Με την παρουσία του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση, αλλά και του αντιδημάρχου και αναπληρωτή δημάρχου Διονύση Λυκούδη πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου.

Ο Διονύσης Λυκούδης χθες «έγραψε» την 2η συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Δ.Σ. εντός του 2018, ενώ εντύπωση προκάλεσε, ότι ο αντιδήμαρχος απλά «παρέστη» στην αίθουσα, αφού δεν έβγαλε «άχνα» κάτι πολύ πρωτόγνωρο γι’ αυτόν.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε το Σώμα ήταν η συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και ειδικότερα το Τμήμα Ηχου και Μουσικών Οργάνων Ληξουρίου, το οποίο σύμφωνα με το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση, θα γίνει Πανεπιστημιακό Τμήμα και θα ονομασθεί σε Τμήμα Εθνομουσικολογίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο περ. σύμβουλος Σωτήρης Κουρής, ο καθηγητής του Τμήματος Ληξουρίου Διονύσης Κατερέλος, πρόεδροι των Φοιτητών, Θάνος Μαγκώνης (ΤΗΜΟ), Ανδρέας Κουλουμπαρίτσης (Τεχνολογίας Τροφίμων) και Στέλιος Παπάζογλου (Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας), οι οποίο κατέθεσαν τις θέσεις τους σχετικά με την αναγκαιότητα της Πανεπιστημιακής αναβάθμισης του ΤΕΙ μας, αλλά και της παραμονής του Τμήματος Ηχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι.

Μετά από τρείς και πλέον ώρες συζήτησης, τελικά το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την σύνταξη πρότασης που κατ’ ουσίαν απαιτεί από το Υπουργείο την παραμονή και αναβάθμιση του ΤΗΜΟ στο Ληξούρι, η οποία όπως δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ σήμερα θα καθαρογραφεί, θα αναρτηθεί ως θέση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου, αλλά επιπλέον θα πιέσουν και τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να δεχθεί την Επιτροπή που έχει ορισθεί για να συζητήσουν το θέμα. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, ο Δήμος άμεσα θα προβεί σε σχεδιασμό κινητοποιήσεων, προκειμένου να διεκδικήσουμε την παραμονή του Τμήματος του Ληξουρίου.

Οι ναυαγοσώστες

Η ανάθεση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των Παραλιών του Δήμου σε εργολάβο (ιδιώτη) επέφερε έντονη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή, η οποία αντιπολίτευση ανέδειξε την ολιγωρία και προχειρότητα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή και πάντα στο «και πέντε» σημαντικά θέματα.

Εισηγήτρια του θέματος ήταν η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή, η οποία όπως είπε, προκειμένου να μην μείνει καμία Παραλία χωρίς ναυαγοσώστη, όπως πέρυσι ο Μύρτος, ο ανάδοχος θα πρέπει να κάνει προσφορά για όλες τις Παραλίες (11 συνολικά) του Δήμου που πρέπει να καλυφθούν.

Η διαδικασία κάλυψης θα γίνει, είπε η κ. Γαρμπή, με δημόσιο ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό και θα περιλαμβάνει 14 θέσεις ναυαγοσωστικής κάλυψης σε Παραλίες, μία θέση χειριστή σκάφους και μία θέση ναυαγοσώστη επί του σκάφους.

Οι δ.σ. της αντιπολίτευσης Διονύσης Αραβαντινός και Γιώργος Τζωρτζάτος, τόνισαν τη δίμηνη καθυστέρηση της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει τις διαδικασίες υποχρεωτικής ναυαγοσωστικής κάλυψης των Παραλιών μας, με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, (όπως απεκάλυψε ο «Η» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου), όπως έχει ήδη γίνει, ή βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος των Δήμων με Παραλίες σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Τζωρτζάτος κατήγγειλε την Δημοτική Αρχή για την παραπαίουσα κατάσταση του Δήμου σε θέματα καθαριότητας αλλά και οργάνωσης στα τουριστικά μας θέματα, σε αναλγησία εις βάρος των πολιτών και των επισκεπτών, όπου σε πολλές περιπτώσεις μπαίνει σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.

Οι δ.σ. Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης τόνισαν την μεγάλη πιθανότητα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας, αν ο εργολάβος δεν τηρήσει τα υποχρεωτικά από το νόμο ρεπό των ναυαγοσωστών (6 ημέρες εργασίας και ένα ρεπό), κάτι που η Δημοτική Αρχή, δεν διασφαλίζει.

Για όλα τα παραπάνω, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, «τάριξε» για ακόμα μία φορά στην έλλειψη προσωπικού, στην Αποκεντρωμένη που δεν έχει υπογράψει τελικές εγκρίσεις, στον ΟΑΕΔ και στην …«κουτσή Μαρία»! Εντύπωση έκανε σε όλους που δεν πήρε την ευθύνη για το παραμικρό!

Η κ. Γαρμπή την καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ναυαγοσωστική κάλυψη την «έριξε» στην Λιμενική Επιτροπή «που καθυστέρησε να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις» και μάλιστα στην ίδια τη Λιμενάρχη, (βέβαια λίγο αργότερα κατάλαβε την …γκάφα της και το «πήρε πίσω») , για να έρθει ο Γιάννης Κουρούκλης αμέσως μετά να «την αδειάσει», ενημερώνοντας ότι η Λιμενική Επιτροπή ενημερώθηκε από το Δήμο την προηγούμενη Δευτέρα πριν την Απόφαση και η καθυστέρηση δεν οφειλόταν στην Επιτροπή.

Σε ερώτημα της αντιπολίτευσης πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού, οι οποίες προβλέπονται αρκετά χρονοβόρες, η κ. Γαρμπή απάντησε ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες πρέπει να βγει ο διαγωνισμός, και στην περίπτωση που βγεί άγονος μετά από δύο προκηρύξεις, τότε προβλέπεται να γίνει απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη. Αυτό σημαίνει όπως τόνισε ο Διονύσης Αραβαντινός, ότι ο Δήμος θα έχει τις μεγαλύτερες και πολυσύχναστες Παραλίες του μέσα στην καρδιά του Καλοκαιριού χωρίς ναυαγοσώστες, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των λουομένων, ενώ ρώτησε το δήμαρχο «ποιός θα πάρει την ευθύνη αν συμβεί το οτιδήποτε, ποιός θα απολογηθεί για την ολιγωρία σας, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη», χωρίς βέβαια να πάρει καμία απάντηση.

Οι φοιτητές του ΤΕΙ παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου