Η παραίτηση του Κώστα Διακάτου από την παράταξη του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση έφερε στην επιφάνεια το κλίμα που υποβόσκει στο εσωτερικό της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» εδώ και καιρό.

Τα όσα βγήκαν με τις ανακοινώσεις (και τα πολύ περισσότερα που ακούγονται στις κατ’ιδίαν συζητήσεις) δείχνουν ένα ακυβέρνητο καράβι που ταξιδεύει δίχως καπετάνιο, δίχως προορισμό και που το κάθε ένα μέλος του πληρώματος κάνει ό,τι του γουστάρει.

Δυστυχώς για την Κεφαλονιά έτσι έχουν τα πράγματα και όσο και να προσπαθούν οι λίγοι, ελάχιστοι, πιστοί που έχουν μείνει στην «Ισχυρή Κεφαλονιά» δεν αρκούν για να ανατρέψουν την δρομολογημένη προ πολλού μετάλλαξη και την πραγματικότητα της …«Ανίσχυρης Κεφαλονιάς».

Η συνοχή πλέον της άλλοτε κραταιάς δημοτικής παράταξης είναι αναπόφευκτα διαταραγμένη και το …«μπετόν αρμέ»  που μας πλασσάρανε μέχρι τώρα οι «ισχυροί» πάει να γίνει σμπαράλια…

Η ανεξαρτητοποίηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της δημοτικής παράταξης και κυρίαρχου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γιώργου Τζωρτζάτου έχει αλλάξει τις ισορροπίες όχι μόνο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και εντός της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» όσο και να μην εκδηλώνονται για προφανείς λόγους.

Ο Τζωρτζάτος αποχώρησε με φοβερές καταγγελίες και ένα χρόνο μετά από την περιβόητη συνέντευξή του στις 27/3/2017 όλα όσα έθεσε παραμένουν αναπάντητα από την Δημοτική Αρχή.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν εκδηλώνονται σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από συμβούλους της πλειοψηφίας με την παραμικρή αφορμή.

Η συνοχή είναι πλέον επίπλαστη και κρατιέται σε «μια κλωστή», αφού είναι γνωστό ότι στηρίζεται σε σχέσεις συμφερόντων είτε λόγω των αποζημιώσεων σχεδόν όλων των συμβούλων στις θέσεις που συμμετέχουν, είτε λόγω εργασιακής εξάρτησης συγγενών σε θέσεις συνεργατών του δημάρχου.

Οι Δημοτικές Κοινότητες (Αργοστόλι, Ληξούρι, Πόρος, Σκάλα, Σάμη, Φαρακλάτα), στις οποίες η «Ισχυρή Κεφαλονιά» έχει την πλειοψηφία έχουν εντελώς αδρανοποιηθεί.

Τα προβλήματα τεράστια και όλοι οι πρόεδροι με την δημοτική πλειοψηφία προτιμούν να μην συνεδριάζουν και «σφυρίζουν κλέφτικα» στις διαμαρτυρίες των συγχωριανών τους.

Η χαρακτηριστικότερη όλων περίπτωση η παραίτηση σύσσωμου του Τοπικού Συμβουλίου Σκάλας πριν ένα χρόνο (23/6/ 2017) με βαριές αναλυτικές καταγγελίες για την εγκατάλειψη του τουριστικού χωριού. Μονοί διπλοί πέσανε να τους μεταπείσουν Παρίσης, Λυκούδης και τα κατάφεραν μετά από …ένα μήνα οπότε και «το γύρισαν σε …κωλοτούμπα» όπως είχε τίτλο ο «Η» στις 21/7/2017 που ανακοίνωνε την άρση της παραίτησης.

Και μπορεί το 5μελές συμβούλιο της Σκάλας να παραμένει αλλά τα προβλήματα στο χωριό όχι μόνο συνεχίζουν άλυτα αλλά και έχουν πολλαπλασιαστεί.

Στο Ληξούρι ο Ευριπίδης Σπυράτος παραιτήθηκε στις 5/4/2017 από την Δημοτική Κοινότητα επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους» αλλά είναι κοινό μυστικό οι διαφωνίες του για την πλήρη εγκατάλειψη του Ληξουριού και ολόκληρης της Παλικής από την Δημοτική Αρχή Παρίση.

