3Δ8ΟΡΗ0-ΣΗΚ δαπάνης 2.237 ευρώ.

Μετά από 24 ώρες στις 3/4/2018 γίνεται και …η πληρωμή τους.

Για την πρώτη ανάθεση 34/2018 με το 122β/2018 και ΑΔΑ: 6ΥΔ7ΟΡΗ0-ΝΞΕ ένταλμα πληρωμής και για την δεύτερη ανάθεση 35/2018 με το 121β/2018 και ΑΔΑ: Ψ6ΤΥΟΡΗ0-ΧΨΙ.

Σημειώνεται ότι και τα δύο εντάλματα αναφέρονται ως …ΕΠΙΤΡΟΠΙΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ που σημαίνει ότι τα έχει θεωρήσει ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι ερωτήσεις μας είναι αυτονόητες και απλές:

ΠΡΩΤΗ: Γιατί δύο αποφάσεις ανάθεσης προμήθειας για το ίδιο αντικείμενο και δίχως μάλιστα να αναφέρεται για πού συγκεκριμένα προορίζονται τα υλικά, όπως για παράδειγμα η 5/2018 απόφαση του κ. Μοσχονά με ΑΔΑ: ΩΔΛΓΟΡΗ0-Λ5Ζ δαπάνης 1.500 ευρώ που προσδιορίζεται επακριβώς «για τη συντήρηση και επισκευή του κτιρίου του Λιμενικού Φυλακίου Ληξουρίου»;

ΔΕΥΤΕΡΗ: Τι βιασύνη είναι αυτή που την επομένη, μέσα σε 24 μόλις ώρες, εξοφλούνται και οι δύο προμήθειες και μάλιστα για δύο τιμολόγια του προμηθευτή που εκδόθηκαν την ίδια στιγμή …διαφορετικής όμως αρίθμησης; Το ένα για την προμήθεια 34/2018 φέρει αριθμό (σύμφωνα με τα συνημμένα του εντάλματος) 3309/18 και το άλλο για την προμήθεια 35/2018 φέρει αριθμό (σύμφωνα επίσης με τα συνημμένα του εντάλματος) 342/18 …τρεις χιλιάδες αριθμούς μακρά του έτερου!

ΤΡΙΤΗ: Τα εντάλματα φέρουν ημερομηνία 3/4/2018 την ίδια με την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων. Και τα δύο φέρονται να έχουν θεωρηθεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πότε πήγαν, πότε ελέγχθηκαν, πότε θεωρήθηκαν και πότε πρόλαβαν …και να πληρωθούν; Δεν μοιάζουν ολίγον εξωπραγματικά όλα αυτά με τα καθιερωμένα στις υπηρεσίες και μαζί οι με ταχύτητα φωτός πληρωμές;

Θέτουμε τα τρία παραπάνω ερωτήματα γιατί μια και μιλάμε για δημόσιο χρήμα, και για διαδικασίες πληρωμής προμηθειών που αν μη τι άλλο διεκδικούν το βραβείο για την ταχύτητά τους, και να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη με τα 4.340 ευρώ.


Αλλα 4,5 χιλιάρικα για …συντήρηση του μπαστουνιού!


Οι άνθρωποι είναι …Α-ΠΑΙ-ΧΤΟΙ! Ο λόγος για την δημοτική ηγεσία φυσικά και πάλι για τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αλέξη Μοσχονά!

Μόλις το περασμένο Σάββατο αποκαλύπταμε με αναλυτικά στοιχεία την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος το 2017 με …τα 34.206 ευρώ που πήγαν (πήγαν άραγε;) για εργασίες συντήρησης του μπαστουνιού των κρουαζιεροπλοίων στο Αργοστόλι και καταγγέλαμε το ξεκίνημα της φετινής σεζόν με 4.500 ευρώ απευθείας ανάθεση για βαψίματα!

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν το αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ του «Η» για τις ΑΘΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ στην τουριστικής μας προμετωπίδα του μπαστουνιού των κρουαζιεροπλοίων.

Και ω του θαύματος!

Την περασμένη Πέμπτη 29 Μαρτίου γίνεται δεύτερη ανάθεση επίσης 4.500 ευρώ (ταρίφα έχει βάλει φαίνεται ο Μοσχονάς στις αναθέσεις του…) και πάλι με το ίδιο αντικείμενο …για εργασίες συντήρησης του μπαστουνιού (ΑΔΑ: Ω1Γ5ΟΡΗ0-8Ι5).

Και αν αναρωτιέστε τι είδους εργασίες θα γίνουν και μάλιστα από μια εταιρεία που ναι μεν έχει ως αντικείμενο «επεξεργασία-εμπόριο μαρμάρων-λοιπές εργασίες» αλλά …έχει τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών το 2017 στο Λιμενικό Ταμείο και εφέτος ξεκίνησε δυναμικά με …7 χιλιάρικα για «κλάδεμα δέντρων» στη Σάμη, μην ανησυχείτε.

Οι εργασίες στο μπαστούνι θα γίνουν …«σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου»!

Προσώρας λοιπόν …9.000 ευρώ για συντηρήσεις κι έχει ο Θεός!

Μέχρι τα 34 χιλιάρικα το 2017 …το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πιαστεί το χέρι του Μοσχονά να υπογράφει αποφάσεις απευθείας ανάθεσης για …«συντήρηση του μπαστουνιού»!

Οχι, απόφαση για τη φύλαξη του μπαστουνιού δεν έχει υπογραφεί ακόμη και πολύ πιθανό να μην υπάρξει όπως και πέρυσι… Λεφτά το Λιμενικό Ταμείο έχει «να φάνε και οι κότες», τι είναι να δοθούνε και εφέτος στα «δικά μας παιδιά» όπως και πέρυσι καμιά 15αριά χιλιάρικα μόνο για μπογιατίσματα;

Και καλά, βρε αδελφέ, η Αποκεντρωμένη που ελέγχει τις αποφάσεις του Δήμου και των παραρτημάτων του …δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν διαβάζει, τι γίνεται με το δημόσιο χρήμα!

Αλλά για το Θεό! Ενας …ένας δημοτικός σύμβουλος οποιασδήποτε πλευράς και παράταξης δεν υπάρχει που να ενδιαφερθεί και να καταγγείλει την απροκάλυπτη ρεμούλα στο Λιμενικό Ταμείο;

Ή μήπως η αντιπολίτευση γίνεται μόνο με «βελούδινες καταγγελίες» και ανακοινώσεις για τους επιτυχόντες στις πανελλήνιες και τον αγώνα δρόμου της Fraport και ψευτοτσαμπουκάδες στο Συμβούλιο για τα μάτια του κόσμου;

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

ΑΝΑΛΥΤΗΣ