Ο κακός χαμός έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πρώτο θέμα μπήκε από τον ανεξάρτητο δ.σ. Γιώργο Τζωρτζάτο η νέα μεγάλη αποκάλυψη του «Η», στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, για το «Σκάνδαλο Σικυών» (Κληρονομιά Τυπάλδου) σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος στις 2-2-2018 (αριθμ. κατάθεσης 1224/538/2018) κατά των ανώνυμης εταιρείας «Ξενοδοχειακαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις Σικυών Μπητς» κ.λπ. (σύνολο 4), ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, ζητώντας να ερμηνευθεί η από 8-4-1987 ιδιόγραφη διαθήκη του Σπυρογερασίμου Τυπάλδου!

Η συζήτηση εκτυλίχθηκε μέσα σε μεγάλη ένταση, ιδιαίτερα μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκου Ανουσάκη και του δ.σ. της αντιπολίτευσης κ. Βασίλη Ρουχωτά, που η μεταξύ τους αντιπαράθεση οδήγησε σε φραστικές εκτροπές και από τους δύο.

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, έθεσε –όπως προαναφέραμε- ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, ο οποίος, όπως έγραψε ο «Η» το Σάββατο «από 25 Σεπτεμβρίου 2017 έχει καταθέσει μήνυση ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Κεφαλλονιάς κατά του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση και του “διοικούντος το Δήμο καθ’ ομολογίαν του”, Διονυσίου Λυκούδη, για τις μεθοδευμένες τους πράξεις και παραλείψεις στο κληροδότημα Τυπάλδου». Ο κ. Τζωρτζάτος, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος είχε καταθέσει 7σέλιδο υπόμνημα σχετικά με την υπόθεση του Κληροδοτήματος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μάκης Αλυσανδράτος είχε δεσμευθεί ότι θα του δοθούν απαντήσεις σε όλα τα σημεία από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου!

Ο κ. Τζωρτζάτος, εκτός Ημερήσιας Διάταξης, απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, ρώτησε «γιατί τηρείτε “άκρα μυστικότητα” στην διαχείριση του μεγάλου θέματος της Κληρονομιάς Τυπάλδου».

Ο κ. Παρίσης, για άλλη μία φορά «πιάστηκε αδιάβαστος» σχετικά, και είπε: «Δεν το γνωρίζω καθόλου το θέμα και δεν έχω κάτι να πω. Αν ξέρει κάτι η κ. Γαρμπή, παρακαλώ να μας πεί»!

Σοφία Γαρμπή (αντιδήμαρχος Οικονομικών): «Για το θέμα δεν τηρείται καμία μυστικότητα. Συζητήθηκε στην Οικονομκή Επιτροπή όπου συμμετέχουν και δ.σ. της αντιπολίτευσης και δεν το φέραμε στο Δημοτικό Συμβουλιο γιατί δεν προβλέπεται. Στην Οικονομική Επιτροπή ενημερώσαμε για τις προθέσεις του Δικηγορικού Γραφείου να παραιτηθούμε από το δικόγραφο του Σεπτεμβρίου».

Γ. Τζωρτζάτος: «Τι σημαίνει κύριε Δήμαρχε ότι δεν γνωρίζετε; Είστε ο άμεσα υπεύθυνος και οφείλετε να γνωρίζετε και να μας πείτε εσείς τι γίνεται με την υπόθεση. Μετά από τρία χρόνια ξέρετε σε ποιό σημείο βρίσκεται η διαχείριση του Συγκροτήματος; Δεν αφορά πέντε, δέκα, εκατό χιλιάδες. Εδώ μιλάμε για ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας κάποιων εκατομμυρίων»!

Διον. Αραβαντινός: «Η κ. Γαρμπή δεν μας απάντησε. Δεν καταλάβατε κ. Γαρμπή. Δεν μιλάμε για την παραίτηση του δικογράφου του Σεπτεμβρίου που ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή. Εδώ μιλάμε για τη νέα αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος στις 2 Φεβρουαρίου φέτος στο Πρωτοδικείο Πειραιά, σε αντικατάσταση του δικογράφου της δίκης στις 21/9/17. Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν μία εικόνα για τη νέα αγωγή. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τηρείτε αυτή την μυστικότητα»!

