Δεκαοκτώ μήνες μείνανε ακόμα στη σημερινή Δημοτική Αρχή. Την 31η Δεκεμβρίου 2019 μας αφήνει γεια! Εννιά χρόνια στα δημοτικά πράγματα δεν τα λες και λίγα.

Το δημοτικό έργο της από ανύπαρκτο έως μηδαμινό!

Εκεί βέβαια που παίρνει άριστα είναι στην εξυπηρέτηση των ημετέρων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Αριστα με τόνο!

Α …και φυσικά άριστα με …δύο μάλιστα τόνους παίρνει στη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων στην πλειοψηφία τους σε ημέτερους!

Μοναδική «βιομηχανία» σε όλη την Ελλάδα!

Στο Δήμο και σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Κεφαλονιάς (Λιμενικό Ταμείο, ΔΕΥΑ, ΚΕΔΗΚΕ, ΕΔΑΚΙ κ.λπ.)!

Ιδιαίτερα στα χωριά, σε όλα τα χωριά της Κεφαλονιάς, και ξεχωριστά στην ξεχασμένη ΚΑΙ από τους σεισμούς του 2014 Παλική και το Ληξούρι, το δημοτικό έργο είναι ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ, ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ!

Γι’ αυτό το ανύπαρκτο έργο ο «Η» έχει αφιερώσει αμέτρητα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ αλλά… «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!

Μόνο υποσχέσεις και κόντρα υποσχέσεις…

Το αποτέλεσμα;

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ!

Στους 18 μήνες που μένουν, πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η δυσμενής για την Δημοτική Αρχή Παρίση εικόνα. Ο,τι και να κάνει, όσες απευθείας αναθέσεις και να δώσει για τις προεκλογικές ανάγκες! Αφήστε που πλέον είναι υπό καθεστώς επιτήρησης του Σώματος Επιθεωρητών κατά της Διαφθοράς…

Δυστυχώς για την Κεφαλονιά η εννιάχρονη δημοτική περίοδος Παρίση – Λυκούδη ιστορικά θα ταυτιστεί με …ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!

Υπήρξαν ευκαιρίες πολλές, ιδιαίτερα λόγω των σεισμών του 2014, αλλά η Δημοτική Αρχή Παρίση δεν τις εκμεταλλεύτηκε, παρά μόνο για τις εκλογικές ανάγκες των δημοτικών εκλογών το 2014 και στη συνέχεια ακολούθησε …Η ΝΕΚΡΑ!

Κορυφαία θέματα, όπως η σχολική στέγη, έχουν τελματώσει λόγω ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να τα διαχειριστεί! Μόνιμη επωδός της δημοτικής ηγεσίας όταν ζορίζονται τα πράγματα …«για όλα ευθύνονται οι άλλοι – η κυβέρνηση»! Μία φορά, στην κυριολεξία μία φορά, η Δημοτική Αρχή δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της έτσι που να αποφύγει τον χαρακτηρισμό της …«ανεκδιήγητης».

 Το δημοτικό επιτελείο αναλώθηκε και αναλώνεται ακόμα και σήμερα, (αν είναι δυνατόν μετά από …οκτώ χρόνια!) με το τι κάνανε οι προηγούμενοι εδώ και 9, 10 και 15 χρόνια πίσω!

Αναλώθηκε και αναλώνεται σε καυγάδες, μαγκιές και τσαμπουκάδες, σε όποιον έχει διαφορετική άποψη ή ασκεί κριτική.

Υπάρχουν μνημειώδη δελτία Τύπου και ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής όλα αυτά τα χρόνια εναντίον αντιπάλων ακόμη και …ομοϊδεατών!

Αρκέστηκε και αρκείται στην αδιαφάνεια και την κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα οι επιθεωρητές και η εισαγγελική αρχή νάχουν …πελαγώσει από τον όγκο των προς διερεύνηση αδικημάτων!