Μονοί και διπλοί πέσανε οι ηγήτορες της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» να μεταπείσουν το Σπυράτο αλλά …τζίφος. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνει αποδεχτή την παραίτηση Σπυράτου ο Δήμαρχος μετά από …δύο μήνες από την υποβολή της στις 7/6/2017!

Με την ευκαιρία: Αλήθεια πόσες φορές ο Αλέξανδρος Παρίσης έχει ανακοινώσει πως θα δέχεται τους πολίτες στο Ληξούρι σε τακτή ημέρα κάθε εβδομάδα και μετά από …μία το πολύ δύο φορές ακόμα και αυτό το ελάχιστο για το Ληξούρι εγκαταλείπεται;

Στο Γηροκομείο τα πράγματα είναι προ πολλού στο λά μινόρε!

Ο Μαέστρος (Γεράσιμος Αποστολάτος) με «τα νύχια και δόντια» κρατιέται στη θέση του προέδρου.

Εγκαταλειμμένο το ίδρυμα από την Δημοτική Αρχή βολοδέρνει στα άπειρα προβλήματα στο εντελώς ακατάλληλο κτίριο του ξενώνα του «Αγίου Ανδρέα».

Η ολοκλήρωση του νέου κτιρίου που …ποτέ δεν ολοκληρώνεται παρά τις άπειρες εξαγγελίες του Παρίση και του αρμόδιου για το έργο αντιδημάρχου Λυκούδη, έχει στοιχειώσει για τα καλά τη Δημοτική Αρχή.

Με τους άσχημους χειρισμούς της υπόθεσης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής (κανείς δεν γνωρίζει πόσες παρατάσεις έχουν πάρει οι δύο εργολαβίες που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει προ πολλού) το έργο έχει προ πολλού …«καεί»!

Η ανικανότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Ο Μαέστρος έχει «τρελαθεί»!

Και που φωνάζει ποιος τον ακούει; Κανένας!

Ακόμη και να τελειώσει το κτίριο (ένας Θεός ξέρει πότε αφού ο εξοπλισμός του κτιρίου ακόμη …δεν έχει δημοπρατηθεί) είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορεί να λειτουργήσει …ελλείψει προσωπικού!

Ο δήμαρχος έχει εύκολη την «καραμέλα» όπως έχει δείξει από ανάλογες περιπτώσεις (πρόσφατα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ): «Φταίει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον αφήνει να διορίζει κόσμο» μόνο που ξεχνάει να πει ότι ο ίδιος …είτε απέλυσε τους καμιά 20αριά συμβασιούχους υπαλλήλους που είχε, είτε δεν έχει κάνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ διάβημα στους υπουργούς!

Eτσι λοιπόν οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου ακόμη και από πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης «Ισχυρή Κεφαλονιά» του Παρίση είναι αναπόφευκτες αφού κανένας όσο καλές και νάναι οι προθέσεις του και η διάθεσή του να βοηθήσει δεν έχει …καμία όρεξη να βρεθεί μπερδεμένος από τη μια μέρα στην άλλη.

Αρχικά ήταν οι παραιτήσεις του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του γερόλυκου της τοπικής πολιτικής και της Νέας Δημοκρατίας Τάση Ζησιμάτου και του μέλους του συμβουλίου και πρωτοκλασάτου στελέχους της πλειοψηφίας (αντιδήμαρχος Οικονομικών) Σοφίας Γαρμπή (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 15/7/2017).

Σαν βόμβα έσκασε η παραίτησής τους, πολύ περισσότερο που οι προσωπικοί λόγοι που επικαλέστηκαν δεν είχαν καμία σχέση με τα δυσεπίλυτα προβλήματα που εμφανίζονταν ολοένα και περισσότερα στο Γηροκομείο και κυρίως με το έργο.

Η αντικατάσταση του αντιπροέδρου ήλθε …5 μήνες αργότερα στις 5/12/2017. Απόλυτη δυστοκία να αναπληρωθεί η κρίσιμη θέση του παραιτηθέντος Ζησιμάτου.

Τελικά βρέθηκε η Αθηνά Αυγουστάτου!

Η Αθηνά άντεξε όλους κι όλους …τρεις μήνες!