Βασ. Ρουχωτάς: «Εδώ γίνονται τραγικές καταστάσεις. Ο Δήμαρχος μας λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση! Εχει αντικατασταθεί ο Δήμαρχος από τα καθήκοντά του! Είναι ΝΤΡΟΠΗ για το Σώμα και για τον ίδιο το Δήμαρχο»!

Αλ. Παρίσης: «Εγώ δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει γίνει! Ξέρω ότι απεσύρθη το δικόγραφο του Σεπτεμβρίου και αντικαταστάθηκε με νέα εμπεριστατωμένη αγωγή. Να ρωτήσουμε το Νομικό Τμήμα του Δήμου και σωστό είναι αυτό που λέει ο Διονύσης (Αραβαντινός), να ενημερωθούμε γιατί παραιτηθήκαμε και τι λέει η νέα αγωγή»!

Γ. Τζωρτζάτος: «Μπορεί να μην κατάλαβε ο κ. Δήμαρχος τι λέμε. Κύριε Δήμαρχε, έχετε κάνει επαφές με τους φερόμενους Τυπαλδαίους σας. Το έχετε παραδεχθεί ο ίδιος…».

Αλ. Παρίσης: «Εδώ και ενάμιση χρόνο έχω συναντηθεί μαζί τους που ήρθανε εδώ και δεν ήταν τότε γνωστή η κατάσταση. Δεν έχω καμία άλλη επαφή μαζί τους. Δεν ξαναείδα κανέναν από τότε. Λογικό είναι να ενημερωθούμε».

Θεόφ. Μιχαλάτος: «Ο αναπληρωτής δημάρχου, ο κ. Λυκούδης, έχει δημοσίως δηλώσει ότι δεν έχετε πρόθεση να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας και τον τρόπο που θα χειριστείτε το θέμα».

Αλ. Παρίσης: «Αύριο θα ενημερώσουμε τη Νομική Υπηρεσία και θα της πούμε ότι η αντιπολίτευση θέλει να ενημερωθεί για την υπόθεση».

Νίκος Ανουσάκης: «Εδώ παρατηρείται ότι γίνεται μία συζήτηση άναρχα. Οποιος θέλει λέει ότι θέλει άναρχα, προκαλώντας τις εντυπώσεις. Μην με διακόπτετε, γιατί δεν χρειάζομαι εγώ υποβολείς. Θα πω αυτά που θα κρίνω εγώ, όπως κρίνω εγώ. Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο μεγάλο Δικηγορικό Γραφείο Αθηνών βάση Αποφάσεων. Εδώ μέσα ο καθένας κάνει το δικηγόρο του πεζοδρομίου κάτι που βλάπτει την διαδικασία. Αν κάποιος θέλει να λάβει γνώση της δικηγοραφίας, εκ του προχείρου λέω, γιατί δεν ξέρω αν γίνεται, μπορεί να κάνει αίτηση με πρωτόκολλο στις Υπηρεσίες του Δήμου. Πιστεύω ότι λογικά δικαιούστε να πάρετε αντίγραφο, δεν ξέρω όμως αν προκύπτουν κάποια στοιχεία που αγνοώ εγώ και διαδικαστικά δεν μπορείτε. Είναι ανεπίτρεπτο μία ιστορία που έρχεται από τον τ. Δήμο Παλικής να την χρεώνεται ο Δήμος Κεφαλονιάς και να ζητάτε και τα ρέστα. Ο Ρουχωτάς ήξερε και εφόσον ήξερε τι έκανε; Ποιός ήταν ο δικηγόρος που είχε βάλει στην υπόθεση; Τι έκανε για το θέμα ώστε να μην το κληρονομήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή με τον τρόπο που το κληρονόμησε; Το θέμα έπρεπε να το στείλουμε  στην Δικαιοσύνη. Για να δούμε ποιός φταίει».

Μ. Αλυσανδράτος (πρόεδρος): «Θα επικοινωνήσω εγώ αύριο το πρωϊ με τη Νομική Υπηρεσία να σας δώσει ό,τι στοιχεία θέλετε».

Β. Ρουχωτάς: «Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή επιχειρούν να προγκάρουν την ενοχή τους με τη σιωπή. Το δικαίωμα της σιωπής το έχετε ως ένοχοι. Μας απαγορέψατε να έχουμε γνώση τι κάνετε και πως χειρίζεστε το θέμα. Οποιος τη φωλιά του …μην το πω… Αν έχετε …νεφρό να πάτε όπου θέλετε. Κάποιος άλλος έχει, να το πω λαϊκά, τη θέση του χεσμένη. Δεν τολμάτε όμως να πάτε πουθενά…».