Αναλώθηκε και αναλώνεται να εκλέξει «δικά της παιδιά» στα τοπικά κομματικά όργανα της οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας την οποία και έχει διασύρει πανελληνίως με …την αδράνεια της την ώρα που το κόμμα προσπαθεί να ανακαταλάβει την εξουσία και στην προσπάθεια να ελέγξει μαζικούς φορείς όπως το Εμπορικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο!

Αρκέστηκε και αρκείται όχι στην παραγωγή έργου, αλλά στην καλλιέργεια ενός μοναδικού δημόσιου ήθους που ξεχειλίζει από εμπάθεια σε κάθε αντίθετη άποψη και αχαλίνωτου εμπαιγμού με ατελείωτες υποσχέσεις – κοροϊδίες για την ολοκλήρωση κορυφαίας σημασίας έργων για την τοπική κοινωνία.

Την ώρα που τα ανταγωνιστικά της Κεφαλονιάς νησιά καλπάζουν αναπτυξιακά προς το μέλλον, το νησί μας παραμένει τραγικά στάσιμο στις δημόσιες – δημοτικές υποδομές.

Αν έλειπε και η βοήθεια του Κεφαλονίτη περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου, όπως αφοπλιστικά έχει ομολογήσει ο δήμαρχος Παρίσης ακόμη και από το βήμα της ΚΕΔΕ, …«κλάφτα Αλέξανδρε»!

Σε ένα χρόνο έχουμε δημοτικές εκλογές και τα περιθώρια πλέον για να αλλάξουν προς το καλύτερο έχουν ελαχιστοποιηθεί, πολύ περισσότερο που η δημοτική ηγεσία έχει εμπλακεί σε ανακριτικές και οσονούπω δικαστικές περιπέτειες.

Η κοινή πεποίθηση συμπυκνώνεται πλέον σε μια αλήθεια:

«Αλλοίμονο σε αυτόν (αυτούς …αν υπάρξουν περισσότεροι Δήμοι) που θα διαδεχτεί (-ούν) τον Παρίση και την παρέα του»!

Θα σταθούμε λοιπόν σήμερα στην ταυτότητα της Δημοτικής Αρχής, της κάθε Δημοτικής Αρχής, τα δημοτικά έργα. Με την ελπίδα, όχι να αφυπνιστεί η δημοτική ηγεσία αφού αυτό για τους λόγους που αναφέραμε είναι αδύνατον, αλλά μπας και αφυπνιστούν οι πολίτες και πάρουν τις δικές τους κρίσιμες για το μέλλον της Κεφαλονιάς αποφάσεις!

Υπάρχουν πέντε συν μία ακόμη, έξι κατηγορίες δημοτικών έργων, που έχουν καταστεί οκτώ χρόνια τώρα …σήμα κατατεθέν της παροιμιώδους πλέον ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής Παρίση – Λυκούδη!

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν έργα που δικαίως έχουν χαρακτηριστεί …«ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ»!

Είναι έργα που παράλαβε η Δημοτική Αρχή από τους προηγούμενους εδώ και …8 χρόνια και τα οποία θα έπρεπε προ πολλού να έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η ανικανότητα της δημοτικής ηγεσίας Παρίση και του αρμόδιου για τα έργα Λυκούδη τα έχουν καταντήσει δικαίως «Γιοφύρια της Άρτας».

Ο λόγος για τις δύο εργολαβίες του Γηροκομείου (Α’ και Β’ Φάση), την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό Πόρου – Σκάλας, την Αγροτική οδοποιία Ελειού Πρόννων και πλήθος μικρών έργων στα χωριά κυρίως, τα οποία παραμένουν ξεχασμένα.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα έργα …«ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ»!

Είναι έργα που τις μελέτες τους τις παρέλαβε η Δημοτική Αρχή από τους προηγούμενους, κάποια από αυτά τα δημοπράτησε και τα ολοκλήρωσε «κακήν – κακώς» αλλά δεν έχουν παραληφθεί ούτε και έχουν αποπληρωθεί ενώ κάποια από αυτά βολοδέρνουν για να δημοπρατηθούν και να ξεκινήσουν.

