Ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι.

Η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων είναι πλέον νόμος του κράτους!

Παρά τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και των Προέδρων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ η Κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση του εκλογικού συστήματος που θα φέρει τα πάνω κάτω στην Αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα ψηφίστηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 και όπου δεν εκλεγεί δήμαρχος θα επαναληφθεί η εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων την επομένη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019!

Ενα ακόμη νέο στοιχείο που φέρνει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ είναι ότι τα Χωριά θα έχουν υποχρεωτικά δικό τους πρόγραμμα έργων, οπότε για περιπτώσεις όπως η Κεφαλονιά που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς από τη Δημοτική Αρχή αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση.

Τα Χωριά που έχουν μέχρι 300 κατοίκους θα εκλέγουν σε κοινή λίστα και ανεξαρτήτως των συνδυασμών των υποψηφίων τον πρόεδρο τους, ενώ όσα έχουν πάνω από 300 θα εκλέγουν πρόεδρο και συμβούλιο ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων τους.

Για την Κεφαλονιά υπάρχουν 28 Χωριά που έχουν πάνω από 300 κατοίκους και τα οποία θα εκλέξουν 5μελή συμβούλια και πρόεδρο.

Επίσης το Αργοστόλι θα εκλέξει εκτός του προέδρου και 11μελές συμβούλιο και το Ληξούρι πρόεδρο και 7μελές συμβούλιο.

Τα 28 Χωριά που έχουν πάνω από 300 κατοίκους (σε παρένθεση ο πληθυσμός τους είναι):

Διλινάτα (496), Φαρακλάτα (1.058), Βλαχάτα (853), Καραβάδος (432), Κεραμειές (334), Λακήθρα (662), Μεταξάτα (504), Μουσάτα (318), Περατάτα (800), Πεσσάδα (407), Σβορωνάτα (710), Σπαρτιά (555), Ομαλά (840), Πόρος (1.176), Αγία Ειρήνη (314), Βαλεριάνο (302), Σκάλα (923), Σάμη (1025), Γριζάτα (389), Καραβόμυλος (385), Πυργί (316), Αγία Ευφημία (600), Διβαράτα (359), Μακρυώτικα (432), Τουλιάτα (336), Κατωγή (377), Σουλλάροι (335), Χαβδάτα (379).

Επισημαίνεται ότι οι δημοτικοί συνδυασμοί δεν θα έχουν υποψήφιους από τα Χωριά μέχρι 300 κατοίκους, ενώ γι’ αυτά πάνω από 300 είναι δυνητικό, αν θέλουν.

Για τον Δήμο Κεφαλονιάς με τις επανειλημμένες ανακοινώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων όπως και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται δεδομένη η διάσπαση του Δήμου! Το πόσοι θα είναι αυτοί είναι το ζητούμενο. Δύο, τρεις ακόμη και τέσσερις ακούγονται!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 2, ο οποίος και θα καθορίζει τον αριθμό των Δήμων στα μεγάλα νησιά (Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Λέσβος, Ρόδος κ.λπ.) και σε μεγάλος ορεινούς Δήμους.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν σε δέκα μήνες (26 Μαΐου) με την απλή αναλογική για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους! Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνδυασμός θα βγάζει τόσους συμβούλους όσοι του αναλογούν από τις ψήφους που πήρε (τα ίδια ακριβώς και για τις κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους) και μόνο αν ένας συνδυασμός πάρει πάνω από 50% θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο! Στην αντίθετη περίπτωση θα κυβερνήσει μόνο με συνεργασία με ένα ή περισσότερους συνδυασμούς.

Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η απλή αναλογική και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι θα αναφέρουμε το παράδειγμα του Δήμου Κεφαλονιάς που έχει 41 συμβούλους.

Σε παρένθεση είναι ο αριθμός των συμβούλων σήμερα του κάθε συνδυασμού και δίπλα ο αριθμός των συμβούλων που θα έπαιρνε με βάση την απλή αναλογική:

Παρίσης: (25) 12

Μιχαλάτος (6) 10

Καλαφάτης: (5) 10

Δημητράτος: (2) 4

Γκισγκίνης: (2) 4

Ηλ. Παρίσης: (1) 1

Γίνεται σαφές ότι αν ίσχυε η απλή αναλογική θα έπρεπε όποιος και αν εκλεγόταν δήμαρχος να συνεργαστεί με ένα το λιγότερο συνδυασμό από τους επόμενους δύο συνδυασμούς για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτό με οριακή πλειοψηφία 22 συμβούλων.

Με λίγα λόγια, σε δέκα μήνες από σήμερα θα έχουμε νέο δήμαρχο ή …νέους δημάρχους, που για να κυβερνήσει (-ουν) θα στηρίζεται (-ονται) σε συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς!

Οι νέοι δήμαρχοι και τα νέα Συμβούλια και φυσικά και στα Χωριά θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους θα είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Με τις νέες δημοτικές εκλογές θα έχουμε έναν ή περισσότερους Δήμους;