Σάλος έχει δημιουργηθεί με το έγγραφο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Νίκου Παπαθεοδώρου προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάκη Αλυσανδράτο σχετικά με τους κοπανατζήδες συμβούλους, που αποκάλυψε ο «Η», και το οποίο έγγραφο έφερε …μεγάλη ταραχή στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.

Πρώτα απ’όλα υπάρχει ο νόμος, τον οποίο επικαλείται στο έγγραφο του ο Συντονιστής.

Αρθρο 68 παράγραφος 3 του νόμου του «Καλλικράτη» 3852/ 2010:

«Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος, που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου».

Δεύτερο. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, ο σημερινός και οι προκάτοχοί του, δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με το θέμα! Επρεπε να έλθει ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ με το πρωτοσέλιδό του στις 2 Ιουνίου και στη συνέχεια το Kefaloniapress με την αναδημοσίευσή του ρεπορτάζ, για να αφυπνιστεί ο Συντονιστής. Αυτή είναι η αλήθεια!

Τρίτο. Μια και έδειξε ο κ. Παπαθεοδώρου ότι παρακολουθεί τον ΗΜΕΡΗΣΙΟ, μήπως μπορεί να μας πει γιατί δεν έχει δείξει τα ίδια αντανακλαστικά για την σωρεία των ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΩΝ καταγγελιών μας για την διαχείριση στο Λιμενικό Ταμείο μέσα στο 2018 για να μην πάμε πιο πίσω; Ενδεικτικά αναφέρουμε: 5/4 «Με ταχύτητα φωτός…οι πληρωμές στο Λιμενικό Ταμείο» – 13/4 «Η …ξα-ΠΛΩΤΗ του Φισκάρδου στα χωράφια αντί στο λιμάνι» – 14/4 «ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ…ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ» – 18/5 «ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ …ΓΙΑ ΙΘΑΚΗ» και φυσικά τις περιβόητες δημόσιες καταγγελίες Ρασσιά 19/5 «Ρουκέτες απ’τον Ρασσιά στο Μοσχονά».

Γιατί ο κ. Συντονιστής δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για τις αλλεπάλληλες καταγγελίες Γκισγκίνη για τα σπήλαια, ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 17/5.

Γιατί δεν έχει ελεγθεί η νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης των ναυαγοσωστών από το Δήμο και η άρνηση του να ζητήσει, όπως όλη η Ελλάδα, προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ 9/6 «Όλη η Ελλάδα ΑΣΕΠ για ναυαγοσώστες εκτός Κεφαλονιάς».

Μήπως αλήθεια μπορεί ο κ. Συντονιστής να μας πει τι έχει πράξει για να ελεγχθούν οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για το που πάνε τα εκατομμύρια (δύο παρακαλώ μέχρι τώρα) από τις Ανεμογεννήτριες, όταν σύμφωνα με το νόμο η Αποκεντρωμένη είναι αρμόδια ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 2/2/2018 «Στα χωριά με τις ανεμογεννήτριες. Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ …πάει σύννεφο»;

Θα σταματήσουμε εδώ…προς το παρόν για να δούμε κιόλας αν τα αντανακλαστικά για τη νομιμότητα του Συντονιστή δεν εξαντλούνται στους κοπανατζήδες…

Επί της ουσίας της υπόθεσης των κοπανατζήδων συμβούλων τώρα.

Στο πρωτοσέλιδο τις 2 Ιουνίου είχαμε αναφέρει αναλυτικά τις απουσίες των δημοτικών συμβούλων από την 24η συνεδρίαση στις 28/12/2017.

Εκτός αυτού είχαμε αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ΚΑΙ τις απουσίες των συμβούλων μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της ΕΠΟΙΖΩ για τις οποίες ισχύει ανάλογη νομοθεσία με αρμόδιο να την εφαρμόσει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλυσανδράτο.