Ο λόγος για τις περιβόητες τρεις αναπλάσεις στο Αργοστόλι, της Κεντρικής Πλατείας, της οδού Παναγή Βαλλιάνου και της Παραλίας, όπως και των οδών 21ης Μαΐου και Ριζοσπαστών που αγνοείται η τύχη τους και μαζί η πολυδιαφημισμένη αφαλάτωση Αργοστολίου που μετά από το φιάσκο της ακύρωσης του φωτογραφικού διαγωνισμού αναμένεται (…) να ξεκινήσει και σύμφωνα με τις εξαγγελίες (ποιος τις πιστεύει είναι άλλο θέμα…) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου (2018).

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τα έργα … «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ», που ξεκινάνε με τη σημερινή αρχή λόγω σεισμών 2014, αλλά η πρόοδο τους επιβεβαιώνει την ανικανότητα της δημοτικής ηγεσίας Παρίση – Λυκούδη και η κατασκευή τους αποδεικνύεται ένα τεράστιο φιάσκο.

Ο λόγος πρώτα απ’ όλα για το ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της απέραντης σχολικής παραγκούπολης που έχει δημιουργηθεί επί των ημερών Παρίση – Λυκούδη και όχι μόνο λόγω σεισμών. Για το Γήπεδο Αργοστολίου που οι εξαγγελίες για την ολοκλήρωσή του έχουν ξεπεράσει ακόμα και τον θρυλικό Μινχάουζεν συνδέοντας την δημοτική ηγεσία με την αδρανοποίηση ΟΛΩΝ (!) των ποδοσφαιρικών σωματείων του Αργοστολίου. Για τα δύο πολύπαθα από τους σεισμούς δημοτικά κτίρια του Ληξουρίου το Θέατρο «Μαρκάτο» και το Δημαρχείο που παραμένουν εγκαταλειμμένα εδώ και 4 χρόνια από τους σεισμούς του 2014 και για τα οποία η Δημοτική Αρχή έχει «χτυπήσει κόκκινο» στο ψέμα όταν ανακοινώνει την δημοπράτησή τους από την αποζημίωση των ασφαλιστικών εταιριών ενώ αυτή αφορά μόνο …την χρηματοδότηση των μελετών οι οποίες ακόμα δεν έχουν ανατεθεί!

Και βέβαια υπάρχει η πεζογέφυρα του Καραβόμυλου η επισκευή της οποίας και αν δεν αποτελεί «έργο φάντασμα» και εμβληματικό για την δημοτική ηγεσία και προσωπικά τον αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Σάμης Διονύση Λυκούδη.

Στην τέταρτη κατηγορία έργων, ανήκουν …τα «ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ» έργα.

Σε αυτήν ανήκουν έργα τα οποία η αδιαφορία και μαζί η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής τα έχουν …στοιχειώσει και ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

1η) Εργα που η τύχη τους αγνοείται αν και είναι ξεκινημένα προ αμνημονεύτων ετών από τους «προηγούμενους» και

2η) Εργα που είναι ενταγμένα σε κάποιο πρόγραμμα αλλά έχουν ξεχαστεί και παραμένουν …αόρατα.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το Ναυτικό Μουσείο Φάρσων, ο Βιολογικός της Λειβαθούς και η αποχέτευση της Αγίας Ευφημίας όλα τους και μαζί αρκετά ακόμη ξεκινημένα προ …15ετίας (και βάλε).

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν, η ανάπλαση της παραλιακής οδού στο Λουρδά και ο Βιολογικός καθαρισμός Φισκάρδου τα οποία αν και ενταγμένα από το 2012 στο ΠΔΕ …αγνοούνται και μαζί η ύδρευση Ληξουρίου που μπαινοβγαίνει στο ΕΣΠΑ και μηδέποτε δημοπρατείται.