Στις 16/3/2018 «πέταξε» την παραίτηση της τυπικά μεν αναιτιολόγητη, αλλά ουσιαστικά με πάρα πολλά παράπονα για τα όσα συμβαίνουν στο Γηροκομείο και ιδιαίτερα με την κατάντια του έργου που «όλο τελειώνει και …τελειωμό δεν έχεις»!..

Ας σημειωθεί ότι η θέση του αντιπροέδρου του Γηροκομείου παραμένει κενή και δύσκολα θα καλυφθεί από αξιόλογο εννοείται μέλος της τοπικής κοινωνίας, αφού η προσφορά είναι ανύπαρκτη. Ποιος άλλωστε «βάζει το κεφάλι του στο ντορβά» οικιοθελώς; Ο ήρωας Πρόεδρος του Γηροκομείου Γεράσιμος Αποστολάτος τραβάει ,λόγω φιλότιμου εννοείται, μόνος του το σταυρό του μαρτυρίου γνωρίζοντας ότι «παίζει με το κεφάλι του κορώνα-γράμματα.

Δεν είναι απίθανο και στο Γηροκομείο να παιχτεί το ίδιο σκηνικό με το Λιμενικό Ταμείο όπου μετά το θάνατο του αντιπροέδρου Χρήστου Λευκαδίτη ουδείς πολίτης παρ’όλες τις κρούσεις που είχαν γίνει δεν προσφερόταν «να θυσιαστεί» (πολύ περισσότερο με τα όσα αποκαλύπτονται για την διαχείριση Μοσχονά) και επιστρατεύτηκε μετά από …4 μήνες ο δημοτικός σύμβουλος Αγγελος Μαρκέτος κι αυτός μετά από πολλές πιέσεις.

Ετσι λοιπόν δεν είναι απίθανο να επιστρατευτεί κάποιος άλλος δημοτικός σύμβουλος για την καυτή θέση του αντιπροέδρου του Γηροκομείου υπό το βάρος των δύο παραιτήσεων Ζησιμάτου και Αυγουστάτου.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η «Ισχυρή Κεφαλονιά» έχει πλέον καταστεί αναπόφευκτα «Ανίσχυρη Κεφαλονιά» κάτω από τα αλλεπάλληλα τραγικά λάθη της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής σε ζητήματα καθημερινότητας και έργων, την αδυναμία (;) του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση να παίξει τον ηγετικό του ρόλο και με «κερασάκι στην τούρτα» το βάρος των ελέγχων και των συνεπειών (ποινικών και πειθαρχικών) για το δήμαρχο και τους άμεσους συνεργάτες του.

Και όλα αυτά …17 μόνο μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019.

Δεν ξέρουμε αν ευσταθεί ο ισχυρισμός (αν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις) ότι κάποιοι εκ των έσω ροκανίζουν την καρέκλα του Γνήσιου ή κάποιοι άλλοι βλέπουν πως «το καράβι βουλιάζει» και θέλοντας να διαφυλάξουν το πολιτικό τους μέλλον έχουν αρχίσει να σηκώνουν δικό τους μπαϊράκι, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως αρκετοί δημοτικοί (και τοπικοί) σύμβουλοι στοιχίζονται για να πάρουν θέση στη …ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ!

Αλλωστε ο τελευταίος από τους αποδράσαντες Κώστας Διακάτος το είπε ευθέως στην επιστολή παραίτησής του προς τον Δήμαρχο δίχως να κουκουλώσει τα πράγματα:

«Επειδή σίγουρα θα αναρωτηθείτε τι με οδήγησε σε αυτήν μου την απόφαση, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα δρώμενα της Παράταξής σας, στον τρόπο της θεσμικής της λειτουργίας, που εγώ, δεν μπορώ να συνταχθώ και να συμβαδίσω»!

Και είναι αυτά «δρώμενα της Παράταξης» που άλλοτε ηχηρά, άλλοτε σιωπηρά και άλλοτε με ανοχή έχουν καταστήσει την άλλοτε κραταιά «Ισχυρή Κεφαλονιά» εντελώς …«Ανίσχυρη»!

Aλ. Παρίσης
Γ. Τζωρτζάτος
Τ. Ζησημάτος
Α. Αυγουστάτου
Σ. Γαρμπή
Κ. Διακάτος