Ο Συντονιστής λοιπόν με το έγγραφό του ζητάει να μάθει από τον πρόεδρο «αν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου» και επίσης «αν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις συνεχείς μήνες»

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος των πληροφοριών που ζητάει ο Συντονιστής από τον πρόεδρο είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικιά του αρμοδιότητα να τον ενημερώσει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου «αν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου» και σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να αντληθούν από τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους …όπως τους ζήτησε στη συνεδρίαση για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει.

Οφείλει λοιπόν ο κ. Αλυσανδράτος να συλλέξει, τουλάχιστον για τη δικιά του θητεία, συνεχόμενες απουσίες συμβούλων για τρεις συνεδριάσεις και να τις στείλει για τα περαιτέρω στον Συντονιστή.

Θυμίζουμε από το δημοσίευμα τις 2 Ιουνίου με τη συμπλήρωση των στοιχείων από τις δύο επί πλέον συνεδριάσεις που έγιναν εν τω μεταξύ (11/6 και 27/6) ότι από τις 28/12/2017 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17 συνεδριάσεις.

Σε αυτές έχουμε τις εξής επιλήψιμες κατά νόμο συνεχόμενες απουσίες συμβούλων που ο αριθμός τους μπορεί να χαρακτηριστούν καταχρηστικός γι’ αυτό και αναφέρουμε τις περιπτώσεις από 3 φορές και πάνω:

Αγγούριας Αγγελος: Από τις 17 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 15. Παρών φέρεται σε 2 (4η στις 9/2/2018 και 9η στις 27/4/2018)

Σε συνεχόμενες τρεις συνεδριάσεις έχει απουσιάσει …4 φορές και συγκεκριμένα:

Στην 24η, 25η, 26η /2017 συνεδριάσεις και στις συνεδριάσεις του 2018: 1η, 2η, 3η, 5η, 6η, 7η και 10η, 11η, 12η αλλά και 13η, 14η.

Κοντογούρης Κωνσταντίνος: Από τις 17 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 15. Παρών φέρεται σε 2 (4η στις 9/2/2018, 6η στις 28/2/2018 και στην 5η στις 12/2/2018).

Σε συνεχόμενες τρεις συνεδριάσεις έχει απουσιάσει …4 φορές και συγκεκριμένα:

Στην 24η, 25η, 26η /2017 συνεδριάσεις και στις συνεδριάσεις του 2018: 6η, 7η, 8η, 9η, 10η, 11η και 12η, 13η, 14η.

Λυκούδης Διονύσιος: Από τις 17 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 13. Παρών φέρεται σε 4 (4η στις 9/2/2018, 6η στις 28/2/2018 και στις δύο τελευταίες 13η στις 11/6/2018 και 14η στις 27/6/2018).

Σε συνεχόμενες τρεις συνεδριάσεις έχει απουσιάσει …4 φορές και συγκεκριμένα:

Στην 24η, 25η, 26η /2017 συνεδριάσεις και στις συνεδριάσεις του 2018: 1η, 2η, 3η

7η, 8η, 9η και 10η, 11η, 12η.

Η θέση ειδικά του αναπληρωτή δημάρχου και πολλών άλλων αρμοδιοτήτων Διον. Λυκούδη είναι ιδιαίτερα δυσμενής από τις εξελίξεις μετά το έγγραφο Παπαθεοδώρου. Και μπορεί μεν να ειδοποιήθηκε για το έγγραφο και να έσπευσε να παρουσιαστεί στην προχθεσινή συνεδρίαση, αλλά οι προηγούμενες συνεχείς απουσίες του δεν μπορούν να παρακαμφθούν και να αποσιωπηθούν. Πολύ περισσότερο που κινδυνεύει και με πειθαρχική ποινή από την εφαρμογή της διάταξης (που τίθεται και ως ερώτημα στο έγγραφο του Συντονιστή) η οποία αναφέρεται στο σύμβουλο που «δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις συνεχείς μήνες».