Στην πέμπτη κατηγορία ανήκουν …τα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ έργα που η σημερινή τραγική εικόνα τους αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για την ίδια την δημοτική ηγεσία!

Σειρά έργων φτιαγμένα με κόπο και ιδρώτα αλλά και πολλά λεφτά από τους «προηγούμενους» ίσως από ανικανότητα να γίνει στοιχειώδη διαχείριση των όσων παρέλαβαν «οι σημερινοί» ίσως και από εκδικητική μανία να σβηστεί οτιδήποτε δημιουργήθηκε στο παρελθόν.

Υπάρχει και μια τελευταία ειδική κατηγορία έργων που αποτελούν την επιτομή του …ΔΟΥΛΕΜΑΤΟΣ των ιθαγενών από την δημοτική ηγεσία και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Παρίση, τον αρμόδιο για τα έργα αντιδήμαρχο Λυκούδη και την αρμόδια για τα οικονομικά αντιδήμαρχο Γαρμπή.

Εδώ ανήκουν τα έργα που κάθε χρόνο προγραμματίζει και υπόσχεται η Δημοτική Αρχή ότι ΘΑ κάνει με τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες για τα χωριά που τις φιλοξενούν και …ΠΟΤΕ δεν τα κάνει .

Με μια λέξη είναι τα έργα …της ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ!

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε με αποκαλυπτικά στοιχεία, αρκετά από αυτά έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, …στην αμείλικτη ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ, στην αλήθεια της …ΜΗ χρηματοδότησης των σημαντικότερων έργων, όπως αποτυπώνεται από την ίδια τη Δημοτική Αρχή στους τελευταίους αναρτημένους στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ πίνακες εσόδων και εξόδων για το 2018 μέχρι το μήνα Μάιο (ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΣΟΔΩΝ: ΑΔΑ: Ψ2ΙΗΩΕ5-ΞΟΤ, ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΟΔΩΝ: ΑΔΑ: ΩΞΦ1ΩΕ5-Φ0Μ).


❶ Εργα «Γεφύρια της Αρτας»


Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου

Α’ Φάση: Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί με την αρχική σύμβαση εδώ και …έξι χρόνια 23/4/2012.

Στα έσοδα του Δήμου εμφανίζεται με τον κωδικό 1322.22 προβλεπόμενα έσοδα 816.547 Ε€ και μέχρι το Μάιο …μηδέν (0).

Στα έξοδα εμφανίζεται με τον κωδικό 60.7336.01 προβλεπόμενα έξοδα 816.547,33 Ε€ και μέχρι το Μάιο …μηδέν (0).

Β’ Φάση: Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί με την αρχική σύμβαση εδώ και τρία χρόνια 31/8/ 2015.

Στα έσοδα του Δήμου εμφανίζεται με τον κωδικό 1321.00 προβλεπόμενα έσοδα 2.760.895,44 Ε και μέχρι το Μάιο είχαν εισπραχθεί μόνο…348.006,91Ε που σημαίνει ότι υπάρχει υπόλοιπο ακόμα …2.412.888,53 Ε!

Στα έξοδα δύο κωδικοί, ο 64.7336.04 με προβλεπόμενα έξοδα 2.756.913,49 Ε€ και μέχρι το Μάιο μόνο …348.006,91 Ε και ο 64.8122.09 με προβλεπόμενα έξοδα 3.981,95 Ε και μέχρι το Μάιο …μηδέν (0).

Μια απορία και μια σημείωση:

Η ΑΠΟΡΙΑ πρώτα: Αν το έργο είναι τελειωμένο όπως επανειλημμένα διαβεβαιώνουν Παρίσης-Λυκούδης τότε πως εμφανίζεται συνολική οφειλή (πάντα για το 2018) 3.229.435,86 Ε;

Και η ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα παραπάνω προσθέσετε και την προμήθεια του εξοπλισμού του Γηροκομείου που εκκρεμεί εδώ και …δύο χρόνια ύψους 1.205.320,78Ε και η οποία άγνωστο για ποιους λόγους δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Περιφέρεια!