Ν. Ανουσάκης (ωρυόμενος): «Ο Ρουχωτάς νομίζει ότι βρίσκεται στα Καταγώγια και χρησιμοποιεί ύφος υποκόσμου! Το ύφος αυτό όχι εδώ μέσα. Δεν έχεις κάνει τίποτα. Είσαι μια τρύπα στο κενό. Είσαι υπόλογος για το Σκάνδαλο Σικυών. Η κοινωνία σε έχει απαξιωμένο και στη γωνία. Ούτε σε φοβόμαστε, ούτε τίποτα. Σε έχουμε γραμμένο! Χεσμένη τη φωλιά σου την έχεις εσύ! Για ποιό λόγο δεν έκανες τίποτε για το Σικυών και την Κληρονομιά; Γιατί δεν προασπίστηκες τα συμφέροντα των δημοτών σαν δήμαρχος Παλικής; Γιατί την απέκρυψες; Για ποιά συμφέροντα; Τσούζει η αλήθεια Ρουχωτά… Πονάει… Τσούζει… Πήρε αέρα ο Ρουχωτάς που έκρυψε την υπόθεση… Είσαι πολιτικό νούμερο! Μιλάει και ο Ρουχωτάς που έκρυψε την υπόθεση…».

Β. Ρουχωτάς: «Πρόεδρε μάζεψέ τον. Βρίζει συν τοις άλλοις! Μάζεψέ τον»!

Αλ. Παρίσης: «Δεν έχω καμία φωλιά χεσμένη, ούτε εγώ ούτε ο Συνδυασμός που λέγεται “Ισχυρή Κεφαλονιά”! Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και να το σεβαστούμε όλοι αυτό. Εγώ σήμερα κληρονόμησα κάτι… Η Δικαιοσύνη θα το βρει. Σήμερα ζητάτε ενημέρωση στο ερώτημα Τζωρτζάτου και αύριο θα το θέσουμε στη Νομική Υπηρεσία να μας δώσει τα στοιχεία. Δεν νιώθω ότι είμαι ένοχος και γι’ αυτό δεν φοβάμαι. Ανάθεσα σε Δικηγορικό Γραφείο Αθηνών την υπόθεση και είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε την περιουσία του Δήμου. Ολα τα άλλα είναι σαχλαμάρες»!

Γ. Τζωρτζάτος: «Ξέρουμε κύριε Δήμαρχε, τόσα χρόνια τι διαχείριση γίνεται σ’ αυτό το Συγκρότημα»;

Σπ. Σαμούρης: «Εγώ το θέμα δεν το παρακολουθώ, αλλά όταν πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας αποκαλύπτει το θέμα, είναι μεμπτό ή αντιπολιτευτικό να ζητάμε στοιχεία; Ο αντιδήμαρχος υπό τω δημάρχω διαχειρίζεται την υπόθεση εν κρυπτώ. Ποιός νόμος, κώδικας το αναφέρει αυτό μπορεί να γίνει; Αν υπάρχει, να μας τους φέρετε! Το Δ.Σ. πρέπει να ενημερωθεί. Πρέπει να τα ξέρουμε ΟΛΑ, ΟΛΑ!».

Μ. Αλυσανδράτος: «Η νομική επιστήμη το λέει».

Γ. Τζωρτζάτος: «Ξέρετε αν μετά από τρία χρόνια έχει απομείνει τίποτα από το περιουσιακό στοιχείο στο Δήμο»;

Ν. Ανουσάκης: «Να μιλάς για τα χρόνια του τ. Δήμου Παλικής».

Η συζήτηση του θέματος έκλεισε με την δέσμευση του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση και του προέδρου του Σώματος κ. Μάκη Αλυσανδράτου, ότι θα παρέμβουν στη Νομική Υπηρεσία να παραχωρήσουν σε όποιο δημοτικό σύμβουλο θέλει, μετά από αίτησή του, όλα τα στοιχεία της υπόθεσης του περιβόητου Σκανδάλου «Σικυών Μπήτς»!

  •  Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».
Ο Γ. Τζωρτζάτος στο χθεσινό Δ.Σ.