Μια απλή ματιά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δείχνει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έχει υπογράψει όλες κι όλες …15 μόνο αποφάσεις, έχοντας τόσες πολλές αρμοδιότητες και μάλιστα με τεράστια χρονικά κενά.

3 αποφάσεις τον Ιανουάριο, 7 το Φεβρουάριο, τρεις το Μάρτιο, καμία τον Απρίλιο, μία το Μάιο και καμία τον Ιούνιο!

Φλωράτος Θεόδωρος: Από τις 17 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 14. Παρών φέρεται σε 3 (2η στις 2/2/2018, 4η στις 9/2/2018, και 10η στις 5/5/2018).

Σε συνεχόμενες τρεις συνεδριάσεις έχει απουσιάσει …3 φορές και συγκεκριμένα:

Στην 24η, 25η, 26η /2017 συνεδριάσεις και στις συνεδριάσεις του 2018: 5η, 6η, 7η και 11η, 12η, 13η .

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος των πληροφοριών που ζητάει να μάθει ο Συντονιστής από τον πρόεδρο «αν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις συνεχείς μήνες» εδώ κολλάνε οι απουσίες των συμβούλων από τις Επιτροπές του Συμβουλίου Οικονομική και ΕΠΟΙΖΩ.

Κι εδώ την έχει σκούρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλυσανδράτος, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν 3852/2010 («Καλλικράτης») «Υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων» παρ.1. «οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί» και σε συνδυασμό με το άρθρο 75 παράγραφο 4 του ίδιου νόμου 3852/2010 «Αν ένα μέλος της επιτροπής απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο με πράξη του το αντικαθιστά».

Να γιατί ο Μάκης Αλυσανδράτος, αν και κατά τη γνώμη μας ο καλύτερος των μέχρι τώρα διατελεσάντων προέδρων, κινδυνεύει να πληρώσει άλλων αμαρτίες.

Με λίγα λόγια είναι δικιά του αρμοδιότητα να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αντικαταστήσει τους κατά σύστημα κοπανατζήδες στην Οικονομική Επιτροπή και την ΕΠΟΙΖΩ!

Οφείλει να το πράξει, έστω και τώρα, προκειμένου να αποφύγει τη βαριά κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και μάλιστα γιατί κάποιοι θέλουν να μην είναι συνεπείς στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν την πολιτική ευθυξία να παραιτηθούν!

Και κάτι ακόμη: Σύμφωνα με το νόμο ένας σύμβουλος αν «δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις συνεχείς μήνες» τότε ενεργοποιείται το άρθρου 234 του ν 3852/2010 με το οποίο μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της αργίας ή ακόμη και η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης!

Θυμίζουμε λοιπόν και για την περίπτωση των απουσιών από τις Επιτροπές το δημοσίευμα της 2 Ιουνίου με τη συμπλήρωση των στοιχείων από τις τέσσερις συνεδριάσεις έκτοτε της Οικονομικής Επιτροπής και της μιας συνεδρίασης της ΕΠΟΙΖΩ.

Με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές τις 5/3/2017 η εικόνα στις δύο Επιτροπές είναι η εξής:

Οικονομική Επιτροπή

Το 2017 η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε 29 φορές.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεόφιλος Μιχαλάτος έχει 21 απουσίες και μόνο 8 παρουσίες!

Ο Γεράσιμος Δημητράτος επίσης από την αντιπολίτευση έχει 20 απουσίες και μόλις 9 παρουσίες!

Ο Νικόλαος Ανουσάκης έχει, πάντα μέσα στο 2017, 14 απουσίες στις 29 συνεδριάσεις.

Μέσα στο 2018 και μέχρι τώρα έχουν γίνει 19 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Μιχαλάτος έχει απουσιάσει ΚΑΙ στις 19 συνεδριάσεις

Ο Δημητράτος έχει …17 απουσίες και 2 μόνο παρουσίες.