Αγροτική Οδοποιία στην πυρόπληκτη περιοχή Δ.Ε. Ελειού Πρόννων

Το έργο (συμβατικού προϋπολογισμού όλο κι όλο …570.396,66 Ε) έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί με τη σύμβασή του εδώ και …τρία χρόνια από την 1/3/2015 και δικαιωματικά ανήκει στην κατηγορία των «Γεφυριών της Αρτας»!

Αλλο ένα έργο …θρύλος της Δημοτικής Αρχής που έχει πάρει …ούτε μία, ούτε δύο αλλά …9 παρατάσεις (η τελευταία έληξε 30/4/2018) κι έχει ο Θεός!

Στα έσοδα του Δήμου εμφανίζεται με τον κωδικό 1321.11 προβλεπόμενα έσοδα 570.396,66Ε€ και μέχρι το Μάιο δεν είχε εισπραχτεί …ούτε ένα ευρώ!

Στα έξοδα δύο κωδικοί, ο 64.7323.02 με προβλεπόμενα έξοδα 542.637,36 Ε€ και μέχρι το Μάιο…ούτε ένα ευρώ και ο 64.8122.03 με προβλεπόμενα έξοδα 27.759,30 Ε€ και μέχρι το Μάιο …μηδέν (0) απορρόφηση!

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ και …αν δεν «το πιάσατε» οι αθεόφοβοι της Δημοτικής Αρχής με πρώτο και καλύτερο τον αντιδήμαρχο έργων Διονύση Λυκούδη γίνεται το έργο από τις 5/5/2014 που έγινε η σύμβαση, έπρεπε να τελειώσει την 1/3/2015, έχει πάρει εννιά (9) παρατάσεις και …ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

Αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός Πόρου – Σκάλας.

Αυτό και αν δεν είναι ΤΟ …«Γιοφύρι της Άρτας» στην Κεφαλονιά!

Ενα έργο που ξεκίνησε προ αμνημονεύτων ετών (γύρω στο 2002) και δεν λέει να ολοκληρωθεί, να λειτουργήσει και να προσφέρει τα ανυπολόγιστα στην τουριστικότερη περιοχή της Κεφαλονιάς.

Η δημοτική ηγεσία Παρίσης-Λυκούδης ανίκανη να διαχειριστεί το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Κεφαλονιάς γύρω στα 15 εκατ. ευρώ οδηγεί σε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων τον Δήμο αν το σύνολο του έργου δεν τεθεί σε λειτουργία μέχρι 31 Μαρτίου 2019! Να γίνει καταλογισμός στο Δήμο του ασύλληπτου ποσού των …12,5 εκατ. ευρώ! Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος με εξαφανισμένο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έργων Διονύση Λυκούδη προσπαθεί να λύσει …τα άλυτα και κοροϊδεύει όλο τον κόσμο σε Πόρο και Σκάλα όπως στην πρόσφατη συγκέντρωση στις 15 Μαΐου. Επί της ουσίας, μια τελευταία ευκαιρία είναι η δημοπρασία 432.611,18 Ε που θα γίνει 10 Ιουλίου για την ολοκλήρωση εργασιών του έργου πράγμα αρκετά δύσκολο λόγω των έντονων διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες σχετικά με την κατασκευή των αντλιοστασίων κ.λπ.

ΑΥΡΙΟ: Έργα «της κακιάς ώρας» και Έργα «φαντάσματα»

To νέο Γηροκομείο Αργοστοίου, το οποίο δεν τελειώνει ποτέ, πλην όμως έχει εξαγγελθεί η παραλαβή του …καμιά δεκαπενταριά φορές