Την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας και μάλιστα στις 15.31.13 και αφού είχε παρέλθει το νόμιμο ωράριο των υπηρεσιών, αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η 258/17 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 9Ο1ΔΩΕ5-1ΚΖ) με θέμα «Καταγγελία μίσθωσης δημοτικού ακινήτου» η οποία είχε εκδοθεί …πριν δέκα μήνες!

Με λίγα λόγια και για να γίνει κατανοητή υπόθεση:

Αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μια απόφαση του Δ.Σ. με καθυστέρηση …ενός χρόνου αφού η απόφαση 258/17 πάρθηκε στη 15η συνεδρίαση του 2017, η οποία έγινε στις 31/8/2017 και συνεχίστηκε 1/9/2017 οπότε και συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα!

Από μόνο του το γεγονός της καθυστέρησης …δέκα μηνών για να αναρτηθεί η απόφαση είναι και ΠΑΡΑΝΟΜΟ και ΠΕΡΙΕΡΓΟ!

ΠΑΡΑΝΟΜΟ γιατί ο νόμος 4057/ 2012 (παρ. 4 του άρθρου τρίτου) είναι ξεκάθαρος:

«Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στο Διαδίκτυο των πράξεων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση».

Και ΠΕΡΙΕΡΓΟ γιατί έστω και με καθυστέρηση 7 χρόνων πάρθηκε μια απόφαση (η 258/17) από το Δ.Σ. πριν ένα χρόνο, αλλά αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μετά από …10 μήνες, οπότε και είναι αμφίβολο κατά πόσο έχει υλοποιηθεί, ενώ είναι απροσδιόριστο το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στο Δήμο!

Οι ευθύνες της Αποκεντρωμένης

Κανονικά θάπρεπε βέβαια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και προσωπικά ο Συντονιστής να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές από το νόμο στους υπεύθυνους, αλλά τι συζητάμε τώρα όταν η εικόνα που υπάρχει για τις σχέσεις Δήμου-Αποκεντρωμένης είναι …«βράσε όρυζα».

Ή μήπως είναι ψέματα κ. Συντονιστή, ότι έπρεπε να αποκαλύψει ο «Η» την εικόνα διάλυσης του Δ.Σ. και των Επιτροπών του με τις συστηματικές κοπάνες των συμβούλων εδώ κι 1½ μήνα («Η» 2/6/2018) πράγμα το οποίο είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, να στείλετε έγγραφο στο Πρόεδρο του Δ.Σ. μετά από …20 ημέρες στις 21/6 κι ένα σχεδόν μήνα μετά «να μην έχει κουνηθεί φύλλο»;

Αφήστε που γίνεται «της κακομοίρας» με τις αναθέσεις στο Λιμενικό Ταμείο και …ούτε μία απόφαση δεν έχει ακυρωθεί, ενώ οι αποφάσεις για την περιβόητη υπόθεση της κεφαλαιοποίησης των οφειλών της ΔΕΥΑ έχουν …«χαθεί» στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης εδώ και 7 μήνες!

Ξαναγυρνάμε όμως στην υπόθεση της 258/17 απόφασης

Εκτός της παρανομίας να αναρτηθεί η απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μετά από δέκα μήνες, υπάρχουν αρκετά ακόμη …περίεργα πράγματα στο τυπικό μέρος της υπόθεσης που δημιουργούν απορία πως γίνεται …τόσες πολλές συμπτώσεις!

Η απόφαση όπως προκύπτει από το έγγραφο γράφτηκε κανονικά στις 14/9/2017 (αρ. πρωτ. 28493/2017) αλλά αναρτήθηκε μετά από… 10 μήνες και είναι άγνωστο αν στάλθηκε ποτέ στην Αποκεντρωμένη στην ιστοσελίδα της οποίας όμως στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν υπάρχει ανάρτηση αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε!

Και αφού τελικά αναρτήθηκε η απόφαση αυτό έγινε …την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας …δέκα μήνες μετά και …μετά την παρέλευση του ωραρίου!

Φυσιολογικά όλα αυτά; Το γεγονός τόσων πολλών περίεργων τυπικών συμπτώσεων μόνο ως …συνέργεια όλων των σκοτεινών δυνάμεων του σύμπαντος μπορεί να εκληφθεί!