Και σύμφωνα με την ανακίνηση του θέματος από το Συντονιστή και οι δύο αυτόματα μπαίνουν όχι μόνο στη διαδικασία της καθαίρεσης από την Οικονομική Επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ενδεχομένως και σε διαδικασία επιβολής πειθαρχικών ποινών από το Συντονιστή αφού «δεν εκτελούν τις υποχρεώσεις τους για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις συνεχείς μήνες»!

Και το ερώτημα είναι απλό ιδιαίτερα, για τον Μιχαλάτο που είναι και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής (!) και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προαλειφόμενος και πάλι για δήμαρχος, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ παρά αφήνουν να διασύρονται αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με πολύ πιθανό ενδεχόμενο μετά το έγγραφο του Συντονιστή να υπάρξουν και τα χειρότερα (επιβολή πειθαρχικής ποινής μέχρι και αργία αφού είναι κατ’ εξακολούθηση η απουσία και η μη τήρηση των υποχρεώσεων).

Ο Ανουσάκης εμφανίζεται με 9 απουσίες στις 19 συνεδριάσεις το 2018 με δύο φορές να έχει από τρεις συνεχόμενες απουσίες (6η, 7η, 8η και 13η, 14η, 15η) και να αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής των προβλεπομένων πειθαρχικών ποινών αφού συνεχίζει από το 2017 τη συστηματική παραβίαση των υποχρεώσεων του ως σύμβουλος απουσιάζοντας τις μισές συνεδριάσεις.

Και πάμε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.)

Το 2017 η ΕΠΟΙΖΩ συνεδρίασε 17 φορές.

Θυμίζουμε:

Ο Σπύρος Σαμούρης έχει 13 απουσίες και μόνο 4 παρουσίες!

Ο Διονύσης Αραβαντινός και αντιπρόεδρος της Επιτροπής (!) έχει 12 απουσίες και 5 παρουσίες!

Το ίδιο 12 απουσίες και 5 παρουσίες έχει και το τρίτο μέλος της αντιπολίτευσης Ηλίας Παρίσης.

Το 2018 η ΕΠΟΙΖΩ έχει συνεδριάσει 9 φορές. Από αυτές η μία (η 2η) δεν είχε απαρτία. Μόνο ο πρόεδρος Ηλίας Κουρκουμέλης και το μέλος Γεράσιμος Αποστολάτος παραβρέθηκαν.

Ο Σπύρος Σαμούρης δεν έχει παρευρεθεί …σε καμία συνεδρίαση!

Ο Διονύσης Αραβαντινός και αντιπρόεδρος της επιτροπής έχει 6 απουσίες και μάλιστα ανά τρεις συνεχόμενες (2η, 3η, 4η και 7η, 8η, 9η) και ακολουθεί ο Αλέξης Μοσχονάς με 6 απουσίες εκ των οποίων τέσσερεις συνεχόμενες 4η, 5η, 6η, 7η.

Για όλους τους παραπάνω επικρέμαται η επιβολή πειθαρχικών ποινών και ιδιαίτερα για τους συστηματικά απόντες Σαμούρη και Αραβαντινό, ενώ πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο μετά το έγγραφο του Συντονιστή ο πρόεδρος να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους.

Τι θα κερδίσει ο Αλυσανδράτος επιβάλλοντας τη νομιμότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές του;

Πρώτον, την προσωπική του αξιοπρέπεια.

Δεύτερον, την αναγνώριση των πάντων πως είναι αδέκαστος προς κάθε κατεύθυνση και Τρίτον το σημαντικότερο: Θα κερδίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά την χαμένη και μαζί την καταρρακωμένη αξιοπρέπεια της!

Μάκη Αλυσανδράτε, στο χέρι σου είναι να επιβάλεις τη νομιμότητα!

Ν. Παπαθεοδώρου
Γ. Αλυσναδράτος