Και πάμε στο ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης και εν περιλήψει:

Το 2005 η εταιρεία ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΓΚΑΡΝΤΕΝ ΒΙΛΛΑΤΖ ΑΕ παραχώρησε στον τότε Δήμο Παλικής (δήμαρχος ο Βασίλης Ρουχωτάς) τμήμα επιφανείας 11.122 τ.μ. από ακίνητό της συνολικής έκτασης 63.655,56 τ.μ. στους Σουλλάρους. Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεχτή την παραχώρηση με την 131/17-4-2006 απόφασή του και αποφάσισε να βγάλει σε διαγωνισμό την εκμίσθωσή του. Μετά από δύο άγονες δημοπρασίες και μετά από αίτημα της εταιρείας …που παραχώρησε στο Δήμο το ακίνητο, στις 14/11/2006 έγινε απευθείας μίσθωση από το Δήμο στην εταιρεία …που δώρισε το ακίνητο ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΓΚΑΡΝΤΕΝ ΒΙΛΛΑΤΖ ΑΕ με ετήσιο μίσθωμα 500 ευρώ το στρέμμα δηλαδή 5.500 ευρώ το χρόνο περίπου, για τρία χρόνια, όταν η τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία είχε καθοριστεί από το ΔΣ …διπλάσια στα 10.000 ευρώ!

Η μίσθωση έληξε 3/11/2009 κι ενώ δήμαρχος είναι η Νόπη Αλεξανδροπούλου, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε παράταση της χρήσης του μισθίου!

Ούτε στον ένα χρόνο υπόλοιπο της θητείας της Αλεξανδροπούλου, αλλά ούτε και στα οκτώ χρόνια της θητείας Παρίση!

Και όπως αποκαλύπτεται στην εισήγηση προς το Δ.Σ. που έγινε από την αντιδήμαρχο οικονομικών Σοφία Γαρμπή «η μισθώτρια εταιρεία από το έτος 2008 έχει καταστεί απόλυτα ασυνεπής στη συμβατική της υποχρέωση για καταβολή του συμφωνηθέντος μισθίου με αποτέλεσμα οι οφειλές της σήμερα να ανέρχονται στο ποσό των 85.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου χαρτοσήμου και νομίμων προσαυξήσεων»!

Με την 258/17 απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση της Γαρμπή, καταγγέλλεται η μίσθωση, καταπίπτει υπέρ του Δήμου η εγγυητική επιστολή και αποφασίζεται ότι «ο Δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την απόδοση του δημοτικού ακινήτου».

Σημειώστε ότι ούτε από την εισήγηση της Γαρμπή, αλλά ούτε καν από τους παριστάμενους Ληξουριώτες συμβούλους (Κατσιβέλης, Μοσχονάς και Αραβαντινός) δεν προκύπτει απάντηση γιατί η εν λόγω εταιρεία δώρισε στο Δήμο την έκταση για …να τη νοικιάσει στη συνέχεια και αν 12 χρόνια που την έχει στην κατοχή της την αξιοποίησε και πως…

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα …αυθορμήτως πάμπολλα από αυτή τη «σκοτεινή» υπόθεση των Σουλλάρων, αλλά θα σταθούμε σε τρία προς το παρόν:

1ο. Γιατί έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια της Δημοτικής Αρχής Παρίση για να πράξει αυτό που έπρεπε να πράξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, αφού ήδη δύο χρόνια πριν αναλάβει (από το 2008) η εταιρεία ήταν «απόλυτα ασυνεπής στη συμβατική της υποχρέωση»;

2ο. Η 258/17 απόφαση του Δ.Σ. αναφέρεται για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα προβεί ο Δήμος αποκλειστικά και μόνο «για την απόδοση του δημοτικού ακινήτου». Για τις 85.000 ευρώ οφειλή της εταιρείας προς το Δήμο (συν τα όσα έχουν προκύψει στον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει) γιατί δεν αναφέρεται τίποτα και αν και πως θα τα διεκδικήσει ο Δήμος;

3ο. Εντάξει (τρόπος του λέγειν «εντάξει») η απόφαση 258/17 του Δ.Σ. καθυστέρησε …ένα χρόνο να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αλλά το τελευταίο σκέλος της έχει τουλάχιστον υλοποιηθεί τόσους μήνες όσον αφορά το περί …«κάθε νόμιμης ενέργειας για την απόδοση του δημοτικού ακινήτου που θα προβεί ο Δήμος»;

Αν ναι ποιες είναι αυτές οι ενέργειες;

Αναμένοντας τις εύγλωττες απαντήσεις από Δήμο και Αποκεντρωμένη, για την ιστορία να πούμε ότι ο πρώην Δήμαρχος Παλικής Βασίλης Ρουχωτάς επί των ημερών του οποίου έγινε η δωρεά και υπεγράφη η μίσθωση απουσίαζε στη συγκεκριμένη απόφαση.

Η πρώτη σελίδα του Αποσπάσματος του Πρακτικού της απόφασης του Δ.Σ. (31/8/17), το οποίο «καθαρογράφτηκε» από 14/9/2017 και έπρεπε να αναρτηθεί και αυθημερόν στη Διαύγεια. Εν τούτοις, η ανάρτηση στη Διαύγεια έγινε …10 μήνες μετά, την